2m Splitter za 4 antene iz radione 9a2nv

Started by 9A9T, 09. March. 2008, 16:12:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A5AA

Evo još jednog rezultata mjerenja na 70cm.

Dragan

9a4qv

Dragane, svaka cast,
mislim na trudu, ovo se vec zove cjepidlacenje  ;D
Ne znam koliko je trebalo pokusaja da se dobiju ovi rezultati, nemoj mi rec da si potrefio iz prve  ;D

E kad je sve tako idealno, trebao si jos jedan test napraviti, cisto radoznalosati radi, zagrijati onim fenom malo te coaxe sa recimo 5 stupnjeva na cca 40 stupnjeva da se vidi da li se situacija mijenja i koliko, vjerujem neznatno za nase potrebe ali cisto da to potvrdimo.

pozdrav
QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A9T

Idemo dalje...QV, evo ga, roba stigla, izmjerio sa zaključenjima.

Dakle, kvadratna cijev 30x30mm, iznutra 25,8x25,8 a unutrašnja cijev izgleda kao 15mm. Adame ispravi ako se sjećaš za unutrašnju cijev. Dužina 52,2cm od sredine do sredine konektora. Konektori su N.

Dva su Splittera, jedan za dvije a drugi za 4 antene.
4QV, Bravo, kaj da velim... :)

Evo mjerenja, prvo za dvije antene a zatim za 4 antene u 2m bandu.
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A9T

Nastavak...isti Splitteri mjereni u 70cm bandu, svaka čast.
Sad se moram sa svojim poigrat,...... mislim Splitterom,...... prostaki  :o

U slijedećoj epizodi gledajte mjerenje sa antenama na stupu.

NASTAVLJA SE
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a4qv

Aloha,
Vidim ja Tom da ti nisi izdrzao, pa si pozurio na postu to sam podignuti  ;D
Inace mala digresija, to sam poslao HP-paketima i dostavom drugi dan do 17.00, ne isplati se trositi novac na one skuplje varijante do 11 ili jos ranije jer sve to putuje istim kombijem i samo lezi na posti, tako da mozete tu robu i sami preuzeti direktno, postari se ne bune, manje posla za njih.

Tom, evo drago mi je da su rezultati dobri, ja sam skoro pa iste dobio kad sam to mjerio sa mjernim mostom od Matjaza, ipak mi je on tocniji nego MFJ analizator (sva sreca da nemam neki Anritsu doma jer ne bi stigao ni spavati ;D ). Na 70 cm nisam ni pokusavao, odlicno da si se toga sjetio. Onaj za dvije antene na 70 cm bi mogao biti i bolji da se zakrpaju one rupe  ;D , vjerovatno vidis da sam raspilio boom antene i od toga napravio spliter, trebalo je sve skupa oko sat vremena, naime htio sam spojiti 2 yagice i to sam pedantno uradio sa 2 komada 75 ohm coaxa i sve lijepo proracunao i nije radilo, naravno, za isti koax sam na webu nasao 3 razlicita faktora skracenja pa ti biraj. Dobro, barem su N konektori Rosenberg da uljepsaju dojam.

Po meni je ovo najednostavnija varijanta sto se materijala tice, 30x30 stijenka 2mm se lako nalazi i kako si i rekao unutrasnji nece nikad biti 26x26 nego manje, valjda zbog tehnologije proizvodnje, sto nama odgovara, a sredisnja cijev bakrena je od ekipe koja postavlja centralna grijanja, imaju toga koliko oces oba promjera, jedan je 15 mm a drugi 18 mm ako se sjecam. Onih par desetinki extra se moze dobiti ako cijelu cijev presvuces lemom, ja to nisam radio ,mada imam mogucnosti, sa plinskim brenerom i kalofonijem ide to ko pjesma....

bas da vidim sta ce sada biti, koliko L/4 ima ili nema veze....

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A9T

Odlično Adame,

pošiljka me čekala na porti firme... :) :) :) a i ujutro prvo idem na poštu po poštu, HI.

