Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a9c

Martinez..ja napravio 2xqb4/1100 za kv....za ukv nekoliko ali nisam nijedan završio..neki imaju samo linear a neki samo ispravljač...što znači da nisam..ja.. nijedan kompletirao.ali drugi jesu....tvoj...480 w x 2 jednako 960 w...puno uspjeha u gradnji..9a9c..đuro

9A3GE

Dobar dan !
Homo naprvo ?
Daklem..poslje razmjene mišljenja sa 4QV 6PSM i 2SS ide se narediti jedna 9 elemenata yagica na bumu dužine 5 metara ?
Svi djelovi su tu....2 kom. po dva metra 20 x20mm jedan komad od 1 m. 20x20 jedan komad od 15x15 mm isto od dva metra koji dođe unutar 20x20 mm po sredini...još dođe u 150x150 mm dvometarska cijev...a ispod dođe još jedna 20x20 mm da ukruti bum...te sa jedne i druge  strane "L" profil koji dodatno drži stvar da stoji pravo ?
Kada budem to složio vidi se dali je potrebno ugraditi "v" nosače...ali mislim da neće biti potrebno ?
Tako ! H Xtmas to all !
Martin
Martin 9A3GE

9a6c

Ja imam2x0 dk7zb s elementima od 4mm i ne treba donji V nosač. Ispod booma imam 150 cm jednako debele cijevi 20x20 i solidno stoji, Svaka antena ima oko 3 kila. Izolatori za elemente us luster kleme od 10 kvadrata :D
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a7pjt

Ma triba malo konopa , .. bar malo ;) !

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9A3GE

Dobar dan ! Sretan Božić !
Evo konbinacije sa profilima od 150x150 mm !
Dva komada od 2 metra jedan konad od metar i dužina buma je 5 metara !
U sredini al cijev 10 mm dužine 2 metra ispod još jedan profil 150x150 mm te sa strane al kutnici od 1 ili 2 metra te kada se to složilo ispalo kruto...eventualno se stavi "V" ?
Evo par slika za neka riješenja !
Martin
Martin 9A3GE

9a6arp

Fulo si mjere,, dodao si jednu  nulu viška na kraju,, ispada da si radio sa profilom 15x15 cm.
150mm=15cm

9A3GE

Dobro veče !
Sim tam koji mm štaš ..tutti zbagliano numeri e misure ..vechiaia caro lei ?
Bene..izvršene neke pripreme za konstrukciju bum-a od 5 metara ..ili manje kada se to malo bolje stegne vidi se krutost i čvrstoća istoga ?
Sav materijal prenesen gore tako da je na dohvatu  te naređen jedan mali škripac na kojim se učvrsti dijelovi i stvar složi !
Dobro vrijeme je sada sunce i 15 gradi...može se komotno raditi vani !
Tolko !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Iskoristilo se dobro vrijeme i nastavljena radnja oko antene !
Antena je 8 elemenata bum je 4.35 m. nosač svega je 15x15 mm Al from Bauhaus !
Dobitak ove antene je 12 dB ?
Između dva elementa nosača koji su dužine 2 metra stavljena je Al cijev od 12 mm isto dužine 2 metra po sredini i dodan je još jedan komad od metra na stražnjem kraju gdje dođe radijator i dipol a na prednjem kraju je samo profil 15x15 mm sam ?
Ispod je dodan isto jedan elemenat od dva metra i pričvršćen za bum...sa doljne strane !
Kada se to uradilo i ušarafilo testiran je bum...kako je čvrst i krut ?
Za portabl je ok....ali postavljen  na nekoj vjetrometini ili negdje visoko ne ?
Biti će dodano ispod još dva elementa od 150x150 mm koji su u obliku slova "V"  te će se sa time dobiti ravan i čvrst bum !
Onda se mere staviti na visoko ?
Tako...evo slike...na drugo mjesto sdesna dođe dipol ..ovo je postavljeno "and hoch" da se vidi kako izgleda ?
Naj prije mora se meni sviđati ..onda se može dalje ?
Propagacija na dva metra tropo je izvrsna ..slušan IK4ADE ....Franco vicino Bolonja na 6 elemenata i IC 251E ....u koji je ugrađen BF981  grom...59 + 20 ? Poslušajte band !
EME ...samo se gleda i uspoređuje....te svako toliko se emitira da se vidi na Live CQ kako sam priman ? Not bad ?
Jopet je postavljen linear sa tri 4CX250B u rad ?
Kila i po je puno više nego kila ?
I rikne osigurač juče...alaj belaja.....naravno ugrađen je sa stražnje strane ...pa sve iznad njega smontirat i izvuć ga van da se promjeni osigurač velika muka ..pa sve vratiti na mjesto ?
Pouka ...nosač ili kučište osigurača treba staviti na prednju ploču kod svih teških i kabastih aparatura ?  Ili nepristupačnih ?
Tako...grem malo vanka...hodeć ?
Salve !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro !
Stara godina je....ne ide se nigdje ...nego domov va konobi se malo prati mjesečina  te se limarija slaže (degradacija 7.9 ) ali se ipak vidi razni cq te moja refleksija from moon ?
Pregledavajući net sveze antena za dva metra nabasano je na kvagi antenu ?
Zajdnički zračeći element i čvrsta i robusna konstrukcija ....isto kao dvije jagice  samo je razmak manji za tu dužinu a gejn je 15 dB ?
Dobije se ideja kako složiti grupu....ne ove kvagi nego jagice i ugraditi dva elementa vertikalno naprijed i nazad da bi držalo sve bumove ravno u poziciji a čitav sistem dobije još na čvrstoći i krutosti '
Next grupa antena bude ovako urađena !
Tako ..dole je slika ..refleksija od mjeseca 4x8 antene i 1.2 kw momentalno ?
SRETNA NOVA ZA SVIJU UKV RADIOAMATERE I OSTALE !
Martin
Martin 9A3GE

S57WW

Živijo Martin !

