Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

9A3GE

AAAAAAAAAAAAA ?
Kratko navratio onaj koji bi kupio dip-metar.....Adam ?
Moj mu nisam dao ? Hi !
Zato sam ga uposlio da mi odreže i izbuši Predragov dipol !
Sve urađeno kako treba i stane u njegovu orginal kutiju...a 6PSM to plastificira ?
Dao mi dobru ideju za promjenu polarizacije antene...HOR-VERT....kako ?
Ideja je da se antena rotira  hor-vert  na svom nosaču pomoću maloga elektromotorića...poslužiti može onaj pištolj mali iz Bauhaus koji vrti amo-tamo i stavi se vijak na njega te fiksira matica a antena stoji na šarki za vrata koja je u obliku slova "L" u vertikali a horizontali je "-" ?
Ideja je dobra...i ne treba se napraviti križna antena ?
Razradi se već sve to ?
Tako !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro !
Evo bio potres...iznad Rijeke na Platku ....montagnia ...amo se čuo tutanj ...šta to grmi pitao Silvano ?
Bila ekip here.... pa smo najprije popravljali jedan pretvarač (popravljao Silvano...stvar od 2SS) ....te poslje sređeni kablići sa malim SMS konektorima !
A onda glavno.....6PSM sredio dipol !
Sve je stavljeno u orginal kutiju te poslje uz pomoć lemilice i druge plinske te komada crne plasike sve po rubovima priheftano i sasvim dobro ispalo...danas još Adam to pogleda...za uporabnu dozvolu ?
EME....čudo pa boh .....degrd -6.5 a odlično se prima refleksija from Moon ?
Ima puno Russian stanica sa posebnim znakovima to olimpic game ...!
Toliko !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro !
AAAAAAAAAAAAAA.....nema smetnji na dva metra ?
I prije sam sumnjo na onu kabelsku tv ?
Prošlu sedmicu telekom izvodio radove ...na šahtama i veliki buntovi koaksa i brojna ekipa to radila po čitavom kvartu !
Zakon new...sva ta skalamerija treba biti pod zemljom ?
Tako da su sredili pola ulice i smetnje drastično pale ..još je ostalo nešto u zraku ali i to moraju da skinu i povuku pod zemljom....ha...Jurop zakon ?
Zato noćas EME išlo dobro a degradacija velik ?
Va bon....nešto pozitivno ?
Slaže se momentalno new transverter za dva metra što je bio opisan tu prije..i dobio dosta upita...kako i gdje ?
Teknika narodu-narod je oće ...bar malo ?
Molto pozitivo questo ?
Išao vidjeti taj kabel gore na ulicu ..pravi...samo je 75 oma ..malo se grebao...ali ih je bilo puno....pa se nije moglo ogrebst ?
Pecato ?
Va bon...očekuje se Adam da dojde pa nešto sredimo ?
Toliko !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan !
EME....propagacija ok....Mjesec bude visoko ali niks novega...?
Popalio mašine stavio traker ..postavio rx na .110 ...tu radi HB5Q pa da vidim kako dolazi ?
U radioni nešto limario ...ok dvajs minuta....vratim se kad ono signal ?
EA77A ....Zdravko zvao cq ?
Nema elevacije i samo je aktivan pri izlazu i zalazu Mjeseca ?
I prošla baba sa kolačima ?
Tja....!
Vidio se sasvim ok....jedna antena 12 elemenata i 500 wati !
A dobro ča se more ?
Našao nešto na net-u....?
Na vhf dx Italia ..tamo je jaka grupa majstora..uzeli su malo pretresti IC 910H ...te usporedili sa elekraftom transverterom i K3 !
Na predaji !
I dobro se vidi kako je Icomu predaja "prljava" ?
A ča se more ?
Bene !
Saluti !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro..!
Sunce i toplo oko 15 gradi !
Ovako...sređen ispravljač za linear sa GI7B !
Sve pospajano i sada daje čistih 300 wati ?
Prešlo se na EME !
Degradacija -7.1 visoka....aktivnost slaba ?
No....kresnuo sam cq na Mjesec sa tom snagom i refleksija je primljena...-27 ...samo jedan cq sam emitirao ?
E
Martin 9A3GE

