Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

AD6IW

Arecibo, 300 metarski dish

moguca je EME aktivnost 16, 17, 18 Aprila, CW/SSB frekvencija 432.045 MHz.
Dish ima ogranicen moon window 20 stepeni, oko 2 sata aktivnosti sa mjesecom u
zenitu 

ad6iw

9a4qv

"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A9T

Ponovno se osjećam MLAD!!!  :D :D :D

Nova pozivna oznaka pomaže...gdje god se pojavim stvaram gužvu.
Upravo prašim po mjesecu....Martine gde si??? Ne vidim te gore... >:(

Ide dobro, dobri raporti, mnoge stare mušterije i poneka nova, čekam FY da se pojavi na 2m, za 70cm sam preslab za njega. Probat ću ga ćuti kad mjesec malo padne prema horizontu.

Sutra je contest, mene neće biti, gubim volju, ubija me onaj chat i dogovaranje veza, skedovi...nije to više ono kaj je bilo...
Evo, neko me zove na 159....da vidimo...stara mušterija I2RV, dolazi -20...solidno...čak jednako i tropo, imam dva signala...kaj sam još prije radil? Evo...

2010-Feb-20,17:59,F8DO,JN26if,144,JT65B
2010-Feb-20,18:05,RK3FG,KO86hp,144,JT65B
2010-Feb-20,18:11,G4ZFJ,JO01ho,144,JT65B
2010-Feb-20,18:25,F8DGY,JN18gm,144,JT65B
2010-Feb-20,18:39,RU1AA,KP40xd,144,JT65B
2010-Feb-20,18:53,RX1AS,KO59fx,144,JT65B
2010-Feb-20,19:19,UA4AQL,LO20qb,144,JT65B
2010-Feb-20,19:29,K1OR,EN42ir,144,JT65B
2010-Feb-20,19:37,UT6UG,KO50ei,144,JT65B

I to još nije sve, mjesec je na 35°, još ga ima dosta, možda bu kaj i na 70cm...

Adame, ovi izolatori bi mogli biti OK, trebalo bi uzorke nabaviti i probati.

Idem si nekaj popiti, žejen sam...znate onu...

Nikdar ni tak bilo
da se Zagorcu ni pilo!!!
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

A tu sam Tom....ne sviđa mi se ono grdo zeleno ..a Ruski link ne radi...?  Uglavnom pratim...dobro se vidi uz visoku degradaciju...! Urađen I2FAK..izvrstan signal bio -12  ..tako da sada jemam 16 It stanica....u njega hrpa antena....18 kom. te koji kW.....antene su one ..long loop yagi....18 elemenata svaka...ima ih dosta It. mjesečara a vidio ih u "živo" kad smo bili u Udinama kod "Gobo-ta" IV2GBO...Gobo...? Dpsta su komplicirane za napravit...? Manje više sve je to tu...na uši i na oči ne vidimo koja je bolja-loša....glavno da se koristi..? Boh...! M.
Martin 9A3GE

9A9T

Je, je stari EME mačoru, ne radi ruski link.
Ovaj zeleni je koma za pratit, al kaj je tu je...još malo pa idem probat 70cm dal bum koga videl a morti i oddelal... ;D

Evo baš me zove N1DPM -29 i primam ga...radi sa 4x9 i 350W...sad je došel -26 al me još nije čul... bude, bude..

9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a5cw

Cestitke Tom na znaku i aktivnosti.
Ja sam imao sked u petak/subotu sa K6QXY na 6m ali nece pa nece vidim ga samo nekoliko stupnjeva 8 - 6 ili sl., dok W1JJ lupa sa antenama u horizontali do -18 i jaci, cujem ga vec od 22 gradi, puhalo je jugo pa mi je okretalo antenu od 270 do 350  - jos bolje sto sve na"oko" moram korigirati.

