9A VHF/UHF/SHF

Started by 9a5st, 03. May. 2008, 06:53:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a6c

ako se dobro sjećam slika iz časopisa u članku o rainscatteru, ne bih rekao da  se Mate malo znojio kad je sjedio na suncu cijeli dan za tih 20 veza...

Sve je to relativno, obzirom da prostiranja na SHFnisu vezana uz tropo sloj koji je konstanta na svim bandovima, to je isti efekt kao i Es na 6m - možda bude, a možda i ne bude...

Obzirom na rainscatter, možda bi najbolje bilo sasvim odvojiiti 3 cm&up iz generalnog plasmana i ostaviti ih u svojim zasebnim kategorijama?

Inače, mislim da bi bilo poticajno u svim contestima koristiti sve raspoložive bandove, bez obzira na broj mogućih sudionika, jer time potičemo ljude da ih koriste, a onima koji su van domašaja za tropo i Rs dajemo motiv više da zuje pa makar i na 70 MHz. Jasno da sam tu uskogrudan i da mislim na sebe i svoje susjede, jer na 144 - 1296 mHz nismo baš neka for, ali na 4&6 m bi se već dalo razgovarati...

Svaki band je zahtjevan i nepredvidiv na svoj način i za svaki band treba imati i tehniku i strategiju.

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A2WA

Lako je vama "gori" svašta napisat pa ostat živi................ >:( >:( >:( >:(
Dođite doli radit ,pa onda govorite na isti način............... >:( >:( >:( >:(
Zbilja ,kad gledam samo rezultate vas odozgar dođe mi da prodam i šefa i stanicu i bavim se salatom putaricom i petrusimulom ,jer šta god učinili da učinili sve je isto ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::)
Znam da se u okviru propozicija ne može puno napravit,ali mogu bar ronzat . ;D
Uostalom tko mi je kriv šta se tim bavim, a ako se već oću stim bavit tribalo bi odselit v Zagorje zelene pa sa tikve ganjat gigaherce :D :D :D
Lipi pozdrav ODOZDAL di je sve nekako gluvo ,ali je zato arija slana ;D
Mike 9A2WA

Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9A1Z

Mike , malo da se nadovežem...

Interesantan je primjer I4XCC koji je prošao sve bandove i sad radi uglavnom samo 3cm. On je još dalje od vas i u svakom kontestu odradi 80 % stanica koje i ja. Da li je to utjecaj mora i sl. što je njemu dostupno sa kućnog praga ili nešto drugo zbilja bi bilo dobro prokomentirati. Uz to on je do nedavno bio i rekorder u RS za EU. Sad ga je pretekao Cesaro .

To je zanimljiv band kojeg trebate još istraživati . Morate znati i da tropo ide puno bolje preko vode. Da imate par Istrijana na 10 GHz to vam je sigurnih x bodova.

Ali eto mi vama na more a vi nama na RS! Mora biti malo turizma.

Mike nemoj mi se plakat jer sam ja dobro čuo kako zvuči band na 6 m na moru i kakav je  super TEP svaku večer . ( dva dana sam mislio da nešto ne valja tako je baršinast šum etera).
Es je 50% češće na svim bandovima, pa bi vi onda mogli otvorit Es turizam.
Opet nama idu JA i W puno češće na 6 m pa bi vi mogli malo na JA kod nas  .......

Eto kako nam je raznolika zemlja !

; )

1z
Luci, 9A1Z

9a6c

Mike i ja se vjerojatno nikad nećemo složit oko toga što s eodavde može, a što ne može odraditi.

Moje je mišljenje d atreba nešto uložiti prije sveg au rx i antene, a onda vidjeti čega ima.

Jednako kao i situacija na Biokovu koje bi trebalo funkcionirati, ali to s edogodilo samo jednom, kad je YU3APR/2 1979 uzeo prvo mjesto na 144 MHz u Tesla Memorijalu. Kako njima nije ništa smetalo, kako to da su oni sve čuli i radili?