9A3GE

Ha...uteklo ?
Evo refleksije sa 300 wati !
Pogled sa Mjeseca !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro veče !
Vrijeme fajn pa se radilo vanka ?
Još prošle godine sam naredio jedan bum....4.35 m. dugačak za 8 elemenata  koja ima 12 dB gajna ...po DK7ZB ...ove moje koje sada koristim isto su 8 elemenata ali bum je dug 3.80 m. i gain je 11.4 ?
Detalj...nađeni neki čepići koji ulaze knap u elemenat ...8 mm ..!
Napravljen je samo jedan bum...sa podupiračima....sve od profila 15 mm...i danaska posloženo sve...?
Sutra je stavljam na vrh stupa i turim kilu u nju...da se testira....dipol je Predragov !
Tako.....stigla posebna qsl-ka from S. Africa dajrek domov ?
Tu ljevo u slici antene je sistem za podizanje i spuštanje stupa pomoću elekt. vitla i poluge...te mali vinč ..ručni koji je paralelno sistemu...radi sigurnosti....i taj vinč može obaviti radnju...spuštanja i dizanja...samo...alaj bi se navrtio ?
Salutiamo !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Danas krasan proljetni dan ?
Počelo se rano ujutro čim je sunce izašlo !
Spušten stup skinuta 6 elemenata prekontrolirane yagice za 144 mhz  te odlučeno staviti dvije tonne od 21 elemenata za 432 mhz !
Napravljeni nosači ( još poprečne Al cijevi treba postaviti) i antene su montirane u sredinu grupe 4x8 ..malo poviše ?
Izgubilo se dosta vremena kod montaže.....pošto su tonnice duge preko 5 metara kada spustim stup nemerem doseći točku fiksiranja antena...ali uz pomoć azimut roratora i elevacije došlo se do mogućnost komotnog montiranja ?
Tu je pomogao Silvano kojeg sam zvao u pomoć i odmah riješio taj problem ?
Evo ga gdje postavlja "šlag na tortu" jednu GP za 144-432 i 1300 mhz !
Prava "gepejača" i na nju se čuje far IK4KPJ 51....52 ...čudo od antene ?
Poslje smo poravnali malo antene te podigli sistem !
All ok !
Bon....sutra trebam napraviti poprečne držače tako da bude sve solidno učvrščeno ?
Nova 8 elemenata dođe na mali stup gdje bude montiran sistem za 1296 mhz te grupa 4x6 elemenata za 144 mhz ...sa elevacijom naravno ?
Tak jest fantje...delate ča ?
Za kraj sedmice bude neke kišice pa se vratimo na limariju  ?
Dosta sam umoran ...sutra opogonim pogon 432 mhz ?
Toliko !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Evo ga opet ?
Koaks od antena 432 mhz je u konobi....te spojeno ?
FT987D ...ULA 50 linearčić i SWR Daiwa za 432 mhz !
Pobuda 10 wati out 60 wati ...swr 0.8 ?
Taman za jednu GI7B ?
Tako...sada sve provjereno more se nadalje bolan...!
Buona notte a tutti !
Martin
Martin 9A3GE

9a7pjt

Warning Marti :o !

SWR ti  je   2  :-\ !

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9A3GE

Dobar veče !
Ha...danaska isto borbeno....ugrađena još jedna Al cijev...300 mm  po horizontali i na nju sa križnom spojem priheftan vertikalni nosač(i) na koji su montirane tonice !
Tako je sada sve čvrsto i solidno ?
Križni nosač....pločica od aluminija...debljeg oko 5 mm se izbuši i montira na nju oni spojevi za cijevi..ima ih raznih dimenzija u željezarama za sve profile cijevi a nisu ni skupi ....te se na taj način dobije križni nosač iliti jedna horizontalno ...druga vertikalno pod pravim kutem...?
A solidno i čvrsto !
Pogledaj sliku !
Daiwa swr metar ..križni....ovaj ođe...???
Laže bolan.....stavim daimond SX-1000 ( koji gazi do 1300 mhz ) swr mali a force ima..?
U daiwi točka swera je gde se kazaljke križaju ...jel tako...?
Dok kod daimonda je klasika...najprije kalibriranje pa snaga te swer ili povrat !
E tu forza je swr sitni....?
Kome vjerovati ?
Nego digao snagu na baznom uređaju...FT 897D.....na 30 wati (u orginalu ima 20 wati na 432 mhz ) ?
Te kresnuo i lineračič...i stavio Ser Birda ?
E tu je sada 80 wati outa (bez pregrijavanja lineara ) i kada se "čep" ili sonda okrene u drugi smjer...da se vidi back force....kazaljka jedva se pomakne ...znači 99.99.99 %  rf energije ide u antenu ?
A bird je bogme dobar štrument...ali skup...?
On sam ne baš ...ali izmjenljive sonde za razne snage i frekvencije uhuhuu ?
Tako !
Poravnate i kontrolirane i antene za dva metra...još samo trebam staviti ne krajeve elemenata one čepiće..protiv uroka i vode ?
Saluti !
Martin

Martin 9A3GE

9a6c

Pola tih wattmetara su antidepresivi...lažu u našu korist i uglavnom pokazuju više :D Ili tragično manje, kao moj SX144/432 koji krade pola snage na 432 u položaju 1000W, a ono do 100W udvostruči...što i nije loše, ulijeva povjerenje kod male snage, a štedi cijevi kod QRO ;D

Glavno da se uradi veza.
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A3GE

Dobro veče !
Ja  Gogo točno...ali zato lijepo izgledaju !
A moraš ih koristiti da imaš uvid u izlaz....kako se ponaša PA ?
Birda koristim samo za izmjeriti izlaznu snagu i opet na policu sa njime ?
A da mi bude stalno u liniji izlaznoj...jok more....da mu instrument stalno mrda amo tamo....to nije fajn..?
Nego se koriste ovi ostali i abaut se ima prikaz izlaznog stanja snage swr i td ?
Bio zagubio Motorolin trz. linear za 432 mhz ...ali ga pronašao ....pločica je relativno mala ali zato je hladnjak komad ?
Spremio i filtar za 432 mhz koji dojde na izlazu....izvana jadac iznutra gladac...čisto srebro i štima se pomoću "okastog" ključa ?
To bude Adam na svojim mjernim mašinama "poštelao" !
Tako...u pripremi je i linear sa GI7B za 432 mhz ?
Danas kiša cio dan....ali postavio 144 mhz antenu od 8 elemenata tu vani ..ona je sa Predragovim dipolom...kresnuo "pola kile" u nju i sve ok !
I naravno čuje se ok far IK4KPJ ?
Isto se čuje i na "gepejaču" koja je na vrhu velikog stupa (ona je za 144-432-1300 mhz) !

Momentalno je koristim kao prijemnu antenu za kameru bežičnu koja je na antenama za "pogled " prema Mjesecu ?
Tako ..this is all !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan !
Big trabl ?
Previše elevacije preko 90 stupnjeva i oba limit prekidača izbacili...trebam spustiti i doći do njih i ti napraviti ...a kiša ...pada li pada ?
Tja...sve je to za radioamatere i ljude ?
Dok sam tražio podatke i slike za G-550 elev rotator našao nešto što dobro dođe vlasnicima i korisnikovim TS 2000 ?
Poboljšat mašinu na prijemu ?
Imate dole u pdf ! Saluti !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Evo ga opet ?
Stala kiša pa sam spustio sistem ..i kada je sve bilo dole elevacija proradila...tako da sm stavio antene u položaj....!
Kada se vrijeme popravi pregledam to sve...limit prekidači nisu ok...?
I oma na 432 mhz....sve radi ok....održane test dvije veze sa IK4ADE Franco kraj Bolonje (inače stari znanac i Zg zet ) !
Te sa Franceskom iz Trevisa IK3HHG !
Raporti ok ?
Evo clus !
Martin
Martin 9A3GE