HLJK 2008

Started by 9a5st, 03. May. 2008, 12:23:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A2HM

Ma sve je to u redu, ali ponavljam, zašto se to dogadja samo kod 2-3 stanice???
Odlučili smo da na sljedeči ctest nosimo video kameru pa da to fino zabilježimo audio-vizualno pa ko hoće nek analizira!
Prošle godoine u jednom ctestu nam je u gostima bio 9A3ZV pa nije mogao vjerovati svojim ušima kad je čuo 1CCU!!
Pozivam sve zainteresireane u goste...našlo se bude i nekaj za pojest i popit!!!
Kreso

9A3WP

Pozdrav Tom !
Hvala što si se javio i što si iskren - sa željom da probleme riješimo.

Quote from: 9A2TK on 09. July. 2008, 10:40:32
Kroz cijelo vrijeme takmičenja me ometala glavobolja, grlobolja (sreća da imam papagaja)
te u nedjelju još i neke smetnje u očima, pečenje, suze, jedva sam gledao...možda me kanta pošpricala... >:(

Žao mi je da nisi bio u TOP formi za vrijeme natjecanja. Alergija na trave ili sl. ?

Rezultat?

Čestitam na neviđeno, a jedva čekam da LOG-ove uploadaš na robota...

Nemam ništa protiv vas, dapače, simpa ste mi, ne radim ništa protiv vas...ako je sa vaše strane stečen drugačiji dojam, stvarno mi je žao. Ako smatrate da je moje ponašanje na bandu bilo na vašu štetu, također mi je žao. Ako je nešto i bilo na vašu štetu, budite uvjereni da nije bilo sa namjerom. Ne samo vama, nemam namjeru nikome ići na štetu, nikome biti ometač, smetač ili slično.

Osobno poštujem Te od svojih osobnih radioamaterskih početaka tamo negdje sredinom (19)osamdesetih. Mislim da ostvaruješ izvrsne rezultate. Nisam naravno nikada mislio za bilo koju radiopostaju da namjerno smeta, ali operator (čovjek) je velik kada prizna da je moguće da se tako nešto dogodi svakome. Pri tome svaka Ti čast. Tvoj pristup je na izuzetno korektnoj razini. Tehnička znanja kao preduvjet za raspravu na ovu temu također su korisna, pa se nadam da smo i u tom smislu ravnopravni.

Nesretne su okolnosti da smo blizu jedni drugih, kako i sami kažete glavni pravac vam je preko mene što je jako loše i za mene jer imam strašnih problema pogotovo kad se "pogledamo u oči sa antenama". Mislim da ni jedna tehnika to ne bi olako podnijela. Problem imam i sa drugim bližim postajama kad rade preko mene...od toga ne mogu pobjeći..

Svi smo vjerujem svjesni toga što si napisao i sami to osjećamo. Mi smo stvarno blizu = 35 km, za razliku od recimo 9A4VM koji je udaljen 72km ili 9A1N koji je udaljen 122km. 9A1N nam sa SSB dijela opsega ometa rad i na CW dijelu opsega !?

Da, došao sam uredno na 5Khz od vašeg signala i zvao CQ. Netko od vas me pitao pa zar mi ne smetate??? I niste mi smetali tada, osjećao sam jaki signal u blizini ali ništa drastično, Vjerujem da sam tada bio sa antenom bočno u odnosu na vas a možda ste i vi.

To nam se često događa, najčešće sa S5 postajama iz smjera preko kojeg najčešće pozivamo CQ. Mislim da nam je to jako dobar pokazatelj da nam je signal (širina) korektna unatoč QRO izračenoj snazi i velikom pojačanju antena. Godinama, desetljećima radili smo sa max. 100W i jako smo dugo radili sa Kenwood-ovim "autoradijem" TR751E koji nikako ne podnosi niti korektne (ispravne) jake signale na opsegu. Mislim da je to dragocjeno iskustvo i tada se nismo na nikoga žalili. Iskustvo govori da se svi ali baš svi uređaji moraju intenzivno hladiti, da sva pojačanja u audio, prijamnom i odašiljačkom dijelu ne smiju biti isforsirana - sve mora biti u tzv. radnoj točki odnosno opsegu rada korištenih komponenti. Sve mora biti propisno uzemljeno i RF signal (odašiljača, QRO) ne smije "špricati" odnosno upadati nikamo. Naš TV prijamnik uopće ne reagira na QRO u TX !
Sve mase i kućišta moraju biti spojene - uzemljene. Jednom nam oplet RF coax. kabela nije imao dobar spoj sa konektorom i to je generiralo cijeli cirkus ! Oplet je od atmosferilija oksidirao... To se događa, ali treba toga biti svjestan i rješavati prigovore !

