Anketa - izmjena pravila natjecanja - NAGRADE NATJECATELJIMA

Started by 9a4qv, 13. November. 2025, 06:30:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Da li ste suglasni s prijedlogom o izmjeni pravila natjecanja u dijelu NAGRADE NATJECATELJIMA?

DA - odgovara mi prijedlog izmjena uz primjenu e-diploma i tehničkih pomagala
7 (25.9%)
NE - odgovaraju mi postojeća pravila
20 (74.1%)

Total Members Voted: 27

Voting closed: 23. November. 2025, 06:30:17

9a4qv

Poštovani natjecatelji,

Bliži se kraj kalendarske godine gdje pripremamo kalendar VHF/UHF natjecanja za sljedeću 2026. godinu.
HRS nastoji osuvremeniti pravila natjecanja u dijelu NAGRADE NATJECATELJIMA ali prije donošenja konačne odluke želimo čuti i vaš glas natjecatelja.

Prijedlog HRS-a je da sve nagrade (plakete, pehari, medalje, diplome) zamijenimo s e-diplomama za sve učesnike s jasno naznačenim osvojenim mjestom u svakom od natjecanja u organizaciji HRS-a.

E-diplome moći će se preuzeti kao i do sada u PDF formatu direktno s robota nakon što rezultati postanu službeni.

Za osvajače 1. mjesta u Hrvatskom super kupu u obje kategorije (jedan natjecatelj i više natjecatelja) i nadalje bi se dodjeljivao prijelazni pehar prema postojećim pravilima.

TEHNIČKA POMAGALA
Pobjednici natjecanja u obje kategorije (jedan natjecatelj i više natjecatelja) u natjecanjima Hrvatski super kup i pobjednici natjecanja 9A Activity - ukupan rezultat bili bi nagrađeni tehničkim pomagalima. Nagrade tehnička pomagala dodjeljivala bi se samo kategoriji 9A stanica.

Što su tehnička pomagala?
Ovisno o financijskim mogućnostima, HRS bi svake godine osigurao sredstva za 4 tehnička pomagala. To mogu biti uređaji i oprema koja se koristi u svakodnevnom radu ( swr metar, microham, radio uređaj, set slušalica ...)

Osluškujući osvajače nagrada, komentari su različiti. Puno nas ima problema gdje s nagradama, HRS ima troškove pri izradi plaketa i pehara. Dodatno se generiraju troškovi slanja i dostave istih osvajačima koji ih ne preuzimaju osobno na dodjeli itd. Mišljenja smo da je ta financijska sredstva korisnije uložiti u kvalitetna tehnička pomagala i njima nagraditi pobjednike dvaju natjecanja u kojima je potrebno biti prisutan kroz cijelu godinu i na što više frekvencijskih područja. Mislimo da takva aktivnost zaslužuje i dodatak e-diplomi za pobjednike kroz tehničku nagradu.

Naravno, poštujemo i sve one koji preferiraju i vole imati potvrdu o uspjehu i učešću u natjecanju za što bi osigurali e-diplome koje se mogu preuzeti sa robota.

Očekujemo vaše glasove i eventualne komentare ili prijedloge na ovu temu.
Glasovanje je otvoreno 10 dana a trenutni rezultati su vidljivi svima.
Napomena, nije moguće mijenjati odabir glasovanja uz jedan glas po korisniku.

Hvala,
Adam, 9A4QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a6c

Vrlo razumno i pravovremeno razmišljanje. Jedino što mi nije leglo je anketa sa samo dva moguća odgovora.

Mi očito jako volimo UKV natjecanja i imamo ih dosta svaki mjesec - a to se i vidi po stalnom porastu broja sudionika. Jedan dio njih se bori za plasman, drugi se javi za svoj gušt. Istina je da svijet voli pobjedni-ike, ali mislim da bi trebalo smisliti neki način da se nagrade i oni koji su na kraju završili između prvog mjesta i dobitnika drvene medalje.
Biti prvi u 9A activity contestu je sjajno, ali ni drugoplasirani zaslužuje malo više od pdf diplome. Zamislimo da je razlika 23 boda, kao prošle godine u ALPE ADRIA VHF natjecanju...

