Dozvola za ure?aje u kit formi

Started by 9a5bdp, 25. August. 2008, 12:35:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

9a5bdp

Bok!

Može pomoć...

Namjeravam uvesti transverter u kit formi pa me zanima dali treba za njega imati spremnu dozvolu radi predočenja carini? Nadalje zanima me kako navesti serijski broj uređaja kada ga kit uređaji ne posjeduju...?

73!

Zare 9a5bdp

9A9T

Ne treba ti ništa, barem ja nisam trebao...poštar donio doma... ;)
Od kuda naručuješ i koji model?
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a5bdp

Ma još se 'lomim' između dva modela transvertera za 2 metra. Prvi mi je Spectrum comunications-ov dvometarski sa 25W izlaza a drugi mi je Elecraftov iz XV serije. Gledao sam i Downeast microwaveov ali mi se nekako čini, barem na slikama, da nije baš odrađen do kraja u elektroničko-konstruktivnom smislu...To je moje skromno mišljenje...
Mislio sam sa time početi na 2m EME, da li je to dobar izbor?
Za Elecraft sam čitao da su ljudi s njime radili EME a sa Spectrumom nisam nigdje našao takav podatak. Tehnički podatci za oba su tu-negdje. Jedino je Elecraft malo bolji po šumu os Spectruma s tim da Spectrum ima diskretno rješeno izlazno pojačalo a Elecraft rabi hibridni IC.

73!

Žare 9a5bdp

9A9T

Pozdrav Žare,

nemam iskustva niti sa jednim navedenim ali mi se čini da nećeš pogriješiti niti sa jednim.
Možda da obratiš pažnju na što niži šumni broj ulaza i da ima mješanje sa šotki mikserima... ;)

Ostalo je sve tu negdje...
Sretno!
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

Evo ga....jos mrdamo....vako ...ja sam za Downeast transverte.....kompaktniji je od Elecrafta a komponente i sema je ista....vrhunska....gasirani fet na ulazu pa mar i shotki mixer....a PA ima 60 w...    sta os bolje..treba za drajv lineara.....i jeftiniji je nego Elecraft.....naruci se from USA I ZA PAR DANA TI JE DOMA...na vrata...samo plati prije....jednostavno....jel tak Tom....Saluti a tutti...M.
Martin 9A3GE

sm7vzx

Imam Elecraft XV144, testiran (SK7MW) uporedo sa TR144 od DB6NT, nikakvih razlika nismo primijetili.

Kit je vrlo dobro uradjen, jednostavan za napraviti. Sto se tice Downeast transvertera, mozda je pametnije raditi isti zbog 60W u izlazu ali je kit uradjen s brda dola, vrlo se tesko snaci i "suport" zaboravi...

Ja sam za Elecraft...

9A9T

Saluti,

evo dečki su dopunili kaj se ja odmah nisam sjetio...izlazna snaga od 60W je taman za ganjat kakve cjevčice pa pravac mjesec  ;)
Ako imaš manju snagu, trebaš međustupanj, međulinear do potrebne snage i to iako nije nerješivo ipak stvara dodatne probleme i troškove.
Ajde, kad nabaviš, kaj god bilo, baci ovdje kakve slike da vidimo kako to izgleda i kako napreduješ sa time...

Tom
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a4qv

Mozda malo offtopic ali kad se vec kupuju x-verteri:
Danas malo listam Radio kit i vidim reklamu za

http://www.radiotransverter.com/radiotransverter_000016.html

pa, gledam, ima zanimljivih stvari....

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a2d

Bogme, simpatično. A što kažu cijene (naročito 70/30 W)?

73 de 9a2d

9a4qv

2d

Cijene nisam vidio, trebalo bi pitati info putem maila, meni nije bilo zanimljivo jer posjedujem vec opremu za rad na 2m, ali mailom ces to najlakse rijesiti. U casopisu takodjer nema cijena.