A moguće je da sam ja vama smetao u tom trenutku...napisali ste stalno...i to je moguće, samo je pitanje uzroka. Više od svega bih volio da to razjasnimo, pa otvoren sam za prijedloge, mjerenja koja god želite, kako želite...itd. Ne želim nikome smetati...ako sam kriv. Možda je moja kanta špric kanta ali dajte da to potvrdimo i probamo riješiti. Tvrdim da nisam prepobudio linear, van je u vrhovima išlo 800W, ne više iako može.  Evo, obećajem da ću slijedeći puta smanjiti snagu na 600W...  Molim ostale koji imaju kaj reći u pogledu moje špric kante da kažu...ali dobronamjerno...da to riješimo i zakrpamo špric na kanti. Međutim, na drugim stranama mogu biti sita i rešeta...

Nažalost Tome progovorili smo ovdje za sada samo Ti i mi iz 9A1W. 9A1N se brane tako da napadaju bez argumenata !? Osobno takvu raspravu ne želim voditi. Na Tvoj signal se već godinu dana meni kroz razgovor žale više operatora kojima ja sad neću spominjati ime (neka se jave sami). Mi iz 9A1W žalimo se koliko je meni poznato samo za Antunovo 2008 i HLJK 2008.
Osobno mislim da si bio premoduliran. Vjerojatno u AUDIO dijelu. Za RF ne znam. Modulacija Ti je bila jako izobličena i signal puno preširok.

Dosta je bilo, dakle, još jednom, dajte prijedloge, možemo se i pri pijači najti, evo, 1W pošaljite svog od povjerenja čovjeka, ustupam mu lokaciju i opremu za jedno nedjeljno takmičenje, nek on radi kod mene a vi ostali sa vaše lokacije pa da vidimo kome opanci a kome obojci... :) Ja bum pri gajbi i rešetki...

To Te ja pitam, hi! Moj prijedlog Ti je da prestaneš raditi pod 9A2TK, skupiš opremu i dođeš raditi s nama - pa Ti više ne budemo smetali, hi hi. Šalim se naravno. Baš mi je drago da želiš da se problemi riješe. Meni se već bilo činilo da nisi baš nešto sklon tome. Nadalje nismo čak niti konkurencija i to je razlog više da utvrdimo pakt. Kroz našu buduću suradnju i praksu možda proizvedemo zanimljive rezultate, a kada se uvjerimo da smo nešto pametno napravili podijeliti ćemo sve i sa drugima !

Za sada sve na -25% kao što mi radimo i do prve prilike za pijaču, a ako ne ranije onda tijekom ZRF2008 - GL & BEST DX !
Željko, 9A4FW - eto teme za TRIBINU na ZRF 2008: "VHF natjecanja: QRO's & LNA's & HAM SPIRIT"

73 Goran, 9A3WP.

OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9a4qv

Osim signala na bandu, tu se desavaju jos neke druge stvari ...
Vjerovatno je nekome od vas u blizini i koji komercijalni radio odasiljac ili nedaj boze tv malo vece snage pa se desi "veselje" od intermodulacije, koje jedino mozes rijesiti attenuatorom (ako).

Ovisi na kojoj to frekvenciji radi, pa Kreso mozda je tu razlog zasto netko smeta vise a netko manje....
No, barem vam nije dosadno, imate sta raditi u kontestu  ;D

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A9T

OK, dečki, vidim da smo na rezonanciji, nego recite kamo, kome da odnesem špric kantu na provjeru, mjerenje...ili kaj drugo...
Još jedna mogućnost testa, zamijenimo kante u jednom contestu...???
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A9T

U svemu ovome, skoro zaboravih...ADAME...čestitke...stvarno ti ide, moral bi i krumpir na asfaltu posadit...

Danas kasnije šaljem logove na robot, čak sam razmišljal ak je to tak strašno s moje strane da 2m log ne šaljem...morti nisam zaslužil... :o
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A2HM

Ma daj Tom kajgot, kaj nebi poslal log...sve je to za ljude, samo treba čuvati živce za stare dane!!!!!
Nego jesi ti probal sa Anritsuom gledati širinu??? Nas je tak Djani mjeril!
Ova ti je dobra sa zamjenom šprickanti, ali bolje je da jemput ti dojdeš do nas delati, a jemput mi do tebe!
Ili da napravimo nekakav "LIVE" prenos na ATV pa da svi mogu gledati i slušati...
Kreso

9a6c

Log za urađene veze uvijek poslati, a prigovore otklanjati između dva contesta. Koji put je odbro upaliti setup ujutro, a ne pet minuta prije i odmah počet s motorkom...

Ja bih za početak provjerio radnu klasu pojačala i parametre na vlastitom uređaju, tipa kompresija, ALC itd.

Iz iskustva s TS930 i transvertera, ima operatora kojima uvijek nešto nedostaje pa kad sjedneš poslije njih sve što može skače udesno ;D Ondak najprije kompresija na 10 dB, Processor out na sredinu ALC polja i linear na 90% maksimalne snage i mir na bandu.

