HLJK 2008

Started by 9a5st, 03. May. 2008, 12:23:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a6c

A kome ćeš ti smetat... nije me bilo u nedilju, srića tvoja, jer bi i ti osvanija na kakvoj splatter listi ;D

CU AA VHF
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A3GE

Asti ...bjeli bunker i ljubicast stol....JEL TO ONAJ BUNKER ...Tony...? gdje redovno radis...? 9A4QV...Adamo komplementos para dias Ghz.....SSSS....bravo hombre..! Rakac..jes sredio antenu...? Silvano ..kako ide ono za PTT za FT-ejce....sa optokuplerom...daj objavi to ovdje da radioamatersko pucanstvo to vidi i napravi za svoje kante i kantice tojest sve nove FT-eje...naime ..dobio sam par E-majliranih poruka kako se to radi...? Dosta me HEBE OVAJ INTERNET ....TJ PUCA..napisem VELIKI ODGOVOR....pa nista...pukne smece satelitsko...pa nacisto puknem....toliko toga napisao i sve u dim iliti quraz.....ok.....Va be...Saluti tutti quanti radioamatori e ance queli simili...beeeeeeeeee ? M.
Martin 9A3GE

9a6c

O Martine, ne znam jesmo li napisali, ali dok te internet služi - kaže Rolando da onaj ATF jede malu djecu na 2m, čuje s e sve živo i mrtvo, ali ima manu - ne trpi 20W na izlazu...

Sad lovimo Silvana da to opet upogoni.

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a4qv

Ajoj, pa vi bi i kramp slomili  ;D
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A4EW

Quote from: 9a4qv on 08. July. 2008, 21:14:49
Ajoj, pa vi bi i kramp slomili  ;D

Aloha susjed,

Al ga opravi, svaka ti čast! ;D
Ovim korespondentima s kojima si radio nisu ni dugmići ostali  :D  :D  :D

73 de 9A4EW, Hrvoje

9a4qv

Ahoj susjed,

;D bas tako, uzeo si mi rijec iz usta, a da vidis kako sam pucao od smjeha kad sam ih lupao RS , a okolna ekipa ne cuje nista, smjeh, a sta ces, da se i meni posreci jednom  ;D

Cujemo se,
pozdravi mi susjedu  ;)

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a3bim

9A7P ekipa je odradila, već drugi zaredom a čini se da će ići k tradiciji, revijalni HLJK u kojem smo teatirali snage - kako one ljudske, tako i tehničke, a lokacija je još jednom potvrdila svoju čar, osim šuma od 360 do cca 300°C na 144MHz od pitajbogačegane odašiljača (vip, hrt, vatrogasci, murija...)

U subotu ujutro puni elana i optimistični popeli se na Velanov brijeg (JN65xf 1km SE od Pazina, cca 400m asl), no sunce i antene su nas ubrzo natjerale da se počnemo znojiti. Stack od 4x13el sa splitterom ala 4QV je skoro bio gore, kada je zbog stava "nategni je da se ne lela" (preuzimam krivicu :) ) pukao boom jedne od pretpotopnih tonna... 6el YU7EF 6m podigla se bez problema na 6m visine i proradila isprve čak iako su elementi bili izolir trakom spojeni na boom... 2x15el YU7EF 70cm u sličnom stilu otišlo je na drugi stup isto otprve, a u trenutku kada je u vis trebalo otići 2x13el 2m pukla je braga na stupu pa smo ga skratili za kojih dva metra... Kasnije je zbog odjednom lošeg SWR-a (kažu da je problem bio u oksidiranim lemovima od pred par godina) par veza naštocali na 5/8 magnetinku (čak 422km JN71) dok su u pola noći spuštao stup i prešlo se na 1x13el... :) do kraja kontesta smo radili na jednu tonnu i sve je proteklo u redu...
Posebno draga veza je S56A na 50MHz, a pred kraj kontesta je antena okrenuta "put doli" i odrađen 9A7PJT... inače dosta čeha i njemaca u logu, iznenađujući rezultati na 70cm kojeg smo eto tek htjeli isprobati "kako ide"... 50mhz klasično magic na momente, na momente mrtav...

Operatori: 9A6xx, 9A3BED, 9A3BGE, 9A3BER, 9A3AEP, 9A5APC, 9A3AMI, 9A3BIM
Antene: 6el YU7EF 50MHz, 2x13 pa 1x13 F9FT 2m, 5/8l GP 2m, 2x15el YU7EF 432MHz
Uređaji: TS-2000, TR-9000, FT-857D, FT-897D, FT-847
Pojačala: 1x Alinco 50W 2m ( ako to možemo zvati pojačlom lol )
Force: 50W 6m, 100-50W 2m, 20-35W 70cm
Na bandu: od 15:35 UTC do 12:54 UTC; stanka 22:20 UTC do 03:30 UTC
Šatora: dva (shack, party)
Pića: onako... :)
Roštilj: vrhunski, 6NCM i 3AMI su carevi-maheri
Sunce: tako ni u paklu ne lože
Napajanje: agregat 2,5kW
Veza sve skupa: 226 (samo ssb, bez skedova!)
50MHz: 95 QSO, 102913pts, avg distance 1104km, best odx CT1HZE 2093km
144MHZ: 106 QSO, 31439pts, avg distance 299km, best odx DR2X 677km
432MHz: 25 QSO, 4136pts, avg distance 177 km, best odx IQ5AE/5 278km
Fali nam: antena za 23cm, dosta talijaca pitalo da li radimo; besplatno gorivo za agregat; sna i više YL-a :)
Viška je: zajebancije
Slike: da se sprži na rkp.hr
Zemlje i lokatori: doli

Lokalni:
9A5CW: eto ti izvješća uživaj  >:(
9A3R: drago nam je čuti mlade snage iz šššujevići na bandu (go ahead Borna!)
9A3NC: pasaj i drugi put, si moga i više zustat :)
9A4QV: čestitke

CU NEXT YEAR, WE LOVE FIRST WEEKEND OF JULY AND SLOVENIAN BEVERAGES :)

73 de 9a3bim i 9A7P

"To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison (1847-1931)

9A4EW

Quote from: 9a4qv on 08. July. 2008, 22:17:48
Ahoj susjed,

;D bas tako, uzeo si mi rijec iz usta, a da vidis kako sam pucao od smjeha kad sam ih lupao RS , a okolna ekipa ne cuje nista, smjeh, a sta ces, da se i meni posreci jednom  ;D

Cujemo se,
pozdravi mi susjedu  ;)

QV

Za susjedu ne brini, a log pošalji i na našeg Robija da ne moramo "ići" u Deželu  ;)

73 de 9A4EW, Hrvoje

9a6c

Pozdrav za ekipu iz Pazina.

I molba - ako nije problem ne bacajte tu staru tonnu koja je pala. Sakupljam stare tonne pa ako ne znate šta bi s njom...

GG

9a5cw

Poz,
necu ti cestitat 9A7P jer su mogli bolje ;) Nesto ste mi malo 3BED-a unistili?  ;D

73

p.s. stavi logove na robota

9A9T

Aloha svima,

konačno malo vremena pa da se i ja osvrnem na HLJK 08 i svoju špric kantu...

Kroz cijelo vrijeme takmičenja me ometala glavobolja, grlobolja (sreća da imam papagaja) te u nedjelju još i neke smetnje u očima, pečenje, suze, jedva sam gledao...možda me kanta pošpricala... >:(

Rezultat? OK, bolje je jako teško u takvim okolnostima na bandu, gužvi, krkljancu itd... Prilike solidne, ništa posebno, ipak napravio Ukrainu i Makedoniju...bravo ja.
Radio sam na 2m, 70cm i par veza na 4m. Sporadik na 4m me samo okrznuo, napravio sam jednog Irca s time da se mučio primiti moju pozivnu oznaku, nema frajer iskustva, vjerojatno je bio Hamlet.

