Mali kviz: Kako razlikovati antene?

Started by yu1aw, 26. March. 2009, 12:21:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Na krovu su dve antene sa kablovima bez gubitaka koje primaju isti, slab, CW signal bez harmonika. Jedna je Yagi od 20 dBd. Druga je polutal. dipol sa idealnim poja?ava?em od 20 dB. Obe su rezonantne na frekv. prij. signala. Kako ih razlikovati?

po razlici u ja?ini
2 (8.7%)
po razlici u ja?ini signala
1 (4.3%)
po razlici u ja?ini oba: i signala i
2 (8.7%)
po razlici u odnosu signal/
10 (43.5%)
po razlici u
0 (0%)
po razlici u IMD produktima
0 (0%)
po razlici u harmonicima
0 (0%)
nema nikakve razlike i ne postoji na?in da se odredi
2 (8.7%)
po razlici u faktoru
0 (0%)
po razlici u IP3
0 (0%)
po razlici u "?isto?i" signala
2 (8.7%)
po frekvenciji signala
0 (0%)
ne znam
4 (17.4%)

Total Members Voted: 23

Voting closed: 29. March. 2009, 13:21:20

yu1aw

Evo jednog interesantnog "kviz" pitanja koje mi je palo na pamet, na osnovu koga se može videti koliko poznajemo osnovne principe prijema slabih signala, načina rada antena i pojačavača.
Analizom datih odgovora posle završetka ankete moglo bi se ustanoviti i koje su načešće zablude i pogrešna rezonovanja u vezi sa ovom problematikom.
Znajući koje su, nejasnoće bi se mogle lako objasniti, zablude otkloniti, a sve u interesu boljih performansi uređaja i uspešnijeg rada na DX.

Anketa je dobrovoljna i anonimna.
Anketa traje 3 dana.
Svako može da glasa samo jedanput.
Rezultati glasanja će vam automatski biti dostupni nakon vašeg glasanja.

Pozdrav
Dragan, yu1aw
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)

9a6c

Pa zna se, nema razlike ;D

Dragan ne zna da je kabel na yagi anteni u prekidu :P

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

yu1aw

Ti dugački sa sedom bradom i cvikerima, nemoj da šapućeš...!  :D
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)

9a5cw

9a6c

Nema više FM kategorije u aktivitiju :P :P :P

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a3xz

mislim da je razlika u odnosu signal/sum i to cca 20 db u korist yagice .

73 de Mladen Pula

9a3mr

Quote from: yu1aw
Na krovu su dve antene sa kablovima bez gubitaka koje primaju isti, slab, CW signal bez harmonika. Jedna je Yagi od 20 dBd. Druga je polutal. dipol sa idealnim pojačavačem od 20 dB. Obe su rezonantne na frekv. prij. signala. Kako ih razlikovati?

To i malo dijete zna, Yagi antena je ona veća.  ;D

Imam osjećaj da ova "sačekuša" ima veze sa izotropnim šumom. Ili možda "izotropnim šumom"?

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9a6c

Po meni je ovo navlakuša i nema veze sa šumom, samo s izotropijom...

Nije sačekuša...

GG

9A9T

Ma nije ni navlakuša ni sačekuša već po..buša  :) :) :)
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a3xz

u prijasnjem postu naglasak je bio na "mislim" dapace sad sam 100% siguran Dragane i mislim da sam tim tocnim odgovorom zasluzio posjet Dedinju ,a mozes me malo i Adom Ciganlijom prosetati  ::) ::) ::)

9A4OE

Igra rijeci (simbola).

Nema razlike jer obadve antene imaju isto pojacanje. Pojacanje yagi antene 20dBd (dBd dobitak antene u odnosu na polutalasni dipol u slobodnom prostoru), a pojacanje dipola 20 dB (idealno prema yu1aw).

9a1un

9A4ZM

> Nema razlike jer obadve antene imaju isto pojacanje.

Ima i te kako velike razlike, jer da nema (razlike), zašto onda (da maksimalno praktički karikiram) radioteleskop u Arecibu umjesto da koristi ogromnu antenu za istraživanje svemira, ne stavi običan dipol sa odgovarajućim pojačalom ?

Pitanje je potrebno malo pojasniti (razumijem da u mali prostor za postavljanje pitanja na forumu nije bilo moguće detaljno upisati sve pojedinosti). Pretpostavljam da se radi o Yagi anteni za neku mikrovalnu frekvenciju (jer ne poznajem nijednu praktičnu JEDNU Yagi antenu za do par GHz koja bi imala 20dBd). Pretpostavljam da su obje antene glavnim snopom zračenja okrenute prema izvoru signala.

Tada je rezultat vrlo ovisan u kom smjeru neba je okrenuta Yagi antena (za dipol i nije toliko važno), zbog različitog utjecaja svemirskog i zemaljskog šuma.

Uglavnom, da skratim, razlikovaće se po razlici odnosa signal/šum.

73 de Maki

9a1un

onako laički, ako ant ima 20dbd pojacanja cut ce toliko bolje od dipola. pretpojacalo nemoze pojacati ono sto dipol ne cuje, odnosno pojacat ce signal i sum za 20db+nf Znaci SN raito ce bit debelo u korist yagi ?

9A2HM

pozdrav

Ja bi laički rekao da se radi o usmjerenosti i razlici između 20 dB-a pasivno i aktivno dobivenih!

73 de K
Kreso