Main Menu

nova pjega

Started by 9a1un, 22. September. 2011, 08:15:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a1un

Noćas oko 01z IMF je naglo okrenuo na iznimno juzni i tako stoji od onda.
Suncev vjetar je spor i nema gustoce no svejedno sa takvim IMFom jako smo podlozni aurori.
Trenutno smo na G2 jacini geomagnetske oluje (G1-G5).
Ocekuje se i neki coronal stream pa ako ostane ovako moglo bi biti zanimljivo.

Vidjet cemo kako ce se situacija razvijati do veceras

9a6ww

Sunce se ponaša prilično nepredvidivo još od prošlog M5. Jučer oko 15.30 je registriran neki sitni shock iz nepoznatog izvora, no to ne objasnjava nagli imf tilt od preko -20 nT oko 01. No danas u 10.30 novo ubrzanje solar wind, ali to bi već mogao biti stream iz coronal hole CH571, tako da od au kod nas vjerojatno ništa.

Kako malo znamo o Suncu...

73
***  S OBZIROM DA SE VIŠE NE NAMJERAVAM  JAVLJATI NA HRVHF FORUMU, molim eventualna zaostala pitanja na e-mail adresu koja se može pročitati na: http://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=2646.msg25122#msg25122

9a6ww

Vidim da momentalno (24.06 u 17:20Z) na HRVHF PE1NWL dx robot javlja u crvenom sa žutim slovima i uskličnikom mid-latitude AU. Nije to alert za nas!

Najjužnija stn koja je radila u au do sada je iz jo31, i  O.K., to je blizu njegovog qth i on to zove mid-latitude au. Ali, don't panic!

Uzrok poremećaja je coronal hole stream, i ako on proizvede proizvede AU oval dovoljno južno u kojem će moći raditi OK stanice (a mi smo od tamo još daleko), to bi bilo prvi puta da u 3 zadnja solarana ciklusa, a to je stvarno malo vjerojatno.
***  S OBZIROM DA SE VIŠE NE NAMJERAVAM  JAVLJATI NA HRVHF FORUMU, molim eventualna zaostala pitanja na e-mail adresu koja se može pročitati na: http://www.hrvhf.net/index.php/smfforum/index.php?topic=2646.msg25122#msg25122

9a6ww

Sunce se ponovo probudilo nakon nekoliko mjeseci spavanja.

Nešto poslje ponoći UTC M9.3 flare. S obzirom na poziciju grupe 1877 CME bi mogao biti usmjeren prema Zemlji - očekuju se LASCO slike da se to potrvrdi ili demantira.

Prethodnih dana je bilo nekoliko flare (najveći M4) s komponentom usmjerenom prema Zemlji, pa su magnetski poremećaji mogući već od sutra.

Momentalno na suncu postoje dvije grupe pjega i obje imaju potencijal za proizvesti M i X flare.  Također su aktivne i nevidljive grupe s druge strane Sunca, pa bi aktivnost mogla potrajati i dulje. 

Izgleda da solarni maksimum ulazi u drugi peak nakon što je sunce promjenilo polaritet polova u 9. mjesecu (polovica ciklusa!).

Komentar nadodan u 10.20Z: pogledao sam Lasco C3 i CME od M9 je nažalost dosta slabašan. Na solar sajtovima još nema komentara. No aktivnost se nastavlja, upravo je u tijeku novi flare M1.8.
Novi komentar u 10.37Z: Wow taman lupio enter na prethodnom komentaru, kad ono vidim novi M3. Samo neka puca, taman ako i ne bude CME, 6-metraši će se veselit povećanom fluxu.

9a6ww

Aktivnost Sunca se nastavlja. Jutros u 03Z novi M2 flare.  10,7 SFI je prešao 160, tako visoko nije bio od siječnja ove godine. U vidljivi dio sunčevog diska urotirala je nova grupa 11882 koja je proizvela jučerašnji M2.9, tako da mometalno imamo 3 grupe pjega sa X-flare potencijalom.

Na žalost, do sada bez značajnijeg CME.  Jutros oko 04Z zabilježen je slabašan šok na ACE satelitu, vjerojatno rezultat jednog od M flare prethodnih dana. Jučerašni CME od M9 je na putu prema Zemlji, no sumnjam da će proizvesti neki značajniji magnetski poremećaj jer je CME jedva vidljiv na LASCO C3 koronografu.

U očekivanju većeg praska,
73

P.S. ako nema AU na 2m, možda dobar TR prema istoku ovih dana? Tako barem izgleda prema meterologiji...

Dodatak u 08.30Z: Evo i X flare u 08Z! Trajao je dosta kratko, vidjet ćemo ima li CME...

