Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

9A9T

Ma evo ti kontra Martine:
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

s56a

Ovo je pravi QRP EME sa boljim SWR i manje holesterola :-)

Kod mene odlicna Ruska salata, kuhana sunka i pecena jagnjetina.  Naravno i potica!

9a4qv

Mario, usporedi ovo i tvoju gradnju  ;D
Mora se priznati da lik ima zlatne ruke, naravno i sve ove njegove ideje kako mehanicki montirati 2 komada Gi-7b,
a tek kad se vidi band preklopnik  :D , lik je genijalac, od njega se isplati kupiti linear.
Valjda ce i ovaj od 9A5CW ovako izgledati.

http://iv3gfn.altervista.org/hf_pa.html

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

s56a

http://www.oz5esb.dk/OZ5ESB/Projekter/PAtrin62/50-144_PAtrin_2002.htm takodjer lepe slike QRO koji nikada nije proradio!

IV3GFN ima takodje slike modifikacije SB-220 po AG6K.  Nije uradio dve glavne stvari - uzemljio G1 direktno za 100W pobude i sredio grejanje na 5V pri EU 220V umesto USA 240 V.  Toliko o finim mehanicarima...

Ovo je slika mog QRO PC kucista u rezeda zelenoj boji.  Sve napravljeno samo sa AVO i SWR metrom.  Pure brainpower...

9A3GE

Asti...nova kutija..tu staviš sve..? Ideja je prava...! Rekao mi Adamo da tako napravim.....prije nego sam počeo sa vetronitom...a nije mi se dalo sa tom limarijon...?   Gonio linear na MS... i uradjen IT9CJC Marcello iz Raguze.....ma sila u njega sila ovdje ..nije to bio  No dobro...here solder smoke.....
Martin 9A3GE

9A3GE

CCCC..koja tastatura..šta bilo...nisam pipnuo ono ode....Mjesečina niks....loša propagacija..! Here solder smoke....svako toliko utopim lemilicu u onu pastu....da zadimi..ali slabo ..kalifonij...to je tamjan za nas...moram nabaviti..ovi tinoli sve sterilno ..nerodno..niš ne dimi...kao nekad.? Dobro ..radi se na super -transverteru..naravno za zwo metra...ovo mi dojde kao odmor..završeno sa onim velikim stvarima pa sada sitne...!
Martin 9A3GE

9A3GE

Krivo stisnem..ala će ovo ispast bez veze...Daklem...? Bio juče na Mjesečini RU6AX Ivan ...sa onim velikim sistemom od RN-a...55 po S-metru....zvuk ..tirlupirlu...mora tamo da ima xxxx kila....najmanje ? Tja...! Dobro da završim ovo napisivanje... ! Dole je pljočica ...LO... za new one...vrhunski TRSV.   cccc ?
Martin 9A3GE

s56a

Spula od pet navoja sa jezgrom - to je ono pravo, a ne tamo neki mikroni stripline!

9A3GE

Evo ga ! Danas bilo sunce a sada opet neka kiša....cccc ! Nikako da to vrijeme dojde sebi..? A bude već...odjedamput iz kaputa u kretke hlače...ziher..? Daklem...signal-šum...to su naše muke na UKV...tko se tendi naravno ? Pa sam malo eksperimentitao kod gradnje ovoga novog transvertera...28-144 Mhz ! Manje više je klasika bez SMD nego NORMALNE ugradbene komponente...' L. oscilator je na 116000 Mhz...tako da je izlaz-ulaz  na 28 Mhz...Što je u u običajeno kod tih stvari...osim Javornika koji je sagradjen za 14 Mhz kao baza....perce...a perce baza je tu FT1000...kao jedan od boljih uređaja...a najbolji je onaj koji imate doma...otkud ...kako ...sve to probati i usporediti...inposibille...! Nadalje...ovo nije ništa posebno...svatko tko se tendi uz odgovarajuču instrumentaciju može to zalotati...najteže je napraviti "štampu" na vitroplastu..? Ok...ja sam to već opisao ! Mješač je SRA-1 schotky..jedan na prijemu drugi na predaji i ako se to može izvesti samo sa jednim miješačem (vidi rani radovi Mr.G.G.) Dunque...ulaz je gasirani MGF 1302 (uradak 9A6PSM) koji je na max. pojačanju..sljedi drugi stupanj sa gasiranim S3030 ( slučajno ga našao u kutiji sa VHF materijalom) koji radi sa "pola snage" 6 volti na drajnu 2.4 volta na G1 tako da dobro pojačava a ne diže ŠUM....a to je najvažnije za sitne signale..i onda u mješač i poslje jedan J310 fet da nadoknadi gubitke u miješanju..i to se vodi u IC 703 koji služi kao bazni uredjaj na 28 Mhz (svak cigo svoga konja hvali..ste probali IC 703...niste...perce ...perce je to KV + 50 MHZ transiver...qrp---10 W. a ne koriste ga ni oni KV-jaši..njima treba kanta od pedeset kila težine i par KW. izlaza da bi mogli blabla tamo na 3.5 ili 7 Mhz...na više frekvencije idu oni koji znaju spikat engleštinu ..ili čak telegrafiju ( Doli CW ...živjele digitalije)....dakle IC 703... prijemnik je jako dobar...ma odličan...zašto IC 703....??? bolan mali je stavi se u špag kada se krećete po bijelom svijetu i idete opet doma...se capi veglio...!Onda je to brzo sve pospajano i isprobano na bandu...na 144441 Mhz gdje je far I4   ...   i slušalo se malo na ovo malo na FT817....tako miljun puta....??????....????....na uši naravno...ŠUM je puno manji na Transverteru...dok signa je li-la...(S-metar nije PRAVILAN POKAZIVAČ SIGNALA...on je tek tako radi šminke.da se može reći ..59+20 po smetru...otvorite vaš uredjaj ..pronadjite gdje je trim-pot od njega ili od AGC-ea pa po želji postavite..da vam max. pokazuje...ala dobar RX...to se radilo nekada...kada se u Bosnu utapljalo razno razni uredjaji.....bolan kako radi ono što ti prodo...?...odlično prijemnik tu.....jašta...! ...It.d.Sada samo treba sve probati na EME....propagacija je loša..nema nikoga...! Dolje je slika...i sadavidio da sam mogao stvari oko ulazanog tranz. poslagati bliže..nema veze next time ? Saluti a tutti quanti..! (nastavlj se)
Martin 9A3GE

