Kratka analiza DL6WU antena

Started by 9a6c, 28. February. 2024, 07:49:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a2vr

Izgleda da je to dobar proračun Samire! Malo sam upoređivao sa VK1OD,K7MEM i VK5DJ i
svi su oni tu negdje (unutar + - 6mm) skoro pa isti do direktora D11. VK5DJ ima u početku nešto duže elemente,a kod duljih antena nešto kraće nego ostali. Jako dobro se poklapaju VK1OD i K7MEM. Pronašao sam i neki CHANGPAUK program ali taj izgleda  ne valja. Izbacuje iste dužine elemenata za promjer od 4 i 8mm, što je nemoguće čak i za DL6WU.

73 de Božo, 9a2vr
Bozo 9A2VR

9a5ay

Pozdrav za ekipu
Malo sa uspoređivao također sa mojom antenom 9a6dda, slažem se sa gain_om od 12 elemenata međutim teorija kaže da se najveći gain dobija razmakom 1 lambda između reflektora i drivera. Kako je to u praksi teško izvedivo jer bi enormno povećale veličinu antene, zato je se pribjeglo razmaku od 1/8 lambda pa čak i 1/12 lambda na uštrb stabilnosti i gaina antene. Kod moje antene taj razmak je 1/4 lambda.

73 de 9a5ay

sm7vzx

Ja koristim antene od DG7YBN, njegov koncept (YBN2-XX) od 6, 8 i 10L. Radim one koje mi trenutno odgovaraju naspram vremenskih uslova u trentku podizanje. Dosta slicno DL6WU, koriste dosta istih elemenata...

http://www.dg7ybn.de/144MHz/144_8elem.htm