Main Menu

YU1AW info

Started by 9a6c, 01. January. 2024, 15:36:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A2B

Quote from: yu1aw on 23. February. 2024, 21:31:10
Rezultati upravo pokazuju da osim par antena koje zaista imaju mali Q kao što je ta EF0213M i još nekoliko, ostale antene imaju vrlo visok Q i to ovako suve i u idealizovanoj sredini računara. Šta  se dešava kada pokisnu ili rade u sistemu to niko ne zna dok ne izmeri.

Upravo tako. Sjecam se jednog kontesta na 2m kada je pao dosta mokar snijeg i zamrzuo antene. Ja sam radio normalno, dok su svi sa YU7EF antenama pokleknuli. Naravno, malo tko od nas zna sto je to Q i kako se ce antene s visokim Q ponasati izvan idealnih uvjeta.
Odatle i kritike.

Sad bi bilo dobro taj podatak i naglasiti uz nacrt antene, da ne dodje opet do nekakvih zabuna.
Boris, 9A2B

9A2PT

Pozdrav
Evo gledam što je napisao Karli OH7HXH za njegovih 8x12el EF.Kako piše nema problema sa sistemom i na -30  a mislim da je snjega malo više nego kod nas kad su ovi poklecali zbog mokrog snijega.Ovo je samo  komentar nije mi namjera nikoga9 uvrediti i raspirivat vatru oko teme.73 dobre dx veze vam želim.Ja radim sa Ef0213m i super sam zadovoljan....

9A2B

Da ponovimo, antene s visokim Q su osjetljive na sve sto izlazi iz idealnih okvira, od promjene velicine elemenata zbog smrzavanja, do njihovog rasporeda zbog deformacija i savijanja.

Naredni sistem koji cu raditi ce biti ponovo oblong ili DL6WU. Sve ostale eksperimente odbijam kategoricki.
Boris, 9A2B

9a5ay

Pozdrav zmijoljubci
Ja mislim da je ovdje" profiulan cijeli fudbal" , Q faktor tko zna šta je to, pa ljudi to je doseg radioamatera prošlog vijeka, u ovom vijeku trebamo apsolvirali preostala 2 parametra bilo bi dobro bar 1 parametar za 100 godina sažvakati. Ta 2 preostala parametra su GAIN i REZONANCIJA, iz diskusije vidim da se nismo makli dalje od SWR-a(Q faktora od_do). Da se malo referiram na prozvane, kada sam ja radio svoju autorsku antenu imao sam ljestve i mjerač polja ispred antene, kasnije mi je Popo napravio VELIKU stvar i dužnik sam mu, ubacio je parametre u program i potvrdio da je antena ok. A za 1aw evidentno do daske  suvereno pliva u materiji osim što je ostao u prošlom vijeku.

Pozdrav dragi moji
73 de 9a5ay

9A2B

Gain i rezonancija (direktno vezan pojam uz SWR) su podaci iz proslog stoljeca... Svi se time bave i zaboravljaju ono sto je davnih dana definirao DL6WU. Svi zele otkriti toplu vodu i ne ide im bas nesto...

No dobro, idemo vidjeti koliko iznosi dobit tih "modernih" antena i koja cijena se placa za tih 0.2dB vise?
Boris, 9A2B

9a6c

A za 1aw evidentno do daske  suvereno pliva u materiji osim što je ostao u prošlom vijeku.

Ovo me zbilja malo zabrinulo... nadam se da još ima vremena da se uključi u XXI stoljeće... Iako, trebalo bi malo podrobnije poznavati cjelokupni opus koji se u ovom kontekstu najmanje dotiče antena za naše bandove, a koji još od prošlog stoljeća funkcionira, ako se ne varam čak i kod nas u 9A landu...

Ne mislim glumiti moderatora, ali rasprava, ako je i ima , pomalo skreće na sporedni kolosijek, ne mislim da su i autorski video uradci na YT bili motivirani bilo kakvim negativnim nabojem prema bilo kome.

Svi smo mi pravili antene ove i one i imamo svakakva iskustva. Koliko smo u tome bili sami zaslužni, znamo sami. Klasika je uvijek ista - ako radi to sam ja super uradio, ako ne valja sigurno je dizajner nešto krivo objavio :D

Nama laicima svakako bi pomoglo kad bi autori objavili krivulju SWR-a i ostalog za područje od 10 MHz oko banda pa da vidimo kako to izgleda. I da usput objave i Q faktor, uz YU1AW program ni to nije nedostižno. Pa bi nam bilo lakše donijeti odluku prije gradnje, jer poslije vrijedi ona narodna...svi je znamo pa ne bi sad :P

I sam sam se opekao praveći nedavno običnu 3 el yagi za 2m autora čije sam antene pravio i koristio i problema nije bilo ni po kiši ni po bijelom danu, ali gle, ova mala svadila se s rezonancijom, a swr u bandu 1:3.6... i do mene je - ostavio sam malo preduge kontakte kabela na dipolu i kad sam ih skratio za 10 mm eto mene na 144.050 uz swr 1.5. Da sam na vrijeme pogledao swr krivulju, ne bih ni počimao.
Na 300 kHz od minimuma swr ide na 1.5... Ne bi bilo loše da se uz free space dimenzije objave i malo manje ili više bitni detalji oko gradnje, čovjek se obično zalijepi za gain i rezonanciju i zanemari atavizam zvan Q faktor pa onda sam sebi zada autogol.

