2m Splitter za 4 antene iz radione 9a2nv

Started by 9A9T, 09. March. 2008, 16:12:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

s56a

Ispasce ovo doktorat znanosti na podrucju VHF splittera umesto Kajkavske Kuharice :-)

Sminkanje QRO sa kalibracijom Ia-metra, ugradnjem SWR metra sa torus transformatorom i cool 0,47uF/400V umesto 3x10 kOma/5W.  Opet off-topic ali bar nisu HRS clanske diskusije :-)

9A9T

Evo nas konačno i na kraju ovog topica...barem sam ja na kraju... :D

Napravio sam i hard verziju Splitter-a za četiri 2m antene od Al četvrtaste cijevi 25x25mm, iznutra 21x21mm i bakrene cijevim promjera 15mm. Obje cijevi se mogu kupiti u maloprodaji pa je to dobro riješenje.

Izračun daje impedancu od 24,778 Ohma, što je potpuno prihvatljivo a mjerenje sa zaključenjima moćete vidjeti niže.

Probati ću ovaj Splitter na antenskom sistemu, izmjeriti a vjerojatno će ipak ostati gore onaj od Coaks-a.

Izvolte ga:
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

s56a

Tome, ne slaze se teorija i praksa!  Ukoliko bi dionica bila 24,778 Oma, onda bi SWR bio 1:1,01?

Sa ovim izmerenim od 1;1,1 bi dionica imala 23,73 ili 27,5 Oma.  Meni je najdraze 27.3. (1945 :-).

Danas sminkanje QRO sa 1 mA instrumentom za FWD, REV, Ua, Ig, Uk, Uf.  RTTY test ovog vikenda.

9A9T

Točno Marijane, teorija i praksa ne idu baš često zajedno  :( :(, ili je kriva matematika ili dimenzije koje sam naveo nisu mjerene dovoljno precizno...odluči sam  ;D ;D ;D

Baš me zanima završni design tvog lineara... ::), svi čekamo da završiš  :D
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a6c

Ne treba svima, dosta je samo meni...

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A9T

GG, ljudi smo, bumo se dogovorili...uz poticaj  ;D ;D

Gorane, na brzinu sam izmjerio CL sa oba Splittera, koliko je to relevantno uopće.
Postoji mala razlika u korist hard verzije...
Evo slika:
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

s56a

AD6IW: da te ispravim, sa 27.5 vodom VSWR je 1.2:1.

27,5 : 25 = 1,2?  CA math?

sm7vzx

Jos jedno pitanje u vezi splittera:

Da li splitter treba izolovati od stuba ili to ne utice na rad istog?

AD6IW

Marjan,

Tvoja racunica stima za 27.5 dionicu, ali ukupan VSWR je 1.2:1,
pogledaj Smith chart.

Goran

s56a

Gorane, mrzim Smitha, a mrzi me ponovo citati pricu od YU1AW BDX Vojvode & Serdara.
25 Oma antene preko 27,5 Oma L/4 voda se preslika na 30,25 Oma sto daje 1.21 SWR na TX izlazu.
To je kod mene vazno na KV jer duzinom kabla mogu zadovoljiti potrebu TX da "vidi" 50 Oma.
Nauka o stojecim talasima verovatno racuna sa 1,1 odnosom max/min na napojnom vodu.
To verovatno meri UKV SWR metar sa spregnutim vodovima.

AD6IW

Marjane, sto ti se siroti Smith zamjerio :'(?
ZL = 60.5 Ohms Vswr 1:21 sa 27.5 O
Tom, tnx za IL plotove. Gubitci su neznatni na oba splitera,
nije relavantno samo me je zanimalo.
Samir, ne treba izolirati spliter.
nice job sa spliterima

9A9T

Hvala svima na vremenu potrošenom na ovu temu. :)
Vjerujem da je bilo korisno malo razvući ovu temu, da je bilo edukativno i interesantno te da će mnogima pomoći u samogradnji Splittera. :-*

Neka ovo bude temelj za jednu od tema u 9A "kuharici" sa više praktičnih primjera i naputaka od suhe teorije...itd :D

Pisci, krenite... ;)

Ako bude kaj još novoga, bute tu našli... :-*
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

s56a

AD6IW: ZL = 60.5 Ohms Vswr 1:21 sa 27.5 O

ZL je kod mene uvek 25 Oma sa dve paralelno vezane 50 Omske antene! 
Ukoliko tocno izmerim SWR 1,1 onda predpostavljam da je napojni vod od 27,5 Oma.
Kako si pa ti dosao do mojih 23,7 Oma koji dobijam delenjem 25/1,1 umesto mnozenja?

Smith nije glavni krivac nego elektrotehnicka skola jake struje gre su nam objasnjavali impedansu grafickim putem sa R i X komponentom pod 90 stupnjeva.  Jedino korisno od toga je bila snaga kao produkt UxIxcos(Fi) sto sam se nedavno setio kod mog trafoja iz mikrovalovke koji vuce 3A uprazno srecom induktivnih sa gubitkom oko 20W na 2 Oma otpora primara!  Na prvoj godini faksa lepo uvedu kompleksni racun i sve ide kao pesma sa imaginarnim kvadratnim korenom iz minus jedan.  Smith mi se takodje cini nepotrebna graficka komplikacija ali je ocigledno koristan ljudima koji ga cesto koriste.  Kao nekada davno logaritmar poznatiji kao siber.  Danas je sve to JAVA.

Tome, odlicna demistifikacija splittera.  Sa antenama bi to bilo malo teze zbog kompleksnijih merenja.

Samire, spliter verovatno ne treba izolovati jer se glavna radnja dogadja unutar cevi ali ja bas nisam siguran oko YT1NT CMC!

AD6IW

Ne racunam sa 25 Ohms, nego 12,5 Ohms ili cetri antene u paraleli,
plus L/4 dionica
Za dve antene dionica bi trebala biti 35.35 Ohms
Ukoliko se dobro sjecam, isti taj Smith je smislio i patentirao ovu
formulu za proracun TL  impedance. Kako je sam rekao to mu je bio
najednostavniji patent.

Zo=(138/sqr E) x (log D/d)
sto je skraceno 138 log D/d
i provlaci se u cijeloj prici sa spliterima

s56a

Znao sam da negde gresim u koracima ali se nisam mogao setiti tokom cele popodnevne setnje sa samojedom :-)  Imao sam stalno u glavi dugacak L/2 splitter sa po dve antene na krajevima i napajanjem u sredini.