9a0bb - jn74ut u IARU R1 VHF contestu 2023.

Started by 9a4m, 23. August. 2023, 21:14:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a4w

Bravo za ekipu.Sve izgleda super .Želimo vam dobre  propagacije .     
73 Tomo 9a4w       

9A3WP

moja lokacija danas: JN76WA ca 150 mASL ca 800m udaljeno od autoputa
sa ručnim uređajem Kenwood TH-F7, antena Diamond SRH815S l=15cm

signal 9A0BB sa ca 1646 mASL lokacije JN74UT
na uređaju Kenwood TH-F7  = S9++
na ručnom analizatoru spektra sa ca 15cm antenicom = ca 89dBm  !!
kontinuirano čujan, stabilan signal, odlične modulacije
i ujedno jedan od jačih signala na opsegu

ako se ne varam ovakav setup na očito vrhunskoj lokaciji
u 9A još nismo imali? jedva čekam materijale na webu  :-)

73 & GL es best ctest !
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A5ALC

Oko 19 sati po UTC-u su imali 500 veza, siguran sam da će ekipa srušiti sve 9A 2m rekorde.

Svaka čast momcima, kapa do poda !

9A3WP

U 21:35 9A0BB (JN74UT-144.350) ima 539 QSO, a DR9A (JN48EQ-144.366) ima 481 QSO ...
(WebSDR DK0TE)
@9A3WP @DK3WP

9A5R

9A0BB update:

U ponoc smo dosli do 663 QSO i 279.182 boda.  
Propagacije i aktivnost su UFB, a najviše nas veseli 100+ 9A postaja u logu ❤️

GL svima u nastavku contesta 😃

P.S. 
Tehnika do sad radi bez greške. 

9A0BB Team 
There is only one success - To be able to spend your life in your own way... (Christoper Morley)

9A1AAY

9A3WP

11:30 DR9A at 144.367,80 JN48EQ QSO 1046 /-/ 9A0BB at 144.346,00 JN74UT QSO 999
@9A3WP @DK3WP

9A2B

Moj QTH i antena za 50/70MHz - 5/9+40
Signal čist, uzak, baš po PSu.

9a6arp

1   DR9A   JN48   1248   565004                              03.09.2023 16:03   
2   SN7L           JO70   1377   521575                              03.09.2023 16:00   
3   9A0BB   JN74   1107   495558   ODX ED1R 1724 km   03.09.2023 16:04

Jesu vas poljaci i njemci prestigli.

9a6c

DA zbilja sramota kad te dva takva prođu...bolje da si se javio na bandu...

Iz moje perspektive signal je bio kao žilet, uzak, ali kad naletiš njega, boli... jak do boli,a li čist kao suza, radio sam veze na 5 kHz od njih bez problema.

Ovaj će rezultat dugo stajati na vrhu, osim ako ga dogodine momci ne odluče popraviti...
Koliko sam pratio na KST chatu DR9A ekipa je tamanila Engleze, a protiv toga nije lako ni s Ličke nam Plješivice.

Ovo je za dugo vremena vjerojatno najznačajniji poduhvat iz 9A po pitanju ukv contesta, ali nije isključeno da se i bolje uradi, obzirom na tehničke i ine kompetencije ekipe.

Kapa do poda!

9a4m

U ime cijelog 9A0BB tima hvala svima za upućenim čestitkama i pohvalama.

Kao što je i najavljeno evo i nekoliko crtica o našem radu:

IDEJA I PRIPREMA
Sve je počelo u jednoj gostioni u unutrašnjosti Istre sredinom travnja ove godine. Manje druženje
starih prijatelja, mini Hamfest, na kojem me Davor 9A1UN zaintrigirao idejom da ove godine konačno
krenemo u zajednički pohod na 1646 m visoku Ličku Plješivicu – JN74UT. Tu se zadesio i Adam
9A4QV i ideja se počela razvijati u ozbiljan razgovor.
Kako se mi ne zadovoljavamo ,,malim stvarima", u organizacijski tim brzo smo kooptirali Zvonka
9A2AE, kome zapravo nije trebalo ni pet sekundi da kaže ,,Dečki idemo, sad ili nikad".  ;)

Za početak smo se dogovorili da nas četvorica odemo na lokaciju i na licu mjesta se uvjerimo u
stanje, napravimo osnovni koncept setupa, ekipe, logistike i pripreme su počele. To je realizirano
tijekom svibnja, a kroz naredne dane i mjesece izmijenjene su tisuće poruka, mailova, online
sastanaka, okupaljanja, testiranja opreme... Sve do zadnjeg detalja unaprijed je isplanirano,
pripremljeno i isprobano.
Podijelili smo između sebe zaduženja, prikupili najbolju opremu koju je tko u tom trenutku imao na
raspolaganju i tako je stvorena okosnica 9A0BB ekipa za IARU R1 VHF Contest 2023.

ODLAZAK
Sam odlazak planiran je za srijedu prije contesta 30. kolovoza 2023. Svatko iz svog smjera, do večeri
smo se svi okupili na dogovorenom mjestu - OIV objekt koji se nalazi oko 1500m jugozapadno od
vrha Gola i oko 100m nadmorske visine niže. Plan je i premašen budući da smo taj dan na sam vrh
planine odnijeli većinu opreme.

Za one koji ne znaju, Lička Plješivica dominantna je planina u Lici. Proteže se u smjeru sjeverozapad-
jugoistok od Plitvičkih jezera do Zrmanje i dijeli Liku od Pounja. Vrh Gola nalazi se na krajnjem
sjeverozapadu masiva i idealna je pozicija za ostvarivanje dobrih veza na VHF&up područjima, a
oduvijek je bila izazov radioamaterima.
S 1646 metara visokog vrha Gola, na kojem se nalaze ostaci nekadašnje vojne infrastrukture, pruža
se neopisiv pogled na sve strane. Dobar dojam možete steći ako pogledate fotografije u galeriji na
web stranici ekspedicije https://9a0bb.web.hamradio.hr/.

POSTAVLJANJE OPREME
Četvrtak ujutro osvanuo je prekrasan dan, podijelili smo se u grupe i otpočeli s postavljanjem
antenskih stupova na unaprijed pripremljena i označena mjesta, antena, rotatora, kabliranja i svega
ostaloga. Nije to bio lak posao unatoč činjenici da nas je taj dan vrijeme posložilo, ali svi smo bili
iznimno motivirani i sve je fluentno teklo. Problemi na koje smo nailazili riješavali su se u hodu i
praktički nije bilo ni jedne neriješene situacije. Gotovo sve je podignuto oko 14 sati kada prekidamo
radove i odlazimo na ručak, grah s kobasama koji je pripremio Vedran 9A4VV. Neki stručnjaci kažu da
je dobar za popravljanje propagacija jer nuspojave dodatno zagrijavaju atmosferu.  :D

Poslije ručka se vraćamo na lokaciju, postavljamo zadnje dijelove opreme i do noći sve je bilo u zraku
i gotovo spremno za rad.

U petak postavljamo još 3 antene u različitim smjerovima za Inband na drugoj lokaciji udaljenoj oko
300m od RUN i značajno nižoj. Sve antene postavljene su na način da niti jedna ne vidi antene s RUN-
a. Sam Inband nije bio samo radi inband rada, nego je to bila pričuvna lokacija za slučaj kakve
havarije na RUN da može preuzeti rad.

Shack smo zamislili u jednom transportnom kombiju koji pružao dovoljno mjesta da istovremeno
mogu sjediti 3 operatora. Dva na RUN stanicama i jedna tzv. dispečer, koji je mogao slušati bilo koji
od dva radija, kontrolirati log i dogovarati veze putem WTkst sučelja te koordinirati rad s Inband
stanicom.
Uz mnogobrojne putnike namjenike, planinare i različite druge avanturiste, u subotu prije contesta posjećuje nas i Braco oe1ems/e77dx s xyl. Daje prognozu od 420k bodova što će se do na kraju pokazati promašeno za skoro 20%  :P

ANTENSKI SUSTAVI
Na RUN lokaciji korišteno je istovremeno 6 antenskih sustava u različitim smjerovima na predaji, a na
prijmu zahvaljujući Zvonkovom remek projektu, svakom operatoru je mogla biti pridružena bilo koja
od tih 6 antena, više njih ili sve istovremeno. ,,Genijalna kutijica" koja još nema ime.  :)

Redom: 4x6el Rotary prema južnoj Italiji, 3x10el fiksno prema sjevernoj Italiji, Francuskoj, Švicarskoj,
6x 10el tzv veliki sustav, full rotary prema zapadnoj DL i po potrebi drugdje, 3x10el prema istočnoj
Njemačkoj, Češkoj, Poljskoj, 4x6el. Prema Slovačkoj, Istočnoj Poljskoj, 4x7 prema Srbiji, Rumunjskoj,
Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji.
Na inabad lokaciji: 2x6 prema OM/HA/YU, 2x7 rotary i 2x6 prema srednjoj Italiji

Jedna slika govori više od tisuću riječi:

RAD U CONTESTU
Oko sat vremena priije contesta zauzimamo mjesta prema unaprijed dogovorenom rasporedu koji je
izradio Davor 9A1UN. Veze se nizaju jedna za drugom, sve se provjerava još jednom i potvrđujemo
da sve radi onako kako smo zamislili. Sve osim softvera. Međutim, nije do softvera nego do našeg
nepoznavanja n1mm+. To dovodi da smo prvih nekoliko minuta radili samo s jednom Run stanicom.
Ništa strašno jer stvarno ide dobro. Prvi sat contesta unatoč problemima s logom završavamo sa 158
uknjiženih veza. Nitko od nas ranije nije doživio tako nešto na 2m. Band zvuči kao da je početak
kakvog WW KV contesta. Nakon prvih 6 sati već smo debelo preko 500 veza u logu. Postajemo već
pomalo euforični jer znamo da se u tih prvih šest sat odradi gotovo pola ukupnog broja veza što je
bio prvi pokazatelj da ćemo završiti preko 1000 qso u logu. U istom ritmu nastavljamo dalje sve do
noći kada se s prelaskom na telegrasfiju sve gasi. Vrlo malo veza, ali uspjevamo nekako do jutra.
Pratimo live score na slovhf.net i tu pred jutro padamo s vodećeg na 3. mjesto. DR9A i SN7L su ispred nas, ali nitko zbog toga nije zabrinut jer smo to očekivali.
Ipak na kraju se čini da njihov rezultat i nije nedostižan s ove lokacije ali strategiju kako ih dostići ostavljamo za neki drugi put.

Kako god, posebno raduje činjenica da je aktivnost hrvatskih postaja bila na vrlo zavidnom nivou. Mi
smo ukljužili ukupno 176 različitih 9A!!! Potrudili smo se animirati širok HAM community, ali ovo je
stvarno iznad svih očekivanja. Ljudi HVALA vam puno u ime cijelog tima. Postali ste dio ovog
poduhvata. Od drugih, posebno se ističu talijanske postaje. Ukupno 283 I postaje u logu. Ostale
statistike u nastavku.

REZULTAT i KORIŠTENA OPREMA
Contest report: 9A0BB from JN74UT at 144 MHz
============================================

Contest       : IARU Region 1 VHF Contest
Date          : 02.09.2023./03.09.2023.

Call          : 9A0BB
UL            : JN74UT

Frequency     : 144 MHz
Category      : MULTI-OP
Location      : Lička Plješivica
----------------------------------------------------------------
QSOs          : 1160
Valid QSOs    : 1107
Sum of dist.  : 496699 km
QRB/QSO       : 449
ODX           : ED1R from IN70OU at 1724 km
Antenna(s)    : 240 el. Yagi groups by G0KSC
RX/TX         : 3x TS-590SG + 2x Javornik / 1500W
Software      : N1MM+

OP's: 9A1UN-9A2AE-9A2HM-9A3DF-9A3JH-9A4M-9A4QV-9A4VV-9A4WY-9A5M-9A5R-9A6KX-S57Q

QSO's/QRB:                           QSO's/DXCC      Pts   %Pts

< 100 km : 32                    9A   176       26638    5
100 - 200 km : 187                   DL   162      109847   22
200 - 300 km : 97                    E7   27         4725    1
300 - 400 km : 146                   EA   2          2834    1
400 - 500 km : 181                   ER   1             1    0
500 - 600 km : 163                   F    11         8541    2
600 - 700 km : 166                   G    1          1673    0
700 - 800 km : 68                    HA   29        11441    2
    > 800 km : 67                    HB   7          4398    1
                                     I    283      116839   24
                                     IS   1           696    0
                                     LZ   21        14477    3
                                     OE   42        14586    3
                                     OK   108       62104   13
                                     OM   61        30248    6
                                     OZ   1          1153    0
                                     S5   46         7970    2
                                     SP   51        36472    7
                                     SV   4          2899    1
                                     T7   1           277    0
                                     UR   4          3215    1
                                     YO   29        18967    4
                                     YU   35        14210    3
                                     Z3   4          2345    0

Top ten per QRB:
ED1R            IN70            1724
G4LOH           IO70            1673
5P5T            JO64            1153
EA3EBN          JN11            1110
DF0MU           JO32            1020
DL1SUZ          JO53            1016
DL4M            JO31            1002
DL9OBD          JO42            979
DF0TEC          JO73            938
DP9X            JO42            929

STATISTIKA

NEXT STEPS
Unatoč umoru, ovo iskustvo nezaboravno je za sve članove tima. Slijedi analiza svega, uočavanje
dijelova kompletnog setupa i rada koji se mogu dodatno poboljšati. O planu za iduću godinu još je
prerano govoriti...
Na vrhu planine ostavili smo montiran jedan 4m visok stup ukoliko netko iz HAM zajednice želi
isprobati lokaciju slobodno može koristiti. Naravno, ostavili smo iza sebe čistu prostoriju u koju lako stane srednji kombi.

Galerija fotografija dostupna je na web stranicama ekspedicije https://9a0bb.web.hamradio.hr/, a premijerno prikazivanje videa kao
jedne sveobuhvatne reportaže moći ćete vidjeti na Istra contest conference (ICC) u Poreču početkom
listopada. Dakako, nakon toga biti će i javno dostupan na webu.

Kao što smo i najavili, svi koji ste nas uradili, a usto dođete na ICC ulazite u bubanj i imat će te priliku
dobiti atraktivnu majicu tima (najmanje 5 komada).

Još jednom zahvala svima na potpori tijekom pripreme i provedbe ovog pothvata.

9A0BB Team IARU R1 VHF contest 2023
9A1UN-9A2AE-9A2HM-9A3DF-9A3JH-9A4M-9A4QV-9A4VV-9A4WY-9A5M-9A5R-9A6KX-S57Q

O svemu bi se dala napisati i knjiga. Vjerujem da će me ekipa nadopuniti, a više svakako na ICC u Poreču.

73
Mate 9A4M
9a4m - jn85ei

9a6c

Ovakvi poduhvati izazivaju divljenje i čine nam život ljepšim.

A ima i gorih prognozera od Brace, ja sam tipovao na 900 veza i >400 K bodova... Ovo su oklade koje želiš izgubiti ;)

Ozbiljna ekipa i ozbiljna tehnika na ozbiljnoj lokaciji vode k ozbiljnim rezultatima... vjerojatno i troškovima...

Zbilja jaka stvar koja je zaslužila ne samo knjigu, nego i jedno elaborirano predavanje da ljudi vide to sve treba odraditi da bi se ovako nešto izvelo.

SAD ILI NIKAD!

9A3WP

Lijep članak / opis ekspedicije !

Mada mene još puno toga zanima... Snaga generatora?
Da li su sistemi i shack bili solidno uzemljeni?
Kako je bilo sa statikom? Razina šuma na opsegu? Smetnje?

Rezultat vrijedan divljenja! Pretpostavljam 3. mjesto ?
Čestitam cijeloj ekipi na hrabrosti, ustrajnosti i izdržljivosti !
Osobno meni je fascinantno da ste u zapravo vrlo kratkom vremenu
uspjeli postaviti vrlo ozbiljne antenske sisteme. Fenomenalno!

Do sad nisam primijetio niti jednu kritiku na kvalitetu vašeg signala,
naprotiv samo pohvale. Uz toliki ERP, uzorno, svaka čast na tome!

Bolje može sigurno, a što može bolje u shack-u tijekom natjecanja
najbolje i jedino znate vi koji ste sjedili za uređajima.

Pomoglo bi kad bi nas balkanaca bilo više u eteru (YU,4O,Z3,SV,ZA,LZ,YO).
Ne znam koliko Francuza ima na VHF, ali očito ne probijaju se baš do nas.
Kad ste već tako dobri s antenama možda bi vrijedilo pokušati složiti i
podići jedan sistem "G0KSC-LFA" sa cirkularnom polarizacijom?

Ponavljam se sad još malo, još uvijek ne mogu vjerovati da kud god sam
se kretao pa čak i u kući (JN76WA) vaš signal nikad nije pao ispod S9 !
Vrlo vjerojatno se vaš signal prema meni reflektirao od TV tornja na Sljemenu.

Pripreme su vam išle brže i bolje nego što ste očekivali? Bilo je još vremena?
Vjerujem da bi i vas i sve nas ostale zanimala dostupnost radiofarova sa JN74UT
odnosno usporedba pojačanja i usmjerenja svakog vašeg antenskog sistema
u odnosu na neku referentnu antenu, dipol ili kratku yagi antenu...

Molim vas samo nemojte misliti da nešto kritiziram ili pametujem, naprotiv.
Vjerujem i nadam se da su vaše aktivnosti već uzburkale radioamaterske strasti
širom ne samo Balkana nego i EU i da će se aktivnost povećati !

73 & GL
Goran, 9A3WP

@9A3WP @DK3WP

9A3AG

Što drugo reć nego čestitat.
Uz ovako dobar setup i ekipu, vrhunski rezultat ne može izostati.
Nadamo se i do godine čitat ovako lijepe postove.
73 i čestitke još jednom
Saša, 9A3AG

9A2PT

Bravo,što van drugo reći.Rezultat vrhunski.Ovo treba ući u povjest Hrvatskog radio amaterizma.Meni  supruga govori da sam ludali kad sam joj pokazao slike što ste vi napravili pao sam na drugo mjesto...HI.Bio sam na putu i nisam bio dio vaše priče.Čekam video zapis.Budite još bolji 2024....73 Vlado 9a2pt...