Main Menu

CME udara ?

Started by 9a4qv, 21. May. 2009, 12:35:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a4qv

I kada se predviđa udar ovog CME-a i dobra aurora?
Kolko sati?

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a1un

9a4qv

"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a5cw

Za 24h ili vise... ali mozda ne kod nas;)
bilo ih par u nekoliko mjeseci i nis posebno od toga osim na sjeveru...

There are no coronal holes on the Earth-facing side of the sun. Credit: SOHO Extreme UV
http://www.swpc.noaa.gov/SWN/index.html

73

9a4qv

Quote from: 9a5cw on 21. May. 2009, 13:08:57
Za 24h ili vise... ali mozda ne kod nas;)
bilo ih par u nekoliko mjeseci i nis posebno od toga osim na sjeveru...

Pa mi smo na sjeveru, naspram Mike 9A2WA koji je na jugu  ;D

QV
Heinrich Rudolf Hertz

9A2WA

Ja sam čisti južnjak ,skoro ka Kalabrez ;D ;D
Cosa Nostra 8)
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9a1un

hehe ovo nema veze sa onim CME koji nama trebaju. Jos cemo malo pocekati za raditi ponovo auroru.

9A4TA

Imao sam čast, samo jednom, slušati skandinavske radioamatere na 144 MHz CW, koji su tada imali pile-up i vjerojatno puno smetnji tako da nisam nikoga odradio sa 10W. :( Nema veze, velika je stvar uopće doživjeti Auroru u našim krajevima, pa makar i na prijemu. Iako sam slušao priče o tome, bilo je uistinu uzbudljivo slušati telegrafske signale bez modulacija, dok šušteći dolaze i odlaze...

Baš sam htio pitati što znači CME, a onda sam malo guglao i pronašao da je to "Coronal Mass Ejections". :)
Miša Nicinger - 9A4TA

9a4qv

Heinrich Rudolf Hertz

AD6IW

Radili smo prve veze, Joza 3ZO i ja sa G, DL, PA, SM, OZ, Y23 u super Aurori 1989 godine,
ali na 432MHz. Radio sam iz JN84 lokatora. Na 2m je bilo nemoguce naci slobodnu frekvenciju!
Ta se Aurora i vidjela gotovo do samog juga Eu, i bila je jedna od najacih koje su zabiljezene.

ad6iw

9a1un

Ja sam imao sreću u prošlom vrhu ciklusa pa se nakupilo dosta AU veza. Makar bilo je i puta kad smo Zvonko 1CAL i ja po
citavu noc visili cekajući je, a na kraju se jedan od uvjeta nije poklopio i nista od AU. Ukupno dvijetotinjak AU veza u nekih 7-8 aurora izmedju 98-2004....

73 Davor 9A1UN

9a5cw

Quote from: 9a1un on 22. May. 2009, 07:34:25
Ja sam imao sreću u prošlom vrhu ciklusa pa se nakupilo dosta AU veza. Makar bilo je i puta kad smo Zvonko 1CAL i ja po
citavu noc visili cekajući je, a na kraju se jedan od uvjeta nije poklopio i nista od AU. Ukupno dvijetotinjak AU veza u nekih 7-8 aurora izmedju 98-2004....

73 Davor 9A1UN

Ja jos nisam radio QSO preko AU ali sam napravio jednu Auroru ;)

73

9A4ZM

Moguća aurora za Božić 25.12.2009.

Izvor : http://www.spaceweather.com/

73 de Maki

9a1un

Nista od toga za nas, pre slabi flare uz mali i kratki CME, moze bit minor storm na high latitudes ali nista vise od toga :(

73 Davor 9A1UN

9a1un

Nista alarmantno za nas ali pojavio se prvi kompeksni sunspot ovog ciklusa.
Danas se nalazi na geoefektivnoj poziciji pa ako bi nastao koji jaci flare moglo bi nesto i biti.
Za sada samo jedan M-class flare sa CME koji bi nas trebao udariti negdje 09.02 rano ujutro, u svakom
slucaju nedovoljno jak za AU kod nas. Ako bude jos nesto napisat cu update...

73 Davor 9A1UN