Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

9A5TD

Quote from: 9A2WA on 13. November. 2008, 11:29:55
.....ali na TX grani treba kompenzirati dodatni kapacitet i induktivitet................. :P

Pozdrav tamo doli....

Nesto mi sada nije jasno ? Ako je coax stub spojen u sistem prema shemi i ispravno je dimenzioniran NE kuzim sto treba kompenzirati jer je prakticki nevidljiv za radnu frekvenciju!

Jer npr:

Ako napravimo short Stub da ima Notch na 300 MHz onda mu je teoretski nabolji Ret.Loss oko 150 MHz, kada je taj isti Stub otvoren na kraju onda imamo situaciju da je Notch na 150 MHz i najbolji Ret.Loss na 300 MHz.

Treba uzeti u obzir da se kod otvorenog suba Notch ponavlja  x 3, a kod zatvorenog X 2 !
Za Ret.Loss je situacija obrnuta, x 2 kod otvorenog, i x 3 kod zatvorenog. Tko ne vjeruje neka proba.

Osobno vise volim Stub zatvorenog tipa koji je tada ujendo i odlican DC protection uz dobro uzemljenje !

9A2WA

A...........to  ;D
Provaj na recimo 200 MHz ,jer se stvar komplicira kad nije na višekratniku  radne frekvencije;D
Najbolje je napraviti lowpass sa prilagođenjem na 50 Ohma i "Svršila Mare zavit" ka šta se kaže ovde doli ::)
Pozdrav odozdal  ;) Mike :D
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9A3GE

Bravo ljudi...znači može ovako jednostavno a i složeno....? A tko će drugi nego Mike ...Damir...i Andrea...Adam se usmeno izjasnio ...pa smo išli kod Feride na ćevap...! Daklem...new one ...VK3AXH ...Ian...Australija...  15789 Km.  pa jos gore pa dole....abaut milijun kilometara ..oltugeder...tuliko se nemere napraviti u tri kontesta a ? Radio sa 0.5 KW.....? .....i raport je -21 u Australiju....molto bene...! Mario..lotam po onoj tvojoj šemi bias za GS35B...to je ok..? Ide se dalje održavati veze na dva metra....nema mrtve sezone..? Tatataaa !!!!! M.
Martin 9A3GE

s56a

Martine, EI Niss BC-108 sam napisao od zezanja :-)  Nisam siguran da li izdrzi 50 V.  Ja radim zanimljiv bias ucetvorostrucavanjem 12,6V od grejanja.  Katoda ce biti na -3 kV, a anoda na potencijalu mase.  Jednostavnije resenje prigusnica za radni opseg 1,8-144 MHz.  Jos samo da nadjem lampu...

9A3GE

Ok..Marjane...ja ću ovo slotati ..i probati u "malom" linearu sa jednom cijevi...ta mislio sam ..BC...? Prije nego sam otišao na ladju crko taj mali linear..danas ga probao..njet struje mirovanja..? Otvorim to...onaj 2N3055 ...crn..izgorio skroz i trim pot isto...promjenim to..stavim jači trz. 2N3773 i sve ok...zdrajvam  sa 40 W. i outa 500 W. ipak sam smanjio pobudu na 20 W. i out je 350 W.  ... taman / čisti turcizam...kad sam bio u Turskoj u Mersinu sa ladjom kupovali smo izvrstan ekmek (kruh) (i ostalo ...i to bi nam donosio po danu iz pekare taksista..damo mu novce i on donese ekmek...jel bilo dosta para (item turcz)..taman...taman...odgovara..! Eto...negdje sam pročitao da je 20 posto riječi u Hrvaški zajik-čisto Turski../ima jedan na Mjesečini ..rijetko / postotak je veći kako se ide na Istok..? Dobro..ide se dalje..? Moon friška slika 10 min.before..! M.
Martin 9A3GE

9a6c

Martine, iz nekog osobnog iskustva BD249 ili BD250 su vječni u GI7b biasima. 2N3055 ima malo prenizak napon. PNP tranzistor je zgodan je ga možeš umasirat bez problema. A po savjetu YU1AW (koji se ježi od tih biasa, hi) jedan solidan VF kondenzator koji bi premostio tranzistor možda bi mu spasio glavu u nekim situacijama.

Od šest GI7b pojačala sva još rade.

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A3GE

Jelo ovo to..od Ronalda...sa zenericama ...? što više wata..jeli ..koje su vrijednosti...GG i ti si nešto tako napravio u onom linearu za 50 mhz...? Nemogu pronaći to sada...? Ok ..napravim par verzija i isprobam ... ? Go to Moon...now...? M.
Martin 9A3GE

9a3mr

Martine, ovakav bias sklop sam napravio jer nisam mogao doći do snažnih zenerica. Možeš staviti bilo koje zenerice, 1/2 W ili slične. Spoji sve na nekom komadu lima i gurni kroz to 0.5 A pa vidi kako se ponaša. Onaj preklopnik sam stavio da mogu mijenjati prednapon i radnu klasu...