Bilo bi zanimljivo vidjeti da li TS2000 smeta jednako pri punoj i smanjenoj snazi. IC706 smeta više kad se smanji snaga!

73 de SM5BSZ
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A6R

Možda se tu radi i o namjeri da se konkurencija što više udalji od QRG na kojoj dotični radi,hi hi.
Inače uživam čitajući sve ovo što pišete jer do nedavno je bilo da samo Dalmatinci viču jedan na drugoga.Sad sam skužio da toga ima i 200-300 km sjevernije.
Najte se sekirati i nekaj mi zameriti !

9A6R
ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

9a7pjt

Asti ...bjeli bunker i ljubicast stol....JEL TO ONAJ BUNKER ...Tony...? gdje redovno radis...?

Je Martine,je . . . . to je onaj  bunker  :D uredujem ga ,boja stola smiruje zivce, samo
pssss,s   :-X da ovi moji iz ST-a nebi navalili u njega  :(   ! !
Ka partizani 43   ;D    . . . .

Stoj mi dobro i mirno more                                   73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9A5AB

Pozdrav svima !
Mogu samo podržati 9A1W zbog toga jer ja imam iste probleme od 9a1tk
Ja se nalazim na sličnoj poziciji kao i 9A1W !!!
Također je isto sa 9a1n kad rade CW ,jer tad imam smetnje od 144 do 145 !!!!
Lijep pozdrav od Stanka 9a5ab.

E75DX

Quote from: 9A5AB on 09. July. 2008, 20:58:58
Također je isto sa 9a1n kad rade CW ,jer tad imam smetnje od 144 do 145 !!!!

Ista stvar kod mene, prvo sam mislio da mi je NB na FT857D ukljucen, pa zatim probao drugi rig (TS2000), ista stvar... mozda je ipak bilo previse pobude ?

Sve u svemu dobra zabava, prvi puta na novoj lokaciji, malo antena, malo snage i dobro je na kraju ispalo... iduci put neidem bez PA :)

73
Zoran, E75DX (ex T96C)

9A2WA

Pozdrav ekipo!
Vidim da još uvijek IC706 sa smanjenom snagom smeta ,a jedan sa tranzistorskim linearom mrači  "vascelu " županiju ;D
Ma ,no dobro , da se ipak malo uključim u diskusiju..........
Evo kod mene se može izmjeriti ( mislim i kod Toma) spektralna širina signala ,naravno uz dodatak nekog Direkcionalnog Cuplera  od 30dB .....Sve se vidi...
Ako je tu uredno ,e onda treba poraditi na suprotnoj strani tj RX i onda je tu problem!!!!!!!!!!!!!!!!
Dosta  je svađe ,ajmo nešto radit ;D
Mislim da smo pošli pravim putem i moja podrška Tomu......... Ispravan stav!
Za provu ,Rolandu sam za HLJK pozajmio jedan VEEliki lonac ( od 2 m  dupleksera ) za provu na Promini...da bi se bar malo signale vanka banda atenuirao....Rolando, gukni jabuko......
Eto toliko od mene!
:) ;) :D ;D >:( :o :o :o ::) Mike ;D
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9A9T

Pozdrav Mike, jabuko...

Ajde nam ti malo svima obrazloži riječima i crtežom kako to najlakše, najjednostavnije izmjeriti, snimiti, da krenemo od izvora... :D

Svima će koristiti da obnove vijuge ispod sive kore i upregnu sive stanice...

Ja ću posuditi spektralac pošto ovaj moj Anritsu to nije...
Idemo u akciju!
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a5st

E vas dvoje,kolege moje dobre! Nemate šta radit u firmi pa si još posla nabijete!
73 de 9A5ST
Zeky

9a3mr

Cavity filter radi dobro, u kombinaciji sa ATF preampom prava pjesma.

Što se tiče mjerenja sa spektralcem, ne trebate trošiti vrijeme na to. Opservacija slušača je dovoljan indikator da nešto sa signalom nije u redu. Najme kaj, ako smetaš jednome ili dvojici onda je problem njihov RX...ako smetaš svima onda je problem tvoj TX.
Tome, iz moje perspektive, JN83, tvoj signal je jako izobličen. Miriše mi na overdrive ili upadanje RF-a u modulatorski lanac. Trebaš naći dragovoljca iz svoje blizine koji će ti osluškivati signal i ići korak po korak dok ne isključiš sve moguće uzroke.

9A1N je imao malo "razmazan" signal, nisam ih slušao na CW. Ostale 9A postaje su imale uredan signal. Od I stanica koje su mi bliže jedna je bila predrajvana, ostale su bile OK, ni sa preampom nije bilo problema u RX-u.

Pozdrav
Rolando 9A3MR