Je li realno da se kao pandan pdf diplomi izrade i predlošci za 3D printanje nekih priznanja za drugo i treće mjesto?

Opet, znam da su naša tri kupa jako važna, ali u tom sustavu trebalo bi naći mjesto i za 9A microwave i 9A CW natjecanja. prvo zbog tehničke složenosti koju zahtijeva, a drugo kao znak pažnje vrsti rada čiji smo danas jedini korisnici i zagovornici i koja je u prvim danima izgradila naš pokret.

O tehničkim pomagalima treba dobro razmisliti, jer - osvojiti SWR metar ili slušalice nakon 11 perioda activitija...ne znam baš... Takve stvari su mi primjerenije za neke "overlay" kategorije.

Vjerojatno nisam puno pomogao i samo čekam tomahawk iz Labina, ali obećavam da neću glasati ni za jedno od predloženih rješenja :D  da bar neke koristi od mene bude.

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a4qv

Samo dva odgovora su ponuđena jer previše demokracije vodi u anarhiju  :)
Nema tomahavka, nema ljutne, sva razmišljanja i prijedlozi su uvijek dobrodošli, pa makar i bez glasovanja.

...jer, držimo se one stare izreke, da su tovar i gazda uvijek pametniji od samog gazde  :)

Vezano za nagrade, osobno sam najzodovoljniji kad su rezultati brzi i točni, brzi rezultat mi je najdraži, diplome ne gotivim. Naravno, bilo bi lijepo imati sustav kakav je nedavno predložio 9A3TY, live contest log za sve i live score statistika u realnom vremenu gdje bi u 16:01 LT imali konačne rezultate, samo minutu nakon natjecanja ali mislim da će do takvih rješenja proteći još dosta vremena. To bi bila revolucija u našem hobiju u contestingu...

Inače, na AA meetingu u Udinama, kolega menadžer iz Austrije je pohvalio naš VHF robot i napomenuo da će nas zamoliti službenu obradu rezultata kad organizator AA natjecanja bude Austrijski savez.

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A2B

Kako je kod nas sve na prodaju, tako je i moj glas.
Molim Adama da cijenu glasa izrazi u kriglama pive  ;D
Boris, 9A2B

9a6c

Da sam na Fredovom mjestu i ja bi to uradio, ali me čudi da nije ponudio neku kompenzaciju. Naš robi je prva liga i koga zanima može iz pristiglih dnevnika svašta naučiti. Toliko o IARU robotu koji leži na .at :D

Osobno nisam pristalica tog on line loggera i ako do toga dođe na moranje, ja sam over and out. Neka It vlada, ali bez mene. Jer bi to valjda značilo da ne možeš popraviti neke očite greške. Ako možeš, onda može i ovako.

Drago mi je da se vodi računa o demokraciji, a u duhu vremena i trenutka -ali...međutim...

Živili tovari, neka neko i o nama vodi računa ;D

GG

Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A3IV

Baš se i ne natječem pa neću glasati. Ispravite me ako griješim.

Recimo netko u 9A konkurenciji osvoji prvo mjesto i dobije za to swr metar. Nekako mi se čini da ako ima sistem antena sa kojim osvoji prvo mjesto ima bar tri ili četiri swr metra. Naravno, ovaj bi bio poseban, tu nema priče.

Tehnička nagrada treba biti dobro osmišljena a ne pro forma
R0, S17, 9A0USA

9a3ru

Apsolutno protiv! Ako ne mozete podijeliti par pehara ili plaketa...bolje ugasite svjetlo.

