Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

s55m

Sledeči put! Sada nemam vremena da to "uredim" do kraja.

9A3GE

Adi....neizmjerno fala za uradjeno....se nadjemo u gostionici "Baša" jopet ! Ha....! Noćas bio do kasna do zore takoreć.....propagacija loša ali se tentalo...EME ....i naravno uradjeno par new znakova from JUSEJ..dole je prikaz ! Tako skoro zakasnio u "Žamarić " na redovnu marendu sa 6AIV i 6PSM ..marenda odlična kao i uvijek...to je jedna od zadnjih gostionica staroga tipa...a ne ovu takozvane picerije gdje prave neku pizzu na struju....ma ona se mora peći KRAJ vatre ...sa strane i pripremit tijesto je isto umijeće...ručno a ne tamo neka mašina koja to miješa ....tja ? Tako o gurmanluku...se tendi ? Ha ! U "Žamarić" je uvijek isto društvo ..piju se gemišti i crno pivo i dobra je zabava.....nešto se pojačano pije ovijeh dana.....Karneval ili Maškare po čakavski pa se ima dobar razlog ! Evo par slika ....EME i ostalo ! Lep pozdrav fantje ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC...sve ok ..logiran   i kaže mi nisam autorizovan ? Eh....big nužda je ovđe bolan ...evo par slika sa skupa u konobi...ako prođe ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????..........???????????????????????????????????? Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan ! Juče naveče se finaliziralo i testiralo pojačalo snage za 23 cm.....dva komada ! Ekipa u standardnom sastavu 4QV....6PSM i 7PJT ....Tony iz Spljeta.....via skajp...! Prvi je uletio Adamić sa jednom kuferčinom....kao trgovački putnik....prodajem padele i lonce...te Silvano sa kutijom od cipela...? U kojoj su bila dva komada linearca te Watmetar za 23 cm i masu kablova sa sm konektorima ...i onda se uključio Tony preko skajpa ....veza dvosmjerna video i audio ! Najprije se sjelo za bar....gdje se konzumirao hladni bufet ...nešto praške šunke ..bijeli sir....salata sa tartar umakom i za desert su bile rum-kocke...koje nisu konzumirane ? Perce su Majstori mikrovalci tako navalili na stvari da se nisu dali zaustaviti dok nisu sve testirali i isprobali....! Adam je donio mjernu opremu.....dB-mW instrument na kojem se točno vidjelo koja forza ide van ! Evo rezultata.....pobuda je bila 63 mW...iz jednog PLL generatora a out-put-a je bilo točno 25 Wata ! Majstori su bili veoma zadovoljni postignutim ! Znači uz pobudu od 100 mW se dobije 30 Wata bez problema ? PA je bio bez svojega hladnjaka i dosta se zagrijavao jer mu je struja 6 A  a kada dobije pobudu vuče oko 8 A ....hibrid je robustan i ne škodi mu visoki SWR ...i kako izvrstno radi na toj frekvenciji.....inače se masovno koristi za ATV .......na 23 cm ! Prije je bio sređen i Khune transverter za dva metra....naime pregrijava se jedan elemenat (to je na onoj sliki prije ) a sada se desilo da je probio i mimic-mar u pojačalu poslje miješača...majstori su to brzo zamijenili...stavljen je mar-1 koji ima više pojačanja (nije bilo drugog pri ruci ) transverte odmah isproban....adlično ..odmah se prešlo na EME frekvenciju...tracker on ...antena na mjesec i rezultat se odmah vidio....prijem odličan ...šum mali ...i stalno je bio na prijemu 4-5 sata...da se vidi hoće li se što opet pregrijavati ? Test prošao ok....! Ah....nije i mercedes što je bio nekad ? Onu sliku sa paljevinom se pošalje Khune-u.....tek toliko da zna što mu ne valja u transverteru ? Na slici gore ..ono gdje je broj 5 je taj mimic koji je probio.a paljevina je malo ispod ! Evo par slika od sinoć ! Sada treba PA i transverter za 23 cm staviti u kutiju i sve povezati ..jer komplet trv. i PA se montira u antenu...dole ide samo koax kabel te kabel za tx-rx ....sve skupa se goni na 144 Mhz .....sa malim FT-ejcem ...817 ! Tako ! Hibrid ima kod Khune-a ...42 E. komad ! Eto....bude se izašlo i na Ghz...konačno ? Saluti ! Martin
Martin 9A3GE