Dalje,
susedi sanoborci, jednu stvar prvo da definiramo, ustanovimo, kako god...:

Nemam ništa protiv vas, dapače, simpa ste mi, ne radim ništa protiv vas...ako je sa vaše strane stečen drugačiji dojam, stvarno mi je žao. Ako smatrate da je moje ponašanje na bandu bilo na vašu štetu, također mi je žao. Ako je nešto i bilo na vašu štetu, budite uvjereni da nije bilo sa namjerom. Ne samo vama, nemam namjeru nikome ići na štetu, nikome biti ometač, smetač ili slično.

Nesretne su okolnosti da smo blizu jedni drugih, kako i sami kažete glavni pravac vam je preko mene što je jako loše i za mene jer imam strašnih problema pogotovo kad se "pogledamo u oči sa antenama". Mislim da ni jedna tehnika to ne bi olako podnijela. Problem imam i sa drugim bližim postajama kad rade preko mene...od toga ne mogu pobjeći.

Da, došao sam uredno na 5Khz od vašeg signala i zvao CQ. Netko od vas me pitao pa zar mi ne smetate??? I niste mi smetali tada, osjećao sam jaki signal u blizini ali ništa drastično, Vjerujem da sam tada bio sa antenom bočno u odnosu na vas a možda ste i vi. A moguće je da sam ja vama smetao u tom trenutku...napisali ste stalno...i to je moguće, samo je pitanje uzroka. Više od svega bih volio da to razjasnimo, pa otvoren sam za prijedloge, mjerenja koja god želite, kako želite...itd. Ne želim nikome smetati...ako sam kriv. Možda je moja kanta špric kanta ali dajte da to potvrdimo i probamo riješiti. Tvrdim da nisam prepobudio linear, van je u vrhovima išlo 800W, ne više iako može.

Evo, obećajem da ću slijedeći puta smanjiti snagu na 600W...
Molim ostale koji imaju kaj reći u pogledu moje špric kante da kažu...ali dobronamjerno...da to riješimo i zakrpamo špric na kanti.
Međutim, na drugim stranama mogu biti sita i rešeta...

Evo mojeg iskustva sa sitom i rešetom kod mene.
Imao sam dva pretpojačala, sa BF981 i MGF1302. Koristio sam ih po potrebi odnosno mogućnosti...uglavnom su mi preopterećivala prijemnik, MGF je bio nešto bolji u tom pogledu. Van kontesta su uredno oba radila ali kad su se pojavili jaki signali, BF je počeo raditi brrrrrrr po cijelom opsegu dok je MGF to bolje podnosio ali nikako dobro.

A, evo jedno pitanje za znalce, nek malo elaboriraju: Kako se ponaša prijemnik kada je na bandu jedan signal do daske, a kako kad ih je nekoliko do daske. Ima li razlike, dalje, ako uz jake ali korektne signale se pojavi neki prosječni ali prljav signal...

Da se vratim na sita i rešeta...ovaj MGF mi je nedavno prdnuo i kako ga nije lako nabaviti (ali ipak sam uspio), nabavio sam treće pretpojaćalo sa 3SK121. Usporedio sam ga sa BF981 i ostao zapanjen, razlika je ko dan i noć, a u odnosu na MGF, barem je 50% bolji. Dobro, ovo je subjektivno ali iz prakse sa banda...a to je najvažnije, kako se kaj ponaša u realnim uvjetima. Molim samo bez filozofije o različitim konstrukcijama, pojaćanju, podešenju i sl...