9a9c

što se tiče nagrada
1 mjesto pehar
2 mjesto pehar
3 mjesto pehar
ostalo... diplome
kada dobijem pehar plaketu diplomu ja je stavljam u vitrinu a digi nagradu prepuštam vama i skupljajte si u arhivu
73...9a9c

9a5ay

Odgovorio AI
Ukratko, virtualne nagrade su brze, isplative i fleksibilne u digitalnom svijetu, dok stvarne nagrade nude opipljivu, konkretnu vrijednost i često imaju veći psihološki učinak i univerzalniju upotrebu u svakodnevnom životu.
Znači profulo si cijeli fudbal,jel te to nagovorila  Ursula von der Leyen kao predhodnica digitalnog eura.
73 de 9a5ay

9a3sm

9A4QV kaže : Samo dva odgovora su ponuđena jer previše demokracije vodi u anarhiju  :)
Nema tomahavka, nema ljutne, sva razmišljanja i prijedlozi su uvijek dobrodošli, pa makar i bez glasovanja.

...jer, držimo se one stare izreke, da su tovar i gazda uvijek pametniji od samog gazde  :)

Vezano za nagrade, osobno sam najzodovoljniji kad su rezultati brzi i točni, brzi rezultat mi je najdraži, diplome ne gotivim. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
APSOLUTNO SAM PROTIV ... Adame kao prvoj distanci UKV-a već sam ti i prije govorio da je nepošten sistem nagrađivanja samo 1.mjesta ali na žalost sada guraš ( te ) nešto još gore od ovoga .. prvo da razjasnimo ako se tebi diplome ne svidjaju i ne gotiviš ih ima nas koji smo kontra razmišljanja ... mi koji se natječemo i na neki način se borimo za što bolji rezultat onda za svojh trud i zalaganje, odricanje od obitelji i drugih obaveza očekujemo i neki trag koji će me podsjetiti na taj kontest ... svaki od njih ima neku priču ( za sebe govorim ) prema tome svaki pehar, plaketu ili bilo koju opipljivu nagradu koju dobijem ona me veseli više nego bilo kakav novac ... Vjerujem da si već do sada vidio da mi koji smo u srcu natjecatelji smo protiv tvojih e-diploma i pdf ... 
Zaista ne mogu vjerovati da je Savez u tolikom problemima da će mu ukidanje nagrada za UKV natjecanja toliko pomoći .. 
Još gore od toga je da se HRS godinama borio da napravi natjecanja gdje će veliki broj amatera učestvovati iz 9A ali i okolnih zemalja i sada odjednom ta lijepa tradicija bude poništena i uništena ... ako se sve ovo svodi na par klubskih i osobnih stanica koje su osvajači prvih mjesta onda treba tako i reći i mi ostali nema potrebe da se uopće borimo i javljamo , oni će svoju plaketu ili nagradu dobiti a vi drugi se fućkajte ... na žalost tako se to i dešava kada na čeku odredjenog tijela bude postavljen čovjek koji ne "živi sportski duh " i onda od njega ne možeš očekivati da on to brani .. tebi skidam kapu za tvoje znanje i konstruktorstvo no na žalost od UKV DIREKTORA si postao UKV egzekutor svega natjecateljskog .. kao da si političar pa podržavaš 200 bogatih obitelji. Da li će Savez ukidanjem UKV nagrada ukinuti i naknade menadžera koji su takodje plaćeni iz savezne blagajne, plaćanje robota jer i to su troškovi saveza .. odlaske vas menadžera van 9A ili bilo kakva druga davanja za dolaske na sastanke u Zgb i slično ?
Mnogo bi još mogao napisati ali je beskorisno jer VI STE tako odlučili a ova anketa je samo kao opravdanje odluke na koju se možete pozvati i sa sebe skinuti odgovornost ... Nagrade za GENERALNI PLASMAN - DA a za 9A ACTIVITY - NE ... zašto ?? Nisu svi u mogućnosti raditi na više bandova nego samo 144 i rade 11 mjeseci da bi im se ukinuo plasman i nagrada za 2.ili3.mjesto ?? Sportski i pošteno ?? Po tebi DA ali da si menažer borio bi se to zadržati ne ukidati i uništavati ... da si menažer sa takmičarskim srcem onda bi se borio da klub koji osvoji prelazni pehar u zamjenu dobije neki mali pehar u trajno vlasništo čime može dokazati da je bio 3 godine pobjednik u svojoj kategoriji ... ugravirani znak može na prelazni pehar no ovo ostaje u klubskoj vitrini .. 
Da ste vi kao Upravni odbor HRS-a na vrijeme pri planiranju proračuna za 2025.tu godinu računali na konteste i potrebe nagrada onda bi to bilo drugačije ovako je najlakše srezati troškove i reći NEMA VIŠE ... 
Koja svrha organizacije kontesta ako nismo u mogućnosti podijeliti i nagrade zasluženima ? Zar to nije blamaža i neozbiljno od HRS-a? Ima još bisera trenutne vlasti ali ne odnose se na UKV pa ih ne navodim ... 
Želim kolegama istinskim natjecateljima poručiti javite se i napišite svoj stav na ovu pogrdnu anketu jer i na plotu piše nešto ali to nije to .. tko voli pdf i e-diplomu uvijek ima za njih mjesta a nama koji živimo za kontest i radio amaterizam srce je veliko kad svoj trud vidim ispred sebe ... vama ( tebi i sličnima ) koji ste siguran sam u manjini je tako svejedno čim se usudite ovako nešto i napisati ali niste samo VI članovi HRS-a da bi mogli svojim stavovima poništiti većinu .. ( nadam se ) jer VI STE VLAST
Hvala na strpljenju ali nepravda mi nikada nije bila draga kad mi dira nešto što mi nije hobi nego način života a radio amaterizam to jest.
VY 73 de Mato - 9A3SM