Lažem, 2000 godine u rujnu, 9A1CIG je odradio cca 250 veza s prosjekom 470 km, ali na žalost loga nikad nije stigao gdje je trebalo (angrkhhhh...). U očajnim prilikama (including 3 sata qrt zbog statičkog qrma ujutro od 6-9 loc time...) imali bismo smo treći rezultat. Oprema je uključivala 4x9 dl6wu, 3cx800 i I0FTG transvetrer kojeg više nema. 800W i stare antene, ali s pravim prijemnikom i eto ga na...

Mislim da su nam prijemnici najveća boljka, a lokacije s kojih radimo preopterećene kojekavim zračenjima o kojima malo znamo... Pod lokacijom ne računam uzvisinu od 101 m asl negdje uz obalu...

Evo prilike da vidimo što će biti već u ALPE ADRIA contestu.

UHF, jasno...

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A2WA

Drago mi je prijatelju da se i posli toliko gladnih godina nedaš.
Svaka čast ,tako triba,a i drago mi je da u svići ima još uja!!!!!
Ipak priporučam tikvu primjerene veličine i QSY u Slavoniju.....
E ,onda bi tvoj prijemnik doša na svoje i sa sebi sličnima imao prilike za usporedbu.Ovakooooo????????
Mislim da i uz jedrličarski hendikep nemamo šansi ni pod slično.....
Bez želje za daljnjom polemikom želio bih poziciju od I4XCC ,a za promjenu da on uzme moju ;D ;D ;D
Živija entuzijazam lude mladosti...O tempora ,o mores...
Jedan pozdrav ciloj VHF/UHF/SHF/EHF ekipi i čujemo se makar i sa 100m nadmorske visine. ::) ::) ::)
Mike  ;)
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9A1Z

Mike , ali jedan prijedlog .. zbilja bi se mogli malo nalaziti na kontestima i družiti. Pozivam te i ostale da se vidimo za bilo koji kontest na mojoj ili lokaciji 9A1CMS.

1Z
Luci, 9A1Z

9A4ZM

Nisam prije vjerovao Mikeu, ali nakon par mjeseci na južnom moru polako shvaćam tužnu istinu : "što južnije, to tužnije".

Ili, kako je to znamenito formulirao Pepi (9A4RJ/9A1CMS) : "Odje.i lokaciju, na kojoj niti QRM-a nema !"

73 de Maki (9A4ZM/p , Vela luka , JN82IW)

9A6R

73!
Ajde hvala dragom Bogu da je netko tko se spustio u naše krajeve shvatio gdje se mi nalazimo i što možemo čuti i možda uraditi.Ja sam o ovoj temi napisao par riječi i prije na ovom forumu samo izgleda da kolegama to nije doprlo do mozga.
Ljudi moji shvatite već jednom da su između vas i nas Dinaridi a sa Juga nemamo aktivnosti.Koga da uradimo,Albance,Grke,Ciprane,Maltežane?Koliko je njih aktivnih?Koliko ih vi dozovete u kontestima?Itd,itd...
Zalud svi sistemi i snagurina.Naravno ,da bi sa svom tom skalamerijom bilo i boljih rezultata ali sve mi se to čini trud i muka za glavicu luka.Da zaključim.Zemljopisni položaj i aktivnost stanica u okruženju je presudan moment. Mi to nemamo i ne preostaje nam  ništa drugo nego da se pomirimo s tom činjenicom.
Puno dobrih DX-ova od srca vam želi

9A6R,Split,Dalmacija
ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

9a6c

Svi operatori A razreda znaju da polje opada s kvadratom udaljenosti i da se UK valovi šire pravocrtno s povremenim refrakcijama.

Kako povećati polje? Kako smanjiti gubitke na pravcu prostiranja?

Odgovor je - ulagati u prave uređaje i antene, kabele i konektore.

Ako kao referentnu točku uzmemo IC706 i 7 el yagi, sumnjam da će biti velikog sexa.

Ali i dalje tvrdim da s 4 dobre yagi antene, 1000W snage, NF<2 dB i IP3 od +0 dBm s Brača ili s Biokova može zanimljivih stvari čovjek odraditi.

Jasno, ako odemo korak dalje, možda bi trebalo razmisliti i o bandpass filterima za eliminniranje nepoželjnih signala u neposrednom okruženju.

Život nije jednostavan, ali amateri smo?

