Main Menu

nova pjega

Started by 9a1un, 22. September. 2011, 08:15:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a5cw

Kao sto rekoh:

S57RR    50101.5 CE2/VE7SV   559 nice surprise ....        1844 18 Jul 2012

73

9a6ww

Bojim se da propagacije na 6 neće dugo potrajati... upravo je u tijeku M8 event iz grupe pjega  11520 koja napušta sunčev disk. Maksimum je bio u 06.00 Z (prije pola sata). Zbog rubnog smještaja grupe pjega na sunčevu disku slabe su šanse da eventualni CME pogodi Zemlju, no izgleda je je uz flare vezan i snažan proton event koji bi vrlo brzo mogao izazvati HF blackout i uništiti F sloj. Uskoro ćemo vidjeti, nadajmo se da ipak neće...

GL
P.S. nadodan u 10.15Z:

Izgleda da ipak neće biti značajnijeg proton event-a, tako da 6-metraši mogu i dalje uživati, hi...

10MeV pfu je zabilježio blagi porast na 40 (a bio je visok i prije ovog flare), t.j. S1 level koji eventualno može utjecati na HF komunikacije preko polova. 100MeV pfu je skočio dosta naglo ali nije dosegao level kad NOAA izdaje alert (protoni visoke energije manje utječu na ionizaciju ionosfere pošto su prilično malobrojni u odnosu na  protone niže energije).
***  S OBZIROM DA SE VIŠE NE NAMJERAVAM  JAVLJATI NA HRVHF FORUMU, molim eventualna zaostala pitanja na e-mail adresu koja se može pročitati na: http://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=2646.msg25122#msg25122

9a6ww

Pozdrav svima,

Jedan post nakon dugo vremena tek tolko da da se vidi da je ova tema aktivna (i auktualna).

Iako na Suncu dugo nije bilo značajnije aktivnosti baklji (a momentalno niti nema pjega sa nekim većim flare potencijalom), jedan događaj zaslužuje pažnju: erupcija filamenta u području centralno pozicioniranom na sunčevu disku.

15.03. je eruptirao filament i proizveo M1.1 LDE (u trajanju cca 8 sati). CME je na putu prema Zemlji, coronograph simetrični full halo govori da je usmjeren direktno prema nama.

Možda M1.1 ne zvuči previše impresivno, no u prošlosti (ciklus 23) erupcije filamenata su izazivale radio AU u kojima se moglo raditi iz naših krajeva.  Erupcije filamenta nisu tako impulzivni događaji kao flare, odvijaju se polaganije. CME ovog tipa se razklikuju od onih izazvanih od flare, nisu previše brzi, no njihova veličina zbog dugotrajnosti  event-a može uzdrmati magnetosferu.

Stoga budite na oprezu sutra, u nedelju, 17.03, pa  ako bude sreće...

73

***  S OBZIROM DA SE VIŠE NE NAMJERAVAM  JAVLJATI NA HRVHF FORUMU, molim eventualna zaostala pitanja na e-mail adresu koja se može pročitati na: http://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=2646.msg25122#msg25122

9a6ww

CME impact na ACE u 5.30 Z

9A4FW

MID Latitude Aurora je tu. Cijelo vrijeme u contestu smo imali karakterističan AU šum sa sjevera, ali ništa za sada :(

73 de Željko, 9a4fw

9a5cw

Oće li to do nas? Đojzle spremne za visual contact ;)  8)

73

9a6ww

Na žalost neće... Ipak je cme bio za nijansu slabiji nego što sam se nadao. U zapadnoj eu su imali lijepu au, no za nas kojih par sto km prekratku. Najjužniji spotovi koje sam vidio bili su iz ok1, dl jn49 te oe1. U jn86 ni traga au sig.

Imf otklon, iako južni, nije bi jak, cca 10nT. Momentalno i brzina cme opada (pala s inicijalnih 780 km/sec na cca 600), tako da ne vjerujem da će se au prodižiti na sutra. Izgleda, što je bilo bilo je, au ide lagano kraju.

Bit će još prilika ...
Cul

9a1un

U nedjelju oko 11i nesto Z (moram pogledati log) na 10m sam iz LX7I radio par AU veza.
LA3BO potpuno bez tona pravi AU signal kao i nekoliko sjevernih DL.
Zanimljivo iskustvo.

73 UN

9a6ww

Davor, stvarno interesantno, nikad nisam radio niti čuo AU na 10m. Ako si slušao LA3BO iz JO59CD, to je preko 1400 km, znači da je refleksija bila od AU koja je bila još sjevernije od njega, a to je prilično daleko i nije moguće u direktnom path do AU koja je na 80-120 km visine, možda se radi o kombinaciji više vrsta propagacija. Prema FAI modelu naudaljenija AU sa antenom na sjever do koje mi možemo doprijeti je iznad južne Švedske, što nam omogućuje maksimalni QRB prema sjeveru od jedva nešto preko 1000 km (zbog kuta matnetskog polja prema Zemlji).  AU QRB sa QTF nula i oko nule je prilično limitiran, najsjevernije što sam ikada čuo u AU su SM7 stanice sa JO65, cca 1050 km. Inače AU je bila najjača oko 18Z, neznam dal si bio qrv i u to vrijeme i jel se što čulo na 10 m.

