Main Menu

ES sezona 2009

Started by 9a5cy, 03. May. 2009, 10:56:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a1un

Opet ste otisli u krive vode, kakav TAP?(Trans Alps Propagation) = naziv za tropo veze koje na svom putu imaju alpe.
Odnosno nista posebno osim sta prostiranje ovisi o uvijetima koji vladaju iznad alpa.
F6DRO i ovaj Grk imaju 90% path preko mora. Tropo je bio odlican ovih dana, Sanjin 9A9SF je radio redovito EA3,5,6 do 1400km sa jakim signalima. Tako da je to cisti tropo (F6DRO je odlicno opremljen)
Mislim da nije ni FAI pogotovo na neki scatter iznad JN84 posto nije bilo Es oblaka u tom podrucuju i kao drugo JN84 je predaleko za JN03 kao scatterpoint.

73

9a6c

Ne bih htio griješiti dušu, ali ako se dobro sjećam, TAP nije baš samo tropo refleksijom od Alpa? Ima to neke veze i s Es i s određenim pravcima djelovanja itd, malo više o svemu kod IC8TEM.

Prvi TAP sam uradio poslije prvog Es, a da nisam ni znao - nakon završetka Es otvaranja pola sata su se čule tiho F stanice iz ZD lokatora - ne znam koji je to dana spo UL podjeli, ali QTH je Pau, atlantska obala.

Postaje iz JN65 su odlično postavljene za te aktivnosti, za razliku do nas u JN83 , koji možemo samo  plakat...

I par godina kasnije jedan NIL s EA3BB i NC s EA3ADW na 144.200 MHz...
GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a4qv

Davore,

dvije možebitne pogreške:
SCP iznad JN84 ne mora biti daleko za JN03 što je pokazao na način da je redovito radio (ranije) preko FAI Budapest koji je još i dalje...
Sve ovisi o visini SCP itd...

TAP ne mora samo znači tropo veza preko Alpi refleksijom nego također i ogibanjem radio valova oko oštrih bridova-vrhova Alpa...

Svatko radi kako mu odgovara, refleksijom, ogibanjem, bitno da se radi...

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a1un

Tumacnje TAP je proizaslo od nepoznavanja FAI propagacije. Ovo o cemu Gogo prica je FAI.
FAI scatteri su definirani gdje je jak i dugotrajan ES sa visokom uporabnom qrg. Ne mora bit
Es na 2m ali ako je na nekom podrucuju dugo maximalna uporabiva frekvencija oko 100MHz moze
se radtiti FAI. Ovo Budapest ili Geneva scatter je jednostavno iz tog razloga sto je na tom podrucuju
najcesce Es zona.
Primijer isporoban na stotine puta sa G4LOH i G7RAU. Kad god bi bio visoki muf negdje na podrucju njemacke, beneluxa ili
cak OK oni usmjere antene u taj scatter point i ja u njega i cujemo se sa klasicnim treptavim fai signalom.
Isto vrijedi za scatter koji seta meni izmedju 250 do 320 deg za EA3,5.
Gogo nije IC8TEM nego IC8FAX.

F6DRO ima oko 1200km do scatterpointa iznad sto je malo previse iako nije nemoguce

9A6R

Evo TN5SN na 50100 559 u JN83FM.GL

9A6R

P.S.Pola sata kasnije već je solidnih 579!
ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

9A6R

9a5cy

Aha, vidi se da svatko ima svoje mišljenje, a kad ga netko iznese, svatko od nas može ponešto naučiti.

Dakle, bitna nam je ova diskusija i tuđa iskustva.

Reni,  ti si, ćini mi se, prvi odradio ovog TN5SN, nakon toga sam čuo i 2PT, 8A, a onda sam ga već i ja čuo - i radio.

Prošao je i TR8CA SSBom.  Visoki MUFovi po Južnoj Europi, idu IT9, 9H, 5B4....

Zabava u tijeku....

CUL

Dean

9A6R

Ma da...samo što se čuju uvijek isti ljudi iz istih zemalja i istih lokatora.Meni dosadno.Onome ko počinje zasigurno nije,HI.

73,9A6R

9a5cy

opet ja ''zabrijao''

F1YJ-@        144300.0 LZ1KJ        KN31CS /59                         1623 25 May   Bulgaria
HB9DFG        144295.0 LZ1AG        JN37SM<ES>KN22ID 59                1621 25 May   Bulgaria
S53CC         144280.0 DK5EW        cq es hrd jn76hd                   1621 25 May   Germany
DF9IC         144300.0 CHAOS        pse QSY during ES !!!              1618 25 May   Not Found
DL5MCG        144300.0 LZ1KG        JN58<Es>KN31                       1616 25 May   Bulgaria
DL5MCG        144300.0 LZ1KJ        JN58<Es>KN31                       1616 25 May   Bulgaria
HB9DFG        144300.0 LZ1KJ        JN37SM<ES>KN31CS 57                1609 25 May   Bulgaria
RZ6BU         144300.0 MUF/INFO     >100mc to Italy in kn84            1604 25 May   Guernsey

očito je dobar MUF opet bio iznad nas (nisam bio doma da ga vidim na karti  :-\).....  mi ostali ''suhi''...

na 6m ''čušpajz'' cijeli dan, na kraju i TF išli.....

čekamo da i na nas dođe red na 2m....... 8)

73, cul

Dean

9a5cw

Pao je OA4TT, prvi sam ga cuo iz EU... na kraju odradjen... stavit cu sutra par MP3ca. Cudan signal kao neki BScatter...

73

9a6c

Quote from: 9a5cw on 25. May. 2009, 23:37:11
Pao je OA4TT, prvi sam ga cuo iz EU... na kraju odradjen... stavit cu sutra par MP3ca. Cudan signal kao neki BScatter...

73

!!!

Ni na kv nije ga lako uloviti - super veza!

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a5cy

A već sam mislio da se nečeš pohvaliti Pa3k....   nisam namjerno pisao ništa o OA, red je da to sam napraviš.

I napravio si. Čestitam za odličnu vezu.  Ja sam ga došao slušati 20ak minuta kasnije, ali nisam ga uspio dokučiti.

Kasnije ga je IK5MEJ spotirao kao ''599'' no i tada je kod mene u JN85 bilo NIL.  Nažalost.

Tebi svaka čast, nama ostaje da se nadamo..... ;)

73

Dean

9a5st

Ja ga pokušava čut,ali ništa.Slušao sam čini mi se 9A4K kako poziva i neke HA stanice.
Neznam jel Reni šta uspija kasnije!
Lipo otvaranje uzduž i popriko.Lipi short-skip.
Od interesantnih rađeno par GMa i TF8GX.
73 de 9A5ST
Zeky

9a5cw

9A2WA

Osim BIG GUN-ova ima i nas "Balkonaša" ;D :P  ::)
Naravno nisam propustio jučerašnje otvaranje ....
Na 6m---- nešto Engleza ,Francuza,Korzikanaca....
Na 4m----- 5 različitih prefiksa Engleza ......  ( 5W i dipol za 20m  ;D )
Pozdrav Mike  ::) :P ;D
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa