Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

9A3GE

Evo ga...bar dan jutro i ostalo....nakon neke gužve nastavlja se na raznim područjima djelovati ? Rezonantna zavojnica PRIJE LNA  i pravo u RX..... Mirko i njet zimskoje ! I postrojenje OBAVEZNO kontrolirati sa seqvencerom jer inače bude belaja ? Barem je tako u mene ...! Sutra sa jopet spušta stup i mjenjaju  se koaks kablovi poslje djelitelja snage....oni sa LRM 400 su propali ...nije to made in USA nego tamo iz kungfuutaipeitandaramandara zemlje....niti dvije godine nisu izdržali...? Šta se može kada smo zatrpani mnogobrojnom robom pa tako i tim stvarima ? Tja ! Nije bolje ni u Italiji....famozna "Kalika" puna je istih stvari ...recimo jedan "N" konektor muški...fino pakovan u celofanu i piše na njemu "marlow" košta 6 E.  ali kada se nema drugih....dobar je i taj....samo skup...a kvaliteta je upitna....srećom zahvaljujući frendu Nikoli 9A4QI dobro sam opskrbljen time ...dok je gore u antenama na starim kablovima orginal amphenol koji se ulotava i kada se skine može se opet upotrijebiti isti su nabavljeni svojevremeno u DL u UKW Berichte-u ! Upotrebio sam ih na svim kablovima ...RX...TX....LNA...na cellflex te na H 1000 koji je na prijemnoj strani a na LRM 400 su ovi cinese ..krimpani i to sutra završava u smeće ? EME aktivnost je dosta slaba ali pojavio se ZP9EH iz Paragvaja i podigao temperaturu na maximum...pa je bilo gužve na bandu ali on je dosta slab a Mjesec je nisko dosta..tek krajem mjeseca bude visoko ...i new Urugvaj EME station je aktivna...CX2SC noćas ! A I3DLP Luco i društvo budu aktivni iz Gvineje Bissao....ex Portugalska kolonija  ....(bio tamo bolan) ....dok Atletico team ide u Aziju te u Ugandu ! To su stvari prave za mjesečare...ostali stoj ? Evo "zakrimpani" new kablovi....koji se postave mjesto one prevare od LRM 400 ! Dobro došli dobrovoljci za teške i prljave radove tomorow....poslje svi na ćevap i pivo u "Fadile" tu blizu mene ! Tuliko ! Martin
Martin 9A3GE

9a2ga

Quote from: 9A3GE on 10. March. 2012, 00:57:22
....oni sa LRM 400 su propali ...nije to made in USA nego tamo iz kungfuutaipeitandaramandara zemlje....niti dvije godine nisu izdržali...? Šta se može kada smo zatrpani mnogobrojnom robom pa tako i tim stvarima ? Tja ! Nije bolje ni u Italiji....famozna "Kalika" puna je istih stvari ...recimo jedan "N" konektor muški...fino pakovan u celofanu i piše na njemu "marlow" košta 6 E. 

Martine pozdrav,

da li na ovom tvojem LMR400 piše made by Times microwave?
Naime, ja imam takav i izgleda da je original jer piše i Made in USA.Stoji vani već jedno 5-6 godina bez ikakvih naznaka problema. Konektori moraju biti original i krimpani jer ti jedino "dihtaju". Na taj kabel krimpanje neoriginalnih konektora se ne preporuča (problem dimenzija i "lufta" tako da ukoliko nije sve vulkanizirano vul trakom, može vlaga unutra).

Kao bivši djelatnik Kalike mogu ti reći da se u moje doba prodavao pod kvalitetne konektore samo Amphenol i Andrew. Može biti da su sada ti kvalitetnoji konektori u ponudi i od drugih proizvođača.
Svi konektori koji nisu u originalnom pakiranju (svaki za sebe sa part number)  renomiranih proizvođača, zaobilaziti u širokom krugu (za našu primjenu  ;)  )

Na svi sreću, Kalika još uvijek ima i kvalitetnu robu za one koji su spremni platiti više. S druge strane imaju i robu koja je jeftina, ali koliko para toliko muzike, ...   :)

