Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 176 Guests are viewing this topic.

9A3GE

Dobar dan !
Ah....sunce je ...čak i grije...?
Šta se radi u vas...?
Amo se slaže jedan jači pogon za dva metra...?
Zapravo dba...?
Jedan sa GS31B a drugi sa 2x 4CX250B....štaš kada je dobra pozicija i treba više snage a i bude sredinom ovog mjeseca prva EME ekspedicija...!
Falkland Island activated on 2m EME by Marshall K5QE and Arliss W7XU

LATEST NEWS by Marshall, K5QE, dated 2014-03-03:

Call is confirmed, VP8DQE.

Frequency will be 144.142 VP8DQE first.

I believe that we will have Internet at the operating position. If so, we will use the VP8-EME tab on chat.n5tm.com, chat pages for all our chat traffic. You need to login to chat.n5tm.com with your Call Name and Grid.....then click the VP8-EME tab.

Everything is still on track here for the trip. Now we have to figure out how to get all this gear packed up into cases that fit the airline's restrictions on baggage.

73 for now....Marshall K5QE.....!
Station: IC7000 + SSPA and 4 x 9el M2(all H-pol) with a WA2ODO preamp.....!
Pa treba malo forze..? Više...!
Že bon ..evo par slika !
Martin

Martin 9A3GE

E74G

Pozdrav Martinez!

Evo, ne radi se ništa, samo čekamo prognozu za ovaj vikend, ali kako god pogledam, bit će snijega, a onda, teško da ću izaći na brdo. No, ko će ga znat. Na jednom sajtu rekoše da će u "NE" Bosni (a to
smo mi), biti najmanje snijega. Ma sve je u Božijim rukama. Fino ti to slažeš sa 2 x 4cx250b, a ono sa GS31B bit će mrak. Ja sam jedanput napravio 5 x PL 519 za KT i još uvijek radi, ali za UKT teba materijala kojeg u Bosni nema, pa onda ispadne "skuplja pita neg tepsija". Ali ja sam optimista. Bit će nekako vrijeme, pa ko mogne izaći na brdo. Ma važna je volja, a toga, čini mi se sve je manja kod sviju nas :-\. Ako bude vrijeme OK onda se čujemo u HR Zimskom kupu. A ako ne onda, zna se. Pečenjara pa još poneka ljuta i onda pravac horizontala.

73 Martine i čujemo se! Nedim E74G

9A3GE

Dobar veče !
Orkanska bura !
Na Krčkom mostu izmjerena je maksimalna brzina vjetra od oko 200 kilometara na sat !
Amo je "samo" 120 na sat.....antene i stup se drže....!
Ali kada prestane spustim stup i ponovo "poštimam" antene i pritegnem sve što je "zavidano" ?
Ovaka buretina nije bilo odavno...?
Juče priman u redu ZL2ADU sa New Zelanda ...ali moon mu je bio pola grada na zalasku pa nismo kompletirali vezu...?
Danas od "mjesečine" ne bu niš....strašno puše još...?
Evo jedan izvrsni bandpas filter za dva metra...!
Za konteste ...pomogao bi dosta na prijemu ?
Tako !
Martin
Martin 9A3GE

9a4qv

Martine, kod mene je okrenulo parabolu, to se nije desilo u zadnjih 10 godina...
Maksimalni udar vjetra je kod nas bio danas 44m/s, cca 160km/h.
Radovi u zatvorenom, na manjim parabolama  ;D

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a5st

Vidim da i u vas "dimi".
Ne znam koliko dere u Splitu,ali sam danas staja 7 puta od ZD do ST i mica svakakve barikade
tipa plakata,stabala,znakova...
Jedina dobra stvar je šta sam se domoga par dobrih baragi!

73 de 9A5ST
Zeky

9A3GE

Dobar dan !
Evo prošla prva "marčana"  (martovska) bura i obično ima ih 3 u ovom mjeecu ?
Bilo je  grdo ali ništa se nije polomilo ..sve ostalo čitavo !
Jutros oma spušten stup ...pritegnuti svi "šarafi" i poravnate antene i sada je opet redy za rad...?
Noćas je malo manje puhalo i uspio sam "potrefiti" mjesec.....na kameru i monitor...točno u sredini ..i urađena veza !
Prije je nešto rađeno na linearu....montirano podnožje-nosač cijevi ..one rupice oko njega su za hlađenje tj ..ispod bude montiran jedan dobar ventilator da "ladi" taj dio dok gornji dio hladi jedna efikasna (dosta bučna ) turbina ?
Stup usidren !
I pritegnute sve sajle ...za novu "marčanu" ?
Vederemo...?
Že ben tutto a ka...!
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Bravo Adame !
Uz svu tu opremu ide i mikrometar ?
Bura se smirila ...sunce ali prohladno !
Umontirana GS31B u kutiju ...!
Sutra se nastavlja radnja na linearu...!
Evo sada na dva metra propagacija dobra ..far iz Bologne dolazi 57 ...!
Čim zagrije malo ista se poboljša ?
A ovdje šuma sve bude krasno zeleno...!
Novi prijatelj.....mali mačić "Miki" dođe spavati na fotelju a jede kao veliki....čak i krekere od Lune....iz njene zdjelice ona ga najprije odguravala pa sam vikao na nju...sada dopušta !
E
Martin 9A3GE

9A3GE

OPS....!!!!!!!!!!!
Evo i "medvjedice" pred kućom...danas opet ganjala srndaće...!
Tako !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Večeras bili u našem klubu 9A1ARS ...?
Sve "stari borci"...nitko mlađi od 5 banki...?
Tja !
Popričali o našim stvarima...malo...nego gdje je ovaj ...onaj it,d ?
U klubu sva zaovstavština od Bože HL-a  masu svijetskih časopisa radioamaterskih....sa zapada istoka sjevera i juga ?
Pa sam uzeo nešto tek toliko za pregledati a next put detaljno pregledam i izaberem ?
Pokupio i nešto qsl karata što je došlo ....potvrđeno par EME veza....!
Ostalo....ugradio ulazni dio u linear !
Tako !
Martin

Martin 9A3GE

9A9Y

Martine, evo nazalost iz kreveta piskaram, tvoja pojacala su svakim danom tehnicki bolja, a vidim da si sada poceo ozbiljno raditi i na estetici... sve ljepse i ljepse.
Iskreno, mogao bi si ti dati truda pa i nekim razvikanim firmama "specijaliziranim" za izradu pojacala i modula pojacala malo objasniti neke stvari... a ne da prodaju... necu biti prost pa da kazem.
Shiranu ga hotoke

9A3GE

Dobar veče !
Ah Mile...biznis je biznis a ovo radim sa velikim guštom....!
Vrijeme opet "škuro" oblačno i neki burin ...!
A ja na Šanburinu !
Noćas dobacio do N. Zelanda uz degradaciju od -6 .... vrlo dobro.... antene mie e lineare di 400 W solo ?
Danaska izbušena izrezana prednja ploča za linear te najprije očiščena četkom na bušilici...tako da se skine sva masnoća sa aliminija....te "posprejana" temeljnom bojom za aluminij i poslje nanesen sloj olave boje (dva put ) i na kraju bezbojnim lakom "pošpricano" !
Evo sve u dijelovima----turbina i ventilator-----dolnji poklopac sa otvorom za ventilator-------mala plava stražnja ploča sa otvorom za turbinu-----velika plava prednja ploča ----gornji poklopac sa otvorom za zrak----te mali traf.....229-110 volti za goniti turbinu stanbay mode...isti dosta buči kada je full ...a ovako  kada je na 110 volti je podnošljivo
.....i  sa jednim prekidačem se ukopča full mode ...tj kada se emitira !
Perce sa transformatorom...prvo...najednostavnije je ....i neosjetljivo na RF !
A snaga je tu istoga...?
Gdje ima puno RF- a izbjegavati sve sklopove sa integriranim kolima...i najednostavniji stabilzator onaj sa tre nožice kad je prisutan RF blokira tj prestane raditi ?
Doživljeno u praksi...!
Tako ! Dok Luna spava (na leđima) Miki krade krekere !
Propagacija na dva metra je sada dobra...čujem izvrsno 7 farova ...Italija Slovenija Croatia '
Znači vrijeme se mjenja...?
Saluti !
Martin !

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan !
UUUU....dobro vrijema vani...sunce ?
Pa se "tražio" Sjever...?
Tj...antene se sa roratorom azimutnim postave na Sjever.....pa se stavi jedna daska u pravcu Sjevera...na nju par busola i po njima se nađe Sjever...sve se poravna dole i malo iz daljega se posmotri ...dali su antene točno na N..... i eventualno se naštima (popusti za na azimut rotatoru vijci) i korigira ....koliko treba.....radnja je "odokativna" ?
Tako ...to danas urađeno ...poslje u šumu na walkanje sa Lunom....još je sve sivo ali za koji tjedan počinje ...zeleno...?
Onda je Luna malo ošišana oko stražnji nogu...postavi se na leđa i mirno leži dok se šišanje obavlja...!
Svi dijelovi lineara testirani u ugrađeni ...samo prednju ploču postaviti na mjesto i na nju staviti ampermetar...watmetar....kontrolne ledice i potenciometar od bias-a !
Onda "ožičenje" toga i na kraju stražnja ploča sa turbinom...koja ima dvije brzine ..stanbay te full !
Tako...evo Hary-eve antena za dva metra EME...jako lijepo i solidno urađene !
Neki me dave telefonom...žičanim....pa evo e-mail ...9a3ge@vip.hr....gdje mogu napismeno obrazložit što očeju..?
Svašta...?
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan !
Evo ga ?
Jutros Thailanda...Karsten HS0ZIL bio akltivan ...dobro ga vidio urađen na "pola" tj bila velika gužva...?
   VP8DQE.....aktivni stalno...vidio ih...ali big-ovi ne daju "primirisati" ?
Bude nešto ?
Sa linearom stala radnja dreždim na EME a poslje mi se na da...?
Aurora...nije dopiralo do amo ?
Tako za sada !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Ja završio sa Falkland-om ?
Isto gužva danas ali oni su na posebnom chatu ...http://meteorscatter.n5tm.com/chat/HSMS_ChatRoom/....i tu su svi eme-jaši !
Pa sam se javio Marschalu ..ej Tex call you...pa je rekao ..ok stari !
Radio i hebenim Windowsima XP ?
Trkeljanje je trajalo par sati..."mali" lajner sa GI7BT sve podnijeo ..ima izvrsno hlađenje sa turbinom u "glavu" te odozdo sa ventilatorom...uopće se ne grije zrak "mlak" !!!!
Tako...sada na Thailand evo Karsten zna i Hrvatski..?
Salutiamo !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan !
Evo news ?
Hermann DL2NUD, Peter DJ4TC and Peter DL1RPL are QRV via the moon from 2015-03-20 till ? from Seychellen.
Five bands, 2m, 70cm, 23cm, 13cm and 9cm will be activated via the moon. Hermann was already on 2m QRV from Sechellen as S79HP nine years ago. They stay at the same QTH in LI75....!
Atleticoteam again QRV from Africa via EME this time as 7Q7EME from Malawi...!
Falkland u logu !
Bravo ja !
Danas VP8DQE idu izvrsno.....navala je isto velika...!
Martin
Martin 9A3GE