Uz malu napomenu, 2m su priča iz XX stoljeća, za 70 cm vrijede druga pravila pa za to pamet u glavu...

GG

PS - A pro pos prve zacrvenjene rečenice očekujem da netko ospori Ohmov  i Newtonove zakone koji su još stariji, ali su iz nekog čudnog razloga izdržali test vremena...

Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a4qv

Quote from: 9a6c on 18. February. 2024, 09:33:50
Samo da pripomenem da je Dragan na svojoj web stranici objavio najnoviji program za izračun Q faktora antene, nalazi se na vrhu liste pod "tabom" PROGRAMI (nije u duhu Zakona o hrvatskom jeziku, ali nisam se mogao sjetiti odgovarajuće 9A inačice).
Sve primjedbe na funkcioniranje ili funkcionalnost dobro su došle i najbolje ih je poslati direktno na njegov emajl

POZZ

GG

Evo male napomene za one koji se bave problemom Q faktora kod antena a koriste Draganov program. Ako koristite stvarne izmjerene podatke svojih antena onda bi za točan izračun Q faktora koristeći metodu SWR-a trebalo uračunati i gubitke u koaksijalnom kabelu kojeg koristimo, i to na način da se izračunati gubitak u kabelu pomnoži sa dva i ta vijednost oduzme od povratnog slabljenja RL i onda taj RL preračuna u stvarni SWR antene.

Trenutno dobivam nekonzistentnost između metode SWR-a i R/jX koja je u nekim slučajevima malenina dok u drugim slučajevima ima velike razlike. Naravno i u ovoj metodi je problem koaksijalni kabel koji definitivno radi transformaciju impedancije pa bi trebalo koristiti dužine kabela umnožak lambda/2 x k.

Ono na čemu konkretno trenutno mjerim je jedna WiMo 7el yagi antena DK7ZB dizajn sa zatvorenim dipolom.
Uskoro mjerenja i sličice...

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a6c

Tu tvoju kao da je Guenter pravio...swr krivulja skoro pravac
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

yu1aw

QuoteAko koristite stvarne izmjerene podatke svojih antena onda bi za točan izračun Q faktora koristeći metodu SWR-a trebalo uračunati i gubitke u koaksijalnom kabelu kojeg koristimo, i to na način da se izračunati gubitak u kabelu pomnoži sa dva i ta vijednost oduzme od povratnog slabljenja RL i onda taj RL preračuna u stvarni SWR antene.

Trenutno dobivam nekonzistentnost između metode SWR-a i R/jX koja je u nekim slučajevima malenina dok u drugim slučajevima ima velike razlike. Naravno i u ovoj metodi je problem koaksijalni kabel koji definitivno radi transformaciju impedancije pa bi trebalo koristiti dužine kabela umnožak lambda/2 x k

Da Adame u pravu si, koaksijalni kabl kod SWR metode jedino unosi dodatno slabljenje i bilo bi dobro uračunati ga. Pošto je SWR na idealnom kablu, ili kablu sa malim gubicima, na svakom mestu na kablu isti to izmereni SWR mora biti isti sa bilo kojom dužinom kabla.

Kod R/X metode stvari stoje drugačije. Potrebno je koristiti kabl koji je celobrojni umnožak polovine talasa sa uračunatim faktorom skraćenja kako bi merenje bilo tačno.

Pri nesavršenom prilagođenju, na Smitovom dijagramu,  impedansa se sa promenom dužine kabla kreće po krugu konstantnog SWR (braon krugovi na slici).
Krug konstantnog SWR tangira krug najvećeg Q faktora u jednoj tački (T) pri određenoj dužini kabla i tada je Q faktor najveći i on će se ponavljati sa svakom promenom električne dužine kabla koja je celobrojni umnožak polovine talasa. Za sve ostale dužine kabla izmerene vrednosti će dati neku  manju vrednost Q faktora. 
Dakle, transformacije impedanse preko kabla transformišu i rezultat Q faktora.

Prilikom čitanja rezultata simulacije ili pri merenju kada se merač impedanse nalazi spojen direktno na antenski priključak, ili je električna dužina kabla celobrojni umnožak polovine talasa nema transformacije impedanse preko kabla i rezultati proračuna Q faktora su tačni u granicama tačnosti merenja.

Vidim da ću morati sve ovo da ubacim u uputstvo za korišćenje programa da bi se izbegle grube pogreške.

Pozdrav, Dragan yu1aw
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)

AD6IW

Koaksialni kabel  komplikuje mjerenje na anteni, sto je Dragan detaljno objasnio.
Sa drugim koaksialnim kabelom dobijemo drugacije performanse antene. Pitanje je, dali karakteriziramo antenu, ili antenu sa uvodnikom? Koliko mi je poznato antene se karakteriziraju bez koaksialnog kabela, sa deklarisanom impedancom na konektoru antene, odnosno  R +/-J, ili samo kao 50 Ohms.
Ako Q antene nije moguce izmjeriti sa S21, onda je moguce naci Q antene samo sa reflection coefficient - om S11, ali uz pomoc VNA i malo matematike, i bez koaksialnog uvodnika.
Precizno mjerenje Q faktora moguce uz pomoc nano VNA direktno prikljucenim na anteni.
VNA treba kalibrisati zajedno sa koaksialnim prelazom, mjernim kabelom ili slicno.
Mjerenjem S11 direktno nije moguce naci 3dB point's, ali kada nadjemo rezonanciju antene, min S11,
znamo da je
S11^+S21^ =1, preracunamo to u 
(pretvori dB u linear 10^dB/20)
S21=SQRT 1-S11^.
S21 -3dB point's dobijemo mnozenjem sa
1/SQRT2 
nazad na s11=sqrt 1-s21^
Q je jednostavno izracunati sa ovim vrijednostima
Q= Fc/Bw

73
AD6IW

9a4qv

Pozdrav,

Gorane, da, ta matematika štima.
Ali i metoda određivanja Q faktora koristeći samo S11 također je dovoljno precizna ali samo za veće vrijednosti S11, a to je i Dragan naveo u kalkulatoru.
Onda samo podijelimo Q=Fc/(Fhigh - Flow)
.
Sličan kalkulator složio je i Owen Duffy.

https://owenduffy.net/calc/VswrBw2AntQ.htm

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

yu1aw

Izgleda da sam dugo van struke, tako da nisam znao za ovaj Owenov kalkulator.
Međutim, koliko sam  shvatio objašnjenje autora, on je koristio staru Rhode/ Fante formulaciju koja podrazumeva da je prvi izvod R po frekvenciji vrlo mali ili nula, tj. da se R u granicama merenja i proračuna ne menja mnogo ili uopšte. Tada ova formula daje relativno tačne rezultate. Tu formulu sam i ja koristio u mom prvom Excel programu za izračunavanje Q faktora YagiQ koju sam pre desetak godina objavio na mom sajtu. 
Programi koje sam ovih dana napisao u Pythonu koriste ovu novu unapređenu formulu  koju su izveli Yaghjian & Best 2005. godine (vidi slike). Nova formula uzima diferencijal impedanse Z' a ne samo diferencijal reaktanse X' i zato pri  većim rasponima frekvencija u kojima se računa Q i gde obično dolazi do značajnije varijacije R, ova nova formula daje  tačnije rezultate.
Naravno i Excel program sam preuredio da koristi ovu novu formulu.
Dobra strana ovog novog pristupa je što pri merenju nije neophodno tražiti tačke polovine snage jer je faktorom Beta koji je uveden u formulu preračunat bilo koji realni SWR i tako izračunat Q.

Pozdrav, Dragan yu1aw

yu1aw

Okačio sam na  web stranicu u odeljku 'Programi' novu verziju programa za izračunavanje Q faktora antene na izabranoj fekvenciji na osnovu vrednosti R i X  ulazne impedanse antene ili SWR.

Link je: https://www.qsl.net/yu1aw/Misc/QAntSpotCalc.zip

Pozdrav, Dragan yu1aw

yu1aw

Završio sam i okačio program za proračun Q faktora antena, koji koristi datoteke sa vrednostima ulazne impedanse antene u zavisnosti od frekvencije. Ove fajlove generišu programi za analizu antena 4nec2, Eznec i slični. Takođe, analizatori mreža (VNA) generišu slične fajlove prilikom merenja antena, koji se mogu upotrebiti u ove svrhe. Napisao sam i uputstvo za korišćenje programa i tumačenje dobijenih rezultata, koje će pomoći u razumevanju i pravilnom tumačenju dobijenih rezultata.  Program je posebno koristan autorima i korisnicima da mogu da porede antene i procenjuju njihove karakteristike.Dodao sam  i dva .txt fajla sa podacima za impedansu antene, radi isprobavanja programa.

Link je: https://www.qsl.net/yu1aw/Misc/QAntFileCalc.zip

Pozdrav, Dragan yu1aw

yu1aw

Objavio sam video o računarskoj analizi uticaja napojnog kabla na sistem od 4 Yagi antene.

Link: https://youtu.be/Bi-3gI_gqF4?si=buv6xW89ZE7XjMDy

Pozdrav
Dragan, yu1aw