Main Menu

GS35b pojacalo

Started by 9a5cw, 21. March. 2008, 10:19:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A3GE

Evo ga.....? Pozdravljeni...ste vidili film iz "Daniele" ...jeste...kada je snimano buka je bila normalna....!...poslje se podigla (kako se vino pilo) desetorostruko ili dB 50 najmanje....? Evo kresnuo GS35B ali avaj....mA ode do kraja skale...traf bruji..vuče se tu par ampera...ne mogu naštimat bias...struju mirovanja...odmah iskopčao ..! Mjerim okolo i ANODA i čitava linija prema masi ima oko 500 oma...koj k.... je sada..? Rastavim čitav izlazni sklop sve pregledam....čisto nema mase...sklopim ponovo mjerim sve ok.....zagrijem stvar.....(4 min.) grijanje ok...hladjenje isto...(bias sklop ispitan u drugom linearu..tjerao ga par sati...inače uradjeno sa Darling. tranzistorom...) kresnem ...i isto...mjerim...Anoda na masu oko 300 oma....znači kada je visoki napona uključen nešto se desi u cijevi...? Tj. cijev je neispravna...nešto se desilo sa njome...svi ti opiti ili probe trajale par sekundi...? Tja...totalna pomrčina...? A muka tu mekaniku rastaviti i sastaviti...Ok ja držim da cijev je off..? Tako...pa majstori ajmo pomozite....! Dole imate Gos. Damira...organizatora "Istrian fest" ! Marjane...sa Kv-jašima ne treba imati posla.....ja sam ih sve razjurio...zabranjen pristup amo...ako...? .. se bave Ukv-ejem..onda može ..malo..! Inače ne..! Točka. M. (
Martin 9A3GE

9a3mr

Rekao bi nešto u vezi lineara..al često sam na KV-u...  :-\

Digni VN (odlemi zavojnicu) sa striplajna pa onda mjeri otpor. Provjeri imaš li metalne strugotine po kutiji i striplajnu.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

s56a

Martine, ukoliko koristis novu (staru) GS35B, nadam se, da je prosla propisnu proceduru dugog grijanja radi uspostavljanja propisnog unutrasnjeg vakuma?  Ja sam imao neugodna iskustva sa prvom GS35B ali sada sam ovu zadnju GS31B grijao skoro tjedan dana.  I ja sam zavrsio sa stotinjak Oma izmedju anode i katode pa sam raskopao pola QRO da bi na kraju otkrio (ponovo) probijenu kapton traku.

9A3GE

Evo ga....Rolando....sve je čisto..ta to je pregledano par puta...i nije moj uradak...? Marjane....da li trebam hladiti lampu sa pripadajućom turbinom...dok je grijem......? čini mi se da SE DOSTA GRIJE KADA NE PUŠE ZRAK U NJU...ako treba onda to stavim na tavan...turbina stvara veliku buku...ali zato kubike zraka  tlači...? Budem postupio po uputama..! Sada opet izmjerio...masa i anoda 106 oma...? Sprava hladna..! Stavi ću to u radionu...pa neka stvara vakum..../radiona očiščena..smeće bačeno...još sve pregledati i ostalo nepotrebno isto baciti...u smeće....! Negdje sam pročitao da količina smeća pokazuje standard...zemlje ...ljudi....samo to ne vrijedi ovdje....svuda smeća kolko oš....! Evo...javio mi vlasnik mašine da je cijev bila grijana par sati svaki dan...? A treba je stalno...danima..? Očekujem još koji odgovor..? Dole imate najelegantnijeg R.A. što ja poznajem....? Uvijek pic-pic...dok mi drugi neke traparice ..vjetrovka i slično....? M.
Martin 9A3GE

9a9c

martinez                                         provjeri dali je probio sendvič
izvadi cijev van
spoji visoki napon preko otpora par kiloohma i ampermetra i bilo bi dobro imati regulacioni trafo na primaru da dižeš visoki napon od nule.
ako kod određenog napona ampermetar pokazuje protok neke struje imaš iskrenje u cijevi
ako se to nedogodi cijev je ispravna
ovo sve napravi na hladno bez grijanja
provjeri dali ti je katoda na potencijalu mase
9a9c

9a3mr

Ne znam Martine kako mjeriš otpor, ako ti je VN ispravljač spojen na anodu, može ti zaostali napon na elektrolitima prevariti ohmmetar. Ne smiješ imati tako mali otpor. Kreni od zavojnice koja dovodi VN na stripline, digni je u zrak pa onda mjeri između anode i mase...ako i onda imaš 300 oma ili slično, nema druge, diži anodu i stripline...

Pozdrav
Rolando 9A3MR

s56a

Grijanje GS31B je manje od 50W pa sam ja u pocetnoj fazi pustio lampu bez anodnog hladnjaka.  Kod zadnjeg celonocnog pokusa sam izmerio temperaturu katodnog prstena od 100 C sto je ispod dozvoljenih 120 C.  Deo zraka jednog od dva 80 mm ventilatora sam preusmerio ka katodi.  U prvom, zelenom QRO imam 60 mm ventilator neposredno pod prstenom grijanja.  

Kvalitet vakuma mozes izmeriti mikroampermetrom samo sa ukljucenim grijanjem.  Pojedini vruci elektroni uspesno stignu cak do anode.  Nesto slicno kao spermatozoidi  ;D  

http://gs35b.com/gs35b/bang.html ima nekolikno poucnih fotografija proboja unutar lampe.

E75DX

Kakav su vam iskustva sa duoband kombinacijama npr. 2m/6m sa GS35b?

73,
Zoran E76C, E75DX

s56a

Odlicna pa sada radim od 1,8 do 144 MHz u PC kutiji, a ceka me 432 MHz sa Al ili Cu kucistem za koaksijalni rezonator.

E75DX

Quote from: s56a on 02. December. 2008, 15:51:09
Odlicna pa sada radim od 1,8 do 144 MHz u PC kutiji, a ceka me 432 MHz sa Al ili Cu kucistem za koaksijalni rezonator.

Mene zanima nesto 6m/2m, vidio sam slike na yu1aw sajtu. Moze li malo detalja oko mehanicke izvjedbe? Ako je nije za public, moze i na private :)

73
E76C

9A3GE

Ah ..koje vrijeme.....A Mario ...vade ti "mast"...našao se neko aaa...?  Nevjerovatno..! Bene ...šalu na stranu...."uzeo" sam stanku oko onoga što ne radi...GS35B....! Tako....Dole je šema tribanda lineara...! M.
Martin 9A3GE

s56a

Zorane, meni mehanika nije jaca strana pa sam zato radio sa dva dobra, stara promenljiva kondenzatora iz WW-II USA BC panela.  Imas shemu negde ovde ili kod Vlade, E77EY.  Mala pojednostavljenja i popravke YU1AW inicijalnog predloga.  Bila je to prepravka FM TX sa solidnim ispravljacem i turbinom.

Martine, ja retko koristim tudja resenja.  Drugacije sam pristupio izradi 1,8 - 432 MHz QRO sa GS31B ali nisam to uspesno zavrsio zbog zelezne sasije ispod stripline i PC kutije.  Posle prodaje SB-220 je isti preradjen samo za KV takmicarske opsege.  Bice jednog lepog dana verovatno sa efikasnijim koaksijalnim anodnim rezonatorom na 432 MHz.  Jos nikada nisam radio linearac tako visoko pa je mali izazov.  Jednostavno dvojno serijsko ulazno kolo davno reseno.

9A3GE

New one....stavljeno na grijanje...3-4 dana dosta..? M.
Martin 9A3GE

9A6R

Ako nekome pođe za rukom da mu ovaj tribander proradi molim ga da me obavijesti.Hvala

73,9A6R
ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

AD6IW

Pitanje je u vezi sa tribanderom ??
Kako su zakljuceni ulazi i izlazi ostala dva banda ?
U svakom slucaju nebi smjeli biti u zraku bez terminacije?
Ako su zakljuceni sa antenom stvar je gora, jer su harmonici
izrazeni  ???
Ili to mozda radi na sva tri banda istovremeno ?

73
ad6iw