73

9A3GE

Ha....Tom glavni na EME....new call...? Bene....evo danas proba se novi digitalni program.....ROS se zove...? Tamo na stranici od SV8CS ima to...te se može skinuti ..i upute i sve ostalo...! Inače proban na KV a sada i na Mjesečini....vediamo come va....? Kako izgleda imate dole....! Kao u avijonu....puno kazaljki...? To prepuštam mojim maherima da ga uspostave..kada dođu amo....2SS 6PSM...pa se sprobuje...? Inače aktivnost je velika na EME...iako nije baš naj propagacija...svi su tu....? Herman u Gvajani još nije aktivan na dva metra...nešto zapelo na carini...(new linear) ...ccc...! Andim avant...! M.                                 P.S.   stigao novi broj časopisa...ala me razljutilo...i završio tamo gdje mu je mjesto..škandal...!
Martin 9A3GE

9A9T

Tnx PA3K,

strpljen spašen...budeš uskoro na 6m i K6QXY odradio. I mene zanima mogućnost EME rada na 6m...moram za početak nekog "čuti"... ;D

Jučer sam malo šetao po mjesecu ali slaba aktivnost, FY još nije dobio 2m linear sa carine a na 70cm ga nema ni u tragovima, ne samo kod mene i drugi su tužni, radili ga samo big gunovi... >:(
Možda danas proradi na 2m????

Martine, ovaj novi software treba provati, ne? Bumo vidli kaj je to i kolko vredi...možda bu nam z njim lakše napraviti EME...?
Čitao sam na stranici ali nema baš puno informacija...
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a4qv

ROS ce biti zanimljiv za testirati putem EME, tako ce oni "cistunci" koji pljuvaju po wsjt doci na svoje ahahahahaah...
Ima samo jedan mali problem, u U.S.A. je koliko se meni cini zabranjeno koristiti spread spectrum radioamaterima...
To bi znacilo, odmah pljuvanje sa njihove strane po ovoj vrsti rada...

Ako se pokaze dobar na eme, sto bi i mogao biti po prvim testiranjima na KV, mogao bi naci dosta pristasa ovoj vrsti rada...

TN/9A4QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A3GE

Ja...juče su ga probali...via Monn...kažu ide dobro...a propagacija i nije baš...? Bilo svakakvih komentara ..čak da je 5 dB bolji..? neko je napisao...bolji ..od čega od WSJT....valjda .... a i CW via Moon ide...kad je snage i antena...a to su prvi utisci...vremenonm se utvrdi kako i što....! Čak se je i pojavio Joe Taylor K1JT...ali nije puno komentirao...no vederemo...do idućeg testiranja...? Boh...! Evo ...degradacija je 5.0 ..ali se vidi sasma dobro...! WSJT naravno...! Nego..."sklepan" linear sa QQE06/40 u KUTIJU ...sve natrpano unutra...najviše prostora zauzima ispravljač....a nije izvedeno sa Leher rezonatorima   nema mjesta...nego sa zavojnicama...i ima čak mali ventilator ispod cijevi..da "hladi" okružje....tja...! DAKLEM...500 mW...10 W out-a....i tako redom....pa sve do 5 W. in te 100 W. out-a...sasvim zadovoljavajuće....za razne urewđaje te transvertere...? Jedino mi mA neispravan...? šempre va fondo skala..moream staviti "schunt" da bi kako tako pristojno pokazivao struje...? Ok...pozdrav iz kiša-magla-jugo Fiume...! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro...! Fajn vrijeme sunce i toplo...bude nešto od vremena...? Daklem...juče -noćas je bio aktivan neko vrijeme Herman iz Gvajane...i to odmah kad mu je Mjesec bio na horizontu...znači imao je GG...i dolazio vrlo dobro...-20...i pola Jurop ga je zvalo...po petnaest stanica smo nabrojali 2SS i ja..ovdje...opći krkljanac..probao ..ail niks...a potom počele zvat USA stanice i ništa os svega...radio par sati pa prekinuo...i rekao da bude opet aktivan u 02 UTC....! U 03 po našem vremenu...! Đaba ga bilo...! Onda je u njega elevacija visoka a u Jurop niska...tako da stanice iz Evrope imaju dobar GG....i vidim jutros na clusu da je urađeno nešto EU stanica...! Tja...ostaje do kraja ovog mjeseca...pa se pokuša još...propagacija se popravlja i bude odlična 28 ovoga...tako stoji u EME kalendaru..? Inače sistem sa kojim radi je 18 elemenata cross yagi i 700 w. PA...(rekao juče da ide van 675 W)...upotrebljivo a...? Ok ..dole je koncepcija pogona...! M.
Martin 9A3GE