Nego, evo malo sam točnije izmjerio:

Splitter za 2 antene:

29,5x29,5 vanjski
25,7x25,7 unutrašnji
cijev fi 15

Splitter za 4 antene:

Vanjska cijev je ista, 29,5x29,5 - 25,7x25,7mm uz malče tolerancije kod proizvodnje istih... 8)
cijev fi 17,5 ili čak 18  teško je izmjeriti bez vađenja  >:(

Nastavlja se....
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a6c

A je, logično je da isti spliter radi na 2m i na 70 cm. I kod mene je bio isti plan.

Čujemo se u ALPE ADRIA UHF...

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a2d

Tome, poslao one ženjske, jest da nije teflon ali poslužiće za prvu ruku (kada ih možda budeš šišnuo što dalje od sebe).

73 de 9a2d

s56a

Vi se mucite oko teflona, a ja uspeo probiti mnogo bolji capton sa 1 kW na 14 MHz.  Nastavak sledi...

9A9T

Evo kombinacije koje ima u prodaji:

Al vanjski 25x25 unutra 21x21
Cu unutrašnja Fi 15mm
Dužina 52 cm

Račun daje impedanciju Z=24,778 Ohma

To bi bilo konačno TO  :) :) :)

PS:
Gorane, kopkalo me što si napisao da je na mojem Splitter-u Z=27 Ohma...ja sam bio izračunao 32,78 Ohma i zato imam preko 1,6 VSWR.
Sad sam tek vidio da sam napisao da je Fi unutrašnje cijevi 11mm  >:( >:(
Bilo bi dobro i vrlo upotrebljivo da je tako, nego je promjer 10mm, valjda je bio lapsus calami   ??? ???

Saga se nastavlja...
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a4qv

E tako vec da, i mene je mucilo tih 11mm , jer po racunici je swr tada 1:1,17 a kod 10 mm je to onda sta se desava, Tom, ne brini radice to sa ovim spliterom odlicno, vjeruj mi.

Jedna stvar prije nego kupis 25x25 profil,
zasto sam ja koristio 30x30,
ako pogledas unutra vidjeti ces da sam koristio N-konektore za montazu na kutiju (pa necu valjda PL konektore  ;D )
ako koristis onakve kao i ja onda je razmak izmedju rupa na N konektoru za vijke prevelik za profil 25x25 !!!

Ako koristis N konektore sa maticom, za montazu na kutiju (ne znam di se to moze nabaviti) onda je to druga prica , ali to ces tesko zasarafiti.

Ako pak koristis one "jajaste" N konektore onda je to druga prica, u tom slucaju mozes i one moje ali im se otpile ona 2 kantuna i njega zavidas samo na dvije vide.

Eto cisto da razmislis prije nego uzmes pilu u ruke.

QV
Heinrich Rudolf Hertz

AD6IW

Tom,

Nije mi bilo tesko da zavrtim simulator, pa da provjerim spliter sa novim profilom.
Prva simulacija je bila "quick and dirty" sa idealnim modelom.
Sada sam uzeo u obzir realni model sa gubitcima.
Bilo bi dobro uzeti i konektore u simulaciju, mozda ako nadjem vremena.
Kolika je duzina pina od konektora u spiteru ? Trebala bi biti oko 3.6mm, i precnik ?
Logicno je da se simulacijski program vise ne slaze sa
AppCad simulacijom. AppCad je dobar kao "rule of thumb", pa rezultate treba uzeti sa razervom.
Isti problem je sa racunanjem mikrostripa i stripline sa Appcadom jer ne uzima u obzir faktore,
kao Tgloss ,fringing, skin effect, itd. Razlike nisu velike kada su u pitanju nize frekvencije,
gdje parazitici, gubici ne igraju veliku ulogu, ali su ozbiljan problem na GHz.
Simulacije su dobre ukoliko je model vjerodostojan.
U suprotnom vazi garbage in - garbage out. Problem je sa nelinearnim modelima,
ali to nema bas nista sa ovim.

