HLJK 2008

Started by 9a5st, 03. May. 2008, 12:23:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

9a5cw

Quote from: 9A2TK koristim naglavne slušalice sa mikrofonom. Poigrati ću se i sa mike gain-om, moguće da je papagaj premoduliran???

Kakve su to slusalice sa mikrofonom?

73

p.s. dobro bi ih bilo nabaviti za smjer Italije

9a6c

Pretpostavljam da je premodulirani Talijan bio IQ3GA/6 koji je kod mene zvučao kao da radi u D klasi u subotu navečer, u nedjelju ujutro je bio drugi operator za stanicom pa se bolje razumio, hi.

Pravi put za rješenje smetnji i jest otvoren razgovor, jer ako se sve svodi na ono  "nisam ja , ti si" sreći nikad kraja. I ja sam 2002 imao loš signal s Biokova jer mi je VF upadao u setup i Rolando kaže da me čuo na par mjesta na bandu, ali nije bilo pomoći, osim otići na spavanje u 21.00 MEZ i ujutro kući...

Ono što je najbolje od svega, mogu se izvući neka univerzalno primjenjiva iskustva i poboljšati odnosi na bandu.

Čeka nas ALPE ADRIA VHF...

GG

Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a3mr

Naglavne slušalice sa mikrofonom?
Prošle godine se 9A4NF prije HLJK žalio da smo premodulirani a koristili smo multimedija naglavne slušalice sa kondenzatorskim mikrofonom. Kako TR751 nema mic gain kontrolu montiran je atenuator u obliku nekoliko namotaja crvenog toaletnog papira oko mikrofonske kapsule. Tako napravljen atenuator se pokazao vrlo djelotvoran a ujedno je i zgodan ukrasni detalj. Nije nužno da papir bude crvene boje. Od tada nema smetnji i mir vlada u Šibensko-kninskoj županiji.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A3WP

Quote from: 9a3mr on 10. July. 2008, 10:54:06
Cavity filter radi dobro, u kombinaciji sa ATF preampom prava pjesma.

Hajde susjedi sa navedenim u časopis "Radio HRS" !

...ako smetaš jednome ili dvojici onda je problem njihov RX...ako smetaš svima onda je problem tvoj TX...

Zanimljiva, ali neprovediva ideja Rolando. Zaboravio si na ljudski faktor. Ova tema o neispravnim signalima je vječna tema odnosno svako malo se (problem) ponavlja. Ne znam koliko puta sam znao u osobnim razgovorima 1:1 ili u malim grupicama ljudi slušati kako neki signali ili operatori nisu u redu. Izuzetno rijetko to su ljudi htjeli javno reći. Ja ne iznosim primjedbe da bismo nekoga nabili na kolac odnosno napravili javni i ne daj Bože neopravdani linč. Ali ako nešto nije u redu onda to treba javno reći. Pa makar ispalo da navedene tvrdnje nisu točne. Ja ću se bez problema ispričati i iskupiti ako se pokaže da sam u krivu. Tomov-9A2TK i Stankov-9A5AB pristup je za svaku pohvalu. 9A1N izgleda već drugu sezonu zaredom ne žele rješavati problem !?

Tome, iz moje perspektive, JN83, tvoj signal je jako izobličen. Miriše mi na overdrive ili upadanje RF-a u modulatorski lanac.

Evo, ako to i Rolando sa juga čuje vjerojatno je da nešto nije u redu.

Trebaš naći dragovoljca iz svoje blizine koji će ti osluškivati signal i ići korak po korak dok ne isključiš sve moguće uzroke.

S ovim prijedlogom se pak ne slažem. Na taj način se može prepoznati izobličenje, ali povećana razina "šuma" koju ometač proizvodi na opsegu odnosno nusprodukti u odašiljanju - na ovaj način baš se ne mogu pratiti. Mislim na AGC prijamnika koji
detekcijom osnovnog jakog signala odašiljača drastično smanji ulazno pojačanje prijamnika kod slušača - i kako će sad on čuti smetnje koje nama ometaju prijam na većim udaljenostima od cca 100 i više kilometara... U tom smislu potrebno je imati instrument za opažanje koji će imati izuzetno veliku dinamiku (raspon prijama od najslabijeg do najjačeg RX signala - bez AGC)

9A1N je imao malo "razmazan" signal, nisam ih slušao na CW. Ostale 9A postaje su imale uredan signal. Od I stanica koje su mi bliže jedna je bila predrajvana, ostale su bile OK, ni sa preampom nije bilo problema u RX-u.

