Udaljenost antene od zida

Started by 9A6NDD, 24. January. 2011, 11:22:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A6NDD

Koliko bi trebala biti udaljena antena za 145 Mhz od zida obloženog metalom tako da bude što manji utjecaj na antenu i njene karakteristike?
U ovom slučaju mislim na jednostavne antene tipa Jotica, SlimJim, GP...

73

9a7pjt

Nebi uopce smila  bit blizu  zida  (iako u mene radi O.K.)  ,nego bar  2m od zemlje   . . .

73 PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =

9a2ga

Općenito pravilo za sve antene je da svaka točka antene od bilo koje prepreke ne bi trebala biti manje od  jedne valne dužine.

Znači antena za 2m = 2m od prepreke, druge antene, itd.
Nažalost u praksi je to teško realizirati na nižim frekvencijama.

Pred toga je bitno to što navodi 7PJT, a to je udaljenost od zemlje.

73 de Boris 9A2GA

Member of HRS, RK 9A1ADE, RK 9A1WFF, ARRL, AMSAT NA, AMSAT UK

9a3r

9a7pjt, čemu služi onaj "viseći" CD na slici?  ???

73, Rudy 9a3r

9A2WA

To je protiv uroka  ;D ;D ;D
Još je bolje namazat antenu češnjakom protiv SWR :P :P :P
Mike
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9A6NDD

udaljenost od zemlje je dobra, 4 kat  ;D ali je fasada limena  :-\ , a ne mogu neki kvalitetan kabel povući do krova zgrade.
Jedino što je izgledno je da postavim neki nosač koji će 2 metra stršati van zgrade (nema ni balkona  >:( ).

73 de 9a6ndd

9A4OE

Nemoj se time uopce opterecivati pitanje je sto bi uopce dobio izvlacenjem antene prema van, ovako ti zgrada mozda posluzi i kao neki reflektor. Ako preteras i to zapne nekome za oko mozes si jedino navuci na vrat komunalno redarstvo psto je u Zg na snazi nekakva uredba o zabrani postavljanja bilo cega na fasade.
Sto zelis dobiti? Govoris o kvalitetnom koaksijalnom kabelu, znam radioamatera iz Rijeke slicna situacija kao kod tebe. 6 katova zgrada znaci cca 20-25m visine, na vrhu 3el yagi, do vrha RG 58 kad se uzme u obzir visina zgrade, a on zivi u suterenu, znaci duzina kabela 30-35 m, vokac (max 5W), on je bez problema radio sa Krstom iz Zadra u direktu ili prema Ljubljani na njihov repetitor digipiter uglavnom bilo ga je posvuda.
Pa ti procijeni sam dali se isplati ulagati u neki kabel koji kosta 20-25 kn po metru za lokalne veze, jer sa antenama koje spominjes tesko je nesto vise ocekivati. Da postavis antenu na vrh zgrade uz "losiji" koaksijalni kabel vjerojatno bi imalo vise efekta nego da ju postavis na mjesto koje spominjes uz najkvalietniji koaks pogotovo sto si zatvoren sa jedne strane (pretpostavka jedna strana a mozda i vise, nepoznat tlocrt).

Jos da dodam, lokacija odmah iznad 3.maja negdje ispod 2ge, znaci ne radi se o nekoj nadmorskoj visini, mozda max 50m.

9A3IV

I ja sam isto htio predložiti da pokušaš zgradu iskoristiti kao reflektor. Mozda se nađe neki znalac koji ti može u vezi toga dati neki savjet. Ovako nešto nisam nikad probao u praksi a u teoriji sam tanak.

Ja sam jednom imao sličan problem kao i ti. Bio sam zatvoren na dvije strane. Ostali smjerovi su nekako išli. Kad sam postavio antenu na krov ono što mi je najgore išlo bilo je isto kao i prije s time da su mi se otvorila ona dva smjera u kojima nisam prije mogao raditi. I sve to sa RG58.

73  Damir

9a7pjt

Quote from: 9a3r on 24. January. 2011, 13:53:52
9a7pjt, čemu služi onaj "viseći" CD na slici?  ???

73, Rudy 9a3r

Rudy,

o nekim svojim projektima nebi govoria  dok nebude sve spremno  , jer odma  krenu
komentari   a la  9A2WA  >:(   . . .
Ako te zanima  vise , moze  na  P.M 

73 PJT

9a7pjt

Quote from: 9A6NDD on 24. January. 2011, 14:10:26
udaljenost od zemlje je dobra, 4 kat  

Ne  ta  udaljenost (visina )   :D ,  nego  visina od vrha zgrade , krova ,zida  , dimnjaka ( to se smatra zemljom ) pa
do  antenne je min. 2m . ..  . bolje  ti je bilo kakva  antenna  na vrhu kuce  , nego naj bolja  na balkonu  .
Pusti to zgrada=reflektor  . . uvik su ti bar 2 smjera onda zatvorena . . .

73 PJT

9A3GE

Tini...a da probaš sa ovim...mora biti Ogulinski i stavi se na podnožje vertikalke ! A Mike je u pravu....češnjak puno pomaže ! M.
Martin 9A3GE

9A9T

Quote from: 9A3GE on 25. January. 2011, 09:29:41
Tini...a da probaš sa ovim...mora biti Ogulinski i stavi se na podnožje vertikalke ! A Mike je u pravu....češnjak puno pomaže ! M.

Kad već spominjete tajnu na glas, češnjak...treba paziti da ne bude kineski, samo domaći valja, isprobano...  ;D ;D
A kako Martin kaže, od ovih glavica samo Ogulinski, niti jedan drugi.
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A5K

Kod vertikalki su gemišti bitni....  ;)

73,
9A5K

9A9T

Quote from: 9A5K on 25. January. 2011, 19:11:30
Kod vertikalki su gemišti bitni....  ;)

73,
9A5K

Nemooooj Krešo sad ti tajnu odavat   >:( >:( >:(
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

CCCCCC...pa sve će izaći na vidjelo...? Dobro....još jedna tajna....antenu očistiti da šljivivicom a ostatak popiti....SWR garantiran 1:0.1 ! M .
Martin 9A3GE