Željko, u nedelju oko 20Z bilo je prilično izvjesno da svar ide k kraju. Brzina sunčevog vjetra je prilično pala, a i Bz otklon se lagano primicao nuli, tako da sam ocijenio da niti nema smisla čekati ponoć, kad je AU oval obično najjužnije, te ugasio stanicu i krenuo kući.

Apropos priloženog novinarskog uradka,  nekad (davno) su novine imale suradnike za popularno-znanstvenu tematiku koji su takve i slične teme prilično dobro prezentirali te educirali ljude, a danas se to svodi na copy/paste uz google prevod  ili pak kataklizmičke napise (ne mislim samo na ovaj članak nego dobar dio ostalih članaka o AU). "Radioaktivne čestice stigle do Zemlje", ovog tipa bi se moglo optužiti za uznemiravanje javnosti, hi...

9a2sb

Halo,šta ima?
Evo noćas prošlo 24 godine od one jake aurore 18/19.03. 1989.god.
A išlo je ludo i na 144Mhz i na 432Mhz,kod mene 145veza na 2m (100W/DL7KM) i 10veza na 70cm (10W/19el.)
Kolko se sječam nije bilo ni vidovitog Milana ni prestavljenih novinskih napisa,a radilo se!
Klinci iz YU2CHI(9A1CHI/9A4V) mali Želja i Hrco(sada 9A4FW i 9A4EW), su mlatili po Evropama sa TR751-solo i neka antenica tamo na kinu "sa strane",a išla predstava i očekivali "pajl-ap" kinooperatera sa gledateljima na vratima + sjekire i "oca i majku"(smetnje).
A radilo se!
Pok.Pišta ex YU7EW je imao neka svoja predviđanja na Spektrumu i u kostima,a i slušali smo DK0WCY,dogovarali se na 14345 na vhf-netu......ludilo.
Radilo se i onda nešta!
Zvonko,Davor je ovaj vikend bio u LX....JN29!!!!
Gl i otvorilo se opet,dat će Sunce,
Z/sb
Ako ne možeš  pomoći-smetaj,važno je sudjelovati!Griješiti je ljudski,svaliti krivicu na drugoga je strateški!
Kad je muka,ajde Đuka,al kad jebedu Đuku ne zovedu!

9A4FW

Pozdrav dečki,

Zlatko oteo si mi tipke iz ruku! ...hi
Ta Aurora iz ožujka 1989 je nešto što nikada nismo ponovo doživjeli. Setup je bio TR-751E (25w) i YU0B antena na starom klubu iznad kina. Stalno smo slušali DK0WCY far na 10.144 MHz...eh :)
     U toj aurori smo odradili 124 veze na 2m i molili boga da nitko iz kina ne pokuca na vrata kluba :D

Tko bi rekao da su prošle 24 godine...

Zvonko sve što si napisao stoji, ali mi smo nepopravljivi optimisti...hi

73 de Željko, 9a4fw

9a6ww

Pozdrav Željko i svi ostali,

Slažem se s tobom. I ja sam optimista! Ako nije bilo AU u nedelju, bit će koji drugi puta ! Uostalom, da je AU svakodnevna pojava, ne bi bila interesantna!

DK0WCY je legendaran, a internet i satelite imamo na raspolaganju tek od ciklusa 23.  Radili smo AU kad smo na nju naletjeli, velike AU su trajale 2 dana pa i više. Danas ipak imamo veće šanse strefiti neke sitnije, kraće AU koje smo nekad vjerojatno propuštali...

Dobro si to primjetio  "tko bi rekao da su prošle 24 godine..." .  Vrijeme leti, radili smo u 22., 23. ciklusu,  sada je 24., a u 25. tko zna...  ipak je 11 godina puno. Zato uradimo u 24. što se može i dok se može! Bit će još velikih Aurora koje ćemo prepričavati...

73 Zvonko

P.S. Sorry Davor,  krivo skopčao kod prvog čitanja... Mislio sam da si radio LX, a ne bio tamo, hi...

9A1Z

Hej!

kad se već evociraju uspomene..

Te godine sam bio u preseljenju i bez antena.  Kad je udarila aurora , spakirao se sa IC202 u vikendicu i sa prozora sa originalnom  "auto radio" like antenom na izvlačenje ( tko zna IC202 zna o čemu govorim).
i 2W napravio dosta  veza , a dobro se sjećam da su neke stanice dolazile S9   po skali instrumenta...

Ipak glasam za auroru jedan ciklus dalje kada sam pogasio stanice i uzeo klince na livadu da vide nešto što se viđa u 100 godina i mislim da nismo pogriješili. Plesanje zelenih  zavjesa iznad glava bila je fantastična predstava.
Neprocjenjivo...

poz

1z
Luci, 9A1Z

sm7vzx

Evo kako aurora izgleda slikom...

http://www.youtube.com/watch?v=ZmVK0ESAyG4

73' Samir, 7s7v