73 de Boris 9A2GA
Member of HRS, RK 9A1ADE, RK 9A1WFF, ARRL, AMSAT NA, AMSAT UK

9A3GE

Ja......piše i na ovom....? Ali......prevara po običaju....evo kako se polomio srednji vodič ..on je od neke legure i obojan sa bakrenom bojom po površini da liči na bakar......? A nije ! Tja ....poslje to pregledam detaljnije ....sve je bilo zakrinpano po propisu te termo bužirom izolirano a čini mi se da je ipak ušla voda unutra jer plašt je isto oksidiran...vidim poslje što je ? Perce idem ovo srediti...sunce sja ..već je deset gradi a bude i više ..lagana burica je ipak ! Jer kabel je "patio" kod djelitelja snage i tu se prekinuo.....kad je nov fino je gibak a vremenom otvrdne i propadne.....i još "divljak" ...potpuni " ? Gutt....gre se naprej sa time ! Martin

Martin 9A3GE

9A4OE

Quote from: 9A3GE on 10. March. 2012, 09:26:07
Ja......piše i na ovom....? Ali......prevara po običaju....evo kako se polomio srednji vodič ..on je od neke legure i obojan sa bakrenom bojom po površini da liči na bakar......?

Mozda su uzrok "prijevare" ovh pet slova BCCAI (Bare Copper Clad Aluminum)
Svi sparaju, nisu kinezi uvijek krivi za sve!

9a2ga

Quote from: 9A3GE on 10. March. 2012, 09:26:07
....sve je bilo zakrinpano po propisu te termo bužirom izolirano a čini mi se da je ipak ušla voda unutra jer plašt je isto oksidiran...vidim poslje što je ?

Martine, mislim da je ovo glavni razlog tvojih problema: termobužir.
Spoj nije bio dovoljno zaštićen od vlage.

Ja pored termobužira ili običnog bužira stavim dvoslojno i vulktraku (samovulkanizirajuća traka).
Pored toga treba obratiti pažnju i na "motanje" vulktrake obzirom na položaj konektora na antenskom sustavu. Zadnji vanjski sloj vulktrake mora biti motan u tom smjeru da kada pada kiša, kiša pada prvo na sloj vulktrake koji je najgornji (kao crijepovi na kući). Sutra idem van pa ću uslikati jedan tako zaštićen spoj kako bi objašnjenje bilo jasnije.

Na ovaj način treba zaštititi  cijeli konektor (ne samo na mjestu spoja sa kabelom) kako  voda odnosno vlaga ne mogu više ući u unutrašnjost spoja (niti preko navoja na konektoru).

Na tržištu postoje i samoljepive vulktrake. Naizgled to je dobro rješenje, ali zapravo nije. Ljepilo na toj traci ima tendenciju sušenja i pucanja na mjestima izloženom suncu, tako da nakon izvjesnog vremena iako je vulkanizirajući sloj stvrdnuo, na mjestu ljepljenja može ući vlaga.

Znači vulktraka je najbolja (kod nas 10m trake cca. 50-70 kn zavisno od trgovine, npr. http://www.ms-zagreb.hr/hr/proizvodi/2/119/vezice-obujmice-pik-traka-i-vulk-traka.htm), što deblja to bolja.  :)

Inače, kabel treba što bliže mjestu spoja po mogućnosti pričvrstiti kako ne bi bilo torzija blizu spoja (to je napomenuo i Goran).

Evo kako jedna (na prvi pogled)  banalna stvar može prouzročiti veliku štetu ! 

73 de Boris 9A2GA

s55m

Martine, nenadmašiva combinacija je prvi sloj Scotch23 a iznad njega Scotch 33+ .
U današnje vreme su skoro svi coax kablovi večeg presjeka rađeni BCCAl principom. Samo tanki sloj bakra na nosečem aluminiju. Valjda ima skin efekt nekog utjecaja na to :)

Sve je točno, što je napisao Adam i Goran o pretpojačalima i o lošijem šumnom broju, ako ispred LNA staviš BP filter.
E sada tvoja odluka mora proizlaziti iz svrhe upotrebe tvog LNA. Odavno na 2m ne koristim LNA ali ako bi morao, za moju upotrebu bi BP bio uvijek ispred i sa lošijim NF!!! Ja znam zašto. U nekim prilikama, bio bi čak bolji i notch filter ispred. Ja za BP iza LNA ne osječam neke potrebe.
Još jedanput se pokazalo, da nema univerzalnog rešenja nego samo primjena najboljeg u datoj situaciji. 