9a3sm

Quote from: 9a6c on 13. November. 2025, 07:48:10Vrlo razumno i pravovremeno razmišljanje. Jedino što mi nije leglo je anketa sa samo dva moguća odgovora.

Mi očito jako volimo UKV natjecanja i imamo ih dosta svaki mjesec - a to se i vidi po stalnom porastu broja sudionika. Jedan dio njih se bori za plasman, drugi se javi za svoj gušt. Istina je da svijet voli pobjedni-ike, ali mislim da bi trebalo smisliti neki način da se nagrade i oni koji su na kraju završili između prvog mjesta i dobitnika drvene medalje.
Biti prvi u 9A activity contestu je sjajno, ali ni drugoplasirani zaslužuje malo više od pdf diplome. Zamislimo da je razlika 23 boda, kao prošle godine u ALPE ADRIA VHF natjecanju...

Je li realno da se kao pandan pdf diplomi izrade i predlošci za 3D printanje nekih priznanja za drugo i treće mjesto?

Opet, znam da su naša tri kupa jako važna, ali u tom sustavu trebalo bi naći mjesto i za 9A microwave i 9A CW natjecanja. prvo zbog tehničke složenosti koju zahtijeva, a drugo kao znak pažnje vrsti rada čiji smo danas jedini korisnici i zagovornici i koja je u prvim danima izgradila naš pokret.

O tehničkim pomagalima treba dobro razmisliti, jer - osvojiti SWR metar ili slušalice nakon 11 perioda activitija...ne znam baš... Takve stvari su mi primjerenije za neke "overlay" kategorije.

Vjerojatno nisam puno pomogao i samo čekam tomahawk iz Labina, ali obećavam da neću glasati ni za jedno od predloženih rješenja :D  da bar neke koristi od mene bude.

GG
0

Bravo Gogo ... potpisujem

9a4qv

Quote from: 9a3sm on 13. November. 2025, 20:15:289A4QV kaže : Samo dva odgovora su ponuđena jer previše demokracije vodi u anarhiju  :)