I opet ću ja: ako to i Rolando sa juga čuje vjerojatno je da nešto nije u redu.

Nije uopće teško iz cijele priče zaključiti da se prepobuda ulaznih krugova i ostale popratne pojave na prijamnoj strani mogu i moraju rješavati, ali smeće koje proizvodi neispravan odašiljački lanac samo vlasnik istoga može otkloniti, naravno ako to stvarno želi učiniti...

73 Goran, 9A3WP.

P.S.
Hvala svima na konstruktivnoj raspravi. Prava je šteta što vezano na ovu temu ne razmjenjujemo samo ostvarene rezultate i koristim još jednom priliku da čestitam svima koji su iste do ovog trenutka objavili.
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9a3mr

Quote from: 9A3WP on 10. July. 2008, 13:51:06
Cavity filter radi dobro, u kombinaciji sa ATF preampom prava pjesma.

Hajde susjedi sa navedenim u časopis "Radio HRS" !

Neka ideja se mota po glavi, cavity filtere koriste u OK jer je tamo situacija još bremenitija nego u 9A. Samo, taj cavity za časopis bi ipak trebao biti homemade sa ponovljivim rezultatima a ne tvornički (hvala 9A2WA, Bog će ti platiti).

Quote from: 9A3WP

S ovim prijedlogom se pak ne slažem. Na taj način se može prepoznati izobličenje, ali povećana razina "šuma" koju ometač proizvodi na opsegu odnosno nusprodukti u odašiljanju - na ovaj način baš se ne mogu pratiti. Mislim na AGC prijamnika koji
detekcijom osnovnog jakog signala odašiljača drastično smanji ulazno pojačanje prijamnika kod slušača - i kako će sad on čuti smetnje koje nama ometaju prijam na većim udaljenostima od cca 100 i više kilometara... U tom smislu potrebno je imati instrument za opažanje koji će imati izuzetno veliku dinamiku (raspon prijama od najslabijeg do najjačeg RX signala - bez AGC)

Gorane, mislim da nisi ukapirao tehniku. Ako 2TK odašilje po cijelom opsegu, lokalni slušač treba slušati, recimo, na 200 ili 350. Kad se 2TK svede samo na osnovni signal i ne bude "štrapao" po cijelom bandu onda je vrlo vjerovatno da će mu osnovni signal biti uredno moduliran i OK. Meni je izobličenost osnovnog signala samo indikacija da susjedi vjerovatno šize. Uz suradnju sve se to može riješiti u par minuta a žučljive reakcije obično ne odvedu nikud....

IQ3GA/6 je također imao "overdriven" signal. Čulo ga se po cijelom opsegu a na osnovnoj frekvenciji je bio teško razumljiv. Nažalost, mnogim operatorima je kazaljka powermetra jedini indikator snage i tad se dešava da se puno snage gubi po opsegu a da je signal na osnovnoj nerazumljiv i relativno slab.

S druge strane, vjerujem da će 1N i 2TK učiniti sve da ubuduće ne smetaju ostale na bandu.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A3WP

Quote from: 9a3mr on 10. July. 2008, 16:18:38
Gorane, mislim da nisi ukapirao tehniku. Ako 2TK odašilje po cijelom opsegu, lokalni slušač treba
slušati, recimo, na 200 ili 350. Kad se 2TK svede samo na osnovni signal i ne bude "štrapao" po
cijelom bandu onda je vrlo vjerovatno da će mu osnovni signal biti uredno moduliran i OK.

Ideja je O.K. i slažem se, ali uz dodatni uvjet. Slušač ne treba slušati proizvoljno odabranu QRG
nego bi trebao slušati signal neke DX radiopostaje, najbolje radiofar. Ako mu potencijalni ometač
svojim odašiljanjem prekrije odnosno onemogući prijam tog jedva čujnog signala po meni to nije u
redu i trebalo bi dalje raditi na rješavanju problema. MOžemo se na taj način igrati i dalje tako
da pomoću jačih signala nekih trećih radiofarova pokušamo utvrditi na kojoj razini nam se nalazi
novonastala razina šuma odnosno smetnje. U cijeloj priči dodatni uvjet je naravno iskrena želja da
se problem riješi.

