11 elemenata lfa g0ksc...oblong...test sa drugim antenama

Started by 9a9c, 29. July. 2013, 13:42:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A1IW

Quote from: 9A2AE on 02. August. 2013, 08:19:04
Evo kolegama još malo "materijala" za diskusiju.  Na jesen Vas sve pozivam na dobar party pod LFA "krošnju"!

Sve je OK, osim ovog spoja "na zraku", ja bih to zagurao u kutiju...

Da i ja malo potkurim raspravu:

http://hrvhf.net/photo/albums/userpics/DSCF4477_2A.jpg

Kažu ljudi: "Ekvivalentna anteni od 6m duljine..."
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718

http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

9A3DF

Do sada sam izradio dosta ukw antena. Od tone ,4xyu0b.....,ali mislim da su LFA antene najlakše za reprodukciju i podešavanje.S obzirom da mogu usporediti original antene(kod 9A2AE) ,sa mojim home made antenama,smatram da se isplati malo raditi i dobiti zadovoljavajući rezultat.Mehanički se to ne može usporeditijer mi na tržištu nemamo cijevi koje koristi Jastin.
Kod mene su u funkciji 4 x 5 el LFA i jako sam zadovoljan njihovim radom.Usmjerene su prema DL i čujem gotovo sve što Zvonko čuje s raportom do 57.Ispod toga su mi signali nečitljivi.
S obzirom da iznimno cijenim Vladu 9A4VM smatram da su njegove antene izrađene vrhunski.Mi smo u 9A1EZA takve antene radili 90-tih godina. Kod njih je problem snijeg i led.
Nikad nisam mjerio pojačanja izrađenih antena ,pa  sve ostaje uglavnom na subjektivnim procjenama. S obzirom da radim sa M2  antenama(hvala Zvonku 9A2AE na donaciji) mislim da su to ipak najprofesionalnije izrađene antene i da nitko nije požalio tko ih je koristio. O oblomg antenama ne mogu ništa reći jer ih nisam koristio, ali me diskusija podsjeća na onu o YU0B antenama.
Lijep pozdrav svim UKW-ašima, sa željom da se čujemo u narednim natjecanjima, bez obzira s kakvim ćemo antenama raditi.
73 de Matko

9a6ww

QuoteS obzirom da radim sa M2  antenama(hvala Zvonku 9A2AE na donaciji) mislim da su to ipak najprofesionalnije izrađene antene i da nitko nije požalio tko ih je koristio.

Slažem se s tobom Željko, za dobru konstrukciju sam se spreman odreći i određenong broja dB.
Evo moram i nadodati vlastiti citat iz jedne slične diskusije u maju mjesecu o.g.:

QuoteOdg: 16 el tonna
« Odgovori #17 : 24. Svibanj. 2013, 12:56:21 »
   ......
Ono što se dosta često zaboravlja je da osim gain antena mora ostati na krovu ili stupu kroz par godina, te su bitni i materijali i tehnologija izrade. To je i razlog zašto je dobre antene teško kopirati unatoč tome što imamo na raspolaganju sve fizičke veličine. Tehnologija izrade je bitna! Antena mora preživjeti na stupu a ne samo u computerskom NEC diagramu.

Ako bi klub došao do novaca pa se odlučio za promjenu antena, tada bi bacili tonne sa stupa, ali moj prvi izbor bi bio M-square. Vidio sam kako se te antena ponaša kod vjetra 120+ km/h, materijali i izrada  su puno bitniji nego koji db plus-minus u bilo kojem smjeru. Antena se doslovce savine u slovo "U", a kad vjetar prestane izravna kao da ništa nije bilo... naravno, ovo je moje privatno mišljenje i naravno da nisam mogao isprobati sve antene koje se danas nude.

Kako to izgleda u stvarnosti, prilažem i sliku sa Huma iznad Vele Luke gdje zimski jugo zna biti stvarno gadan  (hvala Zvonku 9A2AE na posudbi 5WL LY 2M18XXX). Slika izgleda na prvi pogled dosta statično, ali u stvarnosti pritezanje šarafa na slici je bilo prilično rizična akcija, uz napomenu da je kod najjačih udara vjetra antena stvarno izgledala kao slovo U.

***  S OBZIROM DA SE VIŠE NE NAMJERAVAM  JAVLJATI NA HRVHF FORUMU, molim eventualna zaostala pitanja na e-mail adresu koja se može pročitati na: http://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=2646.msg25122#msg25122

9a7pjt

Trebalo bi se  vratiti u ne tako davnu proslost  ;)i poceti experimentirati sa quagi antennama.
Po meni one imaju  dobre osobine  i Oblonga i  klasicne Yagice.
Znaci  ta puna petlja  pa nema  statike i ostalih  problema +  rerflektor = meh. nije nista zahtjevno za napravit  i posli  odrzavat. S druge strane kao kod  yagica  idu  parazitski elementi - kud ces jednostavnije  antenne  ;D ! ?
Ako  uvatim vrimena i Antu  bas cu napravit jednu , . .   i podjelit  zapazanja  s Vama  ;D . . .

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9A1IW

Kod mene je 9 el. D-loop jos uvijek u vrtu, treba mu manji servis i test na lokaciji. Prema onom sto sam do sada cuo, antena je dobra, ima solidnu dobit, s obzirom na duljinu, problematicna je za transport u portabl i prilagodjenje je koma ako se natopi vodom. U svakom slucaju bi ju trebalo probati i napraviti neku komparaciju s ovim ostalim antenama koje smo vec spominjali.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718

http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A2B - Boris

9A4ZM

Quote from: 9a6ww on 02. August. 2013, 14:29:58

Kako to izgleda u stvarnosti, prilažem i sliku sa Huma iznad Vele Luke gdje zimski jugo zna biti stvarno gadan  (hvala Zvonku 9A2AE na posudbi 5WL LY 2M18XXX). Slika izgleda na prvi pogled dosta statično, ali u stvarnosti pritezanje šarafa na slici je bilo prilično rizična akcija, uz napomenu da je kod najjačih udara vjetra antena stvarno izgledala kao slovo U.

Je, je, dobro je puhalo. Da nisam bio prisutan, ne bih vjerovao da se antena može sama izravnati nakon što je već bila svinuta u slovo U.
http://youtu.be/U-AoMs-yKU8

73 de Maki

9a6ww

Pozdrav Maki,

Ova osoba s leđa - nisam siguran tko je to bio (druga osoba je Pepi, 9a4rj)  - nisi možda to ti?

73 Zvonko
***  S OBZIROM DA SE VIŠE NE NAMJERAVAM  JAVLJATI NA HRVHF FORUMU, molim eventualna zaostala pitanja na e-mail adresu koja se može pročitati na: http://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=2646.msg25122#msg25122

9A4ZM

Jesam, usporedi kožnu jaknu na slici i filmiću.

Dosta off-topic, ajde opet malo žustre diskusije.

9A4OE

Kad se promatra zračeći element samostalno, ovako kako je postavljen, tj. vodoravno u odnosu na ostale elemente, maksimum zračenja mu je u smjeru spajanja napojnog voda, suprotna strana djeluje kao reflektor.
Slična je stvar kod vodoravno postavljenog kvada

9A4OE

slika mora u dva dijela, kaže prevelika

9a2vx

Ja čitam i čekam neke konkretne rezultate.
Mislim da i autor ove teme također još nije dobio konkretan odgovor.
PITANJE: Da li je netko napravio konkretan test te dvije antene u istim uvjetima, dakle s pauzom od pola minute, iako je i to dugačko vrijeme, (ali je dovoljno da se koaks istog tipa zamijeni na uređaju), da nam pusti konkretne snimke prijema i predaje, dakle na svojoj postaji i snimanje na korespodentovoj postaji, bez refleksijskih i "gluhih" komora, pa ćemo se svi strpiti do jesenskih ili zimskih dana i onda provesti ista testiranja s istim korespodentom?
Sve ostalo su lijepi, u svijetu više ili manje priznati softverski modeli, koji preferiraju jedne ili druge ( ili možda neke treće ) antene.
Naravno da pričamo o amaterizmu, i mjerenje zračenja na 100m ili 500 m udaljenosti od antena može poslužiti za naučne dokaze kako se prostiru emv, ali nas ipak zanima da li ćemo odraditi postaju udaljeniju od 300 km dakle DX postaju na UKV, ili ćemo se zadovoljiti "lokalcima" od nekoliko stotina km:
Ovo ne smatram off topic, iako se napisalo već romana i romana o tome. Mene, a pretpostavljam i autora ove teme - Đura, zanima da li potrošiti lovu u neku lošu, na glasu ili u praksi, ili dobru antenu, koja će za svoju dužinu i nabavku materijala dati optimum koji se može očekivati od antene.
PRIJEDLOG: Ispitajte antene s deklariranim istim pojačanjima. Vidite što ste dobili i onda do predočite nama. Ako je potrebno sudjelovati u takvom testu javite se. Naka netko bude referenca s jednom standardnom antenom za sva mjerenja, a drugi neka mijenja antene.
Npr. Usporedite antene s deklariranim 12 dBi ili 14 dbi pa vidite što ćete dobiti sada u ljetnim vrućim danima, u kišnim jesenskim danima i u zimskim snježnim danima. Objavite u HRS časopisu da i njemu poraste vrijednost i učinili ste nekoliko dobrih djela.
73! Zvone

9a2vx

Note: Performance figures given at 144.100MHz, the EME centre frequency
Performance                                 
Forward Gain:                                   15.14dBi at 144.100MHz                 
Front to Back Ratio:                         30.87dB at 144.100MHz                 
Peak Gain:                                        15.15dBi                                         
Peak F/B:                                        31.64dB                                         
Bandwidth:                                     1MHz below 1.1:1                           
Build Dimensions for European Version

9 el Oblong nominal 14,9 dBi na 144.200 - skinuto iz krivulje zračenja 
l = 5,96 m - skinuto iz pozicije elemenata.
F/B = 33 dBi skinuto iz krivulje
Bandwith je od 144,100 do 144.300 s SWR ispod 1.1 : 1 skinuto iz karakteristika oblong 9 el

Ovo je moje " odoka " tumačenje krivulja koje dolaze uz sheme jedne i druge antene.
Kada to pročitamo nameće se zaključak da su antene jednake za "uho". Naravno da svatko tko želi bolje rezultate traži savjet koja je bolja u stvarnosti.
Da li ih je netko testirao paralelno?
Da li i pod kojim uvjetima možemo dobiti rezultat?
Ne mora to biti javno, jer već i ova moja usporedba "golih" reklamnih podataka bit će "popljuvana" sa svih strana.

9a3ru

Zvone,evo prije nekih sat vremena smo završili drugi krug testiranja te 2 antene (OB 9 el. vs LFA 11 el EU) ,oba booma oko 6m i na istoj visini. U prvom krugu jučer su sudjelovali 9A9C, 9A2TE, 9A3GJ, 9A4VM i moja malenkost. Konkretne rezultate tj. moj  zaključak ću dati  nakon još testiranja (najmanje 7 dana),da uhvatim što više  korespondenata. Naravno ,nije to gluha komora ,već stvarni uvjeti na bandu u datom vremenu,ali kako jednoj ,tako i drugoj anteni ;),niti jednu ne mazim HI!! Bilo bi mi drago kada bi se i ti uključio  u test ,ustvari pozivam ovim putem SVE stanice koje su raspoložene da učestvuju u tome,jer će i krajnji rezultat biti vjerodostojniji (ma kakav bio).Mi smo svaki dan na bandu od 19h na dalje oko144, 310-320 Neke stvari se počinju razaznavati,ali kao što sam rekao,nastojaću ponešto snimiti ,pa postaviti na youtube. nastavak slijedi.......stay tune!!! Ž.

9a2vx

Super! Oduševljava me ova aktivnost. Sutra smo i mi nešto planirali i bit će mi drago ako ćemo moći ispitati te stvarčice. Sutra oko 18:30 krećemo na zimsku kontest lokaciju 9A5G JN75FI, Dogovoreno testiranje više antena: nekoliko za 2m i nekoliko za 70cm. Naravno na 2m će biti LFA i Quad. Na 70 cm 12 el Oblong ,15 el yagi i 10 el Quad. Planiramo i 20m za "lokalce ali o tom potom. Dakle DAN za testove!!! Kontakt Đuro jer imam njegov broj telefona ili pošalji svoj na moj mail 9a2vx@hamradio.hr Hvala!!!
Za ostalie 73! a Tebi preko banda sutra oko 19:00 LT ili malo kasnije...
Zvone

9a3ru

Dobar dan svima!! Evo ,kako sam i obećao,prvi video uradak  je na youtube!!! Naravno ,ovo je samo uvod u cijelu priču,ali da se vidi o čemu se tu uopće radi.Antene trenutno stoje kako je snimljeno,nisu 100%u istom pravcu,ali ovo je ponavljam samo uvod ,a i proba da vidim kakav je uopće kvalitet snimke. Naravno ,nastavak slijedi....stay tune!! Željko

Link na youtube: http://www.youtube.com/watch?v=8raOilHVgK4