9a7pjt

Je ,

tocno  je sve ovo  sto je  Mr.  Martin  napisao.
Dakle jucer sam bio  s ekipom  Nedjeljom u 8 u konobi. Do duse  , treba ispraviti  naziv  te  druzine - Nedjeljom u 8i30!
Cekao sam po ure  ali se isplatilo  i  nesto  naucilo.Ako nista drugo  bar sam slusa beacom na 23cm. sto je  na ovim  nasim prostorima nemoguce ;D.
Prvo  pohvale  vlasniku konobe,shacka  kako hocete  jer  se odlicno brine  za  goste - djelatnike!Prostor  zagrijan, hrane i pice u izobilju,alata,materijala .. . . . lako im je onda  nesto i radit :D.
Primjedebe? Skucen prostor jer  je sve natrpano  razno raznom opremon , pa  se Nedjeljasi prilicno cesto sudaraju.Nebi to bilo nista opasno da u rukama ne drze uzarene lemilice , kacavide itd.itd ::) , pa moze  doc  do ozbiljnih ozljeda  :-\.
Takoder je  tijekom prijenosa  primjecen u vise navrata  bijeli dim  :o na sto su doticni s moje  strane upozoravni audio i video signalima.Oni su  nonsalantno  odgovarali da je to dim od  cigareta , a sad vidimo da je  izgoria taj mimic-mar  :(.
Srica da se ima djelova jer u ZIMSKOM Kupu  Bunkerasi se  nadaju vezi sa 3GE  na 23cm - fali nam Rijeka !

Ostalo nije za javnost  jer je bilo nekih privatnih razgovora i naravno dogovora  zajednicke  suradnje  ;) !
Eto toliko i vidimo  se u  Nedilju  opet ::) !

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9A3GE

Dobar veče ! Lijep dan danas...sunce i 12 gradi u plusu...tako da je terasa na pumpi radila ! Noćas bila dobra propagacija ne mjesečini....čekao da se otvori "prozor" prema Amerikama....čekao na Urugvaj CX2SC..Ronaldo...i pojavio se...zvao cq ...primao ga ..ali on nije mene i nikoga ostalog koji su ga zvali...? Nešto mu nije u redu sa prijemom...? Meni davali sasvim dobre raporte ...oni koji su pratili događanja ne frekvenciji ! Tja...proba se opet noćas ? Linear je gonjen na maximum....struja mirovanja 200 mA i klasa "žnj" i izdržao sve torture....oko sat i pol je bio u pogonu ? Valjda je i do cijevi ? Naime ..ugrađene su GI7BT.....takozvane "vijetnamke" ....ex red army for tropical zone ? Skinut stari Drake TR7 i prikopčan transverter Khune na njega....rezultat odličan....te dobar transverter još bolju bazni uređaj....TR7 NEMA vf pojačalo prije mješača ..samo band pass filter i pravo u miješač  ...šotki naravno...prava stvar za konteste...puno bolje podnosi jake signale a šum sitan ! Se proba sistem na EME ! Se gre nadalje fantje ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Hello boys....EME 23 i ostalo ? Bura pa je zima ovdje na Kvarneru....ali suho...juče kiša i oluja a vidi danas...iskoristio dobro vrijema te podesio Azimut,,,,tj na Sunce otvori se WSJT pa ono Astronomic data i ima se položaj sunca Az i Elev....pa se popusti "štanga" na Az rotatoru i namjesti ? Tako da je na kameri Sunce u sredini..te odgovaraju stupnjevi na -tracker-u i analognoj skali Az rotatora...elevacija je točna....? Inače EME na dva metra ...loša propagacija tj degradacija visoka ! Dok na 1296 degradacija je 0.5 ....HA ...kako je razlika,,,,velika....znači traba izaći na EME I na 1296 Mhz...najprije se osposobi pogon koji je u pripremi na 23 cm pa se poslje stvari poboljšaju........,snaga ?......... antena ? Vederemoi-vinceremo ? Nego ..ovdje u Kaufland je tzv, akcija...postavili nešto alata brzookretnog...pa za male novce se može nabaviti štošta...može poslužiti za radionu doma ? Evo zlika ...te Konoba "Feral" kraj gradske tržnice ima dobar riblji meni a i cijene nisu visoke...danas provirio...oko podne ...puno sve ...se manga gente ..i to molto bene ? Bude se stavili pod test ? Tražen Petar...pronađen Pavle...nabasao nqa jedan profi filterić ..živo srebro ..pa ga budemo stavili na onu plavu spravu te se ga poštima na dva metra...za ulaz na transverter se postavi...tako da reže sve dole i gore od 144 Mhz..i "našilji"se tamo gdje ja hoću.....tj od 144.100 pa do 144.200 abaut....u Nedelju bude tu jedna od najačih ekipa....sa ovoga područja pa se naredi štošta..? Bene...teknika norodu...norod njet ? Salve gente ! Martin
Martin 9A3GE

YU7WL

Upravo sam kupio ispravljac EATON APR48 48V (43.2-58) 31A.
Nadam se da moze da radi samostalno bez kontrolnog modula i da ce biti dobar za SSPA 1kW.

s55m

Radi samostalno 100%  i nadam se, da su ti ga programirali na 48V.
Modul sa "zadnjim" Freescale FET-om treba 29A za kW ako je sve OK.
Prošli put sam video potrošnju od 26A za 1kW za broadcast FM  i iznenadio se dobrom iskorištenju.