S druge strane, vjerujem da će 1N i 2TK učiniti sve da ubuduće ne smetaju ostale na bandu.

Za 9A2TK u konkretnom slučaju rekao bih da je problem već gotovo riješen, samim time što je Tom
pokazao želju da se to riješi. Isto vrijedi i za 9A1W ako utvrdimo da mi eventualno nekome smetamo.
Što se 9A1N tiče počelo je još početkom 2007. Pokušavali smo im objasniti na sve moguće pristojne
načine, a na kraju sezone stvarno sam već pukao i prestao raditi 9A Activity periode:

http://hrvhf.net/forum/index.php?topic=238.0

Da li da sada prestanem raditi i ostala 144 MHz natjecanja ? Srećom tijekom 9A VHF CW odnosno
Marconi memorial-a nemamo smetnji od 9A1N. A i postignuti rezultati u tom natjecanju zanimljiv su
pokazatelj. Inače dečke osobno poznajem, ali svarno ne znam kako im objasniti da postoji problem.

Nažalost, mnogim operatorima je kazaljka powermetra jedini indikator snage i tad se dešava da se
puno snage gubi po opsegu a da je signal na osnovnoj nerazumljiv i relativno slab.

Mnogi operatori zaboravljaju da je antena još uvijek najbolje dvosmjerno pojačalo. Mnogi operatori
zaboravljaju koliko je (puno) snage potrebno za male promjene na strani koorespodenta. I da
žmikanja stvarno nemaju nekog smisla, osim za onemogućavanje kvalitetnog prijama susjedima.
Prvi bih bio za to da postavimo globalno QRO ograničenje od recimo max. 150W po anteni (smjeru).
Godinama sam tako radio. Ali znam da je takav idealizam vjerojatno jednak vjerovanju u komunizam
ili demokraciju.

Nepopravljivi sam optimist pa se nadam da neću morati odustati od contest aktivnosti na 144 MHz.

73 Goran, 9A3WP.
@9A3WP @DK3WP

9a4qv

Quote from: 9a3xz on 08. July. 2008, 08:01:11
Tako to rade ISTRIJANI ...ala bok svima .

Zahvaljujem svima na cestitkama (Mike, Zlatko, Mladen, Edi, Pazinjani...)
A sada idemo malo pretresti ostale susjede poslije nasih Slovenaca, slijede Talijani

http://www.ari.it/vhf/contests/declared/index.php?year=2008

pa nastavimo malo preko Ceha

http://www.vhfcontest.net/?cat=13&zavod=23&lang=eng&kat=getlog%2Fclaimsql&country=0&vyber=Select

QV ;D
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a3bim

"To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison (1847-1931)

9a2sb

Nekidan ja nahvalio Adama 9A4QV za "ničim izazvan " uspjeh na 10Ghz u HLJK,a ono.....
Pa vidim ja da ima još "mikrovalnih ptičica".Stari "lisac" 9A9R OC Vlatko uspješno je krio da je aktivan na 10Ghz.Nisam radio na 144, a na robotu još nema lokatora (1644m?) fantastičan rezultat na 144 i na 10368Mhz.Congrats!!!!!!!!
Ajde Vlatko pa javi se nekada,kad si na kopnu,i preko oblačića.Evo nekidan Goran se javio iz Crikvenice pa smo uradili kujeso.Nažalost meni zgrade zatvaraju južnije od zapada (270st.) pa nisam čuo Adama tropo u HLJK....bit će bolje.
Ako ne možeš  pomoći-smetaj,važno je sudjelovati!Griješiti je ljudski,svaliti krivicu na drugoga je strateški!
Kad je muka,ajde Đuka,al kad jebedu Đuku ne zovedu!

9A9T

Bilo bi zgodno kad bi netko proslijedio i ostale naše logove sa robota na susjedne liste, zašto da im se malo ne umješamo.... :D
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a6c

Ja mislim da logove moramo slati sami po okolici. LZ, YO i Yu primaju strane logove, ajmo malo mašte...