9a6ww

Visoka aktivnost sunca se nastavlja. Od petka pa do jutros 3 X flare i desetak flare M klase.  Na žalost bez impozantijih CME. Sva tri X flare su s rubnih područja sunca, tako da je će nas većina eruptirane plazme promašiti.

Najvjerojatniji izgledi za magnetski poremećaj su danas kad bi Zemlju mogla zahvatiti komponetna CME od X2.1 flare (drugi X flare u petak oko 15z), no vjerojatno bez željenih efekata na srednjim geografskim širinama. No nikad se nezna koliko će toga proći kroz magnetosferu, iznenađenja su uvijek moguća, isplati se pratiti situaciju.

Visoka solarna aktivnost će se vjerojatno nastaviti, vrlo perspektivno izgleda grupa 1182, koja je izgubila dio potencijala u X flare, no ubrzano se obnavlja.

73

9a6ww

U nedostatku pravog CME unatoč visokoj solarnoj aktivnosti, evo malo nostalgije.

Danas se slavi desetogodišnjica Hallowen superstorm: 28.10.2003 X17.2 superflare je proizveo enormni CME ogromne brzine koji je 29.10.2003, nakon svega 17 sati strefio Zemlju i proizveo jednu od par najvećih magnetskih oluja u povijesti.

vidi : http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fsxyvCDIatk

23. ciklus, iako jači od tekućeg, spada u slabije u povijesti po broju pjega. Ne treba nam ciklus sa velikom brojem pjega / flare, već samo par onih pravih pri kraju maksimuma. Nadajmo se da će se povijest ponoviti....

73

9a6ww

Možda će nekog interesirati - evo kratki rezime solarne aktivnosti od mojeg posta 24.10 do danas.

Sunce je i dalje vrlo aktivno. Nema sumnje da se sunce ponovo "probudilo" nakon mirovanja u sredini ciklusa i da ciklus 24 ulazi u drugi peak. Koliki će on biti, to nitko ne može predvidjeti. Ja se nadam da će, s ponekim pauzama i oscilacijama potrajati najmanje do kraja 2014 godine. Ono što je do sada evidentno, po broju pjega 24. ciklus je osjetno slabiji nego prethodni, a polovica ciklusa (promjena polariteta polova) je bila u 9 mjesecu. Ukupni broj pjega vjerojatno neće biti značajnije veći ni u drugoj polovici maksimuma. Naravno to ne znači da nisu u moguće pojedinačne erupcije koje bi mogle ući na top listu flare-ova.

Od 20.10 do danas bilo je 5 flare X-klase i čak 36 flare M-klase. Posljedni X flare bio je jučer nešto poslije 22 UTC, X3.3, što je treći najveći flare u 24. ciklusu. Unatoč tome, do sada nije bilo niti jednog značajnijeg CME usmjerenog prema Zemlji.

Za to je djelomično razlog pozicija pjege u momentu eksplozije (najveći CME su bili od grupe pjega u odlasku i na drugoj strani sunca prošli tjedan), a djelomično svojevrsna "jalovost" većine ovih flare što se tiče erupcije plazme, unatoč impulzivnosti flare. Tko niti jučerašnji X3.3, na žalost, nije proizveo CME.

Razlog tome je konfiguracija magnetskog polja u pjegama.  Nakon flare rekombinacijom magnetskog polja se prebrzo uspostavlja nova stabilna arkada silnica između suprotnih polariteta u blizini, i zatvara put plazmi, t.j. vraća izbačenu plazmu natrag na Sunce. Izostanak CME se češće dešava kod kratkotrajnih flare i manjih i srednjih grupa pjega sa beta-gamma-delta konfiguraciom nego kod velikih, a takva aktivna područja su na Suncu prevladavala zadnja 2 tjedna (izrazito velike grupe pjega češće su pod kraj maksimuma ciklusa). Naravno, to je samo statistika, i ako se ovakva aktivnost nastavi jedan dobar CME je samo pitanje vremena.

Momentalno je od interesa grupa 11890 s beta-gama-delta konfiguracijom koja je proizvela nočašnji X3.3-flare. Ona je već i sada u dobroj poziciji prema Zemlji, a u još boljoj će biti za nekoliko dana. Nakon X-flare nije izgubila ništa od svog potencijala, dapače, formirala se nova delta, tako da su mogući dalji X-flare, pa nam se možda i posreći..

73

9a1un

Nova velika pjega je okrenuta slijedecih dva tri dana prema nama.
Za sada je pljunula jedan X1 
Dobre su sanse za jos X+ flares iducih dana

yu7ef

Izgleda da su oni koji su najavljivali dva maksimuma u 24. ciklusu bili u pravu ...

SFI 234 koliko je trenutno ne pamtim da sam video u ovom ciklusu mada je bilo i jacih
CME a tako je vec zadnih par nedelja, sve vreme je 140-180 koliko nije bilo celog leta 
ali meni je zagonetka da i pored takve aktivnosti sunca nema nekih otvaranja na 6m ...

ili niko ne slusa ili poziva u pravom smeru .... ?    :-\

Po logici stvari za ocekivati bi bilo da ima dobrih F2 otvaranja prema pacifiku i SE Aziji
jer sam odmah nakon maksimuma 23. ciklusa radio VK, DU, YB i to sa vertiklakom i 50W
a sada mi ni 8 el yagi ne vredi nista ... mozda da probam ponovo sa GP ?

pozdrav svima

Popa, YU7EF

9a6ww

Za razliku od dosadašnjih X-flare u drugom peak-u (od 10 mj pa nadalje) koji su bili kratkotrajni i nisu proizveli CME, ovaj je bio LDE (long duration event) u trajanju od nekoliko sati i proizveo je CME koji je gotovo sigurno usmjeren prema Zemlji. Razlog tome je sigurno i veličina grupe pjege 11934 / 11944 (najveća do sada u ovom ciklusu - tko kaže da veličina nije bitna, hi ?). CME je nabio trenutni 10.7 solar flux na gotovo 220, ali i pokrenuo protonski event.

Kao što je Davor napisao, mogući su i daljni X-flare, nadam se čim prije, momentalno je ova grupa u idealnoj poziciji za geoefektivni CME.

Dolazak CME se očekuje 9. 01. negdje u prvoj polovici dana, CME je brz, cca 2500 km / sec. Na temelju do sada dostupnih podataka, NOAA predviđa G2-level storm. Možda malo preskromno, no i kod ovakvim oluja mogući su severe substorm periodi, a time i AU na srednjim geografskim širinama.

Nadajmo se da će IMF u momentu udara biti povoljan.

Momentalno je u tijeku protonska oluja, nadam se da neće blokirati ACE instrumente te ćemo moći vidjeti CME udar na satelitu cca sat prije nego što strefi Zemlju.

73
Zvonko

P.S. u 16:50 :

Mrzim ispravke postova, ali su ponekad neizbježne. Prvo typo fehleri (zamjena i ispuštanje slova itd), pa gramatika, pa stil... evo sad čitam svoj post i vidim nedoslijednost koja mi ide na živce iako sam je sam napisao:
QuoteCME je nabio trenutni 10.7 solar flux na gotovo 220, ali i pokrenuo protonski event.
Naravno da nije za to kriv CME, nego flare... ali tako je to, kad nešto na brzinu ukucaš, shvatiš što si napisao tek kad pročitaš vlastiti tekst. Što mogu kad sam brzoplet...

Od slanja posta pa do sada i NOAA je promjenila prognozu, tako da sada više nije G2 storm (moderate) , nego G2 do G3 (severe) storm. I meni je izgledalo malo preskromno... vidjet ćemo što će biti od svega toga. No isplati se biti na oprezu (može biti i da su šanse za mid-latitude AU najveće od svih solar event od 10 mj. 2013 pa do danas).

9A1Z

Zvonko hvala kao i obično na iscrpnom izvještavanju.
Ja se pridružujem s observacijom propagacija na satelitima koje su prilično poboljšane. Da li je to pod utjecajem i kako svemirskog vremena mogu samo pretpostavljati.
Moja je teorija Faradejeva polarizacija tako da na linarnu antenu ide nekako bolje.

Puno pozdrava!
Luci, 9A1Z

9a6ww

Bok Luci,

Ako će i biti AU, baš i neće biti prevelike koristi za mene. Rotator u kvaru, zablokiran na cca 70 dgrs bez velike šanse da se do sutra popravi. Naš zadnji qso via ao-73 je bio bez rotiranja ant, prošao zahvaljujući malo više vata.

Unatoč tome veselilo bi me da se AU desi, to bi bila tek treća AU dostupna iz naših geografskih širina u ovom solarnom ciklusu.

73

9A1Z

Držim fige da se konačno nešto desi .. još uvijek nemam aurora QSO na 4m. Jako me zanima da li bude išlo.

Puno pozdrava i nadam se da bude Pepi uskoro riješil rotator.

1z
Luci, 9A1Z

9a6ww

Na žalost CME nas je samo okrznuo. Oko 19.30z sudden impact na ACE satelitu, a nešto kasnije i zemaljskim magnetometrima. Shock slab, nakon toga pad brzine.  Malo je vjerojatno da ima još koja CME komponenta koja bi u dogledno vrijeme podigla brzinu.

Od NOAA prognoze G3 storm vjerojatno neće biti ništa, AU neće biti osim možda u polarnom krugu.

SRI! Ovo samo govori kako je AU teško predvidjeti i uz milione $ vrijedne instrumente u svemiru.