2m Splitter za 4 antene iz radione 9a2nv

Started by 9A9T, 09. March. 2008, 16:12:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AD6IW

Dragan

Nice chart, ocigledno je da nema razlike kod "pur resistive" impedance.
Ovo objasnjava stvar.
Dakle dobro samo za kompenzaciju reaktanse same antene.
Ukoliko se dobro sjecam Yagi postaju induktivne sa porastom frekvencije?
Za EME na 2.4GHz je jos uvijek potrebno isto sto i prije, a JT mozes objesiti macku
o rep na visim frekvencijama, zbog spreading-a, Doplera itd.

73
Goran

s56a

Ja sam nekada davno navijao za (2n+1)xL/4 coax sa sledecom logikom - radiostanica je "uzemljena" pa se onda minimiziraju common-mode struje jer oplet pruza maksimalnu impedansu u tocki prikljucka na antenu.  YT1NT je uticao na promenu mislenosti pa sam odustao od koncepta zemlje/mase kod sistema sa niskom impedansom.  Nerado upotrebljavam Q-faktor kod antena zbog komplikovane interpretacije u sistemima sa vise elemenata.  Moja omiljena zica je bila Windom koja radi na parnim harmonicima pa je promena reaktanse najnormalnija pojava.  Veci SWR mi uglavnom indicira pokvarenu antenu.  Najbolji je aktivni tuner sa 13 dB pojacanja i Collins filterom na izlazu :-)

http://www.microwaves101.com/encyclopedia/quarterwave.cfm#properties ima lepu ilustraciju neparnih L/4 osobina!

9a5cw

Dakle na kraju jeste li konstatirali zasto splitter ne valja? U cemu je quaka ;) Izbacite najslabiju kariku...

AD6IW

Kako je vec vise puta receno, potrebno je promjeniti odnos D/d
Povecati precnik unutarnje cijevi, tocnije za .38mm
Tom je vec skratio TL za 2mm, pa je upao u band.
Karakteristicna impedansa prilagodne dionice je 27 Ohms
odnosno veca za 2 Oma. Slazem se sa Adamom, ono sa
sarafima je na-silu rijesenje.

That's it

9a4qv

Slazem se, sad samo treba uzeti fleksericu u ruke, evo izmedju ostalog ovaj free program koji ima dosta zanimljivih stvari racuna sve sto nam treba, ja ga koristim dosta dugo i jako sam zadovoljan.

http://www.hp.woodshot.com/

A ovako to izgleda, naravno uz par trikova postignu se one potrebne mjere 0,1mm i 0,5mm

Ali i nakon dobro napravljenog splitera, opet nesto nece stimati, naime trenutni spliter bi trebao unositi u sistem SWR od 1:1,17 ako uzmemo da je izlazna impedancija nakon splitera 14,655 oma naspram 12,5 potrebnih.  ???
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

AD6IW

Na simulaciji se moze vidjeti kako se mjenja VSWR sa impedancom prilagodnog clana
od 25 do 27 Ohms.

AD6IW

9A4ZM

Malo off-topic (a možda i nije).

Pred jedno tridesetak godina sam za tadašnji SRJ časopis "Radioamater" napisao teoretski članak (sa praktičnim primjerima) o SWR.

Uglavnom, pokušao sam dokazati tvrdnju, da za sve "normalne" radioamaterske primjene, znači "normalne" dužine "normalnih" koaksialnih kablova (do 50m RG-213 na KV, do 30m RG-214 na UKV) DODATNI gubici prenosa energije zbog SWR < 1:2 su ispod par postotaka !
Hoću reći, da malo loš(iji) SWR i nije neki veliki problem. I čavao se može prilagoditi na mali SWR, ali svakome je jasno (ni)kako će zračiti kao antena.

Nitko pametan se ne bi trebao uzrujavati zbog tih DODATNIH gubitaka od par postotaka, već poraditi na tome da antene što bolje izrače privedenu energiju.

73 de Maki

P.S. Poslije toliko godina, nekoliko hard-disk crasheva, preseljenja itd. više nemam original tog članka. Molim, da li mi ga netko može potražiti i preslikati, te poslati kao osobnu poruku, ili na email, ili ga staviti negdje gdje si ga mogu ja (i drugi) skinuti ? Hvala unaprijed.

9a4qv

Gorane upravo tako, ono sto sam ja naveo za Tomov slucaj impedance splitera od 27.07 oma,
to pokazuju tvoj file 27 oma i smith 27, dakle imamo istu simulaciju od 1,17 swr.
Ili graficki ovako:
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

s56a

Maki, za vas UKV-jase je cavao izvrstna antena samo ga treba posrebriti :-)

Gorane, sve simulacije su pogresne jer si uzeo duzinu linije od 90,6 stupnjeva :-)

UKV tehnika me neodoljivo podseca na vodovodnu pa sam cak i neke delove za QRO kupovao u zeljezari.

Juce sam modifikovao GS31B QRO sa prigusnicom ka anteni pa moram proveriti 3 kV vatromet sa TV booster kondenzatorima od 4,7 nF/4 kV za 0,5 Euro.  Vec jedanputa su izdahnuli pri 100W na 1,8 MHz pa je sada vezano 3-4 paralelno.  Kalemovi su na 3 kV ali je dobro izolovan ex-JNA preklopnik pa tu ne ocekujem problema.

9A9T

Odlično gospodo radioamateri, veoma sam zadovoljan učinkom "bube" koju sam pustio van među vas, mnoge vas je ubola pa od tuda i toliko odgovora, mišljenja i polemike.

Ovo je vrlo vrijedno za sve nas koji smo aktivno na forumu a još i više onima koji samo čitaju a "boje" se nešto pitati  ???
Hvala vam svima  :)

Slijedeći moj korak će biti vraćanje Splittera na antenski sistem i mjerenje sada kad je minimum SWR-a unutar željenog opsega. Tada će pasti odluka treba li biti picajzla i ići na proširivanje unutarnje cijevi za magičnih 0,38mm.

Čekam i Adamove Splittere koji stižu na mjerenje, da vidimo razliku...ako će je biti,  :D

Do tada LP.
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A5AA

Pozdravljam zahuktalo društvo. Kao prilog (nije jestivo) evo slika jednostavnog splitera za 4 antene koji dobro radi na 144 i 432 MHz. Koaksijalni kabel je naravno 50 omski (konkretno RG9A/U). Inače VSWR ispod 1:1,5 u radioamaterskim sustavima ne bi trebao nikoga zabrinjavati. Izuzetak su EME veze i to samo u prijemu.

Inače ovakve sapunice mi se puno više sviđaju od onih na TV-u.

9A9T

Pozdrav Dragane,
hvala za još jedan primjer faziranja antena.

A sad pitanje, da li ovih 320mm važi za bilo koju vrstu kabela ili je u nekom odnosu sa faktorom brzine...?
I da li je ovaj način i za 2m i za 70cm, odnosno, isti "Splitter" je za oba banda...?

Možda sam kaj krivo shvatil pa da provjerim  :D
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A5AA

Pozdrav Tome,

320mm vrijedi za kablove tipa RG8, RG9, RG213, RG214 i ostale sa faktorom skraćenja cca 0,66.
Spliter jednako dobro radi na oba banda zahvaljujući tome što je 432MHz 3 put viša frekvencija od 144MHz pa su za 2m
prikazane koaksijalne dionice λ/4 a za 70cm 3λ/4. Uzeta je u obzir i duljina konektora.  Zadnje dvije slike pokazuju mjerne rezultate za isti spliter na 2m i 70cm.

9A5AA - Dragan

9A9L

E Dragane kad se sjetim onih kablova za 32 frakarice za tvoj krov. Ne sjecam se nikakvih splitera ni
flekserica. Znam da su jedino trebale plinske maske I dosta spenadli za podesavanje . I lemilica sa kojom se topio teflon od kablova za kablove. A vidi danas omladince.....flekserica, svas aparati ....MFJ i svasta jos nesto.
73's de Leon 9A9L

9A9T

Tnx Dragane,
tako sam i mislio a bio sam i malo lijen  ??? provjeriti dužine sa faktorom 0,66 u stvari radim sa drugačijim kablovima pa mi je ova dužina bila čudna...već dugo nisam koristio taj faktor na višim frekvencijama  :)
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !