Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

9a4qv

Veliki plus iza sebe otkriva i veliku cijenu, to je kao ona nasa narodna " Kol'ko para tol'ko zikeee "  8)

Takvo rijesenje autor i prodaje na svojim stranicama:
samo plocica - 45 doloresa
kompletan kit za 144MHz - 75 doloresa
sastavljanje i podesavanje - 40 doloresa

Vec vidim kako razmisljate, "ma daj ti majstore onu Rusku Gi-7b"  ;D

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

yu7ef

QuoteOvaj prvi link je puno interesantniji, sadrži i očitanje SWR, što je veliki plus

Taj AF9Y 7 elementni LPF, prema vrednostima elemenata datim na shemi nece imati takve dijagrame,
ocigledno je pre merenja tu bilo malo podesavanja jer prikazane vrednosti daju da je centralna frekvencija
na 127MHz ... doduse i na 144 je SWR jos uvek pristojnih 1.15:1 pa moze da prodje ...

Za razliku od njega ovaj 5 elementni PA3CSG LPF daje korektnu krivu i dobre karakteristike tacno gde treba

U prilogu je shema malo drugacijeg LPF za 2m sa mnogo strmijom krivom slabljenja sto sigurno nece da
bude na odmet u svakoj situaciji

Kad smo kod toga, ja sam 5 elementni LPF stavio iza 6m PA sa GS35B da ne bi bilo problema sa TVI kod
komsija - spektakularno ... sa punom snagom od 1.5k nikakvih problema i zalbi nije bilo mada sam radio
JT65A bas u "prime" time dok idu serije i dnevnik ... merenje je 100% potvrdilo ovaj dijagram tako da je
sasvim izvesno proracun dobar ... to se odnosi na ovaj sa 50pF/7.5kV door knob kondenzatorima koje
sam imao

Jos bolje potiskivanje i LPF koje se bez problema moze koristiti i na HF je ako se uradi po shemi sa 83pF
kondenzatorima - 50pF + 33pF paralelno, ja na zalost nisam imao ove od 33pF pa sam pravio to sto sam mogao

U prilogu je i slika napravljenog LPF za 6m sa 50pF kondenzatorima

73, Popa, YU7EF

9a5cw

Popa jel to onaj iz ARRL handbooka 6m LPF?
Napisi mi podatke za zavojnice ;)
73

9a2ss

Quote from: 9a4qv on 10. January. 2013, 22:30:32
E da,
kod Rote vam najmanji komadic RT5870 debljinr 1,57mm koji odgovara dimenzijama i proracunu objavljenom u ovom postu:

http://hrvhf.net/forum/index.php?topic=795.msg16958#msg16958

dodje nekih 18,50 Eurota plus ostali mozebitni troskovi slanja i nedajboze  ;D PDV-a,
skup sport......

QV

Evo jos jedan link from Doicland.

www.eisch-electronic.com

73 Stjepan

9A4OE

LPF, jedna od mogućih varijanti.

Izrada 144MHz LDMOS SSPA, kad se jedna                                             ovakva kutija kompletira ispadne poveća suma kn.

yu7ef

Patrik, na shemi imas vrednosti za induktivnosti u nH pa je lako napraviti ih kako ti odgovara.
Ovaj filter je napravljen po uzoru na K1WHS izvedbu prikazanu na W7GJ web stranama ali je
uradjeno sa drugacijim precnikom zice i drugacijim precnikom zavojnica - bitno je da je dobijena
ista induktivnost ....