9A3GE

Gdje ste ..? Šta je zapelo..nigdje nikog dva dana...Valjda se radi na sistemima ...uredjajima i slično..? Danas ujutro ovdje proljeće...sada opet oblačno ..bura...šta misle ti meteorolozi ?? Bah.....!  Mjesečina ..totalna pomrčina  -17 degradacija..out...ali se popravi brzo ..kao i ostalo..?  Radi se malo ovo - ono ...pa što nebi probao jednu minijaturu napraviti izmedju ostaloga....velikih razbacanih pločetina od vitroplast....dole vam je kako to zgledi..ispast oči za to nacrtati ali ispalo kako tako...tja divertimento in progresso ? Bla..!
Martin 9A3GE

9A3GE

Nije Bura nego Jugo.....meterologija...greška...? Znate ono..davno Radio Erevan.....Gruzija...od kakvih se emisija sastoji program....pa od laži ....polulaži i istine..??? Kako...? A laži su 98 posto.....polulaži su kada daje prognozu vremena....??  A istina...?? Kada kaže točno vrijeme...!! Bla..! Pločica se popunjava...prijemni dio zalotan podešen i ispitan na prijemu...?? Radi ok...! B
Martin 9A3GE

9A3GE

Radi ok....evo i slikice..!
Martin 9A3GE

9A3GE

Evo ga ? Transverter mini je slotan...5 mW out...za sad .....gradi se mali PA da se postigne 200-300 mW  pa onda hibrid i jedno 10 - 15 W. out-a...nije loše a...? Konačno sunce vani i toplo...a i  propagacija via Moon se rapidno popravlja....a bude i tropo otvaranja kada malo zagrije..?  Ide se na dalje.....sempre...!
Martin 9A3GE

9A2WA

Ciao Martine!
A je ,lip ti je taj JAVORNIK.... ;D ;D ;D
Još da se proba.... ,pa da se vidi  ???
Ajde guštaj ,kad možeš....
I 9A3XR i ja smo počeli nešto slično ,ali nije još  gotovo...
73 iz sunčanog i vručeg Splita......
Mike
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

s56a

9A3GE: S-metar nije PRAVILAN POKAZIVAČ SIGNALA...

Godinama se meri tacnost S-metra kod testiranja uredjaja i uglavnom su dobri od S5 do S9+20.  Optimisticki pokazuju jacinu slabih signala jer se delovanje AGC kasni do praga ulaza reda 1 uV.

Izbusio sam glavne rupe na PC kucistu u petak ali onda odsedeo 33 sata u WPX SSB!  Sibir i Juzna Amerika na 21 MHz sa povremenim short-skip od Makedonije do Francuske pri A=29.  Samo jedna veza na 28 MHz ali je mladi komsija S53EA uradio desetak, a stari macak S57S sa brda stotinjak.  Ludnica na 80m pored IPO, max. 18dB slabljenja i RF Gain na S7.  Lepa demonstracija slabog kvaliteta danasnjih TX koje ne moze resiti nikakav RX.  Nije bilo dosadno...