Vezano za nagrade, osobno sam najzodovoljniji kad su rezultati brzi i točni, brzi rezultat mi je najdraži, diplome ne gotivim.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
APSOLUTNO SAM PROTIV ... Adame kao prvoj distanci UKV-a već sam ti i prije govorio da je nepošten sistem nagrađivanja samo 1.mjesta ali na žalost sada guraš ( te ) nešto još gore od ovoga .. prvo da razjasnimo ako se tebi diplome ne svidjaju i ne gotiviš ih ima nas koji smo kontra razmišljanja ... mi koji se natječemo i na neki način se borimo za što bolji rezultat onda za svojh trud i zalaganje, odricanje od obitelji i drugih obaveza očekujemo i neki trag koji će me podsjetiti na taj kontest ... svaki od njih ima neku priču ( za sebe govorim ) prema tome svaki pehar, plaketu ili bilo koju opipljivu nagradu koju dobijem ona me veseli više nego bilo kakav novac ... Vjerujem da si već do sada vidio da mi koji smo u srcu natjecatelji smo protiv tvojih e-diploma i pdf ...
Zaista ne mogu vjerovati da je Savez u tolikom problemima da će mu ukidanje nagrada za UKV natjecanja toliko pomoći ..
Još gore od toga je da se HRS godinama borio da napravi natjecanja gdje će veliki broj amatera učestvovati iz 9A ali i okolnih zemalja i sada odjednom ta lijepa tradicija bude poništena i uništena ... ako se sve ovo svodi na par klubskih i osobnih stanica koje su osvajači prvih mjesta onda treba tako i reći i mi ostali nema potrebe da se uopće borimo i javljamo , oni će svoju plaketu ili nagradu dobiti a vi drugi se fućkajte ... na žalost tako se to i dešava kada na čeku odredjenog tijela bude postavljen čovjek koji ne "živi sportski duh " i onda od njega ne možeš očekivati da on to brani .. tebi skidam kapu za tvoje znanje i konstruktorstvo no na žalost od UKV DIREKTORA si postao UKV egzekutor svega natjecateljskog .. kao da si političar pa podržavaš 200 bogatih obitelji. Da li će Savez ukidanjem UKV nagrada ukinuti i naknade menadžera koji su takodje plaćeni iz savezne blagajne, plaćanje robota jer i to su troškovi saveza .. odlaske vas menadžera van 9A ili bilo kakva druga davanja za dolaske na sastanke u Zgb i slično ?
Mnogo bi još mogao napisati ali je beskorisno jer VI STE tako odlučili a ova anketa je samo kao opravdanje odluke na koju se možete pozvati i sa sebe skinuti odgovornost ... Nagrade za GENERALNI PLASMAN - DA a za 9A ACTIVITY - NE ... zašto ?? Nisu svi u mogućnosti raditi na više bandova nego samo 144 i rade 11 mjeseci da bi im se ukinuo plasman i nagrada za 2.ili3.mjesto ?? Sportski i pošteno ?? Po tebi DA ali da si menažer borio bi se to zadržati ne ukidati i uništavati ... da si menažer sa takmičarskim srcem onda bi se borio da klub koji osvoji prelazni pehar u zamjenu dobije neki mali pehar u trajno vlasništo čime može dokazati da je bio 3 godine pobjednik u svojoj kategoriji ... ugravirani znak može na prelazni pehar no ovo ostaje u klubskoj vitrini ..
Da ste vi kao Upravni odbor HRS-a na vrijeme pri planiranju proračuna za 2025.tu godinu računali na konteste i potrebe nagrada onda bi to bilo drugačije ovako je najlakše srezati troškove i reći NEMA VIŠE ...
Koja svrha organizacije kontesta ako nismo u mogućnosti podijeliti i nagrade zasluženima ? Zar to nije blamaža i neozbiljno od HRS-a? Ima još bisera trenutne vlasti ali ne odnose se na UKV pa ih ne navodim ...
Želim kolegama istinskim natjecateljima poručiti javite se i napišite svoj stav na ovu pogrdnu anketu jer i na plotu piše nešto ali to nije to .. tko voli pdf i e-diplomu uvijek ima za njih mjesta a nama koji živimo za kontest i radio amaterizam srce je veliko kad svoj trud vidim ispred sebe ... vama ( tebi i sličnima ) koji ste siguran sam u manjini je tako svejedno čim se usudite ovako nešto i napisati ali niste samo VI članovi HRS-a da bi mogli svojim stavovima poništiti većinu .. ( nadam se ) jer VI STE VLAST
Hvala na strpljenju ali nepravda mi nikada nije bila draga kad mi dira nešto što mi nije hobi nego način života a radio amaterizam to jest.
VY 73 de Mato - 9A3SM
Heinrich Rudolf Hertz

