Main Menu

Quados 8 za 2m

Started by 9A4TM, 08. April. 2008, 23:17:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

9A4TM

Upss....U frci sam to totalno zaboravio   ???  ??? Idem oma u radionicu to rijesiti pa kasnije postam sliku  ;D
Inace priredio sam na stupu odmak iz mehanickih razloga jerbo mislimo imati mogucnost malog podesavanja naravno rucno nekih cca30 stupnjeva lijevo desno ovisno o potrebama.
73,Mario 9a4tm.

9A4TM

Ispravak napravljen evo slike  ;D
Samo prilagodjenje sam izradio od 1/2" kabla pa cu njegov srednji vod ujedno koristiti za spoj s dvozicnim vodom samih quadova.
Cijeli spoj sam upravo ugradio u pvc kutiju te zalio s cca 100ml epoxsidne smole radi zastite od vlage.
Duzinu sam preracunao za gore spomenuti kabl.
Sutra ugradnja i nadam se podizanje.
73,Mario 9a4tm.

9A4TM

Za one koji zele graditi a ne mogu lemiti alu. prilazem jedno jednostavno mehanicko rijesenje sve je od al tako da elektrokorozije nema.  ;D
73,Mario 9a4tm.

9A4TM

Pozdrav svima od ekipe 9a4v.  :)
Kooonacno quados zavrsen  ;D i postavljen na pomocni stup na lokaciji.
Mjerenja cemo provesti kada 9a4fw uhiti Kalinica pa slijede dijagrami  8) .
73,Mario 9a4tm.

9A4EW

Upravo se ekipa vratila sa 9A4V kontest lokacije. Večeras smo išli gore po prvi puta praktično isprobati
jučer postavljenu Quados 8 antenu i evo malog izvješća i utisaka.

9A4FW, 9A4TM i ja došli smo gore oko 20:30 sati. Uključili opremu, podgrijali linear...
Iako nije večer pred sam kontest kada su svi već na "čukama" i isprobavaju uređaje i sustave,
aktivnost je bila zadovoljavajuća.

Dakle, antena je postavljena fiksno na boku stupa i usmjerena je na 110 stupnjeva tako da pokriva
pravac prema YO, YU i LZ postajama. Napajali smo je sa 500 W.

Odradili smo zaista puno lijepih i interesantnih veza a najdalja je bila sa YO4GJH iz KN35XG 711 km.
"Pali" su slijedeći lokatori: KN02, KN04, KN05, KN06, KN16, KN12, KN21, KN25, KN27, KN35, etc.
Skoro sve postaje s kojima smo radili bile su low power i sa malim antenama, neke od njih
su bile i pravi QRPP :-) Sve postaje smo lijepo čuli a raporti koje smo dobijali su bili od 58 do 59 +++.

Dojam je da ova antena radi odlično svoj posao i da stvarno ima zadovoljavajući horizontalni
kut pokrivanja. Točno kao i u dijagramima zračenja u praksi su osjetni slabiji signali iz rubnih
QRA lokatora tj. izvan 65 stupnjeva smjera gdje je antena "upucana".

Jedva čekamo kontest pa da vidimo što se sve može s ovom antenom izvući.
U ovom kratkom večerašnjem testu uvjerili smo se da je naš glavni majstor Mario-9A4TM imao
dobar feeling kada je odlučio materijalizirati svoj naum da antenu koja je zamišljena za 2,4 GHz
pokuša napraviti za 144 MHz  :) Napatio se noćima ali mislimo da mu se trud isplatio.  :D

I na kraju moramo reći veliko hvala Draganu Dobričiću-YU1AW koji je svojom nesebičnom podrškom
i savjetima puno pomogao da ova antena koju je on konstruirao za 2,4 GHz napravi QSY na 144 MHz.
Tnx Dragane!  ;)

P.S. Slike ću staviti na forum sutra kada uspijem po danu uslikati stup.

73 od 9A4V ekipe i čujemo se u kontestu!

73 de 9A4EW, Hrvoje

yu1aw

QuoteI na kraju moramo reći veliko hvala Draganu Dobričiću-YU1AW koji je svojom nesebičnom podrškom
i savjetima puno pomogao da ova antena koju je on konstruirao za 2,4 GHz napravi QSY na 144 MHz.
Tnx Dragane!

Hvala i vama momci što ste realizovali ovu antenu. Želim vam puno lepih veza sa njom i puno uspeha u daljem radu!

Dragan
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)

9a1un

Congrats! Koliko to ima gaina i koja je -3db sirina ??

9a4qv

15.45 dB @ 62deg -3db

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a2d

Fakat impozantno, ajde probajte to preračunati za 4 m., taman imamo stupac 25 m i otvoreno prema G land-u.

73 de 9a2d

9A4EW

Dobar dan!

Evo upravo se vratih sa 9A4V kontest lokacije. Ovo su slike Quadosa 8 koje sam obećao staviti
na forum.

73 de 9A4EW, Hrvoje

73 de 9A4EW, Hrvoje

9A4EW

I još malo slika...
73 de 9A4EW, Hrvoje

9a2d

Čestitke. Al će tamo po YU, YO, LZ biti: "Čija majka crnu vunu prede".

73 de 9a2d

9A4FW

Pozdrav Vlado,

upravo smo i htjeli pokriti taj pravac jer ima jako puno aktivnosti, ali se mi rijetko okrećemo prema istoku. Trebala nam je velika širina snopa uz pristojan gain, a ova antena ima oboje  ;D  .
      Danas ćemo je isprobati u praksi.

73 de Željko, 9a4fw

9a1un

Negdje 98 cini mi se imali smo na slavniku 8x3el u vertical stacku. Milina, radis od IT9 do HB9 bez rotiranja.
Ni 4x6el kod 9a9sf nije lose za tu namjenu. 15-16db i 60deg je idealno za radit talijane od nas. Pretpostavljam da je ista situacija prema lz/yu/yo iz jn95
GL test, ja sam nazalost na poslu tako da nista od contesta. Eventualno se javim po noci na cw da podjelim bodove

73 Davor 9A1UN

9a6c

Divota je imati takvu antenu, ako čovjek ima stupčinu da to sve namontira... kako rekoh u logu YT0A iz HLJK lani ima preko 100 YU i 50 YO postaja, grehota je to ostaviti da spava... LZ nisu jaki, desetak znakova, ali ovo...

Koji put manji gain daje više...

GL u contestu.

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)