Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

9A3GE

Dijelovi.......lokalni oscilator  116 Mhz......osnova transverter....drajv 5 mW in 300 mW out....pojačalo snage 15 W. te kutija gdje sve dođe...? Teknika Narodu...! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

;D....Sve složeno...poštimano i uradjeno par EME veza ..sasvim ok ...! Danas ovdje bilo par KW. na bandu....144 Mhz....u krugu od 100 km.  9A2PT...9A9SF...9A1UN...SVI BILI PODNOŠLJIVI....nešto širi ali to je normalno za takvi ant. sistem i snagu .... a propagacija je bila dobra....i sada je izvrstna...čuju se odlično It. farovi te far iz Deželi isto....! Pojavila se neka jaka smetnja...nosioc ..na 144.301...iz pravca Učke..ili je to neka refleksija...?  .S 7 je abaut...pa sam angažirao Landa iz Bologne ..I4BME...da provjeri....čuje i on ..pravac Istok..90 stupnjeva...negdje na Velebit....i smetnja mu je S 5...? Kod 9A2PT ...isto smetnja....? Ali ista nestane ...te se opet pojavi...traje par sati i prekine...? Bah...mistero di onde ultracorte ? Vederemo domani meglio..! Adamu se reflektira 3 cm od Učke...i to izvrstno....znamo za refleksije na dva metra...a sad i na Ghz-ima....? To vrijedi i za Velebit..isto dobre refleksije su od njega....te  na Sjeverozapad....Snježnik u Deželi...tu blizu ,...oko 30 - tak km. od mene...ali Učka je naj....neki dan veza blabla sa Tom-om..9A2TK....via Učka...59+ obostrano...bit će da ona silna željezarija što je postavljena na vrh....reflektira ko ogledalo ? A ima još tih fenomena dosta ! Glavno da gre...kako se kaže...( čeka Franina kurijeru (autobus) ..on i neka Romkinja...pa će Franina...će daaš (kiša) ...će dam..daj pare dobije odgovor....! Sutra sunce..toplo pa da se proba ..bolan...UKV ...naravno...! M.
Martin 9A3GE

9A9T

Ovo je osim kaj dobro dela, za izložbu Martine....bravo... :) :) :)

Znaš li kad je kakav EME contest na 2m ili 70cm?
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a4qv

Tom, a može i na 23cm, da testiram jedan malo veći tanjur ako ništa barem na prijemu  ;D naravno EME..

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A9T

Adame,
ako ti je dovoljno veliki, možemo testirati.... ;D ;D ;D
Ti znaš sa čime ja raspolažem... :D
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

;D....Dobar dan....! EME  kontest....ima i toga Tom...ali nisam nikad radio...ima tamo na Net-u kalendar....noćas nešto rađeno...dosta visoka degradacija ...ali najači je bio DF7KF...Dithmar....8x14 elemenata i kila....izvrstno dolazio...-12 te još par jakih stanica...ostali jako slabo ...kada je visoka degradacija se provjerava koliko je sistem osjetljiv..tj prijem kako radi....zato mali šum i veliko pojačanje je potrebno...kao i uvijek...za EME naročito...! Juče palio i žario 9A8WW i 9A9SF....redom do Francuske i Španjolske....onaj "kanal" prema Zapadu bio otvoren...naročito prema Francuzima....sve do Bresta...i to je isto fenomen...ide najprije preko Jadrana...prebaci Francuske Primorske Alpe...i zajno u Parizu i okolo....čini mi se da tu More puno pomaže....hladno - toplo i stvori se nešto što pouspješuje prostiranje...i to jako daleko...a naravno i sistem je ok..u 9A9SF....ali i 9A1UN isto to radi...samo sa jednom antenom....! Inače kada je radio 9A9SF...susjedi tutti cuzzo....a kaže Giani I4GBZ...DA NIKAD NIJE ČUO TAKO JAKI SIGNAL SA OVE STRANE....a on je oduvjek na dva metra...! Inače Giani već godinama gradi i eksperimentira sa antenama...i kada o toj temi počnu On i 9A4QV...nikad kraja....uživanje slušati ih...uvijek se nešto nauči....! Grade se antene...ste vidjeli Oblong od Borisa..9A6KTB-a...uradi ga dobro...i zadovoljan sa njime...a "utaplja" one tvorničke.....? Vlado 9A2PT upravo gradi jednu..(od serije ...4x14 elemenata) i to po Pop-u....YU7EF....(Pop...napredije li postrojenje...stup ..antene...? ) ..te "Bunkeraši" ...napravili isto par antena po Majstoru Pop-u...! A čak GG složio jednu antenu....(isto po YU7EF-u ) ...  Pop...traži  autorska prava...cosi tra amici...? Juče bio "miran" dan....nije nitko došao amo...? Inače bude gužva...samo "konobarim" ...većina pije cocacolu...? A ima i iznimke..popije se i boca vina...bijeloga..i to from Dežela...zbilja su dobra vina ..i prema našim nisu ni tako skupa...dok naša iste kvalitete koštaju tri puta više...? U međuvremenu "spakiran" hibrid.....300 mW in...60 W out... uz 13.8 volti i vuče oko 8 A.  ...može čak i 80 W ...ali treba veći hladnjak...testiran...pušten nosioc FM...20 min....zagrije se normalno...i snaga ne opada..konstantno drži...! Te se poslje "turi" u linear i oko 800 W ide van...not bad..? Naravno sistem TX-RX je razdvojen..! Bene ragazzi....! M.
Martin 9A3GE