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a3xz

da li itko u ovoj zemlji pomislja odnosno je li ikome kada palo napamet da izdvoji određena sredstva te se skupi na jednom mjestu nekoliko pametnih glava i osmisle transverter 2m na "hrvatski nacin" ,Zeljko nisam te zaboravio pace napravio oba za 50 i 70mhz ,nisam zaboravio ni Matjaza sa beacon 99 i digitalni mosticki itd..itd

da znam, netko ce reci da je topla voda izmisljena odavno, no ipak drzim da smo postali gotovani uzdajuci se samo u daleko istocne japanske i ine inzenjere .isto tako savrseno mi je jasno da je lakse reci ,vidi kako je ovaj kenwood dobar ,a vidi ovaj icom ne valja nista ,karikiram jasno ....nego sjesti i upotrijebiti malo svoju glavu .

no u sirem smislu govoreci odnosno razmisljajuci taj isti hrs mora promicati kreativnost i konstruktivnost narocito kod mladjih clanova ,to sto ste Vi sufinancirali uređaje za klubove s jedne strane je odlicna stvar ljudi moji ,a s druge strane radimo invalide (tehnicki gledano) od nase djece .

no ovdje dolazimo do problema koji je problem sire zajednice ,a ne samo HRS-a :))

9a2d

To budemo riješili, mislio sam da ih ima u časopisu. Da budem iskren, oduvijek su mi bile bedaste stranice na kojima je do u savršenstvo opisan proizvod, ali za cijenu se moraš gnjaviti sa mailovima, opterećuju time sami sebe. Ma imam ja transverter za 70 (by naš Zlatkić) ali me čisto zanima odnos cijena, karakteristike obećavaju a i šminkerski mi djeluje. Hvala još jednom za info.

73 de 9a2d

9A2WA

Ko je reka Javornik ??? ??? ??? ??? ??? :o 8) ::) ili nedaj bože Menina( brat odnosno sestra inoga  21/432 MHz) ;D ;D ;D ;D
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9a6c

Draga nacijo...

Možda ćemo se zatrčati pred rudo, ali zaista postoji ideja da se u neko dogledno vrijeme razvije vrlo suvremen transverter za UKV opsege koji bi u tehnološkom smislu otišao više koraka dalje od opjevanog Javornika i njemu sličnih.

Autor je na dobrom putu, čak i dvojica, ali sve je to ipak pitanje vremena.

Osim toga, treba biti svjestan da samogradnja danas i nekad nije više isto, posebno za nervozne i slabovidne i da rad s smd tehnologijom i komponentama najnovije generacije nije ni malo jednostavan, a posebno nije za svakoga. Pa čak ni sam Javornik nije baš mačji kašalj...

Ako ćemo pošteno, nisam baš uvjeren da bi se svatko od nas znao bez muke izboriti sa smd komponentama, a kamoli s višeslojnim tiskanim vezama... S cijevnim pojačalima i antenama još se nekako da izaći na kraj...

Ako postavimo neke ciljne kriterije tipa šumni broj, fazni šum, stabilnost, IP3, IMD i naravno konačnu cijenu, možemo izrangirati ono što nam je sada dostupno i poznato pa prema tome odrediti kuda želimo ići.

Jasno, pri tome treba prije svega poznavati značaj svakog od kriterija i prije svega njegovu svrsishodnost u konkretnim oklnostima. Hoću reći - prodao sam transverter za 2m , jer mi u JN83 tako dobra stvar nije nužna. Kao ni Javornik u Etiopiji.

Uredništvo RADIO HRS  radi na tome, ali na žalost previše je stvar van našeg domašaja i trenutno ih nismo u stanju kontrolirati  u mjeri koja bi nas zadovoljila.

Ali, radi se, draga nacijo...

Osobno bih bio sretan i s manjim dosezima, tipa neka antena s dva elementa za 40 m i slično... ne bi čovjek vjerovao koliko je teško napisati nešto...

A do daljnjega, draga nacijo, bilježim se sa štovanjem.

Kao i uvijek,

Vaš odani

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a4qv

Da, zanimljivo razmisljanje,
medjutim ja ipak mislim da se to isto moze postici i na drugi nacin i to puno jeftinije, na ideju me ponukala najnovija tehnologija radara na x bandu koji koriste male snage sa dugim tx periodom umjesto velike impulsne snage i pri tome dobivaju iste rezultate...

Dakle, zasto toliko komplicirati sa velikim izlaznim snaga, transverteri i uređaji sa High IP3 i sva ostala cuda. Zar nije jednostavnije dogovorno smanjiti snagu na 10w i onda bi svi problemi koji se danas javljaju u natjecanjima bili svedeni na puno manji broj.

Zasto ne iskoristiti 20db pojacanja u prijemu rađe nego 20db u predaji? Vjerovatno bi i temperatura banda pala sa 2000K na onih standardnih 200-250K i rad na bandu bi svima bio ugodniji.

Ali ,ajde ti to nekome objasni  ;D

QV
Heinrich Rudolf Hertz