Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

9A3NC

OPET OFF TOPIC >> NISTA NOVO!

9A3GE

EME....a ima par veza ....novih znakova..ali zemalja ...ne...tja...aktivnost je dosta velika...ali svi smo ist..tu...pa neki rade iste veze po deseti put....droga....! ALI.....održana "zemaljska" veza...dole je slika...u Rakaca YU2DX  samo 100 W. i deset elem......primao me -5  ja njega -18   ...normalnim načinom...SSB ili CW....to ne bi išlo...baš nikako.? Eto....gradimo special LNA   ali avaj ATF54143...NE VALJA ILI SMO GA SPALILI LOTAJUĆU...ima drugi pa probamo..bude izvješteno..! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA....Nova zemlja...Argentina...uradjeno..now...vidim ga...zovem..smrdi vitroplast..dimi..dole na uglu nešto probilo...rf ...teram dalje...dimi ....održim vezu u redu ..kao u filmu...Linear radi i dimi...800 W. ga stjero..izdržao ...bravo ja... ! Ha ...M.
Martin 9A3GE

9a5cw

Cestitke Martin!
Samo napred.. cujemo se.

73

s56a

Meni je dimio FT1K jer izgleda antenski relej RX nije odpustao pa je cvrcalo oko diode za TX blokadu.

Naravno svi znaju da elektronika radi na dim samo ga ne treba ispustiti iz kutije!

9A3GE

AAA..bole kosti..od onoga vina u Kraljevici...(Porto Re)...Onaj Sauvignon...možda...? Prolazi..?   Radio&Vino...nije ni tako loša konbinacija..tja...! Evo gužva na EME...pojavio se ET3AA...par antena i 150 W. dole je slika sistema i kako je stavio linear u ANTENE ...bliže oltaru se kaže...uspjevaju ga uraditi samo oni sa velikim sistemom tj sa dobiti u ant. oko 22-23 dB...za ostale nema..šlus ? Amerikanci ga zovu i po 2 sata ..bez prekida...uradio ga KB8RQ I W5UN... ostali trlaju još...? Dave-u W5UN je to bila 200 -ta zemlja via Moon...una vita ala EME...complements..! Ono što je gorilo sinoć bio je RF..rezoniralo u kantun..? Prednja ploča mašine je pričvrščena vijcima na cijelu kutiju (radi lakšeg pristupa unutra) nije prilotana pa sam to danas prilotao...sada je u redu.!Fino se dimilo..ali sprava je išla normalno na predaju...i to u QSO-ou sa  LU7DZ...baš tada...! Onaj Murphy zakon..prva stavka..čini mi se.? Loše vrijeme traje i dalje../niks vuna ..onaj vic kada je Švabo ufatio Fatu za onu stvar....vidi ga ..on bi sada preo /...niks Proljeće......ma dojde ..odjednom..pa vanjski radovi..! Dobro ...Pozdravljeni..! M.
Martin 9A3GE

