11 elemenata lfa g0ksc...oblong...test sa drugim antenama

Started by 9a9c, 29. July. 2013, 13:42:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

9a9c

pozdrav...amigosi..imam 11el lfa g0ksc antenu...zanima me je netko tu antenu uspoređivao sa drugom antenom...ja sam uspoređivao 11 el lfa  6m bom sa 9el oblong 6m boom i na prijemu su skoro iste ali na predaji je oblong u prednosti...obe antene su bile na visini oko 2.2m i razmaknute oko 4m..jel ima netko kakva iskustva...9a9c...đuro

9A1IW

Quote from: 9a9c on 29. July. 2013, 13:42:32
pozdrav...amigosi..imam 11el lfa g0ksc antenu...zanima me je netko tu antenu uspoređivao sa drugom antenom...ja sam uspoređivao 11 el lfa  6m bom sa 9el oblong 6m boom i na prijemu su skoro iste ali na predaji je oblong u prednosti...obe antene su bile na visini oko 2.2m i razmaknute oko 4m..jel ima netko kakva iskustva...9a9c...đuro

Mi smo paralelno testirali LFA, oblong i DL6WU.

Jedina opipljiva razlika kod slušanja fara je bio dijagram zračenja i F/B. Oblong je imao najbolji F/B, dok su ove jagice imale najpravilnije dijagrame. No, u praksi se meni oblong pokazao kao puno bolja opcija, a "lijep" dijagram često kao hendikep. U gužvi kakvu ja imam, F/B mi je neizostavno bitan faktor. Palac gore za oblong. Zadnji kontest je to i pokazao u mom slučaju.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718

http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

9A4HP

9A7KFF -Mario ti je nedavno uspoređivao LFA sa Oblongom 6 el....skraceno mi je rekao da su na prijemu podjednake ,ali sa 6 el. oblongom ono što čuješ odradiš bez problema ....Mi u klubu od proljeća za takmičenja koristimo 2 x 6 el oblong i to radi odlično,čak puuuno bolje od single yagi 11 ili 15 el. koje smo do sada koristili ...po našem iskustu OBLONG je No.1! :) p.s Dali je netko radio oblong za 50 mhz , kako se on ponaša u odnosu na yagi antenu...

9A1X

Quote from: 9A4HP on 29. July. 2013, 18:53:00
9A7KFF -Mario ti je nedavno testirao LFA11 el. sa Oblongom 6 el....skraceno mi je rekao da su na prijemu podjednake

zanimljivo, mozda da umjesto jednog oblonga stavimo dvostruki oblong, onda bi trebao biti dvostruko jaci prijem  ;D ;D ;D
EME enthusiast

9a6c

Quote from: 9A4HP on 29. July. 2013, 18:53:00
9A7KFF -Mario ti je nedavno testirao LFA11 el. sa Oblongom 6 el....skraceno mi je rekao da su na prijemu podjednake ,ali sa 6 el. oblongom ono što čuješ odradiš bez problema ...

Zanimljiva opservacija, jer je LFA duplo duža od 6 el oblonga.

I mene intrigira oblong iako ga odavno imam - u ALPE ADRIA UHF sam s 2x19 oblongom na 432 odradio sve što sam čuo, bez obzira što su kod mene signali bili i na granici šuma. Radio sam s 20W, a ti isti korespodenti i sa 700W i 7WL antenama. A sve s brdašca od 150 m asl.

Leon je imao oblong za 6m pa možda napiše nešto o tome ako uoči ovu temu.

Bude li sreće, u MMC bi digao 4x6 za 2m u V stack pa da vidimo kako to pjeva ;)
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