9A9T

Odlično Martine, opet super gradnja, super hibrid (moram nabaviti jednoga takvoga)...bravo.

Jučer sam kod izlaska mjeseca radio Phil-a VK4CDI makar je degradacija bila nepovoljna, -25 do -30 bio qsb a tako i ja njemu, radi sa 350W i 4x 12 el. ako se ne varam...nakon mene su drugi jači pokušavali ali nije baš išlo, tek kasnije su ga radili...još jednog iz DL sam napravio a onda sam dobio društvo, 5K sa šogorom i prijateljem te smo zabludili do 1 sat, popilo se vina...razvile se dikusije, teoretiziralo o radio valovima...ova dva su laici u tom pogledu...išlo se doma pjevajući, hi.
Sve u svemu jako dobro...

Baš zavidim tvojim susjedima, rade Francuze i Španjolce ko od šale...meni treba neki sporadik za njih...makar sam napravio dva F i jednog EA tropo, kaj je ,je.

Moram malo probati EME contest jer ovako već postaje pomalo dosadno, iste face se vrte na chatu i bandu a stalno raditi iste, davati im raporte, uostalom znaš i sam kak je to.
Idem nekaj delat, 73!
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

Tom...hibrid je ok...ne treba full snaga iz baze....nego par stotina miliwata....evo probao sa IC 202 ....te sa FT817..ON SE DA FINO PODESITI....da idu van miliwati a i obratno.....kada se podesi u meni-ju VHF 40 41 42 na 255...daje 12 Wati out-a....ovo sa IC 202 sam stavio atenuator na ulaz...tako da  je drajv  sada 300 mW......ukopčao DSP u nf na iCOMU....mir i tišina....kako to reže šum a propušta signal..(DSP je DCSS 48 i dobro radi....i na FT 817 imam ugrađen DSP...još bolje radi...za SSB PRAVA STVAR...? He ..uradjen malo prije E74G...Nedim iz Gračanice....izvrstno se čuo...antene na Istok...nije neki Qrb ali ima sto brda do tamo...a ja nisam na brdu ..nego nizbrdu...! U tijeku je It. lokalni kontest...ima ih dosta...fano divertimento i blabla...baš dobro..signala za kontrolu i podešavanje kolko oš...! Bene...je kontest ma 50/70 Mhz....a imam tu neki transverter za 70 Mhz...desetak W. to uvalim Adam-u...oće da sa Ghz radi na Mhz....a ima čak i antenu za taj band...pravu...? EME...degradacija je visoka...samo jaki prolaze...ali većine ih ne bude na bandu...tja...? Salve gente...! M.
Martin 9A3GE

9A1Z

Dečki pozdrav!

Vidim da se svašta radi pa da se i ja malo pohvalim: sa QRPP na QRP na 23 cm uskoro.

Mala kutijica je PA cca 20 W na 23 cm.

Uskoro ready. Ako netko ima  N ženski  kontektor za šasiju sa semi rigidom  137 zalotano , preporučam se za kupnju.

Trebam 3 komada toga.

