Hrvatski ljetni UKV kup 2025.

Started by 9A3DF, 30. June. 2025, 18:24:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A3DF

Poštovani prijatelji sa VHF, UHF i SHF opsega!

Pozivam vas da se i ove godine uključite u naše natjecanje pod nazivom ,,Hrvatski ljetni UKV kup - Tesla memorijal". Natjecanje će se održati 05. i 06. 07. 2025. god.
 Početak natjecanja je u subotu u 14,00 UTC ili 16,00 SEV , završetak natjecanja je u nedjelju u 14,00 UTC ili 16,00 SEV
Propozicije natjecanja možete naći na našoj stranici  UKV kalendar ili https://www.hrvhf.net/index.php/pravila-ukv-natjecanja/tesla-memorijal . Natjecanje se održava na svim UKV opsezima , počevši od 144 Mhz na više.
 Natjecateljske dnevnike možete poslati u roku 8 dana na naš UKV robot www.hrvhf.net, rubrika Contest -> Upload EDI.
 Molim vas da pošaljete svoje dnevnike , bez obzira koliko ste bili aktivni i koliko ste veza odradili.
U istom vremenu održavaju se i slijedeća natjecanja:
Zagreb FM Contest
Tesla memorijal- SRS
 HA-International VHF,UHF,SHF Contest
YO-DX VHF/UHF/SHF CONTEST
Propozicije ovih natjecanja možete naći na stranici našeg ukv kalendara https://www.hamradio.hr/dacc/ukv_kalendar.php?
Želim vam odlične propagacije , puno aviona , a posebno i neki E sporadic i da se čujemo!

Direktor natjecanja Hrvatski ljetni kup – Tesla memorijal

Željko Roščić 9A3DF

Dear friends on the VHF, UHF and SHF bands!

You are kindly invited to join us once again this year for our contest – the "Croatian Summer VHF Cup".
The contest will take place on July 5th and 6th, 2025.
It begins on Saturday at 14:00 UTC (16:00 CEST) and ends on Sunday at 14:00 UTC (16:00 CEST).
Rules and details can be found on our website under the VHF Calendar or directly at:
🔗 https://www.hrvhf.net/index.php/pravila-ukv-natjecanja/tesla-memorijal
The contest is open on all VHF and higher bands, starting from 144 MHz and up.
You can submit your logs within 8 days via our VHF Contest Robot:
🌐 www.hrvhf.net → section Contest → Upload EDI
📢 Please send your logs regardless of your level of activity or number of QSOs!
 Every log counts and helps!
At the same time, the following contests will also be taking place:
•   Zagreb FM Contest
•   Tesla Memorial – SRS
•   HA-International VHF/UHF/SHF Contest
•   YO-DX VHF/UHF/SHF Contest
Rules for these events are available at:
📅 https://www.hamradio.hr/dacc/ukv_kalendar.php
Wishing you excellent propagation, plenty of aircraft scatter, and hopefully some good Sporadic-E – looking forward to hearing you on the bands!

Contest Director
Croatian Summer VHF Cup – Tesla Memorial
Željko Roščić, 9A3DF

9a6c

Pozivnica prihvaćena :D

Samo mala napomena da svi mogu prijaviti svoje namjere na web stranici OK2KKW i navesti svoje uvjete za rad. To može olakšati dogovore na ON4KST chatu, bar meni tako izgleda.

Ja ću raditi samo 70 cm od kuće u JN73WS, na krovu 39 el yagi, na stolu 500W.
Veze s 9A postajama nisu među najduljima, ali uvijek raduju.

Radujmo se zajedno :D

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a6c

Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a4m

Ako sve bude po planu ja ću biti samo u nedjelju zadnjih 6 sati contesta na 2/70/23.

Sretno svima i puno dobrih veza. ;)

73
Mate 9A4M
9a4m - jn85ei

9a6c

Kako god okreneš, ne valja...

Nama od doli nema druge nego ili otić gori ,ili se popet gori, ali budemo li uvik bili doli, nikad se nećemo maknit prema gori...

Prognoza je rekla sve - prilike ajme, ali to bi se i preživilo da je bar bilo stanica u nekoj blizini pa se sve svede na malo veza s velikim pristojnim prosjekom - skoro 400 km. Ali od prosjeka se ne živi, a od dosade umire pa sad biraj.