9a4qv

Quote from: 9a4qv on 23. February. 2010, 07:20:00
Ima samo jedan mali problem, u U.S.A. je koliko se meni cini zabranjeno koristiti spread spectrum radioamaterima...
TN/9A4QV

E da, znam da sam to negdje procitao vec...
ali ajde barem na vhf to mogu koristiti...

http://www.southgatearc.org/news/february2010/fcc_no_hf_spread_spectrum.htm

QV
Heinrich Rudolf Hertz

9A3GE

Evo ga....noćni rad ....đaba ga bilo...propagacija je odlična....Gvajana se vidi vrlo dobro ..te ostali "mali"  tenta se uraditi FY/DL2NUD...ali do sada još ništa...? Herman poćinje raditi kada mu se otvori "prozor" prema Jurop....i ima GG pa se prima dobro...ali kaže da ima i smetnje dosta velike....radi par sati pa prekine...? I ponovo se pojavi ujutro rano...kada Evropske stanice imaju GG...! Radi uglavnom DL  stanice....nekako izbjegava ostale....naročito Amere i Ruse...? Bilo je svega na frekvenciji...i na chat-u..? Jake W i RU stanice ga zovu i sat vremena ...ali niks ...? Zovem ga i ja ali nije išlo...? Bene proba se opet...! Konačno sunce i lijepo vrijeme ovdje..! A da...Mr. 2SS probao malo onaj "ROS" ...ništa naročito....izgled je loš...kao avijon...nema vodopad...sami instrumenti koji trepću...to zamara vid...? Bah...!Pozdravljeni..! M.
Martin 9A3GE

9a4qv

Quote from: 9a4qv on 23. February. 2010, 07:20:00
To bi znacilo, odmah pljuvanje sa njihove strane po ovoj vrsti rada...

Nije im dugo trebalo da nesto iskopaju  ;D ;D
http://www.southgatearc.org/news/february2010/ros_interfering_with_beacons.htm

QV
Heinrich Rudolf Hertz

9A3GE

Evo ga...! Ah....završena ekspedicija u Gvajani....nije urađeno...iako se dosta dobro vidio sinoć...-21 najbolje...nije dolazo konstantno...samo tu i tamo ...probalo se ..pozivalo ali ništa...baš mi krivo...rijedak DX....nema više...? Uradio je oko 130 veza na dva metra i 11 veza na 432 Mhz..izgleda da je sam bio...? Bio kod mene 6PSM i skupa smo pratili...tja...! Daklem....falilo je još malo snage....pa po tom pitanju se poduzimaju koraci kako se veli....opogoniti PA sa GS31B...? Dobro...nešto je već poduzeto...se veda in futuro...? Herman bude išao opet u ekspediciju...na Maldive ..krajem ovoga mjeseca...baš bira rijetke zemlje...! Aktivna je stanica 3A/DL8YHR iz Monaca EME i MS....slabo ide ...jako loša pozicija imate na slici dole kako to izgleda..? Stavio je samo jednu ant ....za sada....inače ima dvije križne od 9 elemenata...? i 500 W.   ? MS još bi se i dalo..ali to ne radim....a EME ..teško....? Tja...! Saluti..! M.
Martin 9A3GE