Inače, rado bih se sjetio nekih kukumara koji su 1972 u Splitu čak imali i ambicije s 2x11 el ELRAD i CONTEST25? Di je to nestalo?

Najlakše je plakat i cvilit kako nas nitko ne voli, ajmo radit pa će i bit.

Ni ja se ne bi okrenija prema jugu da živim u JN85. Za koga?

GG

9a5cw

Dobar sistem i velika snaga otvaraju neke druge dimenzije.
Provat za znat!

73

9A6R

Nisam ni reka da je 7 el.i 706 neka oprema.To svi znamo.Ali eto primjera 9A1CIG u nekom kontestu sa Promine, sa solidnom opremom,ogromnim opt.ant.sustavom,barem KW snage,PP itd.I koliko su punata i veza uradili?Premalo za toliki trud...i nisu bili prvi našto su ciljali.Bili bi da nitko nije posla LOG,HI.
Zar smatraš da ćeš na 70cm bolje proći?Da se razumimo,nije meni krivo što se ti trudiš,dapače, to je pohvalno,ali mi nije jasno kako u ovoliko godina staža na radiju nisi uočio činjenice koje sam iznio u prethodnom postu.

9A6R

9a1un

Moze se moze, izadjite na vanjske otoke sa 2 dobra sistema i vecom snagom. I1,2 vam je oko 700km, a ima ih puno. Uz to da se odradit 20tak OK i 20tak DL+ ostatak ovih blizih. Isto tako su talijani sa juga plakali da se od doli ne moze napravit dobar rezultat. Onda su se nasli S57C&Co. u JN71 i napravili 220k pts na 2m. Na 70cm su takodjer rasturili.

9A6R

Dobro govoriš moj UN.Samo ne zaboravi da je Jadrolinija poskupila karte,ali ti se ne voziš pa neznaš.
Eto tebi otoci pa odnesi te sisteme na svaki kontest ako hoćeš.Brzo bi te prošla volja.

9A6R

9a6c

Za pravo kazat, kad su S5 momci bili u JN71 opalio je odličan sporadik u kojem su uradili preko 30 veza , a prosjek skoro 2000 km, ali i bez toga su radili odlično.

Spominjanje 9A1CIG kao lošeg primjera upravo ukazuje na ono što cijelo vrijeme želim podcrtati, a to je tehničko usavršavanje i učenje.

Kad čovjek malo pogleda dijagram i pojačanje antene za 2m na 3 m visine i na 8 visine, uočit će izvjesnu razliku i uz malo truda može lako zaključiti odakle dolazi. Pa onda procijeniti da li se isplati složiti sistem od 4 antene koji se ne možće odlijepiti od zemlje ili ići na dvije antene , ali na pravoj visini?

Nije sve u snazi, što znači imati TX od kW,a RX od 6 dB NF? Ajde mi odgovori?

Davor je u pravu, da ponovim, prošle godine sam radio 3 contesta s Brača, s tri različite antene i snage i otprilike znam kuda treba ulagati.

Imai boljih primjera od CIG - 9A7B je IARU R1 na 2m odradio s bar 30 dB gušenja na ulazu prijemnika i pri tome radio veze od >700 km! Koliko je onih slabih signala pogubio putem i pobrao aplauza, to ni svevišnji ne zna.

Da okrenem stvar naopako, ista je korist imati 0.5 dB RX i 5W kao i 5 dB RX i 100W... Nula bodova.

Zato treba učiti, ulagati (što , kako vidimo, pada na ispitu trajektne karte...) i raditi. Očekivati da će netko milosrdan minirati brda oko SPlita d abi i mi mogli ponekad odraditi OK ili SP, neće ići.

Najlakše je sidit doma i cmizdrit.

Ajde da vidimo oćemo li napravit vezu na 432 u AA UHF, kad je već toliko radosti...

GG

9a4vv

Jasno da se sa dobrim sistemima i dobrim operatorima može
napraviti dobar rezultat, ali je pitanje da su ti isti operatori i isti
sistem negdje sjevernije dali bi bio isti rezultat.
Mislim da nebi. Po meni bi bio puno bolji.

Naravno, ne treba sada odustati i prodati svu skalameriju, ali je ipak malo frustirajuće.

73 de 9A4VV (JN82IW)