E74G

Pozdrav Đuro a i ostalima koji učestvovaše u ovoj temi.
Ja sam radio svojevremeno sa 2 x DJ9BV i stvar je nekako šljakala. Ali onda kad sam napravio 2 x 6 el. OBLONG, onda sam jednostavno ostavio one Yagice u penziju. Razlika je očigledna. I na prijemu a pogotovu na predaji. Ja jednostavno okrenem svoj sistem na sjever i radim sve što čujem iz tog pravca. I ne moram antenu nešto mnogo vrtiti. Česi, Slovaci, Poljaci, Ukrajinci a neki dan u 9A Activity-ju i naš Gerhard DK1FG.
Sve sam radio a da nisam antenu rotirao. Pa onda ti vidi.
73 svima i čujemo se! Nedim E74G 

yu1qt

Evo Oblonga 4/50, kod Leona je 5/50, a pravio sam i 8el 50. Ovaj 4 je pravljen za YU1DO, a zavrsio je kod YU1EV. Otprilike je nesto kao Oblong 6/144 - "najvise muzike, za najmanje para".
Ima ih u 9A i za 70 MHz.
Andra YU1QT

9A9L

Ajmo redom,
Đuro,, cemu provjeravati nesto sto se nemoze ni u ludilu provjeravati. Kao prvo ides usporedjivati 9 el Oblong a na istom boomu je izmisljen 10 el i za koplje bolji od tog sa 9 el. Ako nesto usporedjujes onda to napravis sa necim sto je "HIT " a ne sa starudijo. Nisam vec dugo vidio nikakve novitete kod te tvoje LFA antencice. I probaj testirati na kisnom ili snjeznom vremenu. Stavi onda i fracaro u usporedbu....heheh

Sto se tice Oblonga  5 el /50 kod prvog izlaska u zrak odnio je 1. mjesto u 50 mhz kontestu i to sa svih 100 w-

Mislim da ima u jednom HRS casopisu objavljeno pa ako netko zeli nek pogleda. Pokusao me Andro uvjeriti da je 4EL QQ bolji od 5 4l oblonga, napravljen je i 4 el qq ali "paprika"-
73's de Leon 9A9L

9A4HP

Malo ću razbuditi  9A7KFF da nam on osobno napiše svoj dojam , da ne bi sa moje strane bilo pokvarenog telefona ...Koliko vidim po vasim svim postovima Oblog je br.1 ...Andra hvala na brzini...5 el. / 50 mhz stavljam u plan za slijedeću sezonu na 50 mhz ....ako se pokaže kao onaj na 2 m biće luuudooo!Samo još nisam siguran kako to sve sastaviti a da ne padne sa krova :o.....susjedu u dvorište ::)....pozzzz

yu1qt

5el/50 je samo 6m boom. Zaboravih da se nahvalim najdužim kod YT1AU 18m/10el, srecom zicani i fixed.
Andra YU1QT

9A9L

Pa onda se preseli na neko mjesto gdje nema problema sa susjedima. Znam jedno mjesto na Modrušu. I nema opasnosti.
73's de Leon 9A9L

9A1IW

Quote from: 9a6c on 29. July. 2013, 19:29:50
Bude li sreće, u MMC bi digao 4x6 za 2m u V stack pa da vidimo kako to pjeva ;)

Mislim da je sa takvim sistemom dugo vremena radio 9A9T. MOžda radi još uvijek?
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718

http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

9A5AA

Hajde, kad se stvar tako zahuktala, neka neko ko ima iskustva sa oblongom na 2m i nižim frekvencijama kaže kako se ta antena ponaša u uvjetima jakog statičkog elektriciteta, kad iske frcaju. Ja sam čuo da je oblong skoro imun na to. Mislim da je to jedna velika prednost.

9a6c

Na 70 cm oblong se pokazao imun na grmljavinu i statiku, pretpostavljam da je isto i na 2m. 97PJT i 9A5ST znaju više.
9A9T ima 4x6 u "H" konfiguraciji, ne u vertikalnom stacku.
Iskustvo s Brača iz 2007 pri usporedbi 2x9 dk7zb i 4x9 oblong na 2m kaže da je na praznoj frekvenciji šum iz istog pravca na 2x9 dizao S metar do3 S jedinice, a na oblongu nikakvog šuma nije bilo i trebalo je dobro odvrnuti NF pojačanje da bi uopće shvatio kako prijemnik radi.

Malo smo otklizali od LFA, ali ko nas može zaustavit :D
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a1un

Postoji teoretski maximum gaina za dužinu booma sve ostalo je topla voda.
Mitovi o kvadovima, loopovima i drugim 3d antenama su davno razriješeni. Ostalo je samo mehanika.  ;)

73 UN