9a2ga

Evo obećane slike. Ovako bi trebala izgledati zaštita konektora (spoja) od vlage.
Konektor odnosno cijeli spoj kompletno "presvučen" vulktrakom.

73 de Boris 9A2GA

9A3GE

Bar veče...! Daklem ..ovaj vikend bude aktivan Atletico team iz Švicarske u zgradi UN ..exterotijalna...od Švice i pozivni je 4U1ITU te bude radio Rene PE1L i društvo...tri dana ! Druga exspedicija bude radila iz Gvineje Bissao iz Afrike isto počinju u petak i budu aktivni desetak dana EME na 2m. i 70 cm te na 50 Mhz i na kratkom valu....ekipa je brojna  znak j  J52EME - locator IK21DT   ww.ari.verona.it/veronadxteam/en/   tu se može doznati sve o exspediciji.....! Evo par slikica o tome ! I danas održana veza preko Otoka Cresa (Mjeseca nije bilo) digimod WSJT 9 Linux izdanje ! Vavik parićani ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Bar dan.....sunce i dvajst gradi...sjedili u kafani pod suncobranima...? 4U1ITU su počeli raditi nešto kasnije od predviđenog....i snagatori navalili...po pet šest stanica ih zove...njih ne vidim...još ? Sunce i Mjesec su na istom Azimutu....2 grada a po Elevaciji 10 gradi i to je loše za slabe signale...ali sunce zalazi sat prije Mjeseca pa se posmotri onda...navala je velika...imate sliku dole ! Sutra starta Gvineja Bissao na EME....144 - 432 i 50 Mhz te tropo 50 Mhz a otvaranja se već dešavaju na 50 Mhz....odozdola....stiže do Portugala ...Španije ....Sicilije...da potraje ovo vrijeme bilo bi dobro...za 50 Mhz.....stiglo bi i do nas....barem do Splita ? Toliko ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Tja.....dreždilo se i ništa...ono slabi ..propagacija loša ..pokušali zvati Tom i ja ali nil....danas nešto se naziralo a juče ništa...i stanice sa velikim sistemima i snagama ih nisu uradili....danas je zadnji dan aktivnosti.....od muke smo 9A3HY i ja se išli napiti......no čeka se Gvineja.....i tamo se nisu sredili za EME...a na KV su aktivni ! Aktivni smo i mi...više po birtijama.....? Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro ! Juče su se pojavili Veronezi iz Bissao-a i prvi ih je uradio I2FAK Franco...te poslje su prestali emitirati...pojavili se neki problemi sa LNA te sa napajanjem iz generatora i internet im nije radio.....no poslje par sati su to sredili i ponovo se aktivirali ! Naravno najprije su uradili sve Italijanske stanice koje su ih zvale dok ostali su bezuspješno "derali" ? Tom i ja smo posmatrali band....kod Toma neki veliki šum tako da je loše vidio a je sam primio samo jedan period od njih...degradacija je dosta visoka ? Bude nešto ? EME chat je bio full ...oko 200 znakova je bilo na njemu i vidjeli su se razni zanimljivi komentari ..čak i oštre riječi ? Sveze što radi samo It stanice...pa mora svoje najprije uraditi a poslje ostali ! Navala je bila velika i protivnici su se vidjeli dobro ! Dreždali smo dosta dugo....ali ništa...ispale mi oči...pa sam sve pogasio i otišao spavat....naime pratim stvari na dva PC-ja...glavni je PC na kojem je Linux a na drugom su WIN XP i na oba dva vrti se WSJT  sa time što na XP-eu samo prijemni dio radi....iz nf RX-a (zvučnika) je spojeno na mic ulaz PC-ja dok na prvom je spojena interfaca na odgovarajući priključak koji imaju svi današnji moderni uređaji ! Tako da zabave i uzbuđenja nije falilo ! Dole je sli8ka kako su se vidjeli pozivi...bogme veoma jaki ? Tako ..pa se nastavi danas...inače su aktivni i na 50 Mhz...tropo i EME...pa pratite clus ..možda se otvori...a otvaranja na 50 Mhz se već dešavaju TEP  stiže do EA....CT...SV...pa možda dobaci i do nas ? Adamić ...bravo za GHZ.....bolje radi nego mobitel...fino se čuje ! Toliko ! Martin
Martin 9A3GE