9A7P - Ona /p lokacija izgleda bajno, pristup, struja, objekt i 400 m asl? Jođš ako ima i grill, UFB :D

CU momci.

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a6c

Šuška se da će ove godine u HLJK ići extra provjera UNIQUE veza od vrata do vrata... Baš me zanima kako će robotika to podnijeti i koliko će to pojačati UBN.

GL GG

9A3WP

Quote from: 9a6c on 12. July. 2008, 09:39:04
Šuška se da će ove godine u HLJK ići extra provjera UNIQUE veza od vrata do vrata... Baš me zanima kako će robotika to podnijeti i koliko će to pojačati UBN.

Rekoh ja već nebrojeno puta. Ljudski faktor = Max faktor !
Dapače, neka ide UNIQUE provjera maksimalno koliko je to moguće !
A da je ovog puta u HLJK tanko u svim kategorijama posebno od 1.-5. mjesta
i to je istina...

73 Goran, 9A3WP.
@9A3WP @DK3WP

9A2LX

Hitno tražim OK callbook stanica koje su QRV na 144 Mhz;obavezno sa QTH lokatorom !!!
Molim dostaviti na disketi da se ne mučim sa prepisivanjem ( u LOG )...
Šifra " Tko umije njemu.- kontest "
PS.Molim odgovore samo od " pogodjenih "
73 Boban 9A2LX
olvejs luk et the brajter said of laif

9a4qv

Evo poslao sam malo rezultate po EU ali njemcima ne stima DOK, dakle evo maila pa neka mi netko prevede sta da navedem pod DOK, kod nas je to Pripadnost nekome klubu u EDI formatu, jer ja kao stranac ne mogu imati DOK??

Liebe YL, lieber OM,

vielen Dank für dein Log zum DARC VHF-, UHF-, Mikrowellen-Wettbewerb.
Diese Nachricht bestätigt, dass Dein Log am 12. Jul 2008 um 15:24 Uhr angekommen ist.

Die Angabe des DOK ist wahrscheinlich falsch. Bitte kontrolliere den DOK und sende das Logs ggf. erneut.

Folgende Dateianhänge wurden gefunden:
   9A4QV.edi

BERICHT FÜR DIE DATEI: 9A4QV.edi
    Log Format:       EDI               SEHR GUT [+15]
    Rufzeichen:       9A4QV                  GUT [+15]
    Locator:          JN74LT                 GUT [+15]
    Wertungsgruppe:   13 CHECKLOG            GUT [+15] 10 GHz;SINGLE-OP
    DOK:              ISTARSKI R                  [+0] falsch?
    Verantw. Funkam.: vorhanden              GUT  [+5]
    E-Mail:           vorhanden              GUT  [+2]
    Equipment:        vorhanden              GUT  [+5]
    Anzahl QSOs:      38                     GUT  [+1]
    Gesamtpunktzahl:  14205                  GUT  [+2]
    Grossfelder:      22                     GUT  [+1]
    Anzahl Länder:    9                      GUT  [+1]
    ODX:              661                    GUT  [+1]
    QSO-Daten:        vorhanden              GUT [+15]
  Qualitätspunkte:                                 93  von max. 100
  QSOs:                                            38

Sehr gut! Du hast ein gültiges Log eingereicht. Deshalb wird dein Log in Kürze auf der Liste der eingegangenen Logs unter http://www.darc.de/referate/ukw-funksport (QSL E-Mail-Logs) angezeigt.
Bitte kontrolliere den DOK. Es ist wahrscheinlich falsch. Sende ggf.
dein Log erneut mit dem korrekten DOK. Danke.

Siehe auch "Hinweise für Contestteilnehmer" unter
http://www.darc.de/referate/ukw-funksport/ukw/hin-ukw.htm

Die Contestergebnisse werden auf der DARC-Webseite
http://www.darc.de/referate/ukw-funksport
veröffentlicht.

Diese E-Mail wurde automatisch erzeugt - bitte auf diese E-Mail nicht
antworten. Bei Fragen und Problemen kannst du dich mit einer E-Mail
an ukwaus@darc.de direkt an die Auswerter des Wettbewerbs wenden.

--
CU & 73 de Martin, DL5NAH

QV  ???
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz