9A VHF/UHF/SHF

Started by 9a5st, 03. May. 2008, 06:53:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

9A6R

Slažem se s tobom Adame i potpisujem sve što si napisao.Vidi se da ispravno razmišljaš.Treba biti realan inače u životu pa tako i na ovu temu.Međutim kolegama kao što je GG to valjda nije drago za čuti ili što li već?Možda im je lipše živit u nerealnom svijetu i biti u oblacima cijeli život.Svatko ima pravo na svoje mišljenje ali smatram da je to neozbiljno pogotovo nakon toliko RA staža.A rugati se nekom da za kontest ne može izdvojiti potrebite novce krajnje je neukusno,nekulturno i nekolegijalno.Ja ne zavirujem ni u čiji novčanik.Svak na ovaj hobby troši po svom nahođenju.Dao Bog da svi budemo imali EME sisteme samo dvojim u to.Naravno da ćemo se i dalje baviti radijom i raditi što budemo mogli,pa makar i QRP.

Zdravi i veseli bili
9A6R,Split,Dalmacija,Hrvatska.

ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

9a4qv

Braco,

nije bas tako, ali ako ti tako mislis neka bude.
Ja samo govorim o cinjenicama i istini, i ja radim u kontestima i to rekreativno, upravo iz navedenih razloga.

Gogo, bas tako kako i naveo, ptica pojede crva, macka pticu, pas macku itd...

;D
QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A4EW

Pozdrav dečki s juga!  ;)

9A4QV/Adam je čini mi se pogodio srž problema kada je u jednoj rečenici u svom postu napisao dvije ključne riječi a to su "centar aktivnosti". Drugi problem leži u činjenici da postaje na srednjem i južnom dijelu naše jadranske obale moraju "prebaciti" veliki broj planinskih lanaca i vrhova u pravcu od sjeverozapada do istoka.

Jedino rješenje je što višlja čuka, dobar antenski sustav, uređaji i snaga. Ali sve su to lokacije koje su teško dostupne sa takvom opremom i najvjerojatnije zagađene kojekakvim RF zračenjima drugih profesionalnih predajnika i uređaja.
Pri tome bi za svaku takvu potencijalnu čuku trebalo izračunati udaljenost do centra aktivnosti. Nekada, kako je napisao Adam, to se moglo kompenzirati velikim brojem talijanskih stanica, ali su danas vremena drugačija...

Iz same prirode prostiranja UKV-a poznato je da je tropo scatter konstanta, prisutan je 24 sata/365 dana u godini i pruža  nam mogućnosti za veze do 800 km udaljenosti . Sve preko toga je tropo ducting koji se pojavljuje pod posebnim WX uvjetima i na njega ne možemo uvijek 100 % računati.

Znači recept za uspjeh sa juga sastoji se od četiri "namirnice"  :) :

1. Dominantna visoka lokacija bez puno RF smetnji
2. Centar aktivnosti udaljen max. 800 km
3. Dobra oprema
4. Dobri OP's

P.S. Nisam imao namjeru otkrivati toplu vodu, sve ovo je jako jednostavno ako se malo razmisli o elementarnim mehanizmima širenja radio valova i ako se pogledaju rezultati i popriča sa operatorima koji su u prošlosti radili konteste iz tih krajeva.

73 de 9A4EW, Hrvoje
73 de 9A4EW, Hrvoje

9a5cw

Šalu na stranu ali mislim da se tropo pomakao po QRBu vise prema 1000km sa snagama koje se danas koriste na 2m i sa antenskim sistemima.
Bratzo volio bi cuti kako ces pomicati granice Tropo rasprostiranja ali ce ti najveci problem biti prijemnik...
Badava ti da budes 59++ u DL ako ne cujes silnu rulju koja te zove sa GPjkom i 10w iz golog uredjaja.
Imam negdje na CDu slike koje mi je dao Wolf DL4FCS... gdje su potajno slikane neke lokacije (špijuniranje) po DL landu... a tek sistemi antena i sl... to treba vidit.
Za kraj ... vratite nam onih 100+ talijana koji vise ne rade na 2m ;)

73

9a6c

Sve si dobro napisao, samo si jedno zaboravio - treba i raditi, a ne samo kukati.

