Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A3GE

Dobar dan ! Najprije bravo Vicko za EME vezu...ide to...te Srećko...samo nastavi po planu ! Vamo "nedeljom u osam"..spala knjiga na dva slova....2SS je otišao u Arabiju poslom dok 4QV pakuje kitove za 23 cm i šalje pučanstvu ! Taj kit je jednostavan za ulotati i podesiti i dobije se stotinjak miliwata ...dovoljno za početak na bandu od 23 cm ? Nadam se da će biti i teknička podrška od Adama...da bi to proradilo...a baza je za to je idealan mali FT 817 ..a može i drugi uređaji da se koriste....naprimjer IC 202 ...ako tko još ga ima....takoreć...do juče je to bio glavna stvar za mikrovalce....sve tamo do 10 Ghz ? samo se izvede izlaz iz VXO-a i spoji frekvencmetar (tipa 6SUE) i ima se točna radna frekvencija i dobije se vrhunski uređaj ..! Tako....Sinoć je rađeno....čista meanika....izbušiti rupe i otvore pa narezati nareznicom utore da bi to dobro izgledalo....sve stane u profi kutiju /fala Adi ) i ti na kat.....PA je ispod pričvrščen na hladnjak a transverter je gore na jednoj vitroplast pločici gdje i dođe prepravljeni koaks relej ..ugrađeni SMA konektori ..uradio 6PSM ! Najviše posla je bilo pri urezivanju navoja M3...M4...na hladnjak i poklopac...treba polako i precizno...da se ne slomi nareznica ? Pospajan kutomjer za kontrolu elevacije...radi izvrstno....nije potrebna kalibracija.....sprava se resetira i pokazuje 00000 ....i čim se pomakne ...očitava stupnjeve...odlično riješenje ! A ovamo kod mene otvoren "LIDL" ..........ima nešto jeftinog alata...chinese......nema digitalnog kutomjera.? U subotu je bili otvaranje.....navalilo pola Rijeke.....stotina ljudi čekalo vani u redu za upasti.....? Svašta ? Tja....Kada se smiri gužva...idem u trgovinu ...sa papirima od onog famoznog digitalnog kutomjera....možda se može to naručiti opet...ako ima gdje na zalihama ? Teško ? Vrijeme lijepo i sunčano....ali hladno....neće pređe 8 gradi ....grdo za radnje vani....? Učka je čista i bistra a more je opet plavo ! EME...? Propagacija na dva metra dosta loša...ali aktivnost je velika.....i nešto novih USA postaja.....te Uragvaj CX2SC....nešto mu nije u redu na prijemu.....dobro dolazi ....ali ga urade samo stanice sa velikim sistemom i snagom.....tja...ča se more ...niš ? Tako.....evo par slikica sa Kvarnera i okolice.....! Naprej fantje ! Martin
Martin 9A3GE

9a4qv

Evo testiranja na 76GHz... a mi se mucimo na 2m  ;D

Last weekend (February 17) I tried my first echo test on 77.5 GHz. The weather was good for the test. No clouds, temperature -7C, humidity 85%.
Transmitted signal was simple "E" - 25% on and 75% off with 0.7s period. Three periods to transmitt and five periods pause to switch TX/RX and to receive. Echo signal was -20...-22 dB under noise in ref to 3 kHz BW. To detect echo signal I used my MWCW program. The signal was well seen after 1 min averaging. Test was at elevatings from 30 to 50 deg. Moon noise was about 0.4 dB.
Antenna is 2.4m alu offset dish. Output power of TWTA is about 60W. Noise Figer of RX is about 6dB.

73
Sergei
RW3BP

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a4qv

Martine, izgleda danisi samo ti imao problem sa DB6NT transverterom.
Evo citam na MOON netu, pojavljuju se i drugi pacijenti sa istim simptomima i to u transverteru TR144H+40 cija cijena je cca 1300 ojra. Poceli su fusariti ovi "drugovi" iz DB6NT.
Trenutno otkrivaju koja je to komponenta  ;D
Pustiti cemo ih nek se peku na lagamoj vatrici  ;D

Can somebody help me with an information regarding a device (out
>     of service) inside my TR144H+40 2m transverter?
>     It is a MMIC device coded as "o5"(underlined) and used as post
>     mixer amplifier, between two bandpass filters.
>     Please look at attachement!
>     Thank you!
>     73 de Doru, YO2AMU.

