Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

9A3GE

AAAAAAAAAAAAAAA !
Zaboravio...glavnu sliku..?
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Danaska sređen onaj lajner tranzistorski od Motorole što smo našli u Pordenone...!
Stavljeni "provizorno"konektori ..in-aut !
Pošto mi je "riknuo" veliki ispravljač Hoxin-moxin tj nema regulacije napona,,,(ak neko što zna i tome neka javi) napajam mašinicu sa 15 volti..jedan switching od 25 A kojem san podigao napon na maksimum...te jedan mali od 5 volti za bias !
sva spojeno odmah na antene i naravno stavljen jedan filter (onaj u Al ljevanoj kutiji ) te pobude 5 wati !
I LAJNER RADI OK...?
Podigao pobudu na 10 wati i out je 150 wati...!!!!!!!!!!!!!!!!
Sa 24 volt out-a bude 200 wati ?
Konzuliran Adam sveze ovoga....rekao je da mere bolan...!
Dva u paralelu dobije se 400 wati ?
Odlično i jeftino riješenje za lajner ?
Neka zima ovdje...?
Juče pratio trafik na EME....sa trakerom... radi izvrsno ..maestro di Istria 2SS ga je odlično postavio i kalibrirao !
Tako...sada na EME sa 150 wati...testiranje ?
Leo pozdrav fantje !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

CCCCCCCCCCC-a !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Test uspio ?
Stavio sam pobudu 5 wati-out-a točno 100 wati pa na gore ?
I ako je degradacija 3.8 primljen moj cq od Dimitrija !
Poslje u urađena test veza sa ES3RF Genadijem !
Trajalo duže...i njega zanimalo kako me prima...tj obostrani test antena na prijemu ...kod njega ok ..ovdije isto ok...NA PREDAJI !
Ala sam naredio antene...bolje nego orginal..?
Koa ono u Napulju ...ROLEX ROLEX SOLO 5 EURO ....MIGLIORE DI ORGINALE...hehe !
Evo i Lune plazi se..?
Ta razumije skoro sve što njoj se kaže ? Skuplja se drvo u šumi ..i ona grabi i donosi na hrpu ? Luna ..čop-čop...evo je odmah !
I masu drugih stvari ,,,jedan av ..otvori vrata da uđem...dva av da izađem...tanko av daj keks...?
Test sasvim uspješan te antene na predaji sa malom snagom (na prijemu odlične )..traker i ostalo ! Qth je izmišljen za ukv radnje !
Kaže mi neki dan Silvano...uuu ima mjesta za razvući jeda kv dipol ....naravno zafrkava zna da to se nemere desiti...?
Sinoč praćen Gary HB8RQ....Moon zašao za Ćićariju (ono desno od Učke ) ( iz nje je 2SS ) ne vidi se a Gary još dolazi sasvim solidno ?
Že bon ...se ne va avanti !
Martin
Martin 9A3GE

9A4DB

Va bene, moj Vihor je crni pa isto laje za unutra i van  :P

Nego evo da vidis kakova je antena koju si mi poklonio ->

9A3GE

Dobar dan !
Evo ga...?
Praši snjeg ovdje na brdu....!
Ovih dana "optimiziran " EME sistem...na prijemu je sada "TOP".....?
Radio Dan HB9Q ....jedna od "naj" stanica...?
Traker nije diran...tj podešavan nego je onako kalibriran kako je Majstor 2SS naredio...?
Daklem.....prva slika kako je priman HB9Q a druga slika kako je priman od ostalih na Live cq!
To je praćeno abaut sat vremena...jer nije refleksija uvijek konstantna...pa je uzeta  jedna srdina...?
Na prijemu sam odličan....najbolji spram ostalih stanica koje imaju veći antenski sistem...?
Na to djeluje ..pozicija ...nadmorska visina.... apsolutno bez ikakvih smetnji te antene...!
Slušano-gledano na Khune transverter i Icom 703 i na FT897D kao baza za 28 mhz !
Nota bene...degradacija je dosta visoka...?
Izvjestan period korišten FT 897D na prijemu...!
Isto je dobar...!
Dok ostale mašine nisu stigle na red ?
Tako !
Danas stavljeni dijelovi za jedan ispravljač....24 volta i 20 ampera pa to naredim ovih dana ?
Potreban mi je ?
Glavna stvar je jaki transformator...ostalo je sve tu ...?
Kada ga naredim stavim šemu i slike kako je ispalo...?
Snjeg pada vani...!
Saluti !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan !
Evo bura dere ne baš jako...antene se dobro drže...?
Zima je dosta...?
Tako da se vani nemere raditi...a imam premjestiti koaks tx-rx relej i LNA amo pod otvor u zidu gdje dolaze svi kablovi u prostoriju !
Pošti imam taman još 5 metara glavnog koaks kabela koji je smotan pri podnožju stupa pa sve premjestim ?
Na zid se stavi jedna ploča na kojoj budu montirane te stvari ...!
Tako....ispravljač "uškatuliran" trebam ga "ožičiti" ?
Za hladnjak 4 tranzistora upotrebljena je jedna al. "greda" na kojoj su montirani tranzistori TIP-35C !
Na prednjoj ploči su ostale stvari te jedan ampermetar 30 a fondo scala...?
Danas temeljito očišćena prostorija i poslagane stvari ..od dole...ispravljači ...dio mašina te gore linearci !
Momentalno linear za dva metra je sa GI7BT "vjetnamkom" i uz pobudu od 20 wati ide van 400 wati ...not bad...?
Hoću da uredim prostor da mi je sve na mjestu sav alat za sitne radove svi važniji dijelovi i ostalo....i onda se mere sa guštom nešto narediti ?
Ima još posla...?
EME...propagacije ok...aktivnost nikakva....u Rusiji -30 u Europi snjeg i vjetar !
Jutros me probudio lagani potres...epicentar par km odavde prema Zapadu...?
Toliko...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan !
Danas sunce...čak i grijalo...?
Radnja vani po lijepom vremenu....Stavljen lna i koaks relej u plastik kutiju tu vani kraj otvora u zidu !
Tako da sada imam u rx grani 3 metra koaksa (LRM 400) a u predajnoj 2 metra istoga....kablovi idu u rx-tx koaksijalni relej iz kojega ide u antene 14 metara onoga debelog koaksa !
Tako...sada je sve tu na dohvatu ruke i nije potrebno dizati i spuštati stup ?
Prije je bilo sve isto...samo montirano pri podnožju stupa... a rx i tx kabeli bili su dugački abaut 8 metara (do trx releja) a sada su vrlo kratki...?
Sve to je urađeno po savjetu mr. Adamića....!
Našao sam za njegove ghz jedan predmet...može poslužiti ?  To stavim kada se javi tamo na 47 ghz...?
Nočaska "ožičen" 20 a 24 v ispravljač i sa njime se goni onaj mali linear...motorola...!
Evo šeme...jako je jednostavna .....glavna stvar je mrežni trafo te elektroliti....za tu amperažu....a mere se narediti do 10-ak ampera sa manjim trafo-om ?
Tako da imamo ispravljač koji je potreban za naše stvari !
Uporabljeni su TIP35C tranzistori ( jednostavniji za montažu na hladnjak ) i wery čip su..kod "veselih Bosanaca" 8 kn. komad...?
Holex Rijeka...imaju i svoju stranicu !
Tako...naoblačilo se i oma zima...?
Tja !
Martin
Martin 9A3GE

9a4qv

Quote from: 9A3GE on 10. February. 2015, 15:06:55
Našao sam za njegove ghz jedan predmet...može poslužiti ?  To stavim kada se javi tamo na 47 ghz...?
Martin

Ma nemam niti jednog "neprijatelja" da ga gađam na 47GHz.
Ovako moram sam sa sobom raditi QSO  ;D
A kad me špotaš da ne sam počeo neke peraje lemiti onda neću tu staviti fotke nego tamo na moj dio foruma, za GHz  ;D

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A3GE

Dobar dan !
CCCCC.....tropo prema S. Europi ..ali amo nije ništa dobacivalo...samo do S.Slovenije i S. Hrvatske te nešto malo S. Italije....!
Bio urnebes od veza preko 1500 km...ako i ne više...?
Dva dana "dreždio" i ništa se nije čulo...!
EME....aktivnost slaba...degradacija visoka...ali je ipak urađeno par veza...za kontrolu sistema i ostaloga !
Zanimljivo...posmatrana veza OK1TEH ( Matejj iz Praga)i W7XU....iako je degradacija visoka priman Matej ?
On radi sa jednom 10 elemenata DK7ZB antenom i kilowatom !
Znači ili jedna antena i puno snage ...ili grupa i malo snage....oa se mere raditi "mjesečina...?
Ovih dana poslagana aparatura i sređeni kablovi...!
Dole....ispravljač za linear...IC-451 za 432 mhz ...linear za 144 mhz i filter za 144 mhz....(u predajnoj grani)...na prijemu mi ne treba jer nema nikakvih smetnji .....UHF linear 50 wati ..iznad 144 mhz SWR Daiwa....432 mhz SWR Daiwa ...ljevo 1300 mhz SWR metar ( čeka antene 1300 mhz..? )...iza sekvencer !
Evo par slika ....Matej i pogonski "stup" !
Opet zima vani...!
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Mile ak je novi koaks biti će u redu...!
Nedim...tja..loša propagacija pa nisam se uopće javljao ?
Vrijeme je dobro...nije zimskoje pa se mere u radioni nešto napraviti...?
Izrezani al. limovi na mjeru...(nova giljotina reže odlično) te je sastavljeno ....dva ohišja pa se naredi nekaj...?
Vidi pod lajner amplifajer..."prva ljubav" ?
EME...degradacija visoka ...moon nisko aktivnos slaba...!
Toliko...!
Martin
Martin 9A3GE

9A9Y

Martine, novi novcati, još je namotan u najlonu  :)

Kutije su ti perfektne, sad si mi dao ideju pošto moram složiti par manjih...e sad napravim umanjene kopije tvojih...naravno ako nisi zaštitio patent, hi.
Shiranu ga hotoke

9A3GE

Dobar veče...!
Evo ga !
Rabotnički ?
Kutije složene..?
New qth new linear...na kvadrat...?
Evo kako izgleda...mala je za jednu 4CX250B a veća...??????
Ohišje za new ispravljač isto složeno...!
Od jutra pa do sad...u radioni sa limarijom...!
Vrijeme je izvrsno...sunce...?
Samo prije ručka (spagethi agllo e olio) prošetano po šumi iza kuće...sa Lunom...!
Jedva dočeka da ide u šumu...šuma je dosta velika...!
Kad...u jedan tren legne na zemlju...uši kao radari i gleda u jednom pravcu ..ja ..što je Lunatik...?
Ona samo mmmm potiho....kad izađu dva srnjaka na jedno 50 metara...Luna skoči i na njih...uzalud dreka stani ..stoj...!
Srnjaci magla kao raketa...?
Spuste se odozgora iz zaleđa...pređu "petrolejsku cestu" i dođu amo u potrazi za hranom...?
Tako !
Under test visokonaponski ispravljač....bidne jedno 2000 volti 1 amper ?
EME...degradacija niska aktivnost tako...ali Sunce i Mjesec su blizu pa ima mnogo šuma od Sunca...!
Samo naprvo...trdo spreda mehko zada...!
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro !
Grdo vrijeme opet...amo magla...?
Nije se radilo na linearu....nego na "mjesečini" ?
Pošto je propagacija dobra pratilo se i urađeno desetak novih stanica i ostalih !
Najbolji signal je imao RX3A  Nikolay iz Moskve...ima izvrsne antene ...slika je dole...!
U pogonu IC 251 sa CF300 gasiranim fetom na ulazu i 10 wati out-a te u linear sa GI7BT i sa toliko pobude ide van 300 wati !
Uz grupu od 4x8 elemenata te  high klass koaksijalni kabel sa neznatnim gubicima i izvrsnom pozicijom bez ikakvih smetnji uradi sa skoro SVE ?
Isto prijem je izvrstan pa me pitaju koji LNA koristim ...naravno 9A4QV pa sam Adamu dobra reklama..?
Tako !
Luna se naćuli kada emitiram ?
Evo nešto slika !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro !
Come va....? Va va...!
Daklem...pošto dobijam pitanja sveze elevacije antene evo ponavljam jednostavna riješenja !
Te obični jeftini TV rotator,,,kako ga uporabiti da bi mogao nositi teži teret tj antenu...?
Za elevaciju odličan je onaj aktuator i nije skup...ima na net-u dosta stvari sa njime a oni veliki i jaki mogu preko 100 kila sistem pokretati ?
Evo kako je to riješio SV1BSX....http://www.qsl.net/sv1bsx/actuator/actuator.html..... a na njegovoj strani ima puno dobrih stvari za nas !
Aj  pa naredite elevaciju ?
Saluti svima koji mi su se javili sveze elevacije !
Martin

Martin 9A3GE

9a6ww

Pozdrav Martin,

QuoteAj  pa naredite elevaciju ?
Saluti svima koji mi su se javili sveze elevacije !

U prilogu. Sve homemade i jeftino, elevacija za H-nosač s hrpom antena. Možda se baš i ne vidi jasno? Jeste da je malo gužve na slici, a neki cjepidlake bi imali primjedbe na ljepotu izvedbe, ali sve radi savršeno.

Za detalje obratiti se autoru projekta i izvođaču radova Pepiju, 9a4rj.

Saluti,
Zvonko
***  S OBZIROM DA SE VIŠE NE NAMJERAVAM  JAVLJATI NA HRVHF FORUMU, molim eventualna zaostala pitanja na e-mail adresu koja se može pročitati na: http://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=2646.msg25122#msg25122