IARU R1 UHF/SHF 2024

Started by 9a6c, 04. October. 2024, 16:35:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a6c

A zašto uvik ja sve moran :o

Evo, sutra će se odigrat predmetno natjecanje na opsezima iznad 432 MHz i bilo bi zbilja lijepo da svi koji to mogu potpale uređaj barem malo da na bandu bude veselije.

Ja ću dodatno podsjetiti da i doli, kako bi se to pjesnički reklo, ima par stanica kojima je svaka veza s 9A mali praznik za dnevnik i poticaj da se izdrži do kraja.

Na ovim opsezima južno od Save vrijedi ona - "ne cveta cveće u naše preduzeće...", ali ako ništa drugo ove godine osim mene bit će i Pero 9A6A s dobrom snagom na dobroj lokaciji. A za čudo, ima i jedna grupa od desetak I7 momaka koji su redoviti i kad jedan dođe na CQ izredaju se skoro svi.

Kod mene na krovu klasika - 2x19 oblong, na stolu FT991 i pojačalo s GS31b.

Sretno svima i dobra vam zabava, nadajmo se bez kiše i smetnji.

CU!

GG

9a3sm

Ma pojaviću se i ja pa ako me čuješ javi se .. hahaha
Po prvi puta u ovom kontestu i bandu pa da se napravi koja veza više ...
Sretno svima , 9A3SM iz JN85FW

9a6c

Čudan neki contest, a prilike još čudnije. Prva dva sata za plakanje, a ni posle nije bilo bog zna kako bolje. Tek kad je noć pala počelo se nešto dešavati, ali sve na muku. U nedjelju dva sata s po jednom vezom. Ne znaš kud bi se okrenuo i koga nagovarao za sked. Našlo se vremena za slaganje drva i prskanje leptira po kupusu...

Ukupno 109 veza i 45 K bodova, dobar prosjek, ali  od ljepote se ne živi. ODX po običaju DR9A od 795 km i uz njega još 9 DL postaja u logu. Radio sam ih lakše nego OK i OM, ali na žalost do malo njih se mogu dobaciti. Ni na 2m ih nikad toliko nije bilo u logu.

Avioni su dosta pomogli, čak i za kraće veze.

Nadajmo se da će Marconi biti bar malo zanimljiviji.

GG

9A5M

Kod mene propagacije odlične. Oprema je radila UFB

9A5M JN95GO

432MHz 140q, 55k pts odx IQ1KW 895km (6h cat)
1296MHz 72q, 29.800pts odx IP0A 928km
2300MHz 19q, 7k pts odx DK0NA 738km
10000MHz 10q, 2.800pts odx DK0NA 738km

Čujemo se u MMCu

9a4qv

Pozdrav,

Evo i mog uratka, ove godine sa Učke JN75CG, 1400m ASL.
Propagacije prvi dan (u oblaku) loše. Drugi dan ujutro do 11:00 odlične pa onda opet truba.

70cm - casual rad sa IC-705, 10W i 12el.DL6WU. U nekim trenucima (smjerovima) trebalo je smanjiti RF-gain na uređaju zbog velikog polja od TV odašiljača i ostalih PMR baznih stanica na UHF području. Dodatni filter bi riješio problem.

6cm - testiran je ADALM-PLUTO, bez dodatnog filtera neupotrebljivo, sa jednim Pipecap filterom stvar radi fenomenalno. Slušani beaconi po Sloveniji i Italiji, nažalost bez QSO-a jer i nema nešto bliskih stanica.

3cm - 22 QSO tipa bolje te vidim nego te čujem. Bez RS-a bez AS-a. SIgnali su u nedjelju bili ubitačno jaki. 5w i parabola od carbon fibera je dobro radila.

1.2cm - 4 QSO - ODX 243 km sa nešto QSB-a ali u nekim trenucima 59 po instrumentu. Ostali QSO-i po 234 km kao telefonska veza, ćakulanje sa starim prijateljima iz JN55PS koji imaju ergelu Fiat Pandi (4x4) za pohode na planine. Zanimljiva i veza sa s58RU koji nema LOS prema Učki ali išlo je "brute force" metodom i refleksijom od mora??

