Main Menu

CME udara ?

Started by 9a4qv, 21. May. 2009, 12:35:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a5cw

Sunspot number: 51 ;)
Daj jos malo za TEP prema ZS6 ...

73

9a5cw

Samo da ne eksplodira ;) Prognoza za sutra Au do JO41 nece ispod ...

73

9a1un

Nije bilo vise jacih eksplozija, a navedena pjega je izgubila kompleksnu strukturu tako da su sanse za jos neki jaci CME nikakve.
Ono sto je izaslo dosad moze u najboljem slucaju napraviti minor storm condx, znaci eventualno sjeverna DL bui mogla nesto cuti. Mi cemo morati jos malo pocekati...

73 Davor 9A1UN

9a1un

Prije pola sata CME udar, suncev vjetar se dignuo sa 300km/s na oko 800km/s. Pri udaru i za sada je IMF prilicno negativan odnosno juzan sto pogoduje AU. Ako se IMF ne okrene sjeverno u slijedecih sat vremena mozemo ocekivati
minor-major storm. Tesko da ce bit nesto za nas ali do srednje DL bi moglo sici....

73 Davor 9A1UN

9a1un

Napokon se sunce probudilo! Osim većeg broja manjih pjega na našoj strani vidljivog diska nalazi se i velika pjega 1158.
Zbog svoje kompleksne magnetske strukture već je izbacila nekoliko bljeskova sa izbacivanjem koronalne mase
CME: M6, M2, X2 jacine tim redom. Za ocekivati je dolazak CME oko izmedju 16.02 i 17.02.
Za očekivati je jaču auroru, moža ako nam se posreći i IMF bude južan dodje opet nesto i do nas.

73 Davor 9A1UN

9a1un

Noćas oko 01 utc nas je pogodio CME od x2.2 bljeska. Sunčev vjetar je skočio sa 350 na 550km/s što je manje od
očekivanog. IMF nakon udarca je cijelo vrijeme sjeveran sto usmjeruje cestice u krivom smjeru i ne dolazi do aurore.
Još uvijek nije kasno za AU ako bi se IMF promjenio.
Pratimo dalje

73

9a1un

Za sutra 09.03 moguća aurora. Iako su izvor manji i indirektni bljeskovi, zbog "kanibalizma" i sekvencije istih moguća je pojačana aktivnost. Ne vjerujem da će bit interesantno za nas ali nikad se nezna.
stay tuned

73 UN

9a1un

Evo stigao jutros prvi CME oko 07:30 po našem. Za sad je IMF južan, možemop očekivati nešto aurore kasnije u danu.
CME je ipak nešto sporiji od predviđenog ali svejedno nikad se nezna.

Osim toga noćas je došlo do novog X1.5 bljeska, za sad nisu dostupne snimke CME, ako je došlo do CMEa taj je
usmjeren skoro direktno na nas pa za nekih 48-60sati možemo očekivati stizanje materijala do Zemlje i nadati se aurori.

73 UN

9a1un

IMF je i dalje južan, trenutno se sunčev vjetar i gustoća povečavaju. Ništa za nas ali na sjeveru bi se trebalo nesto pokrenut.

9a1un

Dva CME idu prema nama, pošto je drugi bži od prvog vrlo je vjerovatno da su se stopili u jedan jači.
Predviđen dolazak na Zemlju August, 05. 10:00utc +/- 7 sati. Očekivan K index do 7.
Znači uz malo sreće imamo neke male šanse da i kod nas nešto bude.

9a7pjt

http://www.index.hr/vijesti/clanak/video-pogledajte-najvecu-solarnu-oluju-u-posljednje-cetiri-godine/565876.aspx

Oce  li bit sta od ooga  ??? . . .

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9a1un

To je bilo ovo šta sam najavio u prethodnom postu. K index je došao do 8.
Ništa spektakularno, dovoljno da se Aurora radila iz južne Njemačke.
Prošli vrh ciklusa imao je jako puno takvih, a 50tak i puno jačih oluja pa se nije ništa pisalo o tome.
Općenito portali ala index.hr i 24 sata nisu baš neki izvor korisinih informacija.

Podatci u realnom vremenu i dnevni izvještaji mogu se pratiti:

www.solen.info/solar
www.spaceweather.com

9a7pjt

TNX  za INFO  Davore ,

a to ja  kako neman pametnija posla  surfam okolo  i naletim  na ovako nesto .
Sta se tice  Index-a  sve  se zna  , ali ipak su ovo  oni  prenjeli - nisu se upustali u  "strucne analize" ::) .

73 PJT

9a1un

Sri procitao sam samo naslov pa sam zaključio da se radi o oluji od 07.08.

Ovdje se radi o bljesku o kojem sam pisao u drugoj temi u istom podforumu,

Ovo u biti nije solar storm nego flare jačine X6.9
odnosno bljesak. Koji izaziva CME, radiation storm u ovom slučaju jačine
S3 i radio blackout R1. Članak je za u smeće.

9a7pjt

Ima li  razloga za  zabrinutost   :o  , . . ..

http://dnevnik.hr/vijesti/znanost-it/prijeti-nam-oluja-na-suncu-koja-moze-izazvati-masovni-nestanak-struje.html

. . .  i  to  bas
sad  kad sam  kompletira  aparaturu    >:(   !   

73 PJT