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A3GE

Ho ho.....ipak da pošaljemo Khune-u ovu sliku...da nam popust na iduću nabavu ? Bar veče ! ..bio popodne odmor....zzz...perce mjesec kasno izlazi i treba ufatiti što novog ? Ricardo....CX2SC je ipak imao neispravan LNA...te je juče zamjenio sa jednim drugim fabričkim ..ali je imao problem sa PA....pregrijava se tako da i nije bio aktivan...vederemo tonight ? Bon....sinoć napustio sve..otišao spat u 21.00 ? Bavio se čistom limarijom....i sada je spremno za sve povezati i ulotati...slika je dole ! Ben...ustanem rano u jutro...oko 07  ...kad...vani neka sumnjiva tišina....kao da je pao snjeg....i je ..i to pristojna gomila ! Odem u Zamet na cafee...gore kod Erste bank......i dile na raskršču dokliže jedna Alfa ..htio skrenutu u novi Lidl ....jes vraga ...samo ga odnese desno dole i malu uličicu vidim kotači se ne vrte...zakočio ali kliže nekontrolirano i dalje...razbije sebe i par auta ! I zaboravim to uslikati ? Zimske radosti sos auto ! Dosta je snjega palo ..ali se polako topi...javni promet jutros nije vozio..Zamet-zameten ? A kako je tek na Viškovu...6PSM je zatrpan skroz ? Antene bile zaleđene...SWR velik...sada se otopilo pa je sve ok ? Khune transverte poslje popravka-prepravke i sa onom USA dvocjevnim filtrom što ste ga naštimali zadnji put....radi izvrstno....ono signal-šum je odličan i stalno je u pogonu...i ništa nije ponovo izgorilo ? Ipak mu treba javiti za tu falinku ....Mimic poslje miješača i prigušnica koja nije dimenzionirana za tu struju ? Tuliko deški ! Martin !
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar jutar....! Ah...! Juče ujutro loš dan....vrijema loše zima oblačno...pa se nešto zadržao u društvu susjeda u našem kafiću u ulicii popilo se <fajn neke DL pive..tako da naveće nisam bio za ništa...i to je za ljude  ? Nije se održalo "u8" nego sam otišao spavat ? Beeee ! Apropagacija na mjesečini izvrstna ! Tako da sam back to konoba oko 01.00 i popalio mašineriju ! Aktivnost velika...pola svijeta održava uspješne veze...ja čekao da se pojavi CX2SC Ricardo iz Urugvaja.....4x7 DK7ZB antene i 750 Wati je u njega....slićno kao i ja....nije mu bio u redu LNA ..ali je stavio drugi i primao je u redu....njegovo pozivanje je bilo naj -18 do -24 i dosta stanica ga je zvalo...a ja trkeljao oko sat i pol dok nisam došao na red...linear sve izdržao bez problema....korišten je IC 703 i Khune transverter ( koji poslje Adam-Silvano prepravke radi bolje nego prije  ?  ...na prijemu ) koji sa hibridom daje oko 60 W te se sa time gonio linear išlo je oko kile van ? Ba ! Ponovo naglašujem....IC 703 ima izvrstan prijemnik i taj uređaj je kao stvoren za ganjati razne transvertere ? Snaga mu je je postavljena na 10 mW što je dovoljno za sve transvertere ! A šum na prijemu...nije ŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠ nego tihi sssssssss ..? Sve ima svoje ? Bon ! U tri mjeseca mjesečarenja 3 nove zemlje UN ...PY i sada CX ...nije loše zar ne ? Tuliko ! Martin
Martin 9A3GE

S58M

Bravo, Martine...

CUL de S58M Dare

9A3GE

Dobar dan ! He he ...Dare ..staram se kako je rekao Ivo Gregurović u seriji " Kiklop" od R. Marinkovića ! Nego ..krasan dan danas 12 stupnjeva vani na suncu trebalo bi nešto napraviti ? Stigla qsl karta iz Kazakhstana od Paula .....tako da je i ta zemlja potvrđena via mjesec ! Propagacija je sasvim dobra via Moon...ali nema baš učesnika....nezgodno vrijeme je na Istoku (rana zora) dok u Amerikama je popodne ! Evo jedan fenomen...dvostruka refleksija od mjeseca kliko amo i tamo uvijek je isti pozivni znak a imam negdje i trostruku refleksiju.....druge stanice ? Svašta je moguće ? Slika i kako dolazi Mr. Butrovich ...inače treća generacija iseljenika u Ameriku.......linear sa 8877 Eimac cijevi i jedna duugaaa antena bez elevacije i naravno odličan GG ! Pojavila se Russian stanica R0CQ lokator PM78ML....to je iznad Vladivostoka na Kineskoj granici i Anatoly radi i na 432 Mhz ! Dobro...ide se narediti nešto ...vani...spremiti stup za antenu 23 cm ? Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan ! Krasno vrijema danas...a juče popodne poslje zimskog kupa propagacija se rapidno popravila....kad je stala bura ? Malo je slušano na dva metra i 70 cm...sa Istoka strašne smetnje tako da je bilo nemuguće išta čuti....jedino sa Jugoistoka "Bunkeraši" su dolazili solidno kao i uvijek ...probano je i 432 Mhz...nešto Italijanskih stanica i Slovenskih....drugo nil ? Ali popodne na dva metra far I4 se je čuo izvrstno ...?  I danas se čuje dobro...znači kiša će ovdje ? Konačno stigli papiri od HAKOM-a ....evo kako izgledaju ? Radio postaje nisu upisane ni frekvencije ni snaga ? Znači sve je dozvoljeno a ništa zabranjeno ? Navali po bandovima ..pali i žari ? Tako ispada ? Komentari ? Saluti od licenciranog radioamatera..a kako stojite vi ? Martin
Martin 9A3GE