Jer po teoriji suza i plača nitko osim ongo nepoznatog prvog ne bi trebao ni trošiti struju. Bitno je uvijeku datim okolnostima uraditi najbolje moguće, ako je to bitno, a ako okolnosti ne valjaju, onda ih promijeniti koliko okolnosti dozvoljavaju pa sve iznova...I sve bez pritiska... On je kontraproduktivan. Teorija kako je dovoljno doći na dobru lokaciju vrijedi nula bodova...

Ilustracije radi, a znat će i 9A2WA koji se zlopatio zajedno samnom, 1980 se ekipa YU7BCD , inače neprikosnovena na KV contestima, odlučila prikazati na Velebitu, Visočica. TEMP2002, 2xYU0B, sve as do asa, ali avaj... YU3APR/2 - Žbevnica, odakle nitko poslije nije radio osobito ozbiljno, mraknula im prvo mjesto na 2m s 200W i 4x3 el YU3DL loop. I IC202, hi... Na 432 smo bili bolji , vjerojatno jer smo tu radili 9a2wa i ja i to s 15-20 veza manje i manje snage...

I poslije je uslijedila "konstruktivna" diskusija - kako to mi nismo prvi, ima nas više, imali više snage, veće antene i još HAM IV da ih vrti...

Inače, informacije radi I4XCC nikad nije bio baš osobit contester i imao je dobre rezultate samo u CW contestima, više je dxirao. A danas se samo javi ponekad onako sportski.

Godine čine svoje...

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a1un

Adam ne mores usporedjivat DL i nas sa ove strane Alpa. Makar ni DL nije dobitna kombinacija. Prvi rijetko prelaze 350k pts. Najcesce oko 300k. Za top rezultat u iaru r1 vhf potrebno je prebacit 400-410k pts. To je moguce sa vrha Alpa, lokacije ala Marmolada,hb9ms,tm2w ili sa druge strane iz JO01,02.
Eventualno iz KN09ce ako se pogodi dobar WX. OL4A to kompenzira sa 12 sustava i isto toliko snage.
Nije stvar da se borimo sa takvima jer tu nemamo sanse. Kad sam redovito ozbiljno radio 2m conteste
zadovoljstvo mi je bilo natjecat se sa meni slicnima. Tu spada 9A,S5,I3,I4 i nije me brigalo sto mi na kraju contesta DK0BN da >1000 redni broj, a ja njemu 400-500. Cilj mi je bio dokazat samom sebi da se tu iz istre moze napravit 200k u IARU R1 i to smo uspjeli. Prostora za poboljsanje bilo je jos, ali nekako HAM vode su me odvele u kamenevalove tako da sam malo zapostavio 2m contesting. Uz jos malo provokacija mislim da cu se vratit na 2m contesting i to uskoro.

73 Davor 9A1UN

9a5st

Zanimljiva diskusija,nema šta.
Slazem se sa višezi konstatacija,ili kako se već kaže.
Pogotovo ona ...južnije,tužnije.
Volija bi da je bolje,ali ne može.
Fali i onoga za kartu,i opreme,u nekih i volje...
Pari mi se da najviše fali vrimena,poznavajući ekipu okolo STa.
Ali kilin se klinom izbija,pa ja sa 7PJT i 2WA odo još južnije za HLJK,pa da provamo.
Ko zna,možda osvanu oni talijani,ili možda Es ok 2000km...ili više.
Nikad se nezna.
73 de 9A5ST
P.S. još RS na 10GHz,pa ostane onih X 50

9a4qv

Davore,
sve tocno sto si napisao, dakle ipak smo dosli na ono moje da se ne mozemo usporedjivati sa DL jer oni gore deru.
I vracamo se opet na onu prije spomenutu bolje prvi u selu nego zadnji u gradu.

Marmoladu zaboravi na nacin kako se nekad exploatirala jer su tamo domace snage ala IK2CFR/3 napravile toliko sranja gore (doslovce, a sta ti ja pricam o tome a ti si u turizmu, tar znas da za njih govore da su najsporkiji gosti) da su im vrata zatvorena do daljnjega, tako sam cuo iz prve ruke, ja se mozda popnem gore u satoru ali samo preko dana za alpe adria.

Dakle ti ozbiljno 500 veza , a njemci neozbiljno 1000 veza, a ti vidi.
A na kraju se broje mrtvi, nitko ne gleda otkuda si radio nego na kojem si mjestu i koliko punti natukao.
Dac d point  ;D

A cuj svi ti kupljeni Javornici, moraju se nekako iskoristiti, dajte malo  ;D

QV (on the moon now)
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

oe1ems

Adame,

postujem da svako ima svoje interese i to je dobro da je tako.
Mislim samo da je nekorektno situaciju proglasavati gorom nego sto jeste,
pogotovo ne iz nekakvog subjektivnog pogleda!

Mislim da se sa nasih podrucija itekako mogu napraviti "dobri" rezultati.
Bilo to Slavonija, Medjumurije, Dalmacija, Bosna ili Hercegovina, postoji niz izuzetno dobrih lokacija.
Neocekujem da se moze pobjediti nekog Ceha ili Svabu, ali to neiskljucujem, barem slucajno.  ::)
Sjediti kod kuce i samo kukati kako to lose ide sa te lokacije sa opremom koju posjedujemo i nista
protiv toga uciniti i traziti izgovore tipa mi nismo u centru aktivnosti moze biti samo kontra produktivno.
To bas nedaje dobar primjer nekim novim "klincima" koji su tek upali u ovaj hobi ili bi zeljeli postati radio amateri,
kao sto neide u prilog nama samima!
U krajnjoj liniji ako se nepostaramo da napravimo sami vise aktivnosti, ona sigurno nece sama pasti sa neba!

Moj licni stav je mozda previse extreman, mozda i nije...neznam...ali ja sam se odlucio da pored OE lokacija
ipak pokusam napraviti neku aktivnost iz BiH (iz 9A sam vec odradio par sezona sa JN74LT)! Koliko ce to ici po nekom mom planu....neznam, ali ako nepokusam necu to nikad saznati!

Pa3k ...... moja iskustva (2m) govore da je sa ovih prostora puno veci problem skrenuti paznju na sebe u DL barem kod onih stanica koje imaju 100W+ i nekakve antene. Iluzija je razmisljati o tome kako raditi one koji rade sa GP i 10W!
Na VHF je barem mnogo lakse izvuci koji dB vise antene nego na HF, a za QROOO je obrnuto. Stoga se bas nevidim nekakav veliki problem u RX!
ako si zainteresovan.....bujrum (kako se to vec u Bosni kaze) pa mozemo onda zajedno pomjerati QRB granice tropa!

73
de OE1(4)EMS/E77DX
Braco

9a4qv

Braco pozdrav,

Razlike u stavovima su dobre za forum, tako se nesto nauci, nemam problema sa time  ;D
Razlika izmedju mene i tebe je u tome sto ti mislis, a ja sam probao, kad govorimo o kontestiranju na 2m ili 70cm a moze i dole, pogledaj kad sam ja radio u kontestima na 70 mhz (slika antena je na DK7ZB stranicama ima par godina da je gore).

No, to nije mjerilo necijeg iskustva, slazem se da moze bolje ali ne puno bolje od ovoga. Ja nisam subjektivan, ja sam samo objektivan i to potkrepljujem primjerima iz dosadasnje prakse. To znaci, ne reci klincu kojeg vodis na kontest ili ekipi koja tegli opremu ,sad cemo mi osvojiti prvo mjesto (mozda u selu ali ne u gradu  ;D ) , nego priznati da postoji bolji iz nekih relanih razloga a mi se idemo zabaviti i eventualno pobijediti susjeda, odraditi neko novo polje.

Da to usporedimo na podrucju gdje si ti jace potkovan, KV recimo. Vec "100" godina znate  ;D kako radi ON4UN na 160m pa nikako da ga izribate, covjek jednostavno ima s cime i ima poziciju, Davor najbolje zna kako je bilo raditi iz Italije sa dobrom antenom a kad ti se tu posjedne na vrat ON4UN ti sjedi i placi a on dereeee.

Tako i mi, vec 10 godina gledamo kako DL i OK deru i ne mozemo nista, barem tako rezultato kazu, oni ne lazu  ;D
A cuj bio sam i ja na Velebitu, ali kazi mi neki stariji (citaj iskusniji) da je za tropo ducting ok visina do 1000m preko toga ne ide. Slicno je i sa Es na 50 mhz ali cini mi se i na 2m nije velika razlika.

sa druge strane sa 2000 -3000 asl streljas ovu ekipu sa 100w i gepejkoim kako hoces, samo treba skupiti tu ekipu, kad ih nema toliko ali u DL i OK ih ima, tu su punti majstore...

No dobro,
puno uspjeha u contestu, cujemo se

QV

Heinrich Rudolf Hertz

s56a

Nekoliko UKV utisaka sa "Dalekog" Istoka!  Prva DX-ped 1967 godine, Vrsacki Breg, najistocnija YU1BCD stanica, sporadic E na 2 m, uradjeno par Engleza.  1978 godine prvi rad iz YT3L sa skoro 500 QSO i "neverovatnim" TK, IT9 i slicno.  Zadnjih godina majsko takmicenje sa YT2F, KN03KU iznad Kragujevca.  Ove godine sam radio prva dva sata sa FT-987 i 2L17.  Malo guzve i smetnji na samom pocetku, oko 20 QSO u dva sata, sve zadnje preko 450 km!  Slicno na 432 MHz ali u mnogo manjem broju.  Ja pile-up radim na KV, a UKV sa QSO u 1.000 km komsiluku su mi dosadne pa svakih 10 godina konstatujem, da su i operatori jako losi.  Najsmesnija su mi i danasnja verovanja, da je rad na 144 MHz neko veliko tehnicko dostignuce kada su profesionalci otisli na 2 GHz i vise.  No sve je to dio naseg raznolikog hobija ukljucujuci ARG, QRQ i slicno.

9a1un

Adam ocito se bas ne razumijemo. Meni osobno nije cilj pobjediti u IARU R1 VHF jer znam da je to nemoguce iz Istre, ali zato mi je 2m contesting nesto posebno i drago. Uz to postavim sam sebi ciljeve, a to je poboljsati svoje rezultate od proslih godina i ganjati konkurenciju iz sela i okolice. Pred nama su HLJK i IARU. Znaci ako uspijemo slozit koju antenicu na lokaciji cilj ce mi bit prebacit 180k u hljk i 200k u iaru sto si dosad najbolji rezultati postignuti iz Istre...

Ako pogledas bolje DL rezultate vidit ces da ih vecina sa oko 1000q ne prelazi 300-350k. Lani su 9A5Y napravili 300k pa nista nije nemoguce....

73 Davor 9A1UN

9A1Z

Ako se mogu pridružiti ovoj burnoj diskusiji.. čim viši band sve je za isti ERP proporcionalno manje.

3cm  = 32 db gain antene,  1 W,   accu 7Ah i IC202 = 1KW ERP-a za 7 sati rada

Može i na bicikl pa se lokacija može lako mjenjati!

Mislim da je usporedba rezultata sa različitih lokacija jako diskutabilna i da izazov treba biti napradak rezultata sa svake lokacije iz kontesta u kontest. Osobno mislim da bi me svaka pojedina veza s juga prema OK DL  veselila da sam dole. Jednostavno treba se pomiriti sa mogućnostima lokacije gdje si. Što bi onda rekli npr. LZ. YO itd. koji su još istočnije -južnije.
Mate je na dobrom putu .. treba biti više aktivnosti pa će se pronalaziti i putevi do dole. Ne zaboravite da i na vrhovima ima loma valova. Još nije bilo ekspedicija na otok koju nismo čuli od prve na 6m na više.  Po meni treba se samo udaljiti od prvog reda lanca Dinarida, Velebita ili se popeti na njega. Osobno sam radio iz svoje lokacije koja je prema sjeveru zaklonjena  Planinicom ( obronak Mosora )do 45 stupanjeva  udaljeno 500 m i na 6m sam   u Es radio normano cijelu Skandinaviju.  S druge strane ovih 300 km razlike do dole je strašno važna za TEP . Dalamcija je u zoni normalnog TEP-a. Dakle REGULARAN TEP svaki dan i to u svakoj svojoj fazi .. poslijepodnevni i noćni. Pripremite dečki 6m pa 4m! Isto i 2m slijedi jaki Sunčevi ciklus!

1z

Luci, 9A1Z

9A2WA

Quote from: 9a6c on 13. May. 2008, 17:19:32
Ma vidi ovoga?

Ajde lipo leć, nemoj nam ubijat volju za život.

Objasni Walteru I4KLY kako se ne može, ako si frajer... A on ti je na Monte Fumaiolo, ex GD11e, ne znam novi UL. Odatle je uzeo sve što se moglo i postavio rekorda koliko se moglo pa mu dosadilo i sad pušta nas da se prepucavamo.

U JN83 imamo na 432 QRV:

9A2WA, 9A6R, 9A7PJT, 9A1CPB, 9A7B, 9A2BW, 9A2FW, 9A6C,  a sigurno ima i još koj neprijavljeni ilegalac.

Ajmo vidit koliko će ih bit na bandu za ALPE ADRIA UHF?

GG

Kad malo bolje promislim ,ašta je bilo zadnjih 10 -etak godina ?
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

oe1ems

Apsolutno bih se slozio sa Davorom, ali bih jos dodao da ja jos nisam (cuo, vidio, primjetio,....) da je neka ekipa
iskoristila maximum neke od "nasih" lokacija, a iza toga slijedi ono uvijek se moze bolje!
Dobar primjer su stvarno 9A5Y na 2m!

Adame ja vrjerovatno nikad nebi ostao (postao) radio amater da nije bilo pojednih momaka koji su mi uvijek davali
nadu da je jednog dana i ono nemoguce moguce, ili bolje receno meni niko nije kad obecavao da cu biti u contestu
kad smo isli sa FT-480R i YU0B na Kozaru, ali su mi davali nadu da cu jednog dana i ja(mi) proraditi sa 4 x nesto + KW,
da nespominjem druge stvari. Od tada je proslo vise od 20 godina, sa 4 x nesto + KW jos nisam proradio, ili bolje receno
jos nisam odradio contest na 2m u onom stilu kako bih to zelio.....ali doci ce vrijeme i za to!

Da povucem samo jednu paralelu sa HF contestima,
do prije par godina bilo je vladalo je misljenje da se u velikim WW DX Contestima nemoze napraviti Top score
sa nasih krajeva tj. iz ovog djela EU. Mislim da se ta slika tokom zadnjih godina dosta promjenila, osim toga
sve je vise aktivnosti sa istoka (Rusi i Kinezi).
Dugo godina je DA0HQ bio (smatrao se) nepobjedljiv u IARU HQ, da nespominjem Ruse, Engleze, Francuze i Poljake, Slovaci su (kao jedna vrlo mala zemlja) pokazali prosle godine da im se mogu sa njima parirati...itd itd.

73 de OE1(4)EMS/E77DX
Braco