11 elemenata lfa g0ksc...oblong...test sa drugim antenama

Started by 9a9c, 29. July. 2013, 13:42:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

yu7ef

QuoteKako god bilo da bilo, no ja (i ne samo ja) i dalje bolje radim konteste sa oblongom, nego sa jagicama, pogotovo sa tvojim dizajnom

Borise svako je slobodan izabrati ono sto mu najvise odgovara - niti tvrdim da su moje yagice najbolje
na svetu niti nekoga primoravam da ih koristi ... ja sam samo rekao ono sto sam video iz velikog broja
modela i iza toga stojim - kad me neko bude uverio u suprotno prihvaticu da sam pogresio

Popa

9A1IW

Mislim da je osnovni problem svih vas "teoreticara" da se previse pouzdajete u simulacije, kod koji cesto puno realnih parametara izostane.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718

http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

9a1un

Od Popovih antena napravili smo:

40m: 3el 
20m: 5el, 5el, 3el yagi
15m: 6el, 5el
10m:, 6el, 5el, 5el
6m: 6el, 6el, 10el
2m: 6x14el, 8x6el, 9el ( jos 3 u izradi), 17el 

Niti jedna nije pokazla nedostatke u odnosu na modele

73 UN

9a6c

Da i ja dodam - iskustva su slična. Jedino s EF0210 imam jednu zanmljivu situaciju - prva verzija je bila rezonantna na 142.5, a isti elementi na novom boomu su prošetali do 147.3 MHz ;D Rekao bih da sam više ja kriv nego autor modela, a kad utvrdim šta sam zbrljio, javnost će znati.

Kod antena, kao i kod pojačala snage, bitno je uvažiti sve konstrukcijske parametre da bi se dobili očekivani rezultati. Naglasak je na SVE.

A to vrijedi i za antene iz naslova ovog topica, jasno.
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

sm7vzx

I ja sam radio masu YU7EF antena, 3el za 14, 4el za 21, 5el za 28, tribander 11el za 14, 21, 28...2x11el za 2m, 4x6el za 2m i sve rade kako je autor predvidio...zanimljivo da ja do sada nisam imao problema sa kisom, snijegom i slicnim elementima koje pomjeraju rezonancu antena, cak sta vise, mislim da su doticne antene veoma neostjetljive na vremenske (ne)prilike...

Volio bih probati oblong, ali mi se stakovanje 3D antena cini mehanicki komplikovano...

Gdje se mogu naci provjerene dimenzije za oblong od 2-3m duzine boom-a ili od 5-6m boom (za 2m)?

73' Samir, 7s7v

9a7pjt

Daj pustite   to  , ja sam radio
                             ti si radio
                             on je radio
                             mi smo radili         
                             . . ..........
                             . . ..........             

Sta je  s ovin testom    G0KSC VS Oblongarija   ??? ? !

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9a2vx

Pa na kraju ne znam što da zaključim. Na početku je bio jedan jednostavni upit: Tko ima iskustva s antenama istih karakteristika i dužina, i k tome da ih je ispitao. Radilo se o ponašanju oblong antene vs lfa g0ksc.
Ako se ne varam imamo radioamatera koji rade na jednoj ili drugoj vrsti antena.
Projekt je krenuo tako da se na istom mjestu nađu te dvije antene i ispitaju. Zašto? jer je trebalo odlučiti koju grupu antena koristiti. Nije bilo pitanja o ostalim antenama jer nisu dugačke točno 6m, nemaju pojačanje 15 dBi i imaju bolje ( ili lošije ) podatke baš za tu dužinu, dakle 6m.
Drago mi je da se razvila diskusija i kvalitetni prijedlozi, ali nije bio cilj omalovažiti niti jednu antenu, a to se počinje nazirati ?!
I dalje tvrdim da eksperiment nije imao cilj diskvalificirati niti jednu antenu, već samo usporediti te dvije antene. Stoga OMs probajte se uključiti u test, zbog kvalitetnije ocjene te dvije antene.
Hvala. Naravno, sada sve još ovisi o Željku da li je završen test ili je samo zatišje.
Ja sam bio posebno zainteresiran za usporedbu jedne yagice 15 el vs oblong 12 el ali za 70 cm. Međutim nije bilo zainteresiranih za test HI! 

73 svima! Zvone

AD6IW

Zvone, Sve sto je potrebno za karakterizacije antena je livada, dosta vremena i strpljenja. Mjerenje antene na gornji opisani nacin je POTPUNO POGRESNO  :-[ , zbog utjecaja propagacija, konfiguracije terena i multipath-a.....
ad6iw

9A1Z

QuoteSve sto trebas za karakteriziranje antene je  livada i dosta vremena i strpljenja
Gorane slažem se!
Antena i gluha komora najbolje.
Pri tome se često zaboravlja da se antene mogu jednostavno  skalirati na manje ( npr 10 * viša frekvencija ) i na takvim modelima mjerenja su puno praktičnija.