9a9c

Mato 9a3sm lijepo si to sve napisao
ja sam radioamater 42 godine i sve to vrijeme sam radio ukv conteste.počeo sam sa fm modulacijom
osvojio sam dosta pehara plaketa i diploma za 9a1ccu 9a1n i nikad nebi odustao od nagrada,jer to nije trud od koju godinu.to je život
9a9c

9a6c

Izlazim iz skloništa, glava je na ramenu pa možemo nastaviti :D

Demokracija je vrag i košta, ali u konačnici nije nužno loša stvar - neka cvjeta tisuću cvjetova, kako bi to rekao jedan preminuli državnik, iako mislim da je njegova tisuća bila bez nula ;D

Sustav naših UKV natjecanja je vrlo složen i dobar je korak ovog IO da teret rasporedi na više neposredno odgovornih osoba. Ali i pak je malo presmiono, rekao bih, uz takav sustav nasloniti digitalni sustav nagrađivanja - uz svo uvažavanje digitalne tehnike (smrt FT8 itd, naravno). Da prevedem - prvaku pokal, ostalima...

Iz svoje pustinjske zavjetrine rekao bih da predložena anketa ne može dati odgovor na ovo pitanje, jer je metodološki krivo postavljena.

Znam da nije jednostavno, ali rekao bih da taj sustav treba ipak malo bolje detaljnije razraditi na način koji će financijski i logistički rasteretiti organizatora, a s druge strane sudionicima dati primjerenu zadovoljštinu.

Znam i da je lako biti pametan, ali ne vidim kako bi se ovaj gordijski gropić razriješio na bolji način. Izrada financijskog plana za narednu godinu je na dnevnom redu i treba djelovati brzo.

GG

9a4qv

Pazi, nisam te gađao tomahavkom, nego bumerangom, on te zna lupiti s leđa  ;D

Mislim da je metodologija dobra, jer se traži jednoznačan odgovor, opet digitalno 0 ili 1, da ili ne, pa je onda logična primjena standardne Yes/No poll metode.

Prema komentarima vidim da nisi shvatio što je ideja prijedloga. Ne radi se o tome da Savez nema financijskih sredstava alociranih za ovaj dio aktivnosti već se radi o tome da sredstva koja se alociraju za aktivnosti organizacije natjecanja, u što ulaze i izrada i podjela nagrada mogu biti usmjerena na financiranje tehničkih pomagala.

To bi u praksi značilo ovo: recimo, ako godišnje Savez potroši 3.000 Eura na nagrade iz VHF/UHF dijela natjecanja ta sredstva pretočiti u 4 nagrade kroz tehnička pomagala a plasmane i dalje nagrađivati PDF diplomama koje osvajači mogu koristiti kao dokaz za traženje finacijske potpore lokalne zajednice ili na kraju priče za vlastitu satisfakciju, po želji.

Ovaj prijedlog financijski ni logistički ne rasterećuje organizatora, već naprotiv, pošto si te struke, znaš da su nabave veće vrijednosti zahtjevnije logistički nego organizacija, izrada, distibucija i na kraju trošak slanja nepreuzetih diploma, pehara, plaketa kja je financijski rascjepkana. Osim toga, nabave tehničkih pomagala nužno povlače i garantne rokove itd što kod podjela pehara i plaketa nema...

Kako imamo otvorene neslužbene kanale za komunikaciju  i na Viberu, pratimo i prijedloge i komentare paralelno, gdje se naziru komentari tipa: pa uvijek će isti dobivati nagrade i prva mjesta. Naravno, pa neće nagrade za prva mjesta osvajati zadnje plasirani. Niti jedan način nagrađivanja neće nekoga maknuti s prvog mjesta ili zadnjeg motiviriati da bude bolji. Ako ta motivacija ne postoji unutar samog natjecatelja, rezultat mu neće biti "drajvan" plaketom, diplomom, peharom ili tehničkim pomagalom.

Napose, ankete su dobre, pogotovo za one koji se bave analizama, pa je recimo zanimljivo generatore komentara korelirati s učešćem istih u natjecanjima i osvojenim mjestima. AI je čudo  ;D

QV
Heinrich Rudolf Hertz