Revolutionary Yagi Antenna Feed System - ?

Started by 9a5cw, 24. March. 2009, 09:49:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a5cw

9a4qv

Pozdrav,

Pa evo i Robi je sam napisao da nema svrhe koristiti ovakvo pretpojačalo jer ima previše pojačanje ispred transvertera ili baznog uređaja. Ako se to koristi u te namjene onda se preporuča dodatak atenuatora koji će degradirati šumni broj sistema. Dakle čemu onda dodavati i komplicirati sa većim brojem ulaznih komponenata, pri čemu taj ulaz i nije bezuslovno stabilan. I Robi sam kaže da je imao problema sa osciliranjem preko 3,5 ghz, jedino me čudi što napominje da to nije toliko bitno jer da pojačalo dobro radi na 2m?

Ovim se povećava IP3 ali samo toga kruga, ali čemu koristi ako opet na kraju lanca nemaš uređaj koji ima (kako smo konstatirali IP3 barem jednak ili veći za pojačanje stupnja ispred njega). Ili kako je Dragan primjetio ako imaš i takav uređaj ali imaš mixer u sredini koji to ne može "progutati".

Po tome bi bolje riješenje (jednostavnije) bilo pretpojačalo po Draganu sa BFG135 tranzistorima koji uz veći šumni broj daju slični IP3 ali su bezuslovno stabilni.

Naravno sve ovisi za koju svrhu nam trebaju pretpojačala.

P.S. Dragane, pa nisam trebao soliti pola stranice sa normalnom raspodjelom kad je to objašnjeno par stranica prije u knjizi  ;D To smo mogli izbjeći. U svakom slučaju dobra knjiga, jednostavno objašnjeno puno osnovnih i bitnih tema koje se provlače i kroz naš hobi.

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

yu1aw

Na brzinu sam tražio i nisam primetio...  ;D
U svakom slučaju hvala na pomoći u razjašnjavanju dilema...

73, Dragan yu1aw

P.S. Adame ajde vidi da li radi ovo kviz glasanje, da nisam nešto zabrljao...
Zezao me je program jer je pitanje ograničeno po dužini i sve je u jednoj liniji...   >:(
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)

9a4qv

Radi test, sve OK, ali nisi dovoljno jasno postavio neke odgovore  ;D, ali o tome poslije glasovanja..
QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

yu1aw

Mislim da je to samo na prvi pogled, ali posle malo dublje analize... ;D

I nema prepisivanja "domaće zadaće"! ;D

73, Dragan yu1aw

P.S. Hteo sam da se rezultati glasanja vide tek nakon zavšetka ankete ali se nešto "resetovalo" dok sam se mučio da ubacim pitanje u onako skučen prostor a da bude dovoljno jasno... >:(
Jel vidiš rezultate prethodnog glasanja po završetku sopstvenog?

9a4qv

Da, rezultati se vide, ali nakon glasovanja, ovo je dobar način ispitivanja kako mediji dišu  ;D
QV
Evo vidim, da si ti glasovao, pod ne znam  :D :D
Heinrich Rudolf Hertz

yu1aw

AD6IW

Eto konačno se potvrdilo...

Adame hvala na objašnjenjima!
Momci hvala na lepoj i plodonosnoj diskusiji!
kraj yu1aw citata

Dragan

Ostavi drugima da sami prave zakljucke.
Paralelni tranzistori imaju isto
toliko smilsla kao i famozni LDE, (long delayed echo)
Sve je bez znanstvene podrske i bez relevantnih
podataka i mjerenja. Postoji nekoliko vrlo vaznih faktora zbog cega taj
princip ne radi.
Nije mi jasno zasto ne napises clanak za ozbiljniji tehnicki casopis
na tu temu, sigurno bi bilo interesantnjie nego utjecaj vode na antene??
Na linku koji je Robi stavio nema rijeci o mjerenjima i kako su provedena.

Evo jednog primjera "preciznog mjerenja" NF, napravio sam LNA za 10GHz za MUD microwave update
prije par godina za NF contest u Los Angelesu. Zovu me iz LA i kazu LNA je ubjedljivo najbolji
sa NF of 0.2dB. Mjerenja su izvrsena na kalibrisanom noise/gain analizatoru.
Cool, ja sam genije, ja sam najbolji !!
Sve bi bilo OK da Gamma opt tranzistora nije 0.35dB! Ovo je vrlo cest greska koja se javlja
usljed neprilagodjenja generatora suma sa ulaznim kolom LNA. Realni NF je bio oko 0.8dB.
Moguce dobiti i negatvni NF. -dB,  a ukoliko ako tranzistor oscilira mjerenja su netocna.
Anyway, bez relevantnih mjerenja i cinjenica sve i dalje ostaje samo prazna prica.

ad6iw

yu1aw

Quote from: AD6IW on 26. March. 2009, 15:08:46

Dragan

Ostavi drugima da sami prave zakljucke.

Zaključak je bio moj jer je bio i moj post.
Dakle to je moje mišljenje, isto kao što je ovo dole, "da su to prazne priče", tvoje!
Mi ovde u našim postovima iznosimo svoje mišljenje, a ostali članovi foruma su tu da kažu svoje mišljenje o istoj stvari.
Uostalom zato FORUM i nosi to istorijsko ime. Da nije tako, nosio bi jedno drugo, takođe veoma često, ime.

Paralelni tranzistori imaju isto
toliko smilsla kao i famozni LDE, (long delayed echo)

Nije baš tako, i postoji puno proizvoda renomiranih firmi koje koriste taj princip.
Jedan od njih je i pomenuti pretpojačavač za studijski mikrofon u Radio Beogradu koji sam otvarao.

Sve je bez znanstvene podrske i bez relevantnih
podataka i mjerenja. Postoji nekoliko vrlo vaznih faktora zbog cega taj
princip ne radi.
Nije mi jasno zasto ne napises clanak za ozbiljniji tehnicki casopis
na tu temu, sigurno bi bilo interesantnjie nego utjecaj vode na antene??

Ja imam bolju ideju.
Što ti ne napišeš članak o tome kako taj princip ne radi, pošto znaš koji su to važni faktori zbog kojih ne radi.
Ja ih ne znam, i po meni to radi. A članci o tome, da to radi, su već odavno napisani, kao što si uostalom i sam citirao jedan od njih u ovoj diskusiji. 
To bi u naučnim krugovima bilo mnogo značajnije i zanimljivije nego ponavljati ono što se već odavno zna.

Na linku koji je Robi stavio nema rijeci o mjerenjima i kako su provedena.

Zamoli Robija da ti objasni. On je vrlo dobar stručnjak i sjajan čovek i sigurno će ti to učiniti.

Evo jednog primjera "preciznog mjerenja" NF, napravio sam LNA za 10GHz za MUD microwave update
prije par godina za NF contest u Los Angelesu. Zovu me iz LA i kazu LNA je ubjedljivo najbolji
sa NF of 0.2dB. Mjerenja su izvrsena na kalibrisanom noise/gain analizatoru isti model kojeg i ja imam.
Cool, ja sam genije, ja sam najbolji !!
Sve bi bilo OK da Gamma opt tranzistora nije 0.5dB! Ovo je vrlo cest greska koja se javlja
usljed neprilagodjenja generatora suma sa ulaznim kolom LNA. Realni NF je bio oko 0.8dB.
Cesto je moguce dobiti i negatvni NF. -dB, narocito ako tranzistor oscilira.

To bi svako, ko ima pretenzija da meri šum, trebalo da zna. ::)

Sećam se sastanka EME operatora u Thornu 1988. kada je DJ9BV držao predavanje o šumu i LNA.
Doneo je automatski merač šuma poslednje generacije koji je tada koštao oko 150 hiljada maraka, pretpojačalo i jednu kutiju na kojoj je bilo dva priključka i jedno dugme. Velikim krupnim slovima flomasterom je na kutiji bilo napisano "Noise Killer".
Priključio je pretpojačavač i izmerio šum koji je bio oko 1 dB. Zatim je ubacio "Šumnog Ubicu" između instrumenta i pretpojačala. Šum je bio praktično nepromenjen. Onda je rekao da će ovaj njegov uređaj sada da ubije sav šum pretpojačavača i počeo da okreće dugme. Šum na digitalnom instrumentu je počeo polako da pada i nakon nekoliko krugova dugmeta pao je na 0 dB! Onda se Rajner nasmejao i nastavio je da okreće dugme, šum je padao i dalje, tj. imao je sve veću negativnu vrednost!
Kao što verovatno znaš, pojačavač ne mora da osciluje da bi se dobila negativna vrednost šuma.
A šta je bilo u kutiji nije uopšte teško ukapirati ako se razume princip merenja šuma tog instrumenta.
Prema tome još tada su postojali ljudi koji su znali kako se meri šum. A znali su i mnogo, mnogo ranije!

Teorija koja podržava smanjenje NF paralelnim vezivanjem tranzistora zasniva se na statističkom sabiranju dva ili više stohastičkih događaja. To nema mnogo veze sa elektronikom. To je čista matematika.
Naravno primenjena u fizici, tj. elektronici.
I lasere je prvo "otkrila" kvantna fizika i primenjena matematika pa smo ih tek onda napravili.

Anyway, bez relevantnih mjerenja i cinjenica sve i dalje ostaje samo prazna prica.
ad6iw

Na osnovu čega tvrdiš da Robijeva merenja provedena u laboratoriji Elektrotehničkog fakulteta u Ljubljani nisu relevantna?!
Meni to zvuči pomalo podcenjivački i nekolegijalno... :(

Pozdrav
Dragan, yu1aw

AD6IW

Dragan,

Brzo donosis zakljucke.

Mislio sam da si shvatio o cemu se radi kada sam ti poslao
clanak o paralelnim BIPOLARNIM tranazistorima. medjutim ti si se zakacio onog sto ti je
lijepo zvucalo. Zanimljivo je da ni ti niti bilo ko drugi na netu nije uocio razliku izmedju
dvije potpuno razlicite tehnologije.Radi se o jabukama i bananama.
Ovaj sklop za NF je napravljen u  Si bipolarnoj tehnologiji i postoje ORGROMNE razlike
izmedju iste i field effect transistors, u vidu ulazne impedance strujnog ili naponskog suma,
i generalno principa rada. Jos bi i shvatio da je Robi koristio npr BFT 66 ali ne i BF998.
Vise o tome se moze naci na wikipediji
Martine, na zalost postoji veloka razlika izmedju profesionlaca i amatera.
Uff, zaboravio sam ti odgovoriti u vezi sa clankom, cemu pisati o onome sto je vec svima
jasno. Treba pisati o novim stvarima.

U nauci ne postoje autoriteti, pa prema tome ne vidim sto bi fakultet u Ljubljani bio iskljucen
iz toga. Za Robija se ne brini, mi se poznamo vec mnogo godina, great guy.
Za Goga, nije se ni Galileo ustrucavalo da kritikuje autoritete,
pa cak ni po cijenu da mu ode glava.

73
ad6iw

yu1aw

Ne radi se o tehnologijama nego o matematičko-fizičkim principima sabiranja stohastičkih veličina.

Probao sam ponovo da nađem na Google neku referencu koja bi te zadovoljila pa sam našao čak i za akustički šum isti princip sabiranja šuma, recimo dva mlazna motora :)

Ti nikako da shvatiš da je potpuno nevažno kako se generiše šum za njegovo sabiranje sa nekim drugim šumom, jedino je važno da li su korelisani.

Uostalom zašto bi bilo bitno da li su šumovi korelisani ako ne bi bilo razlike u njihovom sabiranju?!

Evo ti par kopija izvadaka iz nekih knjiga koje mi je dao Google u vezi sa sabiranjem šumova i paralelnim vezivanjem više tranzistora. Tu imaš i za neke mos-fet čipove, ako se ne varam, i koliko vidim ista je stvar.

Uostalom ti si negirao matematičku teoriju sabiranja a ne samu mogućnost realizacije. Zato sam te na početku i pitao.
U realizaciji kao i uvek ima problema, ali ispravna teorija (a ova opstaje stolećima) uvek se može realizovati sa manje ili više uspeha.

Pošto vidim da niko nije razumeo tu razliku osim tebe, ajde objasni nam zašto ne radi matematički princip o kome je reč. Koliko ja vidim, ovde je jedini autoritet koga treba kritikovati verovatno sam Gaus ili neki matematičar posle njega... :D

Ne želim dalje da opterećujem ovaj forum. Ostaj mi zdravo.

Pozdrav
Dragan yu1aw

AD6IW

Dragan,

Najprije inverzna FFT, pa sada opet   P=kTB
Kakve veze ima Gauss sa ovim osim statisticke metode?
Kakve veze imaju bipolarni tranzistori sa fetovima ??
Koja je razlika izmedju current source i voltage source?
Kolika je ulazna impedanca Si bopar tranzistora vs FET??
.........

ad6iw

9a3xz

odlicna rasprava vrhunskih majstora samo bih volio (za nas mladje narastaje) da dodjemo na kraju rasprave do nekakvog  zakljucka .

yu1aw

Quote from: AD6IW on 26. March. 2009, 18:51:17
Dragan,

Najprije inverzna FFT, pa sada opet   P=kTB
Kakve veze ima Gauss sa ovim osim statisticke metode?

Pročitaj svoje prethodne postove. Ti osporavaš teoriju!

Kakve veze imaju bipolarni tranzistori sa fetovima ??

To radi i sa elektornskim cevima...
A i sa Fet-ovima:
http://www3.interscience.wiley.com/journal/89015110/abstract

Koja je razlika izmedju current source i voltage source?

Šta to behu Tevenenova  i Nortonova teorema ekvivalencije?

Kolika je ulazna impedanca Si bopar tranzistora vs FET??

ad6iw

A kolika je ulazna impedansa lampe drajvovane u rešeci u klasi A?

Šta bi sa osporavanjem teorije?!
Prešao si na realizaciju?!

Kada budeš pronašao relevantne reference za svoje tvrdnje da teorija ne funkcioniše i da "spada u domen naučne fantastike" molim te pošalji ih ovde na forum. :)

Pozdravljam te i zahvaljujem na interesantnoj diskusiji.

73, Dragan yu1aw

AD6IW

Predlazem Draganu da napise clanak na tu temu, jer je vrlo zanimjiva
za radioamatere (i mene bi to zanimalo da naucim nesto sto neznam),
pa ce se tehnicka javnost lako uvjeriti dali je ta njegova teorija
"magicna" i da sam ja u krivu, sto bih i ja svakako volio jer bi to bilo
dobro za nauke, ili je njegov clanak za naucnu fantastiku zajedno sa LDE.
Pokusaj sa ovom teorijom na bilo kojem ozbiljnijem tehnickom forumu  ???
Obicno se kaze (bez uvrede), ili si lud ili si genijalan?
Ja licno nisam shvatio sta je pisac htio reci.

73

ad6iw