Main Menu

Quados 8 za 2m

Started by 9A4TM, 08. April. 2008, 23:17:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

9A4TM

Pozdrav svima.Neke od postanih slika mozda i nemaju direktne veze s quados antenom ali ti radovi, jednostavno su bili preduvjet za finale odnosno montazu quadosa koji je jos uvijek u dijelovima u mojoj radionici ali tuto komplete. ;D
Sam quados planiramo postaviti u smjeru istoka po istocnoj nozi stupa prema yu lz i yo stanicama a napajati cemo ga s 7/8 kablom kao i f9ft sustav koji je na vrhu 22 metarskoga stupa.
P?????.Je li razmak izmedju quadosa i stupa od 1m dovoljan?

9A4TM

;)evo jos par slicica

9A4TM

A sada malo o gradnji i jos jedno pitanje za Dragana.Al sipke 5mm od kojih savijam same quadove su duzine 4m sto znaci da quadove moram savijati one by one.Sto nije problem ali ja osobno nisam bas za neku mehanicku vezu tipa klema stezaljka ili slicno odnosno pokusati cu te spojeve uz mehaniku i elektricno rijesiti trajnije odnosno zalemiti cu ih.
E sada za kvalitetan mehanicki spoj koji ce moci izdrzati temperaturna istezanja i naravno meh. uzrokovana vjetrom potrebne su mi al rolnice koje sam otokario na stroju i dimenzije su na jednoj od slika. 8)
Pitanje je utjece li puno to zadebljanje na quadovima odnosno tocno na pola izmedju njih.i ima li koja bolja pozicija od te ako ima koja?
Slijedeci tjedan cemo napraviti pripreme na stupu i montazu antene.Nakon toga slijedi jos slika s pozicijama  ako netko bude htio graditi unatoc puno al materijala hi..  ;D
Pozdrav Mario,9a4tm.

9A9T

Lako je tebi kad imaš Kalinića a i toliko ofr.... ;)
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A4TM

Lijepo je kada prije montaze imas s cime izmjeriti pa posao nije uzalud 8)
73,Mario.9a4tm

yu1aw

Quote from: 9A4TM on 21. April. 2008, 22:26:55
A sada malo o gradnji i jos jedno pitanje za Dragana.Al sipke 5mm od kojih savijam same quadove su duzine 4m sto znaci da quadove moram savijati one by one.Sto nije problem ali ja osobno nisam bas za neku mehanicku vezu tipa klema stezaljka ili slicno odnosno pokusati cu te spojeve uz mehaniku i elektricno rijesiti trajnije odnosno zalemiti cu ih.
E sada za kvalitetan mehanicki spoj koji ce moci izdrzati temperaturna istezanja i naravno meh. uzrokovana vjetrom potrebne su mi al rolnice koje sam otokario na stroju i dimenzije su na jednoj od slika. 8)
Pitanje je utjece li puno to zadebljanje na quadovima odnosno tocno na pola izmedju njih.i ima li koja bolja pozicija od te ako ima koja?
Slijedeci tjedan cemo napraviti pripreme na stupu i montazu antene.Nakon toga slijedi jos slika s pozicijama  ako netko bude htio graditi unatoc puno al materijala hi..  ;D
Pozdrav Mario,9a4tm.

Mario, nema nikakvih problema sa takvim nastavkom. Dovoljno je kratak i dovoljno tanak da ne unosi neku bitnu promenu, tj. diskontinuitet parametara dvožičnog voda.

Pozdrav, Dragan YU1AW
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)

9a6c

Mario, ako poslije svega ovoga ne napišeš jedan slastan članak za časopis u obliku stripa u nastavcima, ja ne znam čemu sve ovo ;)

Naravno, uz malo šlaga na vrhu, znaš ono: dobro, odlično, čuje sve živo, nikad bolja antena itd...