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9a6c

Kao komad lima ja sam koristio šasiju tj kutiju uređaja i sve to radi BO. Da, to u časopisu je 9A3MR spoj u kojem se uvođenje više zenerica za izbor radno točke pokazalo mudro, jer se  pojačalo koristi na lokacijama gdje mrežni napon, a time i anodni značajno varira, a time i radna točka.

Glasam za Jezera i 240 V AC!

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

s56a

Valjalo bi stabilizirati napon grijanja, a ostale varijacije manje uticu!  Danas su 12V/3A stabilizatori u TO3 kucistu.

9A3GE

Jel 12.6 za grijanje ...stabilizirati....se dobije "tvrdi" bias....naime kako se stvar zagrijava ili duže je na predaji..pa se sve grije ..tako mi se i mjenja struja mirovanja i to dosta ...od 50 mA pa do 200 mA  to nije dobro...cijev pati..ma pati o ovako...stvorena je za to...jeli..? Inače u mome slučaju sam izveo Pot. na prednju ploču ..pa svako toliko to naštimam..tja...a koji put to stavim u "žnj" klasu pa max ide van..ali se onda grije dosta...ali relacija je 1 min. TX...1 min. RX pa se u toj minuti malo skalamerija rashladi...ok..radno je ..pravim tri vrste "bias-a" pa se vede come va ...znači gremo va Istru ...ča pojist dobroga...? Kad Damir organizira onda je sve u redu...! Ono zadnji put ...taman se pripremili ...kad ono gotovo....? Za jist sempre parićani ! M.
Martin 9A3GE

9a3mr

Martine, ako ti se mijenja mirna stuja tijekom rada, tj. raste onda ti je problem u bias sklopu. Kroz njega teče sva anodna struja i mora se dobro hladiti. Ukoliko se pregrije, pada napon stabilizacije a samim tim raste mirna struja.
Par postova prije sam sugerirao ideju koju je 9A6C krivo shvatio...isprobaj bias sklop tako da ga montiraš na alu ploču i narineš na njega 0.5 A (nekakva srednja vrijednost struje). Ostavi ga 5 minuta, ako je napon na njemu isti kao i na početku onda je sklop termalno stabilan.

Za tebe Martine bi bilo možda uputnije ispitati sa 1A na 2 min.... :-)

Spoj za testiranje je jednostavan, nekakav trafo, grec i promjenjivi trafo u primaru. Dižeš napon na primaru dok kroz bias sklop ne poteče željena struja, izmjeriš napon na bias sklopu i pratiš pada li. Ako drži i nakon nekoliko minuta, to je to.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

s56a

Ronaldo, moze se bias jednostavnije testirati sa toplim zrakom fena za kosu!  Malo je radioamaterskih spojeva koji su pravilno usmereni ka povecanju istog  >:(  Ja sam se odlucio za G1 negativni prednapon jer je Ig1max petina Ia.  Dobro VF uzemljenje G1 postizem upotrebom dvoslojne tiskanine za -VN sa tankom capton izolacionom trakom prema sasiji.  Malo NASA tehnologije kog Wermacht lampi.

9A3GE

Ok  Ronaldo ...bude probano....prvo sam zalotao ovaj dole "bias" ..nisam ga još probao perce je se pojavio Mjesec ? Tomorow ga ugradim u "mali" linear i isprobam..? Pogledam na jednu pozivnu freq...kad surprice...big....zove cq via Moon 9A1CCY....Daruvarčani...pozovem ali ništa....valjda je neko  iz kluba probao  dok je elevacija bila niska....to mi je prva 9A stanica "viđena" refleksijom od Mjeseca...epur se miče...po mjesečarstvu..? Večeras dobra propagacija i u pogonu je momentalno transverter i jednocjevni PA ...oko 400 W. samo..? Pa se to testira...! Prije sam duže blabla sa Andreom 9A3JH i uputio me u neke stvari za rad sa WSJT-oom..pa sada to koristim..i to dobro...! Po noći na bandu po danu gradnja...a malo se i spava ..tu dole na kauč...tja..! Dole je "bias" und R.klub Jan Hus ! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Prva verzija sa darlingtonom uradjena ..spojena i sve ok...sada radim malo MS  da vidim kako se ponaša....? pa onda se ugradjuje u ono...sa GS35B.....! M.
Martin 9A3GE