Ovaj kontest je kod mene pokazao da je ovo pretpojačalo sa 3SK121 najbolje od spomenuta tri, nisam ga morao isključivati, jedino sam povremeno uključivao atenuator na prijemniku i to baš kada sam radio sjevernu Italiju i Istru jer mi je na tom smjeri 9A1W.
Ovaj puta sam i nešto više bio na tom smjeru pa ste i iz tog razloga imali više problema.

Ne žalim se na nikoga, iako kad se pojavi 2EA, moj prvi sused na 400m sa 4x7el i kakvih 200W imam najviše problema...a on da ne govorim...ali to ostaje u našem dvorištu... ;D

Dosta je bilo, dakle, još jednom, dajte prijedloge, možemo se i pri pijači najti, evo, 1W pošaljite svog od povjerenja čovjeka, ustupam mu lokaciju i opremu za jedno nedjeljno takmičenje, nek on radi kod mene a vi ostali sa vaše lokacije pa da vidimo kome opanci a kome obojci... :)
Ja bum pri gajbi i rešetki...

9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A2HM

Bok Tom!
Drago mi je da si se javio i između redaka sam uspio naslutiti da mi ipak nismo toliko široki kad uspiješ doći na 5 KHz!
Evo sad situacija kak mi tebe "vidimo"!
Na osnovnoj freq. naravno + 60 dB, ali na + i - 17 KHz te ima 9 "S" jedinica????? ostale dupliće neću spominjati uopće. Kaj to proizvodi stvarno neznam, mogu samo pretpostaviti da je stvar kompresora jer kad ne moduliraš. a pritisnut je PTT signala ima +10 dB-a nekakvog šuma, pretpostavljam od ventilatora. Mislim da nije stvar snage nego širine i kako sam danas u jednom mailu dobio info, navodno je taj linear i kod prošlog gazde stvarao slične probleme. Opet ponavljam, nismo ni na koga ljubomorni, ali ne mogu se složiti sa generaliziranjem da je sve stvar snage i prijemnika, jer, kako to da ne smeta 9A5Y, 9A2L, 9A5AB(na 6 km!!!), pa S5 stanice itd...jer da je stvar naseg RX-a, onda bi nam generalno smetali svi i nebi se moglo uopće raditi.
Eto, traže se stručnjaci (ne kemičari) koji žele i mogu rješiti nastale probleme na temelju osobne opservacije...LOL
73 de krešo

Kreso

9a4qv

Pozdrav,

Tom, ja pretpojacalo ne koristim ni kad radim EME, a u 2m kontestima to ti je sado-mazo, LNA - no way.
Dakle jednostavno to ne stima.

Kreso, plus 60dB na prijemu, pa ja ne znam koji bi to rx progutao, a kako ces to jednostavno testirati: stisni par vokaca u blizini svog rx-a na razlicitim 2m frekvencijama i onda probaj slusati neki jaki ssb signal takodjer lokalno koji ti dolazi plus 60 pa ces vidjeti sta se desava, i onda upali pretpojacalo pa ga ugasi i vidjeti ces da to tako ne moze funkcionirati.

QV
Heinrich Rudolf Hertz

9A2HM

Adame slažem se ja s tobom, ali zašto je to tako samo kod nekih stanica??? to je pitanje!!!
Kreso

9A9T

QV i ja se s tobom slažem...

Krešo, procesor ne koristim uopće, jest da ima galame, turbina je bučna i zato stalno koristim naglavne slušalice sa mikrofonom. Poigrati ću se i sa mike gain-om, moguće da je papagaj premoduliran???

Što se tiče špiglova, čujem ja i vas na +/- frekvencijama, ali ovoga puta niste bili široki. To +/- bih rekao da je preopterećenje prijemnika i od toga se ne može pobjeći bez isključivanja pretpojačala i uključivanja dodatnih slabljenja.
Osim toga na ovo utječu i ostali signali na bandu???

Koliko mi je bio širok osnovni signal?

Možemo li dati nekome kantu na provjeru, mjerenje...?
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !