Odg: RMNC potrebni savjeti

Started by E74GR, 02. January. 2010, 09:40:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

E74GR

Pozdrav!

Je li unutra onaj eprom 27Cxxx ili se nekako drugacije programira ?
Mi smo svojevremeno ovdje kod nas u JN94FV postavili digi cvoriste preko koga je citava E7 isla prema 9A i dalje ... Mislim da to vise ne radi iz razloga sto je s vremenom oprema se kvarila (antene,racunar i drugo) a bilo je preko cvorista na Vlasicu uvezano u sistem APR E7 odnosno preko Slavnika 9k6 prema 9A i dalje ... Smijesna brzina sada ali je to ferceralo i bio je poseban gust to raditi (citanje novosti,oglasa,obavijesti o contestima i drugo).I sada imam negdje 1k2 modem sa stanicom (bivsi policijski uredjaj Cajavec kome smo eprom reprogramirali i podesili da radi na HAM 2m bandu) te TNC2 koji je takodje bio napravljen da radi kao klijent na 1k2,te smo skoro ovdje razgovarali o potrebi da se cvoriste ponovno aktualizira ... Cisto radi gusta jer su sada (nazalost pravih radioamatera) dostupni i drugi nacini za dostup clusterima i drugim amaterskim sajtovima ... Cisto radi primjera da ti kazem da ja koristim 3G mrezu MTELa i recimo za jedan contest od tri dana,u uslovima koristenja clustera,maila i drugog,potrosimo oko 5-6 KM (cca 3 EUR) na racunu.
Koristili bi mi i 2m PR ali zbog uslova (citaj difuzije na lokalitetu) to je nemoguce ... Konektujes se recimo na neki 9A ili S5 cluster i moras svakih pet minuta ponovno se rekonektovati,dok te cluster ne izbaci skroz zbog ometanja :-(

Pozdrav

E74GR Jasko

P.S: Koristim priliku da svim radioamterima cestitam Novu godinu !!!