9A9T

Martine,
nešto ti je krivi locator upisan....valjda je ovo od prijašnje njihove expedicije.
Probamo danas...
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

Dobro jutro...! Yes Tom  krivi je ne znam što sam petljo ? Daklem ..nošta još od Gvijene....te im pukne internet ...te nešto zariba i tako dalje...pojavili se ok...sa internetom i onda par sati ništa....sve će se doznati sa It. foruma kada se povrate doma....bar su u tome jaki i puno ima stvari ? Samo veike stanice su ih odradile i to desetak juče....a degradacija je sve lošija ? Bo ? Probali smo gjedali (grobinština) Područje iznad Rijeke se zove Grobnik ...a prije se zvalo Jelen polje ...pa došli Osmanlije i bila bitka i Jelenci potukli Turke do nogu...i od tada se zove Grobnik ...jer je Tursko groblje tu ! Inače Grobničani radini zanatlije majstori i pomorci a nekad su bili glavni kirijaši na ovom području te Rijeka je bila opskrbljavana mljekom...poznate Grobničke "mlikarice" ..ima dosta viceva kao i svugdje ! Bio Grobničan u Zagrebu u Maksimiru u ZOO ...šeće i dođe do papige..pa gleda i gleda...ode pa se vrati opet gleda gjeda...kad papiga "Šta ti gledaš" a Grobničan "škužajte šjor sam mislel da ste tić" ha ha ! Ono davno ..nestašica kave....Ide Grobničan sa broda izlazi iz luke...i pita ga carinik ..."imate  što prijaviti " Da ..hranu za ptice" ? Otvorite valižu....ma čovječe božji pa ovo je kava" ? Ma ja ću im dat jist sejedno...tar kokoš je tić ? Ha ha ..ima toga dosta ? Evo izašlo sunce i bude lijepi dan i danas...kao naručeno za neke radove vani ? 2SS i ja pratili i pratili J52EME...i ništa....pogasili sve i otišli na "pumpu" ...benzinsku tu malo iznad mene...imaju izvrstnu kavu a tek panorama...pogled ..sve čisto....zapadni dio Kvarnera sa Učkom na vrhu....dole je Opatija ...Lovran i ostala mjesta u Liburniji...ovaj dio Istre se zove Liburnija ili "lumbero doma" jer je od Preluke pa do Brseča sve lovorova šuma ! Tako..evo...degradacija 5.2...ide na lošije ? No...možda se popravi ? Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče ! Iz VIJETNAMA    Hermann DL2NUD, and Peter DJ4TC will try to be active from Vietnam on EME

LATEST NEWS by Hermann, DL2NUD, dated 2012-03-13:

Hermann did send the latest information about RIG QRGs and Activity Times:
144.144 MHz 17el yagi, db6nt preamp, hlv2000 beko
432.090 MHz 38el yagi, db6nt preamp, 50 W
1296.120MHz 62el yagi, db6nt preamp, 400 W
They will try to be qrv: 28.3 - 10.4 in OK10 / 12.4 - 20.4 in OK20......VRLO DOBRO ! Primljeni kada je bio GG....BUDE NEŠTO....ako im ne rikne Beko ...KAO U GVAJANI ? Ovaj valjda ima dvije kile...sve papire su sredili i čak se pojavio pod svojim znakom President of Viet-nam radio saveza...iako je degradacija visoka sa GG idu dobro..po običaju navala je bila velika ? Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Bar dan ! Degradacija -9 ALI dobro se prima...navala je na Vjetnamce Hermanna i Pitera...3W4TC....primam ona jake koje ga rade i čak tu i tamo RO RRR od njih.....Čudo pa Bog ? A HB9Q dolazio -13 dok su ostali -17 ...-18....svašta ? Evo slike njihove antene od 17 elemenata...sve ručno pogonjeno ! Martin
Martin 9A3GE