9a6c

Majstore - dozvoljeno je sve što pravilnici i zakoni dopuštaju :D

Žariti i paliti - to da i UVIJEK!
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A3GE

Dobar dan...a i nije baš...jugo i kiša pljušti pa se može nešto narediti ovijeh dana ? Juče propagacija na dva metra izvrstna...far IK4KPJ se čuo 59 pljus.....uvijek je tako....stane bura te pred kišu.....a danas očajno se čuje ? Danas stigla QSL karta iz Brazila...potvrda EME veze na 144 Mhz...ide to brzo i sigurno među Emejašima....direkt obostrano ! Tako....pa još da stigne iz Urugvaja ..i tri nove zemlje potvrđene...dosada ih imam 83 ! Bravo ja ! Saluti ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Bar jutar ! He...kiša i kišetina te magla baš nikakvo vrijeme....ali prođe...trava oko mene je dobila pravu zelenu "sočnu" boju..kao na filmu..milina za pogledati...( u Migovima (borbeni avion) je prednja ploča bila tako obojana...smirujuće zelena ) ah...za desetak dana proljeće i lijepo vrijeme je tu ? Održalo se još jedno "u 8" .....jake snage iz Istarske županije Andrea 9A3JH....Fredi 9A3NC... i Adam 9A4QV ....dok Kvarnersku Republiku branili Silvano 9A6PSM i ja ! Najprije se testirala šljiva...Krunina  te poslje Ljubina.....testiralo se tri puta..test pozitivan...Ljubina nešto oštrija ! Tako..onda se prešlo na pršut i sir te crno vino i kokakolu ? Tja ! Malo blabla i prešlo se testirati jedan PLL koji radi na 1152 Mhz.....uradak od 9A6PSM-a a služiti će kao lokalni oscilator u rover transverter za 1296 Mhz....jer Majstoru se ne dopada ona kockica ....te nestabilna te radna frekvencija na bazi od 144 Mhz je naopako i t.d.    ...  pa je napravio PLL oscilator i koji je podvrgnut mjerenju..koliko dB ima na izlazu ? Adam je to izmjerio na svom instrumentu i poslje na RACAL milivoltmetru novi štrument u lobo u konobi ? Racal isto mjeri sasvim dobro i razlika je mala spram Adam lab strument ...tako da posluži sasvim dobro za razna mjerenja Rf Db mV Mw i ostalog...a ide do 2.5 Ghz šti je sasvim dovoljno za moje potrebe ? Bo ! Još su urađeni neki zahvati a prije sam sredio BUNKER linear....i sada ga treba "kresnuti" kako veli 6PSM ...ovijeh dana se to uradi ! Tako....! Pozdravljeni ! Martin
Martin 9A3GE

AD6IW

Martin, zamjeni ovu osovinu sa plasticnom ako ne zelis neugodno iznanedjenje  :)

9A3GE

Dobro jutro ! Yes....imaš potpuno pravo...osovina bi djelovala na izlazni krug-petliu pa bi unosila poremećaj ? Pri štimanju na max izboj ! Zato jutros skočio u Bauhaus,,,,vidio sam tamo plastične cijevčice od 8 mm..... te odrezao na zahtjevnu dužinu ..zagrijao fenom u utaknuo komadić mesingane cijevčice na oba kraja..ispalo dobro i čvrsto...! Tako...evo slike....sa ljeva na desno....bias....ulazni koaks relej ...izlazni koaks relej...sve kompaktno ? Vrijeme opet loše...kiša i hladnije...a juče mladež hodala u kratkim rukavima ? Cure naročito ? Bon..se ne va avanti ! Martin
Martin 9A3GE

9A4HP

Quote from: YU7WL on 10. February. 2013, 21:25:51
Ne znam, provericu napon kad stigne.
Pronasao sam da ga italab nudi u solo varijanti uz svoja pojacala.

40GBP nov- nekoriscen, ima i polovan za 15GBP.

Gledam malo na netu ovaj ispravljač EATON APR48 48V.....pa mi baš nije jasno cijena je prije 400 GBP :'( A NE 40 GBP, ja to ne mogu pronaći...

s55m

U surplus varijanti če biti cijena niža, ako je pokupljen na nekoj stalaži ili u nekom lotu iz proizvodnje i stavljen na ebay. Jasno, da je cijena novog oko 350 EUR :(