Main Menu

AAVHF 2024

Started by 9a6c, 15. July. 2024, 16:27:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a6c

Nije baš da će sutra, ali nije ni daleko početak. Antene svakako triba okrenit put doli, jer kako izgleda ekipa od doli i s pimpek antenom odradi dobre veze 8)
Contest počinje prerano, u 06.00 UTC, a valja reći da u istom terminu ima i nekoliko QRP natjecanja, dakle dva su njemačka i traju od 09.30-12.0 UTC, a OK QRP od 07-13 pa nije zgorega sjetiti se kud antenu okrenuti i pozvati, jer broj sudionika s obe strane nije mali. Za QRP sitnež rezerviran je segment iznad 144.350 za pozivanje pa se može i poslušati ima li netko od njih ambicija za pile up.

A mi jaki momci ćemo kao i do sada, ko nabije taj dobije :)

CU
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a6c

E, i ovo...

Početak contesta je pomaknut na 06.00 UTC - ako se ne varam inicijativa je došla kako bi se oni koji se penju iznad 1600 m u D kategoriji mogli vratiti kući iz portabla. A onda su kategoriju D momci spustili na 1000 m kako bi motivirali OK ekipu da se priključi veselju - oni od 07 UTC imaju svoj QRP contest.

Pa kad je već tako, mogao se i početak vratiti na staro da počnemo zajedno?

S druge strane, kad bih imao ambicija raditi s više antenski sustava i prikladne opreme, kako da sve to sam dignem od zore do početka? Čovjek bi trebao doći dan ranije i prenoćiti na lokaciji, a to onda mogu i penjači. Tko ne vjeruje, neka pogleda kako je to lani u IARU UHF izveo S53XX s Grintavca.

Ili smo svi skupa - i stari i mladi - postali šećerna vodica ???

A toga koji je pokrenuo pomicanje početka bih sad natjerao da radi svaki AA VHF, da ostane u kondiciji...

Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a2vx

9A5G će vjerovatno biti na lokaciji JN75GK, ant X510 ili mandol 3 el, "ONE MAN TEAM" po starom običaju, e sada CW ili QRP ??? jer ograničenje u Power Acumulator 7Ah ili možda solarni punjač + 7Ah. Sve ovisi o " ONE TEAM ŠERPAMA" i šetnji u brdo od 900 m ASL do 1500 m ASL.
73! Zvone 9a2vx i drugi član Zvone (ex YU2RZV od 1972).
A što možemo prijaviti kada robot traži za klub multi OP ???

9a6c

QRV od kuće u JN73WS s 2x9 el dk7zb i OM1002 + ono između.

Po običaju čuda se ne očekuju, ali prognostička karta za nedjelju ujutro za sada izgleda jako dobro, posebno preko mora.

Sretno svima, a posebno onima zbog kojih se početak pomaknu sat ranije - neka se sretno vrate kući, ima dovoljno vremena.

CU!

GG

9a4m

Tradicionalno, mala ekipa iz Vele Luke 9A1V kreće put Huma, 379m ASL - JN82IW i za ovaj AA VHF contest.
Dobra lokacija iznad mora, otvorena na sve strane, 11el LFA i 100W iz TS2000 trebalo bi biti dovoljno za sve veze do 500km.
Prema tome, po staroj WA uputi: 'ajmo antene malo put doli  :) 
9A1V tim čine: 9A4RV, 9A4VV i 9A4M.
QSL via 9A4RV.

73
Mate 9A4M
9a4m - jn85ei

S59GS

Možda koji sat vrimena aktiviram FT290 R s HB9CV 75 OHM koax od TV, ako mi ne zaguši prijemnik jak momak iz JN73, jer če bit  s 2x9 el dk7zb i OM1002. tako da JN73 odpade, i se sakrijem nekde na JN74.. izpod masline na zapadnom delu otoka ( škoja ) maslina .
73 GS

9a4m

Quote from: 9a4m on 02. August. 2024, 17:02:179A1V tim čine: 9A4RV, 9A4VV i 9A4M.
QSL via 9A4RV.

Mala promjena. Znak u AA VHF 2024 će biti 9A4M/p. Ostalo sve ostaje.

Sretno svima.

Mate 9A4M
9a4m - jn85ei

9a4m

Sad gledam Alpe Adria VHF contest pravila na našem hrvhf.net. Najsvježija su iz 2020. godine !?!
A HRS bi trebao biti organizator ove godine.
Ni riječi najave... sramota. Ima li koga u tom HRS-u? Predsjedniče, manageru...

Mate 9A4M
9a4m - jn85ei

9a6c

Nije sve baš tako crno...do "jučer" je kao potpisnik Pravila stajao manager 9A6A...

HRS i inače ima problem sam sa sobom kad su ove stvari u pitanju, odnosno ne snalazi se oko vođenja projekata i upravljanja njima. Pa se kao i obično kreće linijom manjeg otpora i umjesto zalaganja za što većim brojem sudionika ili porastu kvalitete ide nekim čudnim pravcima.

Najžalosniji primjer je je naš pokojni 9A CW contest koji smo srozali na nivo sličnih bezveze contesta uvodeći SSB, umjesto da smo ga iskoristili za održavanje CW branda - jedino amateri danas koriste CW (iako sve manje) koja je nekad bila osnova komunikacija na daljinu. I sad smo sretni jer se povećao broj dnevnika u plasmanu :o  A razmjenu prilagodiš nižem nivou znanja i umjesto brojeva sad samo udaraš po ENTERU, jer je program dovoljno pametan da prepozna zonu u 99% slučajeva, tko će se mučit s rednim brojevima... Ili uvedeš neke kvazi kategorije, tipa YOTA s dobnom granicom od 25 godina ;D Kako je krenulo, ham radio penzići dobit će i neki contest discount kao u KONZUMU utorkom...

Contest je roba koju treba prodati i tako se prema njoj treba ponašati, ako nam je stalo.

GG

S59GS

GM svima u AA

u S5 je manager slao mail svima predsednicima RK , a predsednici svima članovima u znak više aktivnosti ................................

http://www.alpe-adria-contest.net/rules-vhf/

https://slovhf.net/forum/aa-vhf-ctest/alpe-adria-vhf-2024-tekmovanje/#p

Pozdravljeni

Prijazno vabljeni k sodelovanju v Alpe Adria VHF 2024 tekmovanju
https://slovhf.net/forum/aa-vhf-ctest/alpe-adria-vhf-2024-tekmovanje/#p

To vabilo velja tudi za člane vaših radioklubov oziroma vse radioamaterje.

73 de Miha, S51FB
73 GS

9a6c

Oooops...vidim ja da nesanica pred contest nije samo moj slučaj:-))
Ima puno načina na koji se to može uraditi, samo se treba odlučiti, tj htjeti pa znati pa na kraju i moći.

Jednom sam kao "vanjski suradnik" u ime HRS odradio AA VHF i UHF onako kako sam mislio da treba - ne kažem da je to etalon, ali može poslužiti kao orjentir ili ono što se može bitno poboljšati.

Ali da pred contest ne razvijamo teške teme, ajmo lagano završit s kavom i keksićima, potpalit mašine i u veselju dočekati kraj u 13.59 UTC. Ne u 14.00 kako se zna naći po nekim dnevnicima.

CU!

GG

9a6c

A šta reći---kilavo, njunjavo, mrdavo i nikakvo...prilike ajme, signali isto, ali ne za svakoga , posebno S59DEM ekipu koja ima čarobni štapić i sve radi.
Uz svu muku 135 qso i 43 K pointsova, ODX 790 km došao ssb na cq, a probio se i jedan IT9, valjda je prošao kroz crkveni zvonik, ne znam.
9A4QV me namučio ko da radi s 5W i 2 el...a jedva 200 km...

Enivej, još malo pa je i aktiviti i usput FD Sicilia, ferragosto i moglo bi bit svega, osim ako ne bude...

POZZ

GG

PS - Malo previše jakih momaka koji su okupirali dio opsega od 350-400, a koji je rezerviran za QRP ekipu, tj za njihove CQ pozive. Nije fora.

9a4qv

Sat vremena aktivnosti pri kraju natjecanja, koliko je baterija na računalu izdržala.
Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko još ima natjecatelja koji kao i ja rade samo sat vremena u natjecanju.
Možda da se u pravila uvede "Sprint" kategorija unlimited 1hr operation. Vjerujem da nas ima puno...

Propagacije i nisu bile toliko loše, barem ono što sam imao priliku čuti.
Aktivnost iz Italije je bila velika.
Dosta Italijanskih postaja na 500+ km se čulo sa solidnim signalima.
IS0 odrađen lagano sa 10W i 4 el. tape yagi.
TK2B nikako...
Slušani neki Francuzi..

Gogo jedva, ali zato 9A3MR iz prve bez problema... mikrolokacija...

S59DEM skoro pa 500 QSO-a... bit će nadasve zanimljivo u IARU VHF natjecanju.

QV

Portable lokacija zatvorena prema sjeveru i istoku, na 500m visine i pored trafo stanice koja je malo šumila.
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a6c

A je , microlokacija je bitna. U nedjelju se 9a4qv far nije uopće čuo cijeli dan, inače je malo iznad šuma. Kad se sjetim kako je razarao s 500 m asl na JN73XR... Rolando je bio na murterskoj uzvisi od nekih 120 m, ali otvoren na sve strane, za razliku od mene koji imam snage itd, ali sam u rupi i spasa mi nema.

Low battery kategorija u AA VHF je dobra ideja, posebno ako prvoplasirani kao nagradu dobije dobar punjač i tako prijeđe u viši razred :D

Ovo je valjda drugi ili treći put da je laptop odsvirao kraj contesta:-))?

Kad porastem bit ću kao S59DEM i ništa mi neće smetati... Momci su mrak!

POZZ

GG

9a3mr

I mene je mučilo pitanje laptopa. Srećom, 300W pretvarač 12/220 kupljen za cca 33 EUR u jednom trgovačkom lancu čiji je naziv nekada završavao na c riješio je problem. Bojao sam se smetnji ali ih nije bilo a laptop je uredno izdržao cijeli kontest. Interesantno, kad sam spojio mobitel na punjenje u USB utor na tom istom pretvaraču pojavio mi se šum na opsegu.

Propagacije su bile, onako, ni odlične ni loše. Dobro išlo preko mora, IS0, TK, IT9. Kopno teško, mislim da nisu problem
propagacije, teško se probiti sa 50W/7el kraj big gunova. Skedovi prema unutrašnjosti ugovoreni preko KST chata išli bez problema ali pozivati CQ malom snagom prema kontinentu je Sizifov posao. Rad se sveo na vinklanje po opsegu čekajući neće li se tko okrenuti prema "doliii". Dobro, pozvao sam koji put i CQ tek toliko da zabavim lokalne HAM snage. :-D

73, Rolando 9A3MR