Kod upotrebe antene potrebno je jako paziti na sve ono što nju zapravo može pokvariti. Kriva montaža, boom na krivom mjestu, krivi materijali za zatezanje, kablovi za napajanje ... Blizina drugih predmeta i površina.. okoliš.  Jer na žalost mi skoro nikada na KV-u i često na VHF , UHF antene nemamo u idealnim odnosima.

Malo jednostavne teorije :http://rcaverly.ee.vill.edu/crcd/ant-measure/measure.pdf

1z

Luci, 9A1Z

9a2vx

QuoteSve sto trebas za karakteriziranje antene je  livada i dosta vremena i strpljenja. Mjerenje antene na gornji opisani nacin je POTPUNO POGRESNO
, zbog utjecaja propagacija, konfiguracije terena i multipath-a.
ad6iw
Gorane apsolutno se slažem.
Tako dobivamo mjerenja u idealnim uvjetima. No sjeti se našeg razgovora o "kanalu" preko oceana.
Čežnja i želja je održati vezu u realnim uvjetima, dakle sa svim pojavama u realnosti, refleksijama itd. i tada dolaze neke " neobičnosti" kod neke antene, a kod druge je to manje zastupljeno. Ja sam neku razliku snimio, Također i Tom ( 9A9T) ima neko svoje mišljenje. Ja o tome još ipak ne bih, jer bih htio vidjeti kako se ponašaju u kišnom vremenu, ili za vrijeme snježnih padalina. Tek tako možemo doći do eventualnih pluseva ili minusa pojedine antene. Kažem ja ništa ne "presuđujem". Moje mišljenje je subjektivno, ali i poneka mjerenja su nekakva. 

s55m

Adam, Popa, Goranx2 (pa i ja).... pustimo ljudima, da uživaju.
"Physics sucks! It always works against "great" ideas!"

9a2vx

Fizika je ipak nauka, Adi! Nemam ništa protiv niti jedne antene, niti jednog autora i ideja.
Malo si "pobrkao lončiće". Radilose samo o toma da li dvije antene različitih konstrukcija i ( ako hoćeš) autora imaju i daju jednako dobre karakteristike, ne u laboratoriju nego u praksi. Ne znam kojim antenama na 2m Ti radiš?, vjerovatno imaš mnoga iskustva iz rada ranijih godina.
Na ovaj način se ne ismijava niti fizika nitio autori antena. Pa radi se samo o dvije po dimenzijama jednake antene. Da li su one dobre, o tome nitko ne govori, da li su neke druge bolje niti o tome se ne radi.
Prema tome ne radi se o igrački za "dječicu", već samo jedna usporedba te dvije antene. Zašto nisu neke druge dvije antene?
Mislim da odgovor na to pitanje trebaš potražiti negdje drugdje. Pa što hoćeš? Adam radi s antenom dva elementa i radi odlične veze. Ne znači da je moj post pokušao uvrijediti Adama ili , ne daj bože Gorana, ili Popu, samo sam htio napomenuti da i ovakav , ako baš hoćeš, eksperiment ima nekog smisla.
Naravno da moj imenjak Zvonko zna zašto je odabrao g0ksc, ali ako baš hoćeš dalje rasprave, uspoređujući slike lfa i njegovih antena, ispada da su malo "modernije" HI! Naime geometrija je malo izmjenjena. Zato se slažem i s njime da je najbolje na kraju profesionalna antena! Hvala na pažnji. Više ne bih o ovoj temi, osim ako želimo raspravljati o tome koja je anrtena najbolja po svim karakteristikama, pa otvorite novu rubriku! Hvala!
Zvone

9A7KFF

9A1IW

Quote from: 9a1un on 22. August. 2013, 07:21:19
Od Popovih antena napravili smo:

Niti jedna nije pokazla nedostatke u odnosu na modele

73 UN

Kojim CNC strojevima ostavruješ preciznost u 0.2mm?
Sjećam se jedne zime, sve YU7EF se smrzle. Smrznuo se i moj Oblong, no ja sam svejedno uobičajeno uspješno radio. Neki unesrećeni vlasnici ovo upravo čitaju, možda se i jave, pa potvrde slučaj. Taj put se lako popelo među prvih 5  ;D

Što se tiče testiranja u "komori", ne vjerujem da ćemo dobiti odgovor na ono osnovno pitanje: "Zašto se Oblong u praksi pokazao kao bolji?"
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718

http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

AD6IW

Zvone, ozbiljno si shvatio Adi se  salio.  Ocigledno postoje dvije skupine, oni koji razumiju kako antena radi i oni koji je samo koriste.
Za drugu grupu treba uvesti novi pojam za verifikaciju antene, koji bi se zvao umjetnicki dojam  :)

Luci, nije to bas tako kriticno narocito na VHF/UHF. Mjerenja ne zahtjevaju skupu opremu i kompliciranu proceduru. Za karakterizaciju mikrovalnih antena ja koristim parking ispred firme preko vikenda kada nema vozila,