YU7WL

Ne znam, provericu napon kad stigne.
Pronasao sam da ga italab nudi u solo varijanti uz svoja pojacala.

40GBP nov- nekoriscen, ima i polovan za 15GBP.

9A3GE

Dobar veče ! Ha jeftini ispravljači ? Može poslužiti....pogledali sinoć na net-u....cijene su tu....naval narode ! Evo jutros padao snjeg ovdje...pa prešlo u kišu popodne i sada opet snjeg ! Sinoć jake snage majstora se jopet okupile...bilo na redu mjrenja i poštimavanja "noćnih" filtera i inih ? Korištena je ona plava kutijica...mini VNA....koja izvrsno radi za naše stvari...sa njome je bio i analiziran onaj filter u nesretnom Mos linearu....filter je točno napravljen...provjereno na mali boljim mjernim spravama...bravo Adamić...naredio ga izvrstno ! Bio i na video vezi 7PJT Tony...dvojica majstora su tu muvali koaksijale i konektore..i mjerili i uspoređivali kako rade....sa i bez istih ...na prijemu....nisu šljivili publiku ...dok sve nisu isprobali...? Mjerili su mi i antene SWR....dobar 1naspram 1.4 te onaj USA filter ...ima gušenja abaut 1 dB....i danas je testiran na EME...šum je sa njim i na uhomjer niži a prijem dobar ! Počela proizvodnja....evo pločica za bias u kiselini ? Radnje se nastavljaju....6PSM sređuje transverter za 1296 Mhz....majstori odlučili staviti sve SMA konektore...! Tako ! Martin
Martin 9A3GE

9a7pjt

Sinoc  je bilo  malo  monotono , . . . kao da gledam  domace programe ;D! Naime  ne razumin se u te filtere  :-\, a i ne tribaju mi.
Djelatnici  su  upotrebljavali  vecinom  strucnu  terminologiju  i rabili su  neke cudne naprave tako
da sam LIVE STREAM napustia oko 10.30.
Drugu  nedilju  ocekujem Blockbuster  ;D   . . .

73 PJT

= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9A3GE

Bar veče ! Jure.... filteri trebaju i te kako...? Kada ti Hakom dojde doma ? Adamić...jel to from JUESEJ ? Ala nas bude na 23 cm....? Bene....a meni stigla pošiljka iz Bosne....via Đuro....9A9C....jedna šljiv-granata te Racal mjerni instrument milivoltmetar...ide od  1mV do 3 volta....50 ohma ulaz.....od 10 Khz do 2 Ghz...i još sijaset stvari....ovo sam na brzinu vidio ? Ljemilice ukopčane....solder smoke...kako se kaže u Anglosaksonskom svijetu...aaa kako onaj pravi tinol miriše....malo ljudi to poznaje....veli 6PSM ..treba naći taj miris ..ono kao za auto što se objesi na back ogledalo...sa mirisom tinola koji dimi...meedicina za lotajuće ? Ha....pločice izjetkane izbušene i ulotane....bias i visokonaponski ispravljač...to ide Miletu ..9A9Y...da pojača forzu prema Mjesecu....ha...! 6PSM montirao SMA konektore na transverter za 23 cm i na koaks relej...i konačno se to može sva pospajati u kutiji----ona prava sa velikim hladnjakom...from Adi....S55M...! Tako....sinoć i noćas padao mokri snjeg...pa ladna kiša pa opet snjeg...sada burica i smrzava se ? Protiv toga ima dosta tekuće zalihe ....antifriza...u obliku sliwowitz ...a za rashladni sistem koristi se "laško" u bocama ! Toliko ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan ! Danas HAKOM ekipa u posjeti......naime deklarirao sam sve postaje te grupu antena za 144 mhz te 432 mMhz antenu ...uređaje..? Izvršenja su mjerenja snage....harmonici te ostale stvari ? Test je prošao ok...tako da se naredi nova dozvola za rad..sa svim uređajima koji su ovdje i antenama koje se koriste ! Ekipa je složila jedan log-periodik te mjerila noseći signal na dva metra ....gore na ulici ? Tja ! Vrlo su bili korektni i uviđavni.....naročito kad su vidjeli konobu i što je u njoj ? Imaju dobru opremu ! Tako i to je konačno obavljeno na obostrano zadovoljstvo ! Evo nešto slika ! Tuliko ! Martin
Martin 9A3GE

9a4qv

Bravo majstori, i tebi i njima.
A mogli su ti i pustiti taj R&S nek se nadje za idući put da ga ne moraju opet nostiti sa sobom  ;D

Da s tom mjernom opremom dođu kod mene, bilo bi im ko u kupleraju: Ulaz sobodan, plaća se izlaz  ;D

Nije mi samo jasno, koju si im to antenu prištekao da je refleksija tako velika???

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz