Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

9A3GE

Dobro jutro..! Pop..bravo...lahko je tako kad imaš dobre antene...ha...! Sve nešto se razmatra...ovo kod mene..4x8 ..pa jedno dvadesetak konektora ..pa gubici na njima..pa Draganov šum....(koji zanemarujemo ha) ....i što se ima ...masu gubitaka...ako je gajn ovijeh antena kod mene oko 17 dB....I TI SVI SILNI KONEKTORI ...(po jednom je abaut 0.2 dB ili više gubitka...) onda ako imam 15 dB dobitka ..dobro je...? Nego smo malo o tome popričali....jedna long yagi od 8-10 metara....isto mu dođe ...kao ova grupica...? Grupa...od 4 antene duuge je ok...ovo je tek tako...za sada...bumo vidjeli..? Bene...! Daklem put je prošao u redu.....! Krenuo sam u podne from RI pa u Italiju...na Udine i Vilach....na toj roti nema puno prometa a ide se kroz Alpe (Dolomiti) priroda je prekrasna..one velike planine...uživancija prolaziti tuda...! Austrija...promet veliki..gužva...teraj dalje dok se ima volje i snage...tako došao do Češke granice i tu stao ..u Poysdorf ..gradić prije grane..tu prenoćio...ujutro dalje....za pol ure u Brno...(sve raskopano gradi se na veliko zgrade ceste i ostalo...jedva pronašao cestu za Holice...cesta dobra promet mali...i došao na cilj...pronašao lokaciju...u jednom velikom parku sve se nalazilo...nije bila gužva..i "strengere" puštaju unutra...dobije se odmah prospekt ..parking karta plan svega te kartončić za pozivni znak..tako da se zna tko smo i što smo....! Bilo oko 9 sati ujutro...krenuo okolo....kad me neko zgrabi za ruku....kad 9A6SUE Zlatko...poznati komercijalist ...Collins uređaja...? Bla bla..homo na pivo....kad tamo "jake snage" HRS-a....na čelu sa "El Cornel" presidente HRS...tu sjeli i po pivi...vruće ...baš je dobro pasala...živjeli...kad evo grupe Radioamatera...from Osjek...aaaa daj pivo ..šta ima..aaa...( neću da navedem znakve i imena...razlog pročitate dole)...? Tu izmjenili podatke šta se nudi i ajde okolo....! Bili je dosta toga..svako doneo ono što ima...izložio na stolu ili zemlji pa gledaj... diraj ...cjenkaj se...znalci kažu da nisu još došli oni "pravi"...petak je ..tek u Subotu dođu...sa kamionima ? Uglavnom bili svega i svačega..novih stvari..pa do furde...i cijenkat se moglo...sasvim uspješno....Polako se obilazilo okolo i kibiciralo razne stvari...te kupljeno dosta toga za nikakve novce...dupli vitroplast 50x60 cm..50 ČK. ( 1E. = 26 ČK.) Ruski koax releji 350 ČK. turbine za hladjenje...400 ČK...i tako dalje...svega i svačega...na livadi..! U Domu sportskom su bili štandovi gdje su bili Ra Savezi i Česke firme radio opreme...(cjene uređaja su puno više nego u Italiji) ali to nas nije zanimalo..došli smo po "furdu" ? Ok došlo podne ..odoh malo prileć u ladovinu ..deka i jastuk i na travu...baš bilo dobro...pol ure..! Onda tražim Zlatka...nema ga kod auta gdje su mu aparati izloženi..sve tu stoji na zemlji...njega nema..nema straja da će ko šta drpit...i ostali štandovi...nema nikoga....bene ..sigurno svi su otišli na ručak...HRS-ovci u kombi i na ručak..sve sređeno sa lokalnim Radioklubom...koji dođe na Jarun...pa im HRS uzvrati ..dobar dill..? Zovem Zlatka na mbtl..( nisam imao broj na ovom mbtl koji koristim kada sam van zemlje...zovem Adama da mi da broj...ok...Zlatko homo ća jist....AAAA imam mušterije ..ajde ti ja sam bio..! Prasac....! Pođoh do "Kavijarne" fino ladno unutra...ljudi jedu ..pogledam što...dobro je naravno...svud obavezne "knedličke" ili u juhi ili za prilog...raznih vrsta ..od mesa od kruha od riže ..ne znaš koje su bolje...tu glomnem jednu pravu g.juhu...gulaš sa knedličkima..salatu i dvije izvrstne pive od pola litre..(nema manjih)....sve za 96 ČK.   ! Piva je uzvrstna...prva liga....ove naše su obična splačina spram Češke...i interesantno ..nigdje nije bilo za kupiti najbolje svjetske pive Pils...? Poslje otišao malo do našeg štanda u dvoranu..i tu smo dosta blabla vremena utrošili..! Atmosfera odlična....Česki te Slovački ham-vi stalno nude pijaču..ja ne smijem..jer popdne idem dalje..tako sam planirao a Holice su mi bile usput..? Odoh jednu "Turecku" kavu da popijem..i uz put evo Slavonaca...šta ima ..a to i to sutra bude bolje..nema nigdje promjenljivih kondezatora..onih pravih...veli mi poznati konstruktor lineara..a nema...sutra....nego ajde sa nama u Pardubice...zašto...ma ima tamo elegantna hur haus pa idemo tamo...! Ma ne idem..moram dalje....Dobro idemo mi.....valjda su otišli....barem je pala dobra pijača i klopa...a možda i jigi-jigi...nikad se ne zna ..a to se ne iznosi javno...jeli...samo u uskom krugu..? No dozna sa sa vremenom..? Bili je dobro uglavnom....sve..! Češka jako ljepa....blaga brda ...sve stare upravne zgrade K und K Carevine i Kraljevine uređene ..dotjerane...za viječnost....znali su oni gradit to....dan danas od Jadranskog Mora pa do Glicije daju prepoznatljivi sliku....žuto-crne Monarhije....pogledajt malo po svojim gradovima...sve glavne zgrade su od Austrije...? Bio sam mali...slušao razgovore starijih ( to bila gospoda K und K činovnici...obavezno nedeljom u odjelima i kravati... (onda nisam razumio )čo ... mi mone rušili Austriju..a vidi ovo danas...? Pedesetih godine to bilo..!) Tja...ča je ...je...? Povrak bio preko Dežele..15 e.  vinjeta....išao namjerno ..da pojedem dobru juhu tamo kod Sl. Konjica...bila izvrstna....kod Ljubljane velika gužva....svi na more...odvojak za Postojnu...višekilometarske kolone....hebu one naplatne kućice koje nisu srušili...za normalan trafik...htio skrenut na staru cest..ali tamo avaj isto gužva....tamo sve domaći ..dok smo ovdje bili sve "strenđeri"...? Pa došao do Kozine i na Istok...cesta puna ..full...It. koji se vraćaju...! A za Hrvašku normalno..bez gužve..! Tako..to je gurmansko-radioamatersko izvješće....! Dole ima slika ! Đen dobri Panovi..! M.
Martin 9A3GE

YU2DX

Pozdrav Martine, ja se bas zabrinuo zbog tvog odsustva  ;) ,a ti giro po EU HAM buvljaci itd...Nadam se da je bilo dobre furde tj.krame.Ovde mnogo posla (arbajt) , skupljaju se novci za Al pa probamo EME u septembru/rujnu.Mali IC 202 preradjen po tvojim uputama...imas ti dara za ovo...RX radi UFB.Za vikend ce biti gotova antena pa prvom prilikom idem u vikendicu i probamo to bar  RX na mojoj strani.Cekam sneg i zimu pa ce se lotati i PA mada sam ja pravi QRP fan...73
Rakac YU2DX

9A3GE

Ćešč UKValci i ostali...Rakac sve po žontku...! Tu smo....juče oboren stup te zamjenjeni ona četiri kabla što idu od djelitelja snage na antene...skinuti stari te stavljeni novi...LRM 400 ...zamjenjeno i par nosača antenskih elemenata....koji su ostali od prve serije..deformirali su se...dok ovi od druge serije su u redu...kvalitetniji su i izdržali ove vrućine...radovi se nastavljaju...popodne....kad bude sve u sjeni...dosta vruće na suncu...! Sistem podignut bez sidrenja i isproban...i to na EME...propagacija je veoma loša ali je bio aktivan DF7KF sa grupom 8X14 pa nije bili problema ga ponovo uraditi...priman koji put čak -12...izvrstno...a degradacija visoka...ipak ide kada je na drugoj strani prava stvar...? Evo tropo ide sada na sve strane...It. gang je aktivan...! Udario grom u 9A0BVS...spalio ispravljač....ostalo ostalo čitavo....sada trebam narediti novi ispravljač pa to Adam vrati na mjesto..! Dole je EME te još krame iz Holica...! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

A....zadnja nedelja....noćas padalo pa fino osvježilo.pa bura ..a meni stup otkačen ...bez sidrenih sajli...ali ništa se nije desilo...čak praćena Mjesečina ..uz degradaciju od -11.3 priman odlično K5QE Marshall iz Teksasa...ha novi kablovi...sve četiri antene u funkciji...a prije samo dvije...? naime dva kabla su bila off....i to mase...coax je   H 1000 (i to mase...tanka je bakrena folija i nešto opleta na njemu...pa usljed vrućine to se deformira -izvuče -prekine i to se već desili prošlo ljeto..pa je bili pokrpano...a sada su sva nova četiri ..LRM 400 ..jako kvalitetni i "N" konektori su na njemu KRIMPANI...plus srednji prilotan...LRM 400 i ostalih oznaka ima u Zg...jako kvalitetan kabel..mali gubici a power-a kolko oš....ima i LRM 600...dosta skup...ali kilowati u njega brez problema...a savitljiv je...bolje riješenje nego onaj pol-colni vodovod...? Tja...! Ostao na prijemnoj strani Ecoflex 15 a na predaji pol-colni....! Stavljeno posebno napajanje za LNA....(SP2000)....ne napaja se više kroz koax...pa je eliminirano par konektora...i nešto gubitaka..nadam se...sada sve ok....slušao malo jutros 9A3RU i 9A9C....aktivni su....bilo dosta tropo otvaranja a čak je bio i ES....20 min.   abaut..? Oko 12 sati sve bilo sređeno ..usidreno...nategnuto...a imam još štošta tu napraviti..otompotom....! Dole je par slika from Holice....? Zašto Česi nose čarape na sandale.....ta ujutro je i naveče hladno....! Nije kao kod nas..stalno vruće...? Se sprema za kontest...? Ala bude signalčina okolo....? GL...! M.
Martin 9A3GE

9a4qv

Martine, evo nešto u tvom stilu, transverter za 144:

http://www.ham-hyper.com/images/stories/auteurs/f6tem/transverter144_28/TRVT144_28v04HY.pdf

sa friških stranica sa dosta zanimljiv info: http://www.ham-hyper.com/

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A3GE

Molto bene...Adamić.....! Vrancuzi isti imaju dobre konstrukcije...! Evo pratim malo EME....na home made transverter....dobro se vidi...baza IC 703...he he...! Spretni trgovac Marko "uvalio" mi na Jarunu jedan transverter... 28- 144 i 432 Mhz.....gradnja je iz 1985 godine....sagradio Marinko 9A2GH ...predajni dio orginal pločica UKW Berichte a ostalo home made....sve glavne dijelove ...pločica mixeri ..izlazne trz...vertikalne fet-ove ...(P8000) kristale za LO....i ostalo....ja doneo iz DL.....tek kada sam vidio to ...sjetio sam se...ugrađeno bilo u  home made kutiju te poslje u posebne Al. kutije.....sa jedne strane je dva metra ...sa druge 432 ....SAMO je jedna stvar pogrešna....sa običnim preklopnikom se preklapa ovo ili ono....na isti An. ulaz i izlaz....ne znam zašto je to tako napravio....na taj način ima se puno gubitaka...! Taj transverter je poslje bio prodan nekome..te sigurno još par puta i došao do Marka....? Sada se vratio domov....tamo gdje mu je mjesto....sav glavni materijal je pravi...xtali ...4 mixera...izlazni trz...i ostalo...i može se odmah upotrebiti....jedino stavim novi ulaz...ostalo je ok...? Isto ..predajni dio za 432 Mhz je ok..UKW Beirchte pločica....KWG kristal i ostalo....! Pa se vremenom to "opogoni" ? Dole su vam slikice dvometarskog dijela....out put je par W...ali ima i mali PA ...jedno desetk W. ...to je bilo za goniti linear sa 3x4CX250B...(po Gos. Dobričiču..naravno) i dan danas je taj linear u uporabi kod 9A2PT....1600 w. OUT-a...isto sagradio Marinko...(nije radioaktivan..? ) Trdo spreda...mehko zada..! Živjeli...! Isparile alkoholne pare...from Jarun...? M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Jugo...kiša...sparno....tja....EME propagacija dobra..,.nema new station...? Ni zemlje...? Pa se "ufatio"slagat onaj trsv...samo ulazni dio bude novi....juče opogonio tu na stolu na "žicama"  predajni dio... sasvim u redu....oko 3 W. outputa...čist signal ide van...! danas stavljeno u "kutiju" pa nešto povezao...bude već ovijeh dana...? M.
Martin 9A3GE

9a2ga

Svojevremeo je ovdje bilo govora oko interface-a za povezivanje računala sa stanicom.

Evo kako to izgleda u praksi a link sa dobrim shemama i rasporedima MIC konektora raznih marki na:

http://www.qsl.net/wm2u/interface.html

A dole je i slika igračke koja je stigla u kit verziji.
Američka verzija kita, zalemiš tri žice i led diodu i stvar je gotova.  :D Težak konstruktorski rad, ...  ;)

Radi se o I2C bus sučelju kako bi se mogli malo igrati sa tunerima od 1GHZ na više, ...  8)

Zalemi se brzo ali software je za proučavati satima.
Member of HRS, RK 9A1ADE, RK 9A1WFF, ARRL, AMSAT NA, AMSAT UK

9A3GE

Dobar dan....! Ah..vrijeme odlično za nešto raditi vani...! Pa tako nešto se radi ..mekanika ...teknika....postavim mali EME sistem dosta jednostavno i izvodljivo za SVIJU...? Počinje se sa Az  i Elev.    Evo kako to izgleda na početku.....nastavak sljedi...! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Bar veče....! Dunque...danas spušten mali stup....i skinuto sve ...grubim postupkom..što je oksidiralo...brusilicom....a neki kablovi isto....? Onaj mali aktuator je bio pun vode....loš proizvod ....pa sam stavio onaj "stari"oprobani i sve to pospajao da mogu napraviti test elevacije...jako jednostavno....jedna velika "šarka" i dvije male montirane na vrhu....ispod je rotator za Azimut.....pravi...jer onom malom bi bilo to previše tereta ...a može se napraviti sa njime ako se ima mali aktuator...! Još dođe potenciometar sa UTEGOM...tako da se ima elevacija...koliko je stupnjeva ...objavim i sistem i šemu kako se to jednostavno napravi....! Naravno stavim i malu TV kameru tako kad je vedro po noći se centrira Moon...a i ostalo....vrtim to naokolo pa se vidi što se događa u okolici...ima tih kamerica par komada montirano okolo...ales uber kontrole...? Dole je vam kako je to ispalo...! (nastavlj se) M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Aha....malo burin puše pa je dobro....? Daklem ..radnja nastavljena...montiran potenciometar sa UTEGOM....za kontrolu elevacije te u istoj kutijici je i TV kamera...i onda sam kalibrirao elevaciju....tako da instrumen pokaže 0 kada je elevacija 0....i kada se digne skroz da pokaže 90.....u upravljačkoj kutiji ima dva potenciometra...multigiri...oni sa prenosom ..tako da se vrte i sporo mjenjaju otpor...perce....treba min-max na instrumentu fino podesit...a sa običnim ide veoma teško...za to su ti potenciometri izmišljeni...? Abaut jedan sat to štimao ...da mi odgovara ....elevacija 40 stupnjeva ....na instrumentu 40 yA...i tako redom..jedno desetak puta..? Cijev na koju dođe antena je Al...sa stijenkom od 2mm i pričvrščena je kroz sredinu sa vijkom od 8 mm te sa strane...! Uglavnom mekanika je pri kraju...još izvući kablove ..pospajati ..i ostalo...a ima toga još...? Po savjetu Dr. Aličajića skraćena donja šarka..tako da je kraći put gore-dole....bilo dosta pipavo namjestiti max-min na aktuatoru....tako da stane kada je 0 gradi i isto kada je 90 gradi..ima u sebi ugrađene limit prekidače..pa ih treba postaviti za tu radnju....a može i bez toga....? Ali je opasno...? Aktuator je jak kao konj....i ako mu se što nađe na putu ..lomi i savija..antenu na primjer....elevacija 90 gradi a on vozi dalje.....stražnji dio antene se približava stupu....i krši je i savija...zato treba naštimati limite.....pa on lijepo stane tu i tu...! Zašto sam stavio 90 gradi....e stup je prizemljen...vodoravan..pa antenu montiram kada je elevacije u položaju 90....i imam čist posao ..sve je tu na zemlji...antena dođe lijepo vodoravno ...sve se naštima poveže pričvrsti...i poslje podigne...brez problema...koristi se malo vitlo...ručno....sajla i sve se podigna bez muke..one man job....? Ahead ! (nastavlja se ) M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro....Nedelja...pa malo odmora ...! Prilažem sliku aktuatora ili "grane" koja se koristi za elevaciju ta šemu kako se koristi to sve skupa....! U elevaciji je potenciometar...(kvalitetniji) i na njegovoj osovin je poluga te na kraju UTEG...što teži to bolje...kako se stvar diže ili spušta pokreće se osovina potenciometra i na instrumentu vidimi izvjestan otklon...tj kolika je elevacija...sa trim pot se fino podesi da bude u opsegu....0=0 te max elevacije 90 ...na instrumentu i imamo kontrolu elevacije ...to jest koliko stupnjeva je antena podignuta...dosta jednostavno a kada se napravi pažljivi sasvim u redu je....može se koristiti za EME te za satelite te za MS....kada je potrebno podignuti antenu par stupnjeva ili za manji Qrb ..više ..čak do desetak stupnjeva...u upravljačkoj kutiji je ispravljač ...par ampera ..te se napaja aktuator....jednostavno sa "kip" prekidačem mjenja se polaritet GORE-DOLE....aktuator je napajan sa 13.8 v.    zapravo treba mu više ...(kako koji 24...36 v.) ali onda radi brzo...i gubi se preciznost ...a ovako radi isto...gubi se nešto na snazi....ali to se može zanemariti..ostaje dovoljn snage da bi podigao sistem...i treba paziti na krajnje položaje...aktuator ..pa čak i onaj najmanji je veoma jak i može načiniti štetu na sistemu....? Antena za ove vrste rada ...ne treba biti postavljena visoko...glavno da imamo komad "neba" slobodno...jer manje više najbolji uvijet su kada je elevacija visoka...! U ravničarskim krajevima dostatno je postaviti sistem dole na zemlji par metara...te za EME se ima dodatni dobitak.....oko 4-5 dB sve tamo do 20 gradi elevacije...a to je jako puno za male sisteme....7-8 elemenata antena radi sasvim dobro...i primanje signala sa Mjeseca je Apsolutno moguće....bez pretpojačala i boljeg koax kabla....! Treba probati....jeli...? Ok ..grem va Zamet na kafe..! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Helou....! evo sastavljeno sve .....sređeni kablovi...bilo problema sa Az rotatorom....naime tamo gdje se priključi kabel na rotator....muška utičnica je prvi dan doslovno se raspala....jako loš proizvod ...a rotator je Yaesu 450 G....? Pa je to trebalo sve preurediti i prespojiti i solidni fiksirati te zabrtviti da voda ne uđe unutra....te kablove od Elevacije i od kamere...sitno..... ali izgubi se pol dana da bi to bilo donekle solidno izvedeno....? Prekjuče Mr. Marcheglia 6PSM sredio onaj mali aktuator ..gdje je voda ušla....rastavljeno sve...desetak zupčanika u njemu i ostalih sitnih stvari...to sve očiščeno i montirano ponovo...FB ...kako kažu...!E sada trebam to staviti na stup ...(koji je dole....vodoravno.....a stup je jedna čelična cijev...ccca 40 mm....duga 6 metara i na nju dođe ovaj dio.....pa se montiraju antene....jedna za 144 i druga za 432 Mhz....Tonne....i nikakvo pretpojačalo stavim...koax direktno iz antena dole..pa se može probati razna pretpojačala dole u konobi....a 9A6PSM je uspio "opeglati" par "štanpanaca" baš za pretpojačala..pa mi slota one SMD elemente a dalje se može narediti i ovdje....jesu sitni...a Mr. Nermin je upoznat sa tim "peglanjem" i oma bolan dao ideju...pegla (sic) nego ako je velika ploča i to dvostrana...treba uporabiti onaj toster što se poklopi...grije dole i gore..ispeče sve ...? A može se usput napravit i koji tost...? Ok to podignem ovih dana...a i kontest je UHF SHF i više....pa barem na 432 Mhz budem ativo....kad oni majstori nisu mi naredili transvertere za 1296 Mhz....? AAA...za 432 jemam mali linear ..50 W...i ima ugrađeno "gasirano" predpojačalo....ccc šta sad ...da stavim dvije Tonne za 432 Mhz....TE TAJ LINARČIČ U ANTENE....u jednu plastičnu kutiju ..veću...samo to traži još masu kablova....? Vinceremo-vederemo...! Vrijeme je odlično....za raditi oko naših stvari...vani....! Molto bene...! Saluti ! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Bar dan ...! No....konačna verzija sistema.....stavim dvije Tonne za 432 Mhz.....jedna iznad druge....razmak je 163 cm....divider za dvije antene...LNA ..i gotovo.....a koax kako stavim...a kako je najzgodnije...uz bum pa do sredine...nema druge....a sada Mr. Dobričič objavio baš to.....kako postaviti koax za napajanje yagi antena...kod ovih Tonna ....."N" konektor je direktno na dipolu....vodoravno....pa logički stavim koax paralelno bum-u i u sredini gje je antena pričvrščena savijem pod 90 i na dole...na divider...tako nekako ispada najzgodnije....a za eksperimente kako postaviti koax nemam baš vremena...nego što je tu je..? Prilažem i dvije pločice za LNA ....."opeglane" made in 9A6PSM..... a par ih je u izradi...ulotavanje smd komponenti i to....? M.
Martin 9A3GE

9A3GE

AAAA....u pravi moment stigao 9A6PSM....Silvano pa mi je puno pomogao pri montaži.....ufatila nas noć...ali smo to poslagali....po danu se vidi kako je ispalo....glavno da je to montirano i još sutra se nastavi sa dotjerivanjem.....dosta je nezgodno...mali prostor na tlu gdje se sve to montiralo...zapravo antene su duge ...4.60 m. a lagane 3.1 kg....  a pozicija je jako loša ...za normalno to staviti....? Vidi se sutra kako je ispalo...? Saluti tutti quanti ! M.
Martin 9A3GE