73 GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A4TM

:)dobro,odlicno,cuje sve zivo,nikad bolja antena itd...hm vidjeti cemo  po computeru to bi trebalo biti upravo to,radio sam po istom dizajnu od Dragana za 2.4ghz pa je radilo kako pise.  :D
Dragane tako sam i mislio ali svejedno dobro je provjeriti.
Za koji dan postati cu sliku mehanickog rijesenja tocke napajanja pa molim tvoj komentar.
73,Mario 9a4tm.

9A4FW

Quote from: 9A2TK on 22. April. 2008, 07:18:48
Lako je tebi kad imaš Kalinića a i toliko ofr.... ;)

Hehe, Kalinić je naš super prijatelj i budući radioamater (samo još nije svjestan da se upecao  ;D  ). Izmjerio nam je sve antene, kablove i razdjelnik 1/4....i sve je bilo UFB.
Svaka čast Vašoj firmi  ;D

73 de Željko, 9a4fw

9A4TM

Quote from: 9a6c on 22. April. 2008, 08:05:51
Mario, ako poslije svega ovoga ne napišeš jedan slastan članak za časopis u obliku stripa u nastavcima, ja ne znam čemu sve ovo ;)

Naravno, uz malo šlaga na vrhu, znaš ono: dobro, odlično, čuje sve živo, nikad bolja antena itd...

73 GG

Uz dopustenje yu1aw svakako.Upravo zato u dogovoru s 9a4fw i dokumentiram sve faze izrade dijagrame i slicno ali sacekati cemo da je postavimo i ispitamo.
73,Mario 9a4tm.  

9a6c

Koliko ja poznam tog Yu1Aw, neće se taj previše buniti. Bude li puno prtljao, samo ti njemu reci neka on sam napiše pa ćeš vidjeti što će biti ;D

Osim toga, ako antena bude dobra, jasno da je to tvoj autorski rad pri čemu si se samo lapidarno poslužio nekim neprikladnim rješenjaim koja si posve prilagodio svojim potrebama.

Ako ne bude kako treba, znamo tko je autor :D :D :D

Tog Kalinića ne ispuštati iz vida ;)

GG

Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A9T

QuoteHehe, Kalinić je naš super prijatelj i budući radioamater (samo još nije svjestan da se upecao    ). Izmjerio nam je sve antene, kablove i razdjelnik 1/4....i sve je bilo UFB.
Svaka čast Vašoj firmi 

Eeeeee, Željko, da je naša, Ivan i ja bi sad na nekoj čuki radili DX-ove a ne gubili živce tu gdje jesmo a barem dva kluba bi imali vrhunske sponzore.... :D :D
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A4TM

:)Pozdrav svima.
Poceli smo sastavljati antenu na lokaciji ako sve bude ujutro ok sutra uvece bi trebala biti na stupu. ;D
73,Mario 9a4tm.

9A4TM

Pozdrav svima.U tijeku je sastavljanje quadosa ali ne-vrijeme nas je u vise navrata prekidalo tako da ce nastavak uslijediti u pon  >:(
Postam nekoliko slika tocke napajanja pa Dragane molim tvoj komentar.Kao sto vidis spoj 7/8 konektora i dvozicnoga voda izveo sam s mesing sipkom promjera 5mm koje sam strojno pripremio za lemljenje(lakoca lemljenja je definirala materijal).
Isti sam s vicima ucvrstio na plocu sipasa i nju cu u konacnici (ako je rijesenje ok) postaviti na al cijev 40x40mm slicno kao krajne cijevi.
Same mesing krajeve cu tvrdim lemljenjem ucvrstiti na dvozicni vod  ;D
73,Mario 9a4tm.

yu1aw

Hmm, a polutalsna petlja kao 1:4 transformator? Ta antena ima 200 oma ulaznu impedansu!
Mislim da ste je zaboravili. Napajanje je isto kao i za 2.4 GHz ali naravno dužina petlje preračunata za 2m. Ako je kabl sa faktorom skraćenja 0.66 onda je petlja 68 cm.

Quados antena može "ledjima" tj, reflektorom da bude naslonjena na stub, nema potrebe odmicati je od stuba.

Pozdrav Dragan
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)