73s de Luci , 9A1Z

Luci, 9A1Z

9A3GE

Luci....bravo....ima nas još....tako treba...! Adi ...dobra oprema nama šta....krasan dokumentarac....snimatelj ima mota ....! Daklem..pošto je 50/70 Mhz Hrvaški kontest nešto se sprema....? Prepravljen jedan stari trensverter na 70 Mhz.....stavljen kristal od 14 Mhz...x 3 i ima se 42 Mhz....te 28 Mhz baza i tu smo...? Samo kristal odstupa dosta i nemere se "navući" točno na frekvenciju....from chipotek....jeftino...a tako i oscilira....razlika je 10 Khz...može proći...za nuždu...? A naredim možda još jedan...ovaj "uvalim" 9A4QV-eu....neka proba na 70 Mhz...uraditi koju vezu u kontestu...antenu ima....što se ne može...reći za mene...? Imam jedan log-periodik ide od 50 pa do 1300 Mhz....inače kada se sluša na njega ...čuje se čak nešto...ali šum je veliki... a SWR loš....naspram rezonantih antena.....kompromis....ali posluži..? Vidjet ćemo u Subotu..kako to se ponaša i dali se uopće što čuje....momentalno slušam na 70.200 i tu je jedna velika smetnja...nosioc....nije rupa...? Bah...! Tako....pokrivaju se niži bandovi...a 1296 Mhz....zapelo kod Adama.....tamo neka ATV u boji koja se ne vidi kod mene...nisu okrenuli antenu sa Učke na Rijeku....nešto su uradili krivo...? Možda ih je signal od Radara tukao u glavu....ali kada se ima papir za pristup objektu na Učku....lijepo se ode tamo do "radarista" i onda ga oni isključe ..dok traju radovi...tako rade sve službe koje nešto popravljaju ili montiraju....QV i kumpanija oćo.....što nije dosta VF doma...pa treba jača doza...i to praf u glavu...? Ha...vado fare una dormita e dopo se continua....! QV...zlotaj to...? M.
Martin 9A3GE

s55m

E moj Martin....ki će te ćapat sa tvojin konstruktorskim majstorijama? Da još iman malo vrimena....di bi nam bio kraj HI.
GL in "kontekst". Ja nemam niš za 50 a vero ni za 70 (ali bin moga poči do Darka, pa lupnit neku vezu??)

9A3GE

Gušti su različiti...kaže vrag i skoči u koprive....! Evo nova "šasija" i lokalni oscilator od 42 Mhz...i gore je kompletan izlazni stupanj od desetak W. Juče probano na 70 Mhz sa 9A6PSM....dosta slabo išlo...? a imamo i nikakve antene..on gepejaču a ja neke "grablje"...tja....a antena je najvažnija u tome...? Pukušat ću ovaj slučaj zalotati..? Pa se možda što i čuje na 70 Mhz....susjedima u It. su ukinuli dozvolu za rad na tom bandu....i ako ne bude otvaranja ništa se ne bude uradilo...? A čini mi se da nema puno stanica na 70 Mhz u nas...Ma...probamo isto..! Ti bandovi su zaprti...za sada...juče probao na 50 Mhz sa S57RR ...Robertom iz Izole...jedva se čuli...nije to dva metra gdje se dobro čuje uvijek....farovi i susjedi te naše postaje..? A treba pokušati....koga zanima...? Zato su dva metra naj...ovi niži bandovi  kao da nisu UKV...nešto između...? Toliko..! M.
Martin 9A3GE

9a1un

05/22 15:28 9A1UN Dave I am running JT65B here, not cw   (W5UN/MBA/KW
05/22 15:32 9A1UN Dave I hear your CW but mine is not working at this time   (W5UN/MBA/KW Dave TX EM23mg 99.201.50.109)
05/22 15:33 9A1UN Dave my CW is not setup at this time. I did your your calls OK.    (W5UN/MBA/KW Dave TX EM23mg

Što bi ga tukao! ;) hi

73 Davor 9A1UN

9A9T

KONAČNO:

9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

Tom...complements....jedini smo sportaši na EME....nitko ni a ni b...?   A nisam ih još uspio uraditi ...još par dana ću pokušati....najprije mi riknuo linear...puklo ono "dugme" što odvaja anode od rezonantnog kruga...a nemam baš neke adekvatne zamjene...ali 9A2PT mi donese nešto..?  A gonio "mali" linear (400 W) pa nisam uspio dobaciti do Zanzibara....tja....proba se opet..još par dana...? Mr Marchieglia slotao mi interfacu za lapatopa.....sve smjestio u DBN konektor....PTT ide preko optokuplera...a na lapatopu je USB-DBN kabel ! Dole su slikice kako je to urađeno...majstorski...!Može se koristiti u svima FT i ICOM uređajima....te i na svim ostalim starijim gdje je klasični MIC i ZV. priključak...doda se samo "ženska" utičnica te se spoji na nju mikrofonski ulaz i izlaz iz zvučnika ...na uređaju..! Velka vrućina je okolo...gonim klimu max...inače izgoriti...oma ljeto..poslje zime...? Tja ...bude valjda i kakvo dobro otvaranje ES....na dva metra...? Bene ..saluti..! M.
Martin 9A3GE