0.6cm - NIL QSO nažalost, nakon preko sat vremena testiranja 24GHz pa 47GHz pa nazad 24GHz ali NIL. Ekipa na 240 km je izgubila dosta vremena sa drugim stanicama tako da sam ja došao na red tek iza 12 lokalnog vremena kad su se oblaci već navukli sa obje strane. Ostaje nešto i za drugi put.

Zanimljivo je i to da je 24GHZ 9A0BKU beacon slušan u JN55PS 240km QRB!

Moram napomenuti da su nova pravila (bodovanje) destimulirajuća za prave mikrovalce jer svi bandovi od 70cm do 24GHz imaju isti faktor množenja. Kao da su pravila krojena od ekipe na platnoj listi mobilnih operatera. Za godinu dvije, IARU uW contest će se svesti na 70cm i 23cm rad i gotovo. Nije ni prijašnji model sa velikim faktorom množenja za uW bandove bio pošten, favorizirao je rad na višim bandovima. Mislim da je postotak (kao u Alpe Adria) najpošteniji način obračuna bodova za one koji ciljaju na ukupni plasman.

Evo i dvije fotke, prva je moja vitrina sa pijatima a druga ergela Fiat Pandi iz JN55PS.
Par videa će biti uplodani kroz nekoliko dana na YT.

Hvala svima na vezama.

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a6c

Čudni su putevi naših dnevnika - od našeg do IARU robota kategorija se promijeni iz LP u HP? Na našem robotu 9A2AE je svrstan među postaje male snage, na IARU robotu eto ga među snagatorima :o

Pitanje prvo - kako je to moguće?
Pitanje drugo - tko je pogriješio?
Pitanje treće - koji će mu plasman biti relevantan?
Pitanje četvrto - bolje da ne spominjem...

POZZ

GG

9a4qv

Ima dobrih rezultata prijavljenih iz 9A.
Mislim da će 70cm band postati popularan kao i 2m uskoro u IARU natjecanju.

Jedino što ne razumijem, kako je odabran ovaj period za UHF takmičenje, već godinama pratim i nikako da se netko sjeti to promijeniti.
Nema RS, nema sea ducting, nema tropo ducting, nema inverzije, vlaga je još uvijek velika, temperature ni visoke ni niske, sve naopako, najgori uvjeti za uW contest i tako iz godine u godinu...

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a6c

Ima kako ne - 9A5M je razvalio u 6h@70 cm kategoriji, a ima i još.

Slažem se s procjenom da će 70 cm postati jako zanimljiv. S daleko manjim antenama postižu se značajni dobici, lakše su za postavljanje, kabeli za stack su kraći, a snaga pojačala je praktički na istoj razini.

Izbor termina je uvijek trik pitanje - pokušajmo samo zamisliti što bi se sve radilo na 70 cm da je umjesto MMC u isto vrijeme bio i contest na 70 cm? Tu nam pomaže samo statistika iz prethodnih godina, ali uz sve moguće klimatske promjene ni to nije dostatan kriterij.

Nije moje o tome govoriti, ali imam osjećaj da je iznad 10 GHz jedan sasvim drugi svijet u kojem vladaju pravila za koja mi na međufrekvencijama i ne znamo.

Opet, zaustaviti zemju bilo bi jednostavnije nego promijeniti termine IARU natjecanja, osim ako nemaš zbilja jake argumente ili dobre lobiste ???

Možda je sad tren da razmotrimo promjene u kalendaru natjecanja na lokalnom, regionalnom i EU nivou? Ovo je by me što bi se reklo UNDER CONSTRUCTION i uskoro će biti javno i objavljeno, čim završim s maslinama. Imamo mi penzići i pametnija posla od contesta i kalendara :D

POZZ

PS - Da je 9A2AE ostao u kategoriji male snage kao na našem robotu, izbio bi na prvo mjesto u konkurenciji tih postaja. Šta se dogodilo?