IARU R1 UHF/SHF 2023

Started by 9a6c, 05. October. 2023, 07:54:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a6c

E...

Samo šta nije počelo, a niko ništa...

Bude li sve OK, eto mene na 432  MHz iz toplog doma u JN73WS...ostarilo se ...

Antena 2x19 yu1qt oblong na cca 8 m agl, 15 m H1000 kabela, FT991 i pojačalo. Snaga...vidićemo šta će biti...

Bit ću na chatu i svaki sked je dobrodošao, posebno s 9A ekipom. Lokacija mi nije baš neka i sve veze idu dosta teško i zato svaka veseli. Dobacim do 773 km, ali ne baš sa svakim, nije mene lako uraditi:-))

Prognostičke karte daju prednost prostiranju preko mora i donekle prema sjeveru do pred kraj pa će valjda nešto i biti.

73&CU UHF!

GG

9a6c

Evo jutros 2x19 oblongz u zraku i poslušam farove:
JN83BA 86 km 579
JN75BA 197 km 559
JN65AW 387 km 569

Prva dva su naši i imaju po 50 mW, za talijanski ne znam. Dosta ohrabrujuće - na prijemu FT991 bez pretpojačala (QRT...). NA radiju jutros su spominjali neku inverziju na kontinentu, možda bude zanimljivo.

POZZ

9a6c

A šta reći... prilike na opsegu bile su u skladu s prognozom, kilavo preko mora, još kilavije preko brda i planina.

Tehnika je radila u skladu s očekivanjima, izuzev pretpojačala koje je dizalo šum, a gušilo signal i mora na kanal. Antene 2x19 oblong YU1QT opet ostavljaju dojam da sam jači nego bih trebao biti... LDMOS pojačalo sam štedio, prvi put mu je pa je umjesto 500 radio na 300 W out i bio 'ladan k'o špricer, što bi se reklo.

S mog imanja, da ne kažem lokacije, sve što vidim u krugu od 360 stupnjeva jesu obližnja&omanja brda i kakav takav pogled prema NW preko Prukljanskog jezera na čijoj obali s druge strane opet neka brda rastu.

Jedino iskustvo rada na 70 cm ima bijelu bradu, godina 2013, i u istom ovom contestu bilo je 66 veza. Pa su ambicije malo porasle i nadao sam se prijeći 100, a tako je i bilo.
Ništa bez chata kao i obično i prevaziđene telegrafije... 109 veza nije puno i ima puno praznog hoda koji se krati zvanjem na bandu i pisanjem poruka na chatu (slab odziv).

Samo dvije veze preko 700 km i jedna ispod 100, ali prosjek uobičajenih 380 km. ODX DR9A i to bez dogovora - 795 km! Nisi bili jaki, ali su me primili iz prve i još smo poslije chatali na bandu i ON4KST:-)) Po zajedničkoj ocjeni veza vrijedi gajbu karlovačkog, po želji ekipe:-))

Ništa bez snage i dobrih antena. Čak i u ovoj konfiguraciji dosta ljudi me je čulo, a ja njih jedva, ponavljali smo skedove po nekoliko puta. Ali lakše je na stol staviti pojačalo, nego dići kakve ubojite antene, ne baš 16x29 kao kod IQ4CT, može i polovica...

Usporedbe radi Marin 9A5M je u svojih 6 sati uradio isti broj veza i malo više bodova - bit će to odličan plasman!

POZZ

GG

9a6c

DA sve bude na mjestu, valja pohvaliti i Marina 9A5M za treće mjesto na 70 cm u kategoriji 6 h.

Čini se da su na 432 susjedi Talijani preuzeli primat, ima ih dosta i zbilja vrijedi  upaliti uređaje i na ovom bandu.

G