Optimizacija Yagi antene u NASA-i

Started by yu1aw, 22. February. 2011, 21:03:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

yu1aw

Evo NASA je uspela da dobije za najmanje 7.8% veću dobit glavnog snopa u odnosu na dosadašnje slično optimizirane antene pomoću komplikovanog procesa evolutivne optimizacije:

http://ti.arc.nasa.gov/projects/esg/research/antenna.htm#YagiUda

To je, ako se ne varam i ako sam ih dobro razumeo, oko 0.34 dB veća dobit!
Ali su isterali širinu frekvencijskog radnog opsega od oko 13.6%!

Liči mi na "tridesetogodišnji ćorsokak" u nekom značajnijem poboljšanju Yagi antena! :)
Eh, Gintere, Gintere šta to uradi...? ;)

73, Dragan yu1aw

P.S. Ovi u NASA-i izgleda ne znaju da je Yagi-Uda antena otkrivena ne 1954. kako oni navode, nego mnogo ranije, 1928. ako se dobro sećam.
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)

AD6IW

Pozdrav Dragan,

Imam pitanje za tebe jer mislim da bi ti to mogao znati.
Dali je neko probao Yagi antenu sa famoznim Fibonacci golden ratio od 1.6180339887 odnosom
i dali je to netko radio (DL6WU??)

Zahvaljujem

AD6IW

yu1aw

Quote from: AD6IW on 22. February. 2011, 21:52:11
Pozdrav Dragan,

Imam pitanje za tebe jer mislim da bi ti to mogao znati.
Dali je neko probao Yagi antenu sa famoznim Fibonacci golden ratio od 1.6180339887 odnosom
i dali je to netko radio (DL6WU??)

Zahvaljujem

AD6IW

Gorane,

Ne, bar koliko ja znam nije korišćen.
Iako ga je Fidija koristio dok je gradio Akropolj, a stari egipćani dok su gradili piramide u Gizi, pa čak i evolucija dok je stvarala živi svet, u elektromagnetici antena koliko je meni poznato nije korišćen. Kod evolutivnih algoritama optimizacije bi svakako mogao biti korišćen, bar onako kako ga je Mother Nature koristila. :)

Poznato mi je jedino da je korišćen nešto noviji "izum" - Pareto frontier ili Pareto optimality. Grupa sa Solunskog univerziteta (S.K. Goudos, et al.) je koristila Pareto frontier u svojim evolutivnim optimizacijama Yagi antena da bi povećala efikasnost evolutivnog algoritma koji su koristili i dobijene rezultate su izložili prošle godine u radu koji sam pročitao.

Analizirao sam neka od njihovih rešenja i bio vrlo prijatno iznenađen neosetljivošću njihovih Yagi antena na okolinu. Praktično to su jedine, meni poznate, antene koje su još "tvrđe" i od Ginterovih (DL6WU) kada su u pitanju tolerantnost i održanje deklarisanih karakterisitka uprkos spoljašnjim uticajima.
Pretpostavljam da je i NASA u pomenutom radu ciljala u sličnu "metu", tj. dobijanje antene sa što stabilnijim parametrima u svim uslovima okruženja.

Lično verujem da bi se mudrom implementacijom Zlatnog preseka takođe mogla povećati efikasnost evolutivnih algoritama, jer ne bi priroda to uradila tokom evolucije da joj nije bilo od neke koristi. I ne verujem da je po sredi bila samo estetika, jer nas je evolucija odavno uverila da joj je funkcionalnost, kao uslov preživljavanja, bila daleko važnija.

Pozdrav Dragan,

73, Dragan yu1aw
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)

UR5EAZ

9A1Z

Pročitao sam malo izvještaj koji potvrđuje ono što smo već vidjeli u praksi kod nekih antena:
Gotovo je s antenama koje imaju samo jednake ili opadajuće dužine elemenata.
I sad ti pomještaj elemente pa znaj koji je koji. Skoro pa bi mogao zamjeniti elemente sa dva banda  ;)

1z

Luci, 9A1Z