9a3jh

Cestitam Martine,

GL & 73

9a3jh

9A3GE

AAAA...! Dobar dan..! Evo popravlja se vrijeme..sunce vanka..a i propagacija za Mjesečinu....bude opet...? Daklem...vozimo se kroz Deželu juče predveče....kada na radiju...sim ..tam  ..Zlovenija...Hrvaška ..Policisti..tukaj ..ne damo..Joško...hiža..Zmago....Joras...galama ..dreka...kuj k..... opet ...znači budu neki izbori u Deželi pa POLITIKANTI SU NA DJELU....svašta...kakva je to bratija...koriste uvijek oprobane metode da skrenu pažnju na sebe..ah i to je biznis...njima se uvijek isplati..biračima ..ma potrošni materijal su birači...svako toliko upotrebi i zaboravi...tako to ide nekako...tja ?   Prešli "granu" u redu bez čekanja i gužve...i sa zaobilaznice..na Zametsku cestu...AAAA Pulicija ..specijalci ...Landruveri   rezerva od Pulicije...šta je sada ferman promet....DREKA ..VIKA ..da nije mobilizacija...gvera aperta contra Dežela .....?????????????????????????....Ma nije ..to "Torcida".../igra "Ajduk" na Kantridi/...Pulicija neda im dalje ..trpa ih u autobuse i vozi na Kantridu /stadion/...dok čekaju autobuse ..lome prometne znakove..čupaju ogradu...uglavnom protestiraju...nije važno protiv čega..glavno da se krši ..i užasno galami...ah Južni Rvati..sory..Dalmatinci ! Pulicija ljuta..psuju..daj osobnu..kuda idete..nemože..vratite se...ma daj vidi tu dole stanujem...100 metara ..vidi adresu....aaa dobro...Mile pusti ove..? Ne idu na utakmicu..idu kući....dobro../ Ma ajmo na utakmicu sada za dišpet....da vičemo proti svega igrača ..trenera protivničke skupine...poreza..taksi ..države...paket je poveći....i kada se izvičeš ..potučeš...bude mir za izvjesno vrijeme...i ti sve skupa spada pod "fuzbal"...masovna zabava...kruva i igara..ništa novo od Rimskog Carstva pa na ovamo...? Šta sve mora doživjeti  skupina EME korisnika /9A4QV..9A6PSM..und Ja...? Zahebi to..! Daklem....bili u Pordenone....nekad je to bilo jako dobro..davno...solo Radioamatori..tutto per noi...i vremenom kao i sve se promjenilo..neke druge stvari...ALI... UVIJEK SE NAJDE NEŠTO ZA NAS....? za male novce..neki dijelovi koji su potrebni..i koji nema u nas....? Vrijeme dobro..sunce...prohladno..poslje zagrijalo...Nije bila gužva...pa se moglo obilaziti bez guranja i probijanja.../prokrčiš put " laktarenjem" pa ako klepim koga jače ..kažem sguzzi...nemere se drugačije..jer uvijek tamo gdje je pravi štand ima naroda..i neće da se maknu.../ a to su isti kao i mi/ ...našlo se dosta toga..../elektroliti na primjer  450 v. 100yF....1 E. ne 2 E.   kako je tamo pogrešno obavijestio RM...v.naponskih dioda...1000 v. 6 A.   ... 10 k. 2 E. trimera keramičkih 0.30 E. trimera zračnih..0.50 E. i dosta toga posebnog sitneža koje nam treba....potrošni materijal..jeli...?  Ma najde se uvijek robe neke.... za nas UKV -jaše...! Digitalni AVO-metar...veliki ..žuti...5 E.   /kupio 3 kom....??????? JEDAN ZA OHME..DRUGI ZA VOLTE treći dao Adamu...nije stigao kupiti...? I tako malo od svega....Ima dobar štand...samo UHF...nadalje....u zadnji čas uzeli PA za 1300 Mhz...sve kupili dečki iz Dežele..znaju što treba..uvijek su bili prvi na visokim freq.  kao i u svemu ostalom..! Gos Mike...jedan je za tebe...PA ...bude dostavljeno..! Nie bilo "Engleza" a niti "Madjara" ove godine ??? Imaju dobru  VHF-UHF robu...! Šta još...kilo vitroplasta 2 E.  te raznoraznih kesica sa dijelovima ...Trz..kon.  otp...trimeri ..diode..sijaset toga bolan....? U glavnoj hali bio Marchucchi..ona firma iz Milana...glavni za ICOM-a.....SVI uredjaji su bili tu u funkciji...spojeni na ant....čuli gos. Pavlicu kako se dere ..voda -voda...koja voda .... ???....on cuga crno vino...šta mu bi da traži vode..? Ona najnovija ICOM mašina pola metra na pola metra i 30 cm visine...80 kila ...120 dugmadi i petsto tipki na prednjoj ploči...pa aj na tečaj za time baratati / mj. dana ubrzano/ da bi se to pokrenulo...?  Vani bilo neke vojne mobilne opreme..samo za prezantaciju...pristup slobodan..moglo se i šta odvidat..da nisu pazili...tja...? Uglavnom bilo ok...koliko novaca toliko muzike...zakon ! Točka.Na povratku...u "Bašu" jist i pit..tuce palačinkov na kraju...sos marmeljad und orasi...! Pozdrav....! M.
Martin 9A3GE

yu1qt

Martine, pravi si! ;)
Andra YU1QT

9a2ko

Martine legeda bio i ostao. Ma prijatelju hvala za reportazni prikaz.
Eduard

9A3GE

Evo one pločice ..za 1300 Mhz...oko 50 W . može se izvući...klasa AB....! M.
Martin 9A3GE

AD6IW

Martin,

Prikacio sam data sheet za SD4701 tranzistor. Na zalost tranzistor je "internal matched"
i namjenjen je za rad na 960MHZ pa sumljam da ce raditi na 1296MHz, ili ako i bude
radio imat ce nizak gain, malu snagu i efikasnost. Najbolje sto sam dobio sa ovim tipom
tranzistora je da radi na 1240MHz, ni MHz vise. Cak sam i "operisao" tranzistor da mu skinem
matching, ali bez veceg uspjeha. Samo sam izgubio vrijeme, a rezultat je bio ocajan.
Postoji nekoliko jeftinih (24$) i novih tranzistora koje mozes koristiti na 23cm sa tim snagama.
Clanak je u sljedecem Dubusu.

73
Goran

9A3GE

Gorane ..hvala...rekao Adam da bude tebe pitao...! Na drugoj ploči je Motorola ---SRFE 6007-9808-RR06 ...? Možda taj ide više...? To majstori ?  PROBAJU OPOGONITI....!   Mike i Adam....ja sam samo zainteresirani posmatrač...dok to ne proradi...a onda pljenidba..ovrha...otimačina...! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

LNA...sve slotano x2....nema šuma ..nema pojačanja...djeluje kao atenuator  ..naponi ..na drajnu 3.8 v. na gejtu 0.6 v.....jel to u redu ..??? total tupo...ništa se ne dešava...new one fet ulotan ..orginal..i ništa....onaj drugi LNA sa MGF 1302...RADI KO LUD...!!!!! ...aaaaaaAAAAAAAAAaaaaaaa ? /To je bio krik...Tarzan brani Junglu/ ...M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Evo kako izgleda...i što ga čeka ..ak ne proradi..? M.
Martin 9A3GE