Od 82 veze prvi dan ih je urađeno 65, a ostalo u nedjelju do podne. U zadnja dva sata rada jedna veza - hvala Dinku 9A6AR što se smilovao. Ali dalje nije išlo, čuju se uvijek 2-3 iste stanice - OK2A i OM3W nisu baš ni blizu, ali šta vrijedi kad između nas malo tko nit okreće put doli nit odgovara na CQ.
OD preostalih 17 veza deset ih je s prosjekom cca 600 km. Kurioziteta baš i nema, osim 5 DL postaja, od kojih je najduža došla na CQ i odrađena glatko, a s ostalima je trebalo vremena i truda. Ukupno 16 postaja s QRB preko 600 km.

Možda bi bolje pretpojačalo ubrzalo neke veze, ali ne vjerujem. Najviše je do same lokacije koja to u biti i nije, ali je adresa prebivališta s klima uređajem što je presudilo. Kako bi bilo negdje na brdu, bolje da ne znam. 9A3MR sigurno zna ;D
Antena od 9m i 39 elemenata je OK, pod uvjetom da pogodiš željeni smjer. U paru i na brdu bi svakako drugu pjesmu pjevala, jer je ne bi trebalo stalno okretati.

Planovi se kuju za ALPE ADRIA VHF, ako netko ima baterijski klima uređaj za portabl rad neka se javi ;D

CU AA VHF

GG

PS - u međuvremenu dobio audio moje veze s DL3SFB, glas mi je bezveze, ali signal može stat za 702 km ;D

9a4qv

A dobro, kod nas malo, ali malo sjevernije je bilo OK.
Meni je ovo jedno od boljih natjecanja.
Tesla je uvijek bila dobra za 10GHz ali ova godina je bila UFB.
Iako se kroz moj rezultat to ne bi zaključilo, bilo je super raditi na 10GHz.

Ja sam već standardno, odradio samo dio natjecanja, ito prvih 50 minuta i zadnja 4 sata natjecanja.
Prvi dan sam se pokupio sa brda baš kad je počelo kuhati na bandu, RS se počeo dizati i to je utjecalo na konačni rezultat.
Sa moje lokacije JN75BA se u ovom natjecanju dalo odraditi 50-tak QSO.a sa cca 16000 bodova.

Ja sam dogurao do 39 QSO-a i nešto sitno preko 12000 bodova za 5 sati rada i sve to na bateriju 18Ah.
U prosjeku bi to bilo 8 QSO/h što je za 3cm odlično.
Dakle, moglo se i bolje ali to znamo, stara priča.
Nedostajalo je dosta njemaca, ali možda sam ih falio prvi dan kad sam utrnuo radnju nakon prvih sat vremena a tad je krenulo...
Kako god, evo mojeg sažetka:

Statistics for band 10 GHz
===============================

Contest:          Tesla2025
QSOs:            39
Valid QSOs:      39
QSO points:      12020
Average pts/QSO:  308.21
Average qsop/QSO: 308.21
Points/50 QSOs:  12020

WWLs: 23
-------------
JO60:  1225  2    JN63:  581  3    JN54:  481  2    JN67:  345  1   
JN88:  998  2    JO70:  570  1    JN45:  390  1    JN87:  316  1   
JN55:  847  4    JN34:  547  1    JN78:  381  1    JN72:  293  1   
JN86:  722  3    JN89:  540  1    JN61:  376  1    JN62:  281  1   
JO80:  617  1    KN05:  521  1    JN75:  366  3    JN76:  175  1   
JN65:  608  5    JN79:  488  1    JN95:  352  1   

DXCCs: 11
-------------
  I:  3969  17      S5:  943  6      YO:  521  1      DL:  345  1   
  OK:  2823  5      9A:  731  3      OE:  381  1      HA:  316  1   
  OM:  998  2      SP:  617  1    IT9:  376  1   

Hours
---------
Hours                        Points                          QSOs  AVG pts/QSO
15-16: [********************] 12020  :  [********************] 39  :  308  odx OL4A

TOP 10 DX QSOs:
-------------------
OL4A          JO60  618 km by 9A4QV 
SP6GWB        JO80  616 km by 9A4QV 
OK2A          JO60  605 km by 9A4QV 
OK1KKD        JO70  569 km by 9A4QV 
IQ1KW        JN34  546 km by 9A4QV 
OK2R          JN89  539 km by 9A4QV 
YP2DX        KN05  520 km by 9A4QV 
OM3KII        JN88  505 km by 9A4QV 
OM3LQ        JN88  491 km by 9A4QV 
OK2KOJ        JN79  487 km by 9A4QV 

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a6c

Dok dnevnici polako pristižu, zavrtio sam malo kalendar unatrag i godine 1988 u ovom natjecanju na prvom mjestu - kategorija 144 MHz MO - vidim YU2ARS. 679 veza i skoro 250K bodova... lokacija poznata - Vučjak JN74LT, ali broj pojačala i sistema, to bi vrijedilo znati ;)
Chata onda nije bilo, znači - sve na ruke i galamu 8)

GG

9A5CW_2

A da pitaš barbu i ekipu is Rike ? ;)

9A9R

8) Hi Patrik,

Vidiš kako si se ti dobro sjetio.
U mom telefonu piše da sam prije 24h razgovarao sa autorom texta iznad tvog texta. Mora da je žešća demencija ili nešto drugo.?

