AA UHF&UP 2024

Started by 9a6c, 15. June. 2024, 07:27:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a6c

HRS je čini mi se organizator ove godine pa bi bilo lijepo da i nas bude što više, a posebno ako i ja uradim sve te 9A na 23 cm:-))

Iako sam više puta odustao nego se ukazao, ovaj put bi zbilja treba osvanuti na JN83CN @700 m asl u punom sjaju: 300W i 70 el yagi antena na 23 cm. Vjerujem da su mi sve 9A u dometu i ako ne bude iz prve, iz druge će sigurno veza pasti, s avionima ili bez njih.

Veza na 23 cm nema puno pa nije isključeno da par zadnjih sati neću pripaliti i uređaj za 432, ali samo da podijelim punte s FT991 i 10 el YU7EF antenom.

Vremenska prognoza, a prognostičke karte kod F5LEN kažu da će za cijelog natjecanja biti dobro prostiranje preko mora, ne toliko prema sjeveru, ali vikend je poznat po intenzivnom avio saobraćaju i sve je moguće.

Sretno svima i čujemo se.

POZZ

GG

9a6c

Sretno svima...a sebe sam zaboravio i eto belaja...

Nikad više snage i elemenata, bolje pripreme itd... Uglavnom, čim sam pripalio čujem na bandu nešto se kotrlja i tako svakih 10 sekundi, a nije susjedni radar...toga lani nije bilo, ali za pravo reći bio je drugi setup i drugi filter na ulazu.

Problem broj 2 - neće radi CW na FT100d, a bez cw na 23 cm, bar odavde...teško...moja greška, uređaj izričito traži tropolni 3.5 m džek, a ja imam dvopolni koji ne smeta drugim uređajima...i tako nema CW.

Problem broj 3 - laptop koji je svježe servisiran, memorija mu pojačana, brzina svjetlosna. navodno pali ka'mina pravi se lud i tvrdi da moj password je ko biva neispravan. I tako bezbroj puta dok se nije sam zaključao i game over.

Iz ovih krajeva raditi na 23 cm bez cw  i chata spada u kategoriju "nemreš bilivit", ali Adam me nagovorio da ipak ostanem i probam, što je rezultirao s 3 veze s I postaja random SSB i nakon toga više nije imalo smisla okretati antenu ili skalu na uređaju.

Jedina pozitivna stvar je što sam konačno znao di mi antena gađa, zahvaljujuć kompasu koji mi je pokazao sjever, a do sad je to bilo izviđački, po mahovini i to.

Za utjehu ili ohrabrenje, na CW sam čuo 9A4QV/B, ali taj mi se nije odazivao...

CU@TESLA MEMORIJAL

GG

9a4qv

Dragi kolega Grounded Grid,

Ima jedan poluotok a ime mu je Pelješac.
Ima jedno brdo a ime mu je Rota.
Ima jedan radar a ime mu je AN-FPS-117.
Ima jedan AN-FPS-117 koji radi na području 1215-1400 MHz.
Ima jedan AN-FPS-117 čija se antena vrti 6 okretaj u minuti.
E taj, ne jedan nego šest ih je u jednoj Hrvatskoj i mi smo se naučili raditi sa njim na bandu :-)

Taj jedan put kad si bio na lokaciji a nisi ga čuo, vjerojatno jer mu je MTBF >2000 sati što znači da su servirsni termini recimo svaka 3 mjeseca, znači 4 puta godišnje.
Iako je MTTR <45 minuta to servisiranje zna potrajati nekoliko dana.
E ti si imao sreće da su ga baš servisirali....tada... dok je sada bio operativan.

Inače ja sam za ovaj kontect bio na 50m od njega (fotka1) i radio na 10GHz, 70cm i 2m. Na 24GHz su bile loše propagacije...nula QSO.
Fotka 2 , moj setup na 10 i 24GHz...

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a6c

Čovječe pa taj je preko 100 km daleko...Nemaš se kud od njih sakriti. Lani u lipnju band je bio čist ko suza. Sreća da smetnja nije konstantna pa se između amplituda može nešto uraditi.

Sad mi je jasnije, jer sam isto iskustvo imao i prije 10 godina kad sam isprobao lokaciju i onda u contestu trpio qrm.

Izgleda da će nam ljubav trajati vječno...

GG

9a4qv

Ne znam koji ti je F/b tog lasera od antene ali lako moguće da je ta smetnja od radara sa Učke jer on tako šara po HAM bandu....
A šta radar zana što je 100 km....
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a6c

Laser je model DL6WU pa ne vjerujem da mu je F/B preko 30 dB, a bit će i bočnih latica Kad sam malo prevrtio memoriju pamćenja rekao bih da su smetnje bile izrazite u svim pravcima, možda nešto manje prema zapadu, a jednako nesnosne prema jugu i sjeverozapadu.

Priznajem da nisam bio dovoljno motiviran krenut u ARG pod stare dane i tražit odakle smeta ili ne, samo što sam ipak uradio te tri veze govori o veličini moje žrtve.

Da ne ispadnem totalni luzer kao inače, u planu je mjerni dan na lokaciji na sva tri opsega s rezonantnim antenama, sa i bez LPF. Ovaj na 23 cm je BPF, ali dovoljno širok da to radarsko smeće pokvari dan. ZA promjenu ću ponijeti mali transverter za 23 cm od 50W i PE1RKI bpf, ovaj maxi sustav ima neki kojem ne znam ni tatu ni mamu, ali imam povjerenja u prethodnog korisnika.

GG

9a4qv

Heinrich Rudolf Hertz

9a6c

Odlična informacija od koje nema puno koristi za mene. Filter je uzak , a gubitak od 3 dB unutar passbanda kompromis na koji čovjek treba pristati...

Iako , kod mene ta smetnja nije bila takva, ne znam kako bi je opisao, ali u intervalu od cca 5 sekundi si imao osjećaj da prolaziš kraj kamiona koji istovaruje 10 tona šljunka, jačina je rasla pa padala i tako svakih 10 sekundi cca. Signal nije bio monoton nego neko krčanje, ne znam kako drugačije reći.
Dalo bi se raditi i u tim uvjetima, ali treba imat konjske živce.

9a6c

Nastavimo li ovdeka o radarima, torpedirat će nas HM Krešo... možda je bolje otvorit neki novi naslov, ako se ima što ta dodati?

AD6IW

Filter nije rijesenje, smetajuci signal je u propusnom opsegu. Noise canceling je opcija.

9a6c

Ovo mi sliči na sprave koje se nude kao QRM eliminator ili noise canceller... neželjeni signal ubiješ protufazom valjda.

Ili to ili mijenjaj lokaciju.

TNX