Kada smo vec kod kod toga da splitter radi na 432MHz, mozes ga koristiti
i na 1296 MHz, i na 2450MHz. Plot VSWR vs Freq.
Evo sad duzina = 520.5 mm
                     D =21mm
                     d =13.8 mm
Sad opet predebeo profil :'(

About connectors...
Jos davno, izmjerio sam sa nekoliko jeftinih junk konektora sa NA [mislim da je sve to doslo od kineza].
Nisu toliko jeftini koliko su losi. Ima tog junk-a i ovdje.
Ako se ne raspadnu pri montazi onda vec iznad 400MHz nisu za ozbiljnu upotrebu.
Bolje ih je ne koristiti.
Knee (koljenasti) konektori su drugi po redu, (narocito se odnosi na koljenasti SMA na 10GHz :'()
Ne treba ih koristiti iznad 1 GHz, osim onih sa blagim radijusom, ili od poznatih proizvodjaca.
Vazi za SMA i N.

73
AD6IW

9A9T

Nastavak...

Hvala Gorane za simulaciju...vrlo edukativno makar navodi na razmišljanje, što uopće raditi sa dobavljivim materijalom...strojeve za obradu a pogotovo tako precizne nemam...barem ja, znači idemo na kompromis...ne smijemo biti toliko "picajzle"... :-[

Dakle, Adame, malo prije sam isprobao tvoje Splittere u realnom svjetu, znači na antenama...najprije onaj za dvije a zatim za četiri antene. Kaj da ti velim, jednostavno SUPER.

Ali prvo, onaj moj ima 1,44 SWR i definitivno radim drugi, sad kad vidim da se može...ak se hoće :D :D

Kabel do splitera je 1/2" Cellflex dužine 34,5m i izmjerio sam gušenje za tu dužinu 1,58 dB-a na 145Mhz.
Na kraju će biti dosta kraći pošto selim uređaje u drugi prostor (još nije skroz gotov, kad bude, bit će slika) pa ću ga još dosta skratiti.

Mjerio sam sa MFJ-om i evo u nastavku rezultata, dok ću rezultate sa Anritsuom objaviti u ponedjeljak...nemam doma software za Anritsu... :(

Splitter 9a4qv za dvije 2m antene:

144,000      SWR=1,1     R=48     X=5
144,300              1,1        48         8
145,000              1,2        40         7
146,000              1,4        68        13

Splitter 9a4qv za četiri antene:

144,000      SWR=1,1     R=47     X=5
144,300              1,0        50         3
145,000              1,1        46         6
146,000              1,2        60         8

Interesantno je kod mjerenja sa dva instrumenat vidjeti razlike, pogotovo kad se radi o jednom MFJ-u, vrlo praktičnom instrumentu i profi kutiji kao što je ovaj Anritsu.
Zaključak je da je MFJ napravio dobar posao sa ovom serijom...

Adame, N konektori imaju usku "flanđu" iliti prirubnicu pa ako su sad montirani na 20x20 ići će i na 25x25 profil... :)
Centralni pin je tanak, cca 1mm, Gorane, jel bi trebao biti deblji?

Dakle, da zaključim, radim novi "solid state" Splitter i "soft" od kabela kad stignu T adapteri pa će opet biti namjeravanja...bolji ide na stup... :P

Nastavlja se...
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

yu1qt

Andra YU1QT

s56a

GS31B QRO radio 18 sati na 1,8 - 28 MHz CW sa PC ventilatorm iznad anodnog hladnjaka i manjim za katode, PSU sa hladjenim transformatorom iz mikrovalovne pecice.  Prvi sat non-stop zvao CQ na 14 MHz i preznojavao se u PPS :-)
Crkla 1N4001 za napajanje releja za 160 m antenu posle 12 QSO.  Ja preklapam 4 antene umesto splitera :-)