Razgovarao sam sa Vladom 9A2PT koji se sjeća nekih detalja....

Kako sam ja bio jako puno puta na tom brdu, istopilo se iz memorije baš taj dogadjaj.

Kaže Vlado da smo bili Marinko i ja , na rotatoru je vjerojatno bio Edo 9a3GZ, najbolji rotator na planeti, tko je još bio neznam.....

Antena je bila Para beam 4 komada, radio vjerojatno IC202 i TS700G, QRO je bio pokvareni 3x4cx250b 500w

Kakvo je bilo vrijeme i što smo jeli sam zaboravio.

GH 73
Vlatko 9A9R

9A9R

Marinko je bio  YU2RGK, ja sam bio YU2WV, a vrlo jerojatno radio je bio FT225RD modificiran od Marinka.

GH
Vlatko 9A9R

9a4qv

Vučjak - čarobna lokacija....
Muka mi je kad pogledam unazad....kako život brzo prolazi...

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a6c

Quote from: 9A9R on 10. July. 2025, 20:13:438) Hi Patrik,

Vidiš kako si se ti dobro sjetio.
U mom telefonu piše da sam prije 24h razgovarao sa autorom texta iznad tvog texta. Mora da je žešća demencija ili nešto drugo.?

Ma nije do demencije, nego je razgovor kao i obično bio toliko sadržajan i konstruktivan da je inspiracija došla sama od sebe.

Šteta da se Marinko, nw 9A2GH, udaljio od ham radija, u svoje vrijeme bio je faca, a ekipa iz kluba harala na 2m s Viševice.

Nema više starih lavova, a ni ja se ne osjećam najbolje ;D  ;D

9a6c

Nisam siguran da postoji neki europski plasman u ovom natjecanju, ali na stranici IARU VHF robota izašla je lista ovogodišnjih sudionika i na njoj dosta 9A postaja.
Dobro dođe za usporedbu i ideju kako kotiramo u europskoj konkurencijil

https://iaru.oevsv.at/v_part/prg_list.php?reset=1&start=1&master_v_part_cont_id=72&master_v_part_vw=v_upld

GG

9A7RR

Velebitska Plješevica JN74LT. Pokušao sam se popeti Peugeotom dva tjedna prije za Alpe Adria UHF/SHF, ali nisam uspio. Cesta nije jako razrovana, ali je vrlo strma pa je auto proklizavao. Zato sam na Ljetni kup došao sa starim Audijem Allroad koji se popeo relativno sigurno, ali je trajalo dok sam micao kamenje s puta da ne uništim karter i gume:-). Pravi terenac ide gore bez problema. Došao u petak, ali nisam napravio ništa zbog olujne bure. Pa sam jeo konzerve i igrao šah u zavjetrini. U subotu od jutra akcija i gotovo sam uspio na vrijeme sve postaviti. Naravno, borba sa stanicom koju još nisam posve upoznao, logerom, monitorom, KSt chatom i kako to već ide, pa sam par sati kasnio s uključenjem u contest. Hvala Kreši što me trpi s mojim trouble solving pitanjima:-) Smjestio sam se u bunkeru na kojem je bio mikrovalni link prema Učki. S tri strane zaštićen od elemenata, a sjena cijeli dan.Vrijeme je u subotu i nedjelju na kraju ispalo idealno, ali sam u nedjelju brzinom munje morao zbrisati, baš zbog munja koje su tu noć u Krasnom napravile show, ali ja sam tad već bio na sigurnom u istom tom Krasnom. Radio s 12/25 Yagi koja se pokazala jednostavnijom za instalaciju i zadovoljan sam brojem odrađenih veza. Lokacija je, izgleda, fenomenalna. Na 432 nisam imao smetnje, ali na 144 bi trebao filter, budući da su telekomi postavili repetitore koji su mi bili smješteni jugoistočno. Smetnje podnošljive u većini smjerova. Raporte sam dobivao iznad očekivanja, a i sam sam se iznenadio brojem odrađenih veza, pogotovo na 432. Visina je zakon, pa je mojih 100 W na 2 m i 70 W na 70 cm više nego dovoljno. Kad skupim još iskustva trebalo bi to izgledati čisto solidno. Vratit ću se sigurno ponovo. Usput uvijek mogu malo odplaninariti po Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.