Konkretno evo podataka za zavojnice kako su kod mene uradjene

L1 - L3:    n = 5t    d = 1.5mm     D = 12mm    L = 13.5mm
L2:           n = 6t    d = 1.5mm     D = 15mm    L = 15.5mm

Posto u je praksi tesko to uraditi tacno u 0.1mm, uvek se moze napraviti manja korekcija duzine
zavojnice da bi se dobila zeljena induktivnost i samim tim korektan LPF ... malo "igranja" i racuna
bez problema ce dati dobar rezultat jer vrednosti nisu previse kriticne ali svakako je pozeljno da
vrednosti budu sto blize racunatim

73, Popa, YU7EF

9A4HP

Dali su ovo podaci za verziju sa 50 pF ili sa 83 pF kondenzatorima?? ???
Dali je žica koja se koristi bakrena kao za motanje transformatora ili mora biti posrebrena?? :-[

yu7ef

QuoteDali su ovo podaci za verziju sa 50 pF ili sa 83 pF kondenzatorima??

Ovo su zavojnice za verziju sa 50pF kondenzatorima

Zica nije kriticna i nema neke potrebe da se za ovo koristi posrebrena ... CuL zica pa i
obicna gola zica kao sto se vidi na mom LPF ce biti sasvim u redu ... takodje ni precnik
zice nije toliko kritican pa nije problem uzeti malo deblju sto je bolje ili tanju ....

Koriscenjem nekog od on line kakulatora na web treba proveriti namotanu zavojnicu
i po potrebi malo korigovati njenu duzinu dok se ne dobije zeljena induktivnost - malo
je razvuci ili skupiti nije nikakav problem

73, Popa, YU7EF

9A9Y

Da li je ovo na slici kondezator od 25 pF? Zbunjuju me oznake na ovakvim kondezatorima.
Da li bih ovakva dva mogao iskoristiti za 2m LPF? (Što bi mi skratilo muke oko nabavke Teflon PCB)
Pojačalo bi u završnici imalo oko 600W.
Shiranu ga hotoke

yu7ef

jeste, to je 25uF i jos je NPO sto znaci vrlo kvalitetan i bas kako treba

javi mi se na licni mail oko ostalih detalja za LPF

Popa

9A9Y

Hvala lijepo Popa na odgovoru, javljam se na email.
Shiranu ga hotoke

9a5cw

Quote from: yu7ef on 11. January. 2013, 20:11:31
jeste, to je 25uF i jos je NPO sto znaci vrlo kvalitetan i bas kako treba

javi mi se na licni mail oko ostalih detalja za LPF

Popa
Alo Popa 25MMF nije 25uF ! Pogotovo ne dorknob !

73

9A3GE

Helou boys ! To je 25 pF.....par kilovata.....za filter izvrsno.....može se filter napraviti i na vitroplast,,,,? Imao jedan dao Željku 3RU.....onaj od Sandra I0XJJ ..jel to znak...? Držao kilovat...!  Juče bio u Deželu...u gostioni "Baša" u Markovščini.....našao se sa Adijem S55M ....nešto smo obavljali i počastili se kako treba ? Ah ! Dobio sam jedan izvrstni ladnjak ... komplet sa kutijom i u njega stane onaj hibrid od 60 Wati ! Pa se to smjesti ! Fajn zima vanka.....i like to vrijeme....spravljam  musaku momentalno.....na Grčki način..??????  Evo slikica....idem u bar u mojoj ulici....neka lokalna pijača ? Saluti ste todos ! Martin
Martin 9A3GE

yu7ef

QuoteAlo Popa 25MMF nije 25uF

heh, naravno da nije µF nego pF ali to je bilo ocigledno ... sive celije nisu radile dok sam pisao, SRI

kondenzator takvog tipa od 25µF bio bi kao poveci lonac ili bure

Popa

9A4HP

Još pitanja: 8)
        1. Za koji napon moraju biti ovi kondenzatori i koja vrsta se još može koristiti, te gdje ih nabaviti ;D
         2. Kako se vrši preklapanje prijem-predaja na ovakvim modulima sa BLF 278, te dali se preklapanje načina rada AB/C vrši preklopnikom ili to nije bitno

Unaprijed zahvalan u ime svih koji ovo ne znaju!! ;D