Nekaj podobnega je nekoč bila YU0B antena.

V starem klubu, kjer sem nekoč bil smo imeli 4 X YU0B.

Drago S59A EX YU3ZV je imel pred 30 leti najprej 8 X YU0B potem pa 16 X YU0B .

Srečno v letu 2014 in MNY DX ON EME

73 ES HNY  Roman

9a7pjt

Klizajuce brage  ;)   , . . kad je BOOM u komadu a moze  se i  adatat kad je iz 2 dila.
Cas posla se nade  "teziste" antenne .

Nije  moj uradak nego Made in Z.M. , . . .normalno ideja je bila moja  ;D !

73 PJT

= Kad se male ruke sloze sve se moze =

yu7ef

Quoteisto kao dvije jagice  samo je razmak manji za tu dužinu a gejn je 15 dB ?

Princip je slican YU0B (K8AT) slot anteni samo je zraceci element loop prema DL7KM

Odavno provereno i odbaceno kao vrlo neefikasno i prilicno lose a njihovo deklarisanje 15dBD
pojacanja je vise nego bezobrazna laz - ta antena nema cak ni 15dBi pojacanja tako da su ovi
slagali za dobrih 3dB ... sto je mnogo, mnogo je, ovi ga bas preterali

dijagram zracenja?  Katastrofa kao sto ni -3dB sirina snopa nije ni blizu navedenim vrednostima

Naravno da nije cudo sto nisu objavili dijagrame a cena od 345 Euro je dovoljna da se kod WiMo
kupe dve 8 el yagice i tako dobije skoro 16dBi pojacanja ili jos bolje, da se napravi sistem od bar
4 a verovatno i svih 8 antena duzine 4m pa da se ima pravi EME setup

Srecnu i uspesnu 2014. svim dragim kolegama na forumu

Popa, YU7EF

9A3GE

Dobar dan !
Bez kiše danas pa je radnja nastavljena oko bum-a ?
Postavljeni su dolnji nosači "V" ukupne dužine 2 metra na krajevima su odrezani pod kutem (nova mašina brusilica na stalku ) da upadaju u jedan profil dužine deset cm koji je pričvršćen za ojačanje bum-a sa dolnje strane !
Sve skupa posloženo i ušarafljeno te se odmah provjerila krutost i čvrstoća istog ?
Može.....sada se sve staviti na visoko ?
Možda ima jednostavniji način ali ja to majstorišem po svome ?
Kada su svi elementi tu i odgovarajući alat sve se mere napraviti ?
Tako...sada se grem hitit ?
Salve !
Martin
P.S. Stigao časopis HRS broj 4 ..tanfa po štamparskoj boji...ostalo ??????
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro posljepodne !
Danas nikakav dan....južina kiša ..vlaga pa se ne radi baš ništa ?
Pretilo se EME ...degradacija niska ali dopler veliki ..pa se vidi i ne vidi ?
Svijedno urađena veza sa ZS9MADIBA   znak u spomen Nelsona Mandele operator je Pine ZS6OB a evo i link na nj ..............http://www.qrz.com/db/ZS9MADIBA........ !
Davno sam prošao unuda i poslje još stotinu put ...otok kraj Kapstada iliti Kapetowna !
Testiran i lajner sa dvije GI7B..."vjetnamke " sasvim ok ?
A glavno da new antene rade ok....al budem naredio komplet new grupu '
Samo da vrijeme i zdravlje posluži ?
Tako ! Saluti !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro !
Sinoć pratio mjesečinu i radio oko buma i elemenata ..bum je tri metra dugačak ...jedan elemenat 20x20 mm dug 2 metra i jedan 20x20 dug 1 metar !
Sve skupa je sastavljeno...unutra dođe jedan elemenat 15x15 mm dug 2 metra da ojača stvar te sa dolnje strane dva kutna elementa duga 1 metar tako da još učvrste bum tamo gdje dođe obujmica za pričvrstiti sve skupa na antenski nosač !
Tom....bravo....uradio si MADIBU !
Degradacija niska ali faradaj je bio teribile....ima pa dugo nema trebalo dosta dugo trkeljat da se kompletira veza ?
Tja !
Poslje se provjeri ova antena ....evo podaci !
http://www.qsl.net/dk7zb/ve7bqh.htm
Tu je kompletna lista sviju antena za dva metra ...gain.... stack i ostalo !
Razmišljam da naredim grupu od 4 komada ....ionako moram napraviti novi nosač "H"  ovaj se dosta iskrivio te antene isto... a nisam ih poravnao ..bumove na dvije a ova grupa od 4x7 ima 0.5 dB manji gejn od 4x8 ?
Ali ova grupa 4x7 je puno čvršča i što je glavno...sviđa mi se jako !
Pokrpao jedan 1KW dipol...bio je slomljen pri kutiji ..kao nožem odrezan ravno pošto je on 10 mm izvana tako da sam stavio unutra 5 cm dugi 8 mm dio....morao ga malo obrusiti da bi dobro i čvrsto ulegao i sa malo forze uglavljen ...danas ga probam tj antenu sa 1 KW ?
Toliko !
Martin
P.S. Evo pravoga koaksa iz Holica

Martin 9A3GE