ADSB radar 9A1CHI QRV iz JN95IH (Borinci)

Started by 9A5R, 17. February. 2024, 20:35:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A5R

Pozdrav svima,

nakon nekoliko mjeseci planiranja i nabavke materijala, ADSB radar je postavljen i spojen u radioamatersku mrežu ADSB radara (Airscatter.dk) i sluzi kao podrška u radu Airscout softwarea.
   Radar je postavljen na Borincima pokraj Vinkovaca, JN95IH, na nadmorskoj visini 106m te 40m AGL.

Na projektu su sudjelovali članovi RK "Vinkovci: 9A5ADR, 9A4RM, 9A5AEQ, 9A5AEX, 9A5AEY, 9A5AEW, 9A4TM, 9A5ATC, 9A5DDK i 9A5R.
Besplatan radioamaterski account za airscatter.dk treba zatražiti od OV3T (Thomas) u FaceBook grupi "ADSB Data for Airscout" (Grupa je privatna pa treba pozivnica).

Za nekoliko će dana biti aktivan i link na radar sa službenih stranica kluba.

73

9A5R, Željko
There is only one success - To be able to spend your life in your own way... (Christoper Morley)

9a4ww

Čestitam...

Da li je to samo prijemnik ili se neki signali i odašilju?

Lp

Alen, 9A4WW
Alen, 9A4WW

9A5R

Hvala Alene,

to je samo prijemnik. Airscatter.dk pokriva jako dobro veci dio EU, ali je bila velika "rupa" od Slovenije do Rumunjske pa smo postavili radar da to popunimo...hi
   Za prva dva dana smo jako zadovoljni. Radar pokriva na sjeveru do granice Poljske, istoku do Sofije i gotovo Bukurešta, jugu do Albanije i na zapadu Sloveniju, Austriju i cjelokupno Jadransko more.
    Jučer je zabilježio 2040 aviona i primio nešto manje od 55 milijuna poruka. Danas do pisanja ovog posta 2003 aviona i 46 milijuna poruka  ;D

Ova inicijativa je pokrenuta prije nešto više od godinu dana od strane Thomasa (OV3T), zbog problema koje imamo sa javnim ADSB serverima...

73

9A5R, Željko 
There is only one success - To be able to spend your life in your own way... (Christoper Morley)

9a4ww

Pozdrav Željko.

Razlog mog pitanja je taj što je u ovom slućaju pogrešno zvati to radarom.
To je samo prijemnik koji prima signale koje zrakoplovi odašilju bez upita radara ili nekog drugog "interogatora". Koristi se u područjima koje je teško pokriti radarskim signalima.

Lp

Alen, 9A4WW
Alen, 9A4WW

9a4qv

Alene pozdrav,

RADAR = Radio Detecting And Ranging
Detektiranje objekata i mjerenje udaljenosti do objekata
Prema navedenome, ADSB radar radi upravo, on detektira zrakoplove i mjeri udaljenost prema njima.

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A2B

Quote from: 9a4ww on 19. February. 2024, 09:44:36
Pozdrav Željko.

Razlog mog pitanja je taj što je u ovom slućaju pogrešno zvati to radarom.

Pa i ne bas, radarski sistem moze biti aktivan ili pasivan. Ovo je pasivna detekcija letjelica.

9A2HM

a jeste zatupili, Željko se krivo izrazio, nije radar nego prijemnik ADS-B poruka
ADS-B is an airspace surveillance system which could eventually replace radar as the main surveillance method for controlling aircraft worldwide. ADS-B is a Surveillance technique that relies on aircraft or airport vehicles broadcasting their identity, position and other information derived from on board systems.

Ako je Broadcast, ne može biti radar (ajmo sad teorije na ovu temu)
Alen je u pravu, idemo dalje
LP
K
Kreso

9A5R

Samo sam prenijeo kako ga zovemo na našim grupama na FB i Whatsappu 😅
Iskreno nisam ni razmisljao da će se rasprava ovako razviti. Jedino je bitno da on radi... 😃

73

9A5R, Zeljko

9A6NDZ

Bravo ekipa!! Pitanje: zašto airscatter? Ja imam adsb prijemnik i šaljem sve podatke na flightradar24, adsb exchange....
Moj SDR prijemnik: http://9a6ndz.ddns.net:8073

9A2HM

Quote from: 9A6NDZ on 19. February. 2024, 14:43:06
Bravo ekipa!! Pitanje: zašto airscatter? Ja imam adsb prijemnik i šaljem sve podatke na flightradar24, adsb exchange....
Zato jer Airscout24 izbacuje kad je gužva i limitira vrijeme ako nisi član
Kreso