IC-905 RTX za 144/430/1200/2400/5600 MHz (+10GHz)

Started by 9A3WP, 18. May. 2023, 16:06:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A3WP

Za ljeto je najavljen dolazak na EU tržište (15.6.2023.).

Lijepo je znati da se još uvijek razvijaju i proizvode
radioamaterski uređaji. Pretpostavljam da je razlog tome
to što još uvijek postoji interes na tržištu.

Određena je cijena od 3.360,50 Eur bez poreza i bez dostave.
Papreno jer rijetko tko ima toliki limit na kartici, a štednju
i potrošnju vam sigurno kontrolira XYL, hi.

Slobodnjaci će pak sigurno morati odlučiti da li će kredit
dići sa svrhom nabave solidnog e-bike ili npr. IC-905 :-)

Šalu na stranu, izbacivanje na tržište ovakve HamRadio
ljepotice meni se čini istinskom revolucijom i posebnim
događajem !

73 es hpe cuagn
Goran, 9A3WP (DK3WP)
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

yu1la

Pozdrav svima...

Da, uredjaj jeste lep, od samog pojavljivanja informacije o njemu on je bio na mojoj listi zelja.Medjutim, malo sam proucavao njegov koncept i imam nekoliko nedoumica.
Realno, ovaj uredjaj je pre svega zanimljiv zbog 10Ghz opsega.Za to treba dodati jos oko 1,500 eur ako se ne varam.Za opsege 144/432/1296 ima puno jeftinijih uredjaja sa vecom izlaznom snagom ( IC9700 ).Zatim, tu su 13cm/6cm opsezi koji nisu previse zanimljivi, uz veoma malu aktivnost.Znaci ostaje 3cm opseg sa kojom opcijom na kraju to izadje na 5k+ eur.Medjutim tu nije kraj.Za iole kvalitetan rad na tim opsezima iz regiona poput KN04 gde sam ja, potreban je linear, kvalitetni coax relays za svaki od tih opsega.To je dodatnih $$$$$$$.Da ne govorim o kvalitetnim kablovima i ostalim stvarima.I jos nesto - 1 ( jedan ) N konektor za 144/432/1296 !!! Znaci i tu treba neki antena relay za prebacivanje antene !!Sve u svemu, uredjaj je izgleda koncipiran za oblasti sa velikom aktivnosti na svim tim opsezima gde ne trebaju lineari i ostalo.Pre svega je to za W, DL, OK,I, JA...Za nas region je to bacanje para.To je moje misljenje.

Ivan, YU1LA

9A3WP

Pozdrav Ivane,

Ono što je meni revolucionarno je da se "all common operating modes - SSB and CW, AM/FM
GNSS/GPS Rx (int.ctrl.clock signal), and full D-Star functionality with DV (digital voice),
DD (data) modes and analog FM ATV (analog Amateur Television) with included AV input/output ports"

uređaj sastoji od dva (tri) dijela: (optional CX-10G Transverter using 13 cm (2.4 GHz) IF)
+ "IPX5 weatherproof RF module" i "separate controller" koji su međusobno spojeni
odnosno komuniciraju LAN (PoE) kabelom (This effectively eliminates coax cable losses).

Receiver system: RF direct sampling (2m/70cm), Down conversion IF sampling (23cm/13cm/6cm),
23cm: 331-371 MHz, 13cm /6 cm: 1st: 914MHz band, 2nd: 346MHz band,
SSB/CW (Filter: SOFT. 10dB S/N)

Izlazna snaga pri ovakvom konceptu ne može biti veća jer odvojeni RF modul napajamo paricom
LAN kabela (PoE). ICOM je ovaj uređaj zamislio kao mogući aktivator 23cm/13cm/6cm pa i 3cm opsega.

Ono što mi je pomalo neobično je mogućnost odašiljanja AM na svim opsezima. Neobično mi je da
je omogućen analogni "FM-ATV" no to mi je čak simpatično, zanimljivo. Odlična stvar je stabilizacija
odnosno kontrola/točnost frekvencije pomoću GNSS/GPS prijamnika.

Dakle, zanimljivo za dx-anje (pecanje), satelite. Za contest je vjerujem bolje rješenje istovremeni
Rx/Tx na svim opsezima. Za svaku ozbiljniju uporabu potrebno je uložiti puno dodatnog novca,
truda i vremena ...

73 Goran, 9A3WP

OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

yu1la

Da, nesumnjivo odlican uredjaj, pun nove inzenjerske tehnologije, ali nije za ozbiljan rad...Kao sto sam rekao, to je uredjaj za vikend rad amatera C klase u W, DL, OK, G, I...Svakako nije takmicarski uredjaj, nazalost...Zajedno sa 3cm xvrt i Kuhne linearima i skupim coax relejima to je 10,000 eur.To je daleko od radio-amaterizma...Nazalost...

s53mm

Slažem se, dobar RTX za aktivaciju bandova. Na kraju sve ionako dolazi skupo.

Ali treba bit oprezan na QTHjima, koji su u LOS. Tako na prijemu, gde će RX brzo doči u overload isto na TX, ako korisnik upotrebljava linearac. QRP stanice su sa razlogom QRP in treba biti pažljiv ako se nešto doda na predaji.
S/N na predaji je loš sa tim stanicama. Samo zamisli